Löpning Tävlingar & Motionslopp / Höga Kusten halvmarathon 35 inlägg 2298 visningar

Högakusten

Magnus Claar
1973 • Härnösand
#1
29 juni 2010 - 23:02
Gilla
Med risk för att låta som en lokal patriot =) Så kan jag verkligen rekommendera Höga Kusten marathon, det finns Mara, Halvmara, Kvarts samt Multi. Ett mycket vackert landskap och ett lopp som förbereder er inför Lidingö då det är ett ganska backigt lopp. Men naturen tar udden av backarna. Som sagt har ni vägarna förbi delta gärna på detta lopp som har en ganska lång historik och anses av många som ett av de tuffaste.
< < < 1 2 > > >
Bruce B.
1962 • Söråker
#2
29 juni 2010 kl 23:35
Gilla
Det är en trevlig tävling. Lite fest stämning runt omkring också. Roligt även för dem som är med för att titta på.
Bruce B.
1962 • Söråker
#3
29 juni 2010 kl 23:42
Gilla
Höga Kusten Marathon 2010 går i år den 14 augusti http://www.hkmarathon.nu/content/view/1/2/
Per K
1974 • Västerås
#4
30 juni 2010 kl 09:14
Gilla
Ännu en gång kolliderar tävlingen med den (nästintill obligatoriska) släktfesten... Synd...

Men springer nog i Kramfors (Ådalen Cross Country Tour) helgen efter, 10 km som även är seedningsgrundande inför Lidingöloppet.
1969 • Stockholm
#5
30 juni 2010 kl 11:45
Gilla
Magnus: Med risken att låta som en gammal surgubbe (ursprungligen från Härnösand) så måste jag bara få undra vad tusan arrangörerna av HK ställt till med egentligen? Det diskuteras löparboom i en annan tråd här och sist vi hade en sån så var ju Höga Kusten (Sveriges hårdaste och vackraste) marathon enormt om man jämför. Går det inte att locka folk längre? Om något så är väl de flesta mer benägna att resa nu, men fjolårets 40 startande herrar och inga damer, varav 37 tar sig runt en milbana fyra gånger kan ju inte göra någon glad.
Magnus Claar
1973 • Härnösand
#6
30 juni 2010 kl 12:10
Gilla
Thomas håller med dig om att de inte alls lyckats med detta och jag hoppas att det blir bättre marknadsföring nu, detta var mitt sätt att hjälpa dem =) Jag sprang själv halvmaran ifjol och i den klassen var det 94st. Men för en tid sedan körde Alnö en halvmara och där var det 400. Något måste arrangörerna göra annars finns det tyvärr en risk att detta loppk kommer att gå i graven och det skulle vara mycket tråktigt.
Bruce B.
1962 • Söråker
#7
30 juni 2010 kl 13:16
Gilla
Thomas, med risken att låta petig det var faktiskt 5 st kvinnor som genomförde hel maran i Nordingrå.
Utan att ha insyn i deras organisation gissar jag att det är som på många andra små orter att det är svårt att hitta tillräcklig många som ställer upp som funktionärer. Därför blir det en varv bana.
Jag sprang hel maraton förra året och tyckte att det var roligt. Jag hoppas att de har orken och resurserna att fortsätta. Det är roligt att det arrangeras lite lopp i vår del av Sverige också.
Sedan är det så att folk i södra Sverige verkar tro att det är så mycket längre upp till Norrland än vad det är för oss att åka söderut. :)
1978 • Brunflo
#8
30 juni 2010 kl 16:08
Gilla
Jag tror att enda lösningen är att ta tillbaka den gamla banan med start i Norrfällsviken och målgång i ullånger. Är själv uppväxt i Ullånger och mins när man var liten och det var verkligen fest stämning på byn när Maran genomfördes. Med nuvarande bana är man inte sugen att åka upp 90 mil från västkusten för att springa, skulle man dock ta tillbaka den gamla banan skulle jag åka direkt. Älskar höga kusten och få springa hela sträckan in till byn hade vart gudomligt.

Ha det
Anders
#9
30 juni 2010 kl 17:31
Detta inlägg har raderats
Johan Renström
1965 • Härnösand
#10
30 juni 2010 kl 18:44
Gilla
Jag tror jag lyckats övertala en person att anmäla sig. Det är ju roligare om man är flera och man vill ju ha flera bakom sig:-)
1969 • Stockholm
#11
30 juni 2010 kl 23:31
Gilla
Magnus: håller absolut med dig! Har fler än en gång tänkt att springa "för den goda saken", men man är ju som man är...

Bruce: Miss av mig, kul att det fanns tjejer som höll fanan högt! Men som sagt: löparboom, hur kan det finnas för få funktionärer? Eldsjälar som håller tävlingen igång finns ju uppenbarligen, hm... Jag sprang bara kvarten på min tid, så det var väl som ett varv då, men det var massor av folk, jag minns att jag kom 101:a mitt bästa år (1985?) och det var en bra placering! Måste kolla gamla resultatlistor, jag har dem nog någonstans...

K-G: Datasamhälle? Menar du att folk springer maror på nätet då eller? Resa är väl lättare än någonsin? 24H måste ju vara mycket svårare att hålla igång, inte många som kan/vill ställa upp på dem (i alla fall inte så många per säsong). Om du minns gamla HK så måste du hålla med om att det borde gå att sälja med lite vilja, det var ju andlöst vackert! (Nackdelen såklart att det blir ju inga rekordtider, men, men)
#12
1 juli 2010 kl 07:51
Detta inlägg har raderats
1970 • Nordingrå
#13
18 juli 2010 kl 23:03
Gilla
Hej på er allihopa!

Det är kul att se att ni är så många som är intresserade av vårt lopp och synpunkter är alltid bra att få. Att återskapa den gamla banan med start i Norrfällsviken och målgång i Ullånger är något som har diskuterats nu inför loppets 30-årsjubileum men som tyvärr inte är praktiskt genomförbart.

Vad många av er som bor en bit neråt landet kanske inte har grepp om är hur befolkningsutvecklingen ser ut i våra trakter. En grov gissning är att befolkningen minskat med minst 25% sedan 1980 och genomsnittsåldern har ökat. Ni som besöker Nordingrå med omnejd under sommaren får kanske uppfattningen att det bor en massa människor i trakten men de allra flesta är sommarboende/turister precis som ni (vilket iofs inte är fy skam).

Vi är idag sex-sju personer i organisationskommittén som arbetar med detta lopp. På tävlingsdagen så har vi ett 75-tal funktionärer igång i alla åldrar. Tyvärr så är det inte lätt att utöka denna skara så att vi skulle kunna återgå till ursprungssträckningen. I bästa fall så skulle vi då kanske kunna komma upp i ett 100-tal löpare på helmaran vilket knappast gör att det heller ekonomiskt kommer att bli någon jätthit.

Jag ser det så här: Loppet är viktigt för bygden, därför engagerade jag mig för tre år sedan. Med nuvarande utformning så är min förhoppning att vi ska mäkta med att arrangera tävlingen även framledes och kanske kan vi komma upp emot 1000 anmälda totalt på ett par års sikt. De som kommer till oss brukar vara nöjda med vårt lopp och kommer ofta åter.

Avslutningsvis så är ni alla hjärtligt välkomna! Ni kommer att bli väl omhändertagna oavsett vilken sträcka ni väljer.

//Örjan Mattsson
1969 • Stockholm
#14
19 juli 2010 kl 00:39
Gilla
Hej Örjan! Först och främst: underbart att det finns ni som håller detta (och liknande arrangemang) vid liv! Dock; har du 75 funktionärer att tillgå på tävlingsdagen så är det väl inte så illa pinkat? Det blir ju färre tävlande/funktionär än vad Stockholm Maraton har! Turisterna som får det att se ut som att det finns mycket folk i trakten är väl just de som ska lockas att springa? Befolkningsminskningen kan väl inte vara orsaken till att antalet startande minskat?
Sen har ju antalet lopp ökat förstås, aug/sept finns det ju mycket annat, t.ex. krockar ni ju med Midnattloppet (Stockholm) med 21000 deltagare... Var jag i form för helmaran och inte klarat av norrlandsresan för i sommar så, nästa år kanske...
1970 • Nordingrå
#15
19 juli 2010 kl 09:39
Gilla
Thomas.

Försökte mig på en beskrivning av vår verklighet men som alltid så är det lite svårt att uttrycka sig kortfattat i skrift för att ge en klar bild till mottagaren.

Att StM har fler tävlande per funktionär är väl en stordriftseffekt som är helt naturlig?
Visst försöker vi få besökande turister/sommarboende att delta. Ifjol hade vi t exv tyskar på tillfälligt besök i området som sprang halvmaran.

Vad gäller befolkningsminskning så är självklart inte denna som är orsak till att vi inte har fler startande (i så fall ytterst marginellt). Vad jag menar är att den gör att det är svårare att skaffa de ideellt arbetande funktionärerna som behövs. När tävlingen avgjordes från Norrfällsviken till Ullånger så behövdes ca 10 vätskestationer (idag 3), tre startområden (idag ett, dessutom kombinerat med målområde), många fler ban-/trafikvakter, större parkeringsorganisation, en omfattande transportorganisation med bussar etc.
Vi skulle alltså vara i behov av många, många fler funktionärer och dessutom få mycket större kostnader för arrangemanget än vad vi har idag. Idag är vi dessutom två föreningar som arrangerar loppet, på 80-talet var det fem!

Jag är själv marathonlöpare och om jag kan klara av mina ansvarsområden inför loppet så kommer jag själv att springa helmaran. Tro mig, det finns inget som skulle vara roligare än att få tävla på orginalsträckningen Norrfällsviken-Ullånger men tyvärr finns det nog ingenting som tyder på att detta ska bli verklighet inom åtminstone en överskådlig framtid.

Att arrangören av ett nytt lopp (Ådalens Cross country) väljer att lägga sitt lopp helgen efter Höga Kusten marathon är ju också olyckligt. De löpare som bara springer några enstaka lopp per år springer kanske inte två helger på raken? Jag hoppas att Ådalens Cross country nästa år lägger sig med en lite större lucka till HK maran. Ett till lopp på kalendern är välkommet!

Avslutningsvis, återigen, välkommen till Höga Kusten!
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#16
19 juli 2010 kl 16:13
Gilla
Jag har funderat på att anmäla mig till halvmaran. Tror inte jag är riktigt i form för en backig helmara, men en halva kan vara kul och jag passar på att hälsa på släkten i Nordingrå samtidigt.

Jag vet inget om den ursprungliga sträckningen, men jag ser det inte som en nackdel med en flervarvsbana när det är så pass litet startfält. Särskilt om man springer helmaran så är ju risken väldigt stor att man annars får springa stora delar av loppet ensam.

Oavsett så ska det bli kul att komma upp till Höga Kusten och springa!
Magnus Claar
1973 • Härnösand
#17
19 juli 2010 kl 19:02
Gilla
Syften med tråden var som sagt att vi kanske locka en eller några fler till detta kanon lopp. Jag tror att det kommer alltid att finnas folk som har en åsikter om alla lopp oavsett storlek och det som är bra med alla åsikter är att man kan utvecklas och bli bättre =) Nu har nedräkningen börjat =)
1969 • Stockholm
#18
19 juli 2010 kl 20:37
Gilla
Örjan: tack! Du har säkert helt rätt i skillnader då det gäller att arrangera ett litet kontra ett gigantiskt lopp. Kul att ni har så pass många som ställer upp ändå och även om jag sällar mig till de som gärna skulle springa gamla sträckningen, så kan jag inte tänka mig att det är fel att springa nuvarande heller (ni som undrar vad vi snackar om kan ta en titt här: http://farm5.static.flickr.com/4075/4809660044_e4ba78eb31_b.jpg hur det var på den gamla hårda tiden) :-) Jag var lite ung för att springa hela, så jag har ju själv bara erfarenhet av kvarten då... Kanske får ta ett upprop här på jogg och skaffa funktonärer för nästa år? Jag ställer upp!
#19
20 juli 2010 kl 08:05
Detta inlägg har raderats
1970 • Nordingrå
#20
20 juli 2010 kl 11:45
Gilla
Thomas:

Kul att se den gamla banprofilen! Gjorde en snabb och grov jämförelse med dagens profil (se här: http://www.hkmarathon.nu/content/view/4/5/ ) och kan då ändå konstatera att totalstigningen på dagens bana över fyra varv är lika stor, eller t om lite större! Gamla banan hade dock ett par backar som var för sig var brutalare. Sprang 28,8 km i söndags varav ca hälften på gamla banan fast i omvänd riktning och då får man allt ett par rejäla utförsbackar...

Trots allt så kanske epitetet "Sveriges hårdaste och vackraste" står sig än idag.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.