Löpning Övrigt 6 inlägg 3019 visningar

Hej.Jag har en fråga till er veteran löpare

Timmi Bengtsson
1989 • Skåne
#1
15 juli 2010 - 11:21
Gilla
Hej mitt namn är Timmi.jag är en kille på 21 år är 178 cm och väger 63 kilo Det är så att jag undrar om löpning är bra för en kille som vill gå upp i vikt?.jag löpte mycke när jag va 15 till 17.under den tiden jag sprang vägde jag 57 kilo.jag la av med löpning och kom igång med styrketräning och taekwondo i stället när jag va 17.Frågan är nu den.I och med att jag väger så lite som jag gör så dennna förbränning som löpning skapar är det bra för mig som knappt har något fett alls på kroppen? jag har fått för mig att förbränningen går på musklerna istället och gör så att musklerna "förtvinar" när man löptränar.är jag på rätt spår eller är jag helt ute och cyklar?.Skulle vara trevligt om någon veteran löpare hade svarat och gett mig din åsikt :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
15 juli 2010 kl 11:49
Gilla
Hej Timmi!
Tror inte det är någon fara med att springa bara för att man är smal. Det man förbränner vid löpning är i första hand glykogen som är energi lagrad i musklerna (och lite i levern, men det är till för att hjärnan ska få energi, den drar mycket). I andra hand förbränns fett. Har man för lite glykogen när man springer, särskilt mycket långa pass, kan muskler brytas ner. Det finns två sätt att åtgärda det: förse sig med kolhydrater under löpningen om den varar mer än ca 90 minuter och att äta proteiner och kolhydrater så snart man avslutat sitt löppass.

Och så ska man avända de muskler man vill behålla, annars minskar de alldeles av sig själv.

Man får bra aptit av att springa, det gäller bara att äta också! Efter riktigt långa pass äter jag en extra middag+ diverse annat. Effektivaste sättet att gå upp i vikt är för de flesta att äta ofta. Mellanmål. Det kan vara nyttig kost ändå, snabba kolhydrater är inte så bra för blodsockerregleringen men en banan och en smörgås vid fikarasten är OK. Och något sött efter maten är inte alls så dåligt som före eller mellan måltiderna, efterrätt helt enkelt.

Du har nu ett BMI på ca 20 vilket är rätt idealiskt för en långdistanslöpare men vill du gå upp några kg för ditt allmänna välbefinnande så ska det nog gå bra, även om du springer. Såvida du inte har fel på ämnesomsättningen eller nåt.
Timmi Bengtsson
1989 • Skåne
#3
15 juli 2010 kl 12:01
Gilla
Tack så mycket för ditt svar oldboy.fick mig att få upp ögonen lite!
1956 • Lund
#4
15 juli 2010 kl 12:45 Redigerad 15 juli 2010 kl 12:46
Gilla
Hej Timmi.

Du kanske tillhör den smala kategorin som tar några år på sig innan man ökar i vikt. Det kommer förr eller senare. Oldboy har ju sammanfattat hälsoaspekten som låter rimlig. Det är inte farligt att vara smal och löpa om man äter ordentligt, snarare en fördel. Det andra är om man vill gå upp i vikt för att det känns bättre eller att man tycker att det ser bättre ut. Där tror jag man får se tiden an, fortsätta träna och stoppa i sig extra av det götta med jämna mellanrum.
1976 • Enköping
#5
15 juli 2010 kl 14:47
Gilla
Hej Timmi!
Jag är en spinkis som vägde ca 63 kg till mina 183 cm när jag var 21. När jag var 28 hade jag gått upp till 65 kg och det var ungefär i den åldern jag fick för mig att börja springa. Numera är jag såld på löpning och har genom löpningens hjälp lagt på mig några kilo benmuskler och ligger numera runt 69-70 kg.
Det låter som du har bra dimensioner för att hålla på med långdistans.
1985 • Gröndal, Stockholm
#6
15 juli 2010 kl 15:16 Redigerad 15 juli 2010 kl 15:17
Gilla
Jag har också haft extremt svårt med "viktökning". Både du och jag tillhör den kvartilen människor som "Må Bra" och motsvarande tidsskrifter inte riktar sig till; vi som vill lägga på oss fett och andra nyttigheter :)

När jag gjorde lumpen vägde jag kring 73 kilo (och jag är 194cm lång). Jag sprang milen under 40 men kunde knappt ta 60 kg i bänk. Detta var 2006. Nu väger jag 10 kg mer, springer fortfarande sub 40 och trycker 100 (1RM) i bänk.

Nyckeln är som är som de andra skribenterna skriver: Käka mycket och ofta! Man ska ju undvika att dra på sig nån form av träningsanorexi där förbrukningen är större än intaget :)

När jag kommer hem från träningspassen trycker jag i mig en stor bananmilkshake + annat jox för att få i mig någonting snabbt!

Lycka till mannen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.