Löpning Tävlingar & Motionslopp 99 inlägg 9065 visningar

vart är alla tävlingar endast för killar?

1985 • borlänge
#1
4 juni 2010 - 22:01
Gilla
jag har surfat runt på webben och letat tävlingar där det endast får vara killar med i, och det är inte många. för tjejer finns det vårruset, iformloppet, tjejruset, tjejmilen, formtoppen, etc. vet ni vart alla lopp endast för killar är någonstans. diskriminering...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Lotta Olsson
1959 • Svallet
#61
9 juni 2010 kl 12:58
Gilla
Många trådar här osar elitism, förakt för svaghet och mycket annat...Hur kan det vara fel att olika lopp vänder sig till olika målgrupper? Det finns massor av lopp för trådsmala ungdomar av båda könen. För mej - medelålders, överviktig som varit inaktiv några år pga sjukdom och skador - är vårruset och tjejmilen viktiga motivationsmålsättningar. Jag avstod från blodomloppet eftersom det kom lite för tidigt på säsongen för mig, men också för att det kändes mer jobbigt att bl.a exponera min breda, taightsbeklädda röv i ett blandat lopp. Nästa år, om jag får vara skadefri, kanske jag lyckats bli lite smalare, orka lite bättre och kan tänka mig att ställa upp i ett blandat lopp med mer "tävlingstänk."
Therese
1977 • Stockholm
#62
9 juni 2010 kl 14:54
Gilla
Om man inte anser att skattepengar ska gå till tjejmilen och dylika tävlingar, så kanske de inte heller ska gå till alla de hundratals träningsanläggningar på is och gräs runt om i landet, där killarna alltid har företräde till de bästa tiderna och tjejerna får stå tillbaka.

Jag har själv aldrig ställt upp i något tjejlopp av den enkla anledningen att jag anser att blandat är bäst. Men jag ser ändå behovet och funktionen att få lunka på med sina extrakilon och dåliga kondis utan att känna att det är på blodigt allvar.

Det jag stör mig mer på är när man börjar kalla kortlopp för tjej-vättern, tjej-vasan osv. Det, om något, tycker jag är nedsättande mot kvinnor.
Varför skapar man inte ett nytt lopp och kallar det något annat? Det finns säkert både män och kvinnor som vill springa, cykla och åka skidor kortare distanser än långloppen.
I Dublin där jag bott ett par år finns nästan det värsta exemplet. Där finns ett Tjej-marathon som är en (1) mil långt.
1972 • Partille
#63
9 juni 2010 kl 16:26
Gilla
@Therese

Bra poäng med tjej-varianterna.
Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#64
9 juni 2010 kl 18:16
Gilla
Vill förstärka.

MÄN HAR STÖRRE HJÄRTAN!

Så även om det finns tjejer som springer lika snabbt som män så springer kvinnor aldrig lika snabbt som de snabbaste männen. Så varför får det inte finnas lopp endast för kvinnor, det är så enkelt att vi skiljer oss biologiskt.
Tor
1975 • Göteborg
#65
9 juni 2010 kl 18:27
Gilla
Anna Sahlberg:
"Så varför får det inte finnas lopp endast för kvinnor, det är så enkelt att vi skiljer oss biologiskt."
När det kommer till tävlingssammanhang så tävlar ju också män och kvinnor i olika klasser. Det behöver ju inte betyda att man inte kan ställa upp i samma lopp

Det jag tycker är löjligt är när man har en klass för alla (Vasaloppet) och dessutom en för enbart kvinnor (Tjejvasan) men inte någon klass för enbart män.
1976 • Vällingby
#66
9 juni 2010 kl 18:48
Gilla
Mycket bra talat Therese Holmberg!
Jag håller med mig.
1965 • Eksjö
#67
9 juni 2010 kl 19:11
Gilla
Nja, nu får jag nog vara gubben mot strömmen här och protestera mot den grova generaliseringen "MÄN HAR STÖRRE HJÄRTAN".

Som jag har lärt mig det så har cirka 10 % av alla män har större hjärtkapacitet än 100 % av alla kvinnor och cirka 10 % av alla kvinnor har mindre hjärtkapacitet än alla män. Däremellan finns alltså en överlappning på 80 %.

Eller har jag fel?

Annat sätt att uttrycka det: På en skala från -50 till +50 där minus femtio är extremt kvinnliga egenskaper över hela personligheten (kropp och psyke) och +50 extremt manliga egenskaper över hela personligheten på samma sätt (vänd på skalan om ni föredrar) så är det ju extremt få som är -50 eller +50 eller ens i närheten (ja, bortsett från i teveserier och i reklamen då). Den största gruppen kommer att ligga mycket närmare noll än vad de själva någonsin skulle vilja få veta om det verkligen gick att mäta objektivt på något sätt.

Damernas världsrekord på Marathon är bättre än vad det manliga svenska årsbästat har varit vissa år de senaste tio - skulle ju inte vara möjligt om det bara hade med hjärtstorlek att göra, och inte heller är väl Paula Radcliff speciellt manlig på något sätt, eller hur?
Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#68
9 juni 2010 kl 19:38
Gilla
Nä, det där stämmer inte med vad jag trodde att jag visste. Det jag har lärt mig är att om jag är lika lång och har tränat lika mycket som en man så har han ändå 10% större hjärta än vad jag har. Alltså större kapacitet automatiskt av endast det.
Oscar
1981 • Boulder, CO, USA
#69
10 juni 2010 kl 00:06
Gilla
Fast ju längre distans ju mindre skillnad mellan killar och tjejer...

-På "hardrock 100" 2008 - 160km löpning med en total stigning av 10km så var knep en kvinna tredje platsen...
-Den 8de bästa tiden på Leadville 100 sprangs av en kvinna
-2003 så var total segararen i Badwater en kvinna... (200km löpning genom DeathValley som avslutas med en stigning på 1.5km dom sista 20km)

Så nog skjutton kan tjejer springa långt och fort...

Om sedan det är rätt att utesuta ena könet ifrån en tävling för "att dom inte vill känna sig pressade att prestera" är väl högst diskutabelt för vem skjutton vill göra bort sig...
kolla bara på hur många killar som vågar gå på Aerobics.. (DÄR måste man ha självdistans som kille...)

Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#70
10 juni 2010 kl 08:32
Gilla
Varför överhuvudtaget ha lopp/tävlingar mm med bara ett visst kön kan jag tycka! Men om det nu är så varför sträva ännu mer för att det skall bara vara killar eller bara tjejer? Tycker att vi skall blanda ännu mer!!! mer bland lag i fotboll ishockey m.m. även om det där kan resoneras om olika fysiska kapaciteter. Men löpning, ALLvarligt!!! det är en individuell sport och va f*n gör det om bägge könen springer samtidigt, man kan ju ändå sortera tiderna efter kön!!!

Och vad gäller vårruset så anmälde jag mig dit i mitt eget namn och det gick hur bra som helst!

Mera blandade idrotter tack!!!
Tor
1975 • Göteborg
#71
10 juni 2010 kl 08:56
Gilla
Bra skrivit Benny!
1972 • Partille
#72
10 juni 2010 kl 08:56
Gilla
Varför olika omklädningsrum?
Varför får man inte byta om och duscha tillsammans med sin sambo?
Peter Eklund
1978 • Göteborg
#73
10 juni 2010 kl 13:36 Redigerad 10 juni 2010 kl 13:35
Gilla
ErikB:
"Varför olika omklädningsrum?
Varför får man inte byta om och duscha tillsammans med sin sambo?"

Det får(fick?) man i lumpen(sambo-grejen löstes ju "automatiskt")....Försvaret, en föregångare i jämnställdhet...
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#74
10 juni 2010 kl 14:51
Gilla
@Anna: "MÄN HAR STÖRRE HJÄRTAN! "
"Det jag har lärt mig är att om jag är lika lång och har tränat lika mycket som en man så har han ändå 10% större hjärta än vad jag har. "

Det blir inte mer sant för du använder versaler, kan vi inte få en källa istället? Jag har förgäves googlat på ditt påstående, utan framgång. Dessutom är storleken bara en av flera faktorer som påverkar syreupptagning och prestation, så även om ditt påstående stämmer helt, förklarar det inte en eventuell skillnad.

Och, som andra påpekat, man kan tävla i olika klasser, i samma lopp, så det är ändå inget skäl för tjejlopp, Vasaloppet (eller Lidingö) är ju bra exempel på det...
Peter Anderberg
1971 • Torshälla
#75
10 juni 2010 kl 15:06
Gilla
Vill bara säga att jag håller med personen som sade: tillgång och efterfrågan! Tydligen finns det både tillgång och efterfrågan för tjejlopp, och skulle efterfrågan på renodlade kill-lopp vara större så skulle det säkert finnas sådana också.

Tack för vänligheten! :)
Andreas Petersson
1972 • Kyrkhult
#76
10 juni 2010 kl 15:30
Gilla
Bra där Lotta, en ögonöppnare för mig. När jag läste tråden skrattade jag ända tills ditt inlägg. Om många tjejer får motivation av speciella tjejlopp fyller de ju sitt syfte.
Bob Johansson
1968 • Hindås
#77
10 juni 2010 kl 16:36
Gilla
Målet måste väl vara att alla kan få springa?
Vill kvinnor springa själva i tjejlopp, låt de göra det.
Jag tänker på Caster Semenya, som inte fått tävla alls, för de kan inte bestämma om hon Caster Semenya är kvinna eller man.
Alltså nu snart ett år kan hon inte tävla.
Så sent som idag läste jag om Caster i texttv.
Och här tjafsas det om motionslopp, för det är la det det handlar om?!
Vill män springa för sig själva låt även de som vill få det.
Och vi, stora massan vill nog allt ändå ha mixat antar jag?!
vartfall vill jag ha blandade motionslopp.
Jag tävlar ändå inte mot någon annan man eller mot en annan kvinna.
jag tävlar bara mot mig själv.
Ut i skogen och må bra.
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#78
10 juni 2010 kl 17:14
Gilla
Jag ser det inte som något problem att det arrangeras tjej-lopp. Vad som däremot blir ett problem är när arbetsgivare, i sina friskvårdssatsningar, bjuder sin personal på anmälningsavgifter och kringarrangemang runt dessa lopp.

Man får ju på goda grunder inte lägga friskvårdspengar och liknande på arrangemang dit bara delar av personalen är välkomna. Vilket också måste vara den enda rätta hållningen när det gäller sånt som subventioneras eller gynnas.
Men om folk betalar med sina egna skattade pengar för att få vara med så har jag svårt att få det till något negativt att folk rör på sig.
1966 • Karlstad
#79
10 juni 2010 kl 21:36
Gilla
Så långt jag känner till finns det ingen paragraf som förbjuder lopp för enbart män.
Arrangera sådana lopp om ni vill ha det och sluta gnälla. Allt kan inte ordnas av nån annan.
1985 • borlänge
#80
10 juni 2010 kl 23:26
Gilla
jag startade den här tråden för att jag ville ha exempel på vart alla lopp för endast killar finns, och vad får jag för svar... jo att tjejer har mindre hjärta!!! det skiter väl jag i... jag springer drygt 5km och är ganska nöjd med det. för att hitta jippo lopp för män är inte så djävla lätt när arrangörerna oftast gör reklam för "kvinnolopp". även mixlopp...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.