Löpning Kom igång 13 inlägg 1204 visningar

Fegisen har en ny fråga.

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
17 september 2010 - 20:30
Gilla
Hej!

Nu har jag varit igång några månader med MYCKET promenader, en hel del yoga och stegvis ökande del löpning. Den värsta krämpan jag fått är ett skavsår (eller två) vilket får tolkas som att kroppen har svarat bra på den ökade träningsmängden.

Just nu springer jag varannan dag och på sistone är det ungefär en halvtimmes löpning per pass. Målet med programmet jag kör nu är 30 minuters löpning som ska innebära 5 km, men för mig är det snarare 4 km.

Min fråga är om det där med att springa flera dagar i rad. Jag har aldrig gjort det hittills, men som ni kan se i min träningsdagbok så använder jag fötterna mycket varje dag. Nu är det helg och jag skulle så gärna vilja springa både lördag och söndag då jag hittat lite nya rundor att utforska. Tiden jag springer varje gång blir nog inte mer än redan nämnda halvtimme.

Jag sprang idag, tidigt på morgonen. Säg att jag skulle springa imorgon mitt på dagen och söndag kväll, skulle det funka? Det blir rätt duktigt med vila mellan varje pass ändå, tycker ju jag. Men jag vet ju inte så mycket om sånt här.

Vad tror ni, ni som kan sånt här? Gör jag mig en otjänst eller är det ingen fara?

Mycket tacksam för input!

//Jenny
1981 • Dals-Ed
#2
17 september 2010 kl 21:50
Gilla
Så länge du inte känner av några krämpor eller får ont i fötter, ben, knän så tycker iaf jag du kan fortsätta. Du mår ju uppenbarligen bra av det och som du säger så verkar kroppen svara med ett leende.

En eventuell skada kommer inte bara plötsligt, så länge du inte ramlar eller liknande, utan känner du att "hm, efter fem dagars löpträning i rad så känns det lite ansträngt i foten/benet" eller nåt så ta ett par dagars vila och börja sen lugnt igen. Du själv är trots allt den enda som kan veta om det blir för mycket.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#3
17 september 2010 kl 21:51
Gilla
Ok, har inte hållt på så länge själv, men när du inte springer längre går det helt fint att göra det ett par dagar i rad! Lyssna på kroppen, den säger nog ifrån om den tycker det blir i mesta laget. Se bara till att få ett par vilodagar i veckan.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#4
17 september 2010 kl 22:04
Gilla
Kort svar till Jenny: Ja, det skulle funka. Du är långt, långt, långt från gränsen. Och gränsen är alltid längre bort än man tror.
1970 • Skoghall
#5
18 september 2010 kl 10:58
Gilla
Ett tips kör intervaller varannan gång , och glöm ej att strecha ordentligt efter varje pass.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#6
18 september 2010 kl 11:59
Gilla
Tack alla för era svar!! :)

Mikael: Intervaller? ;) Stretchingen är jag alltid noga med och jag får den på annat sätt också då jag sysslar med yoga. Inga korta muskler här inte!
1970 • Skoghall
#7
18 september 2010 kl 20:40
Gilla
Bra bra intervall träning är ett bra sätt att komma snabbt i form, istället för att bara nöta samma träning hela tiden
http://www.konditionstraning.se/intervalltraning/
Valter Johansson
1962 • Umeå
#8
18 september 2010 kl 22:23
Gilla
Det har du rätt i Mikael, men Jenny söker ju inte en snabb formförbättring inför något lopp eller så utan försöker ju stegvis öka sin träningsmängd utan att riskera skador.
Hon behöver knappast intensiv träning för att förbättra sin löpform utan förbättrar såväl kondition som neuromuskulärt samspel genom relativt lugn löpning.

Jag tror inte heller att det är något problem för dig, Jenny, att springa tre dagar i rad så länge du inte känner av några krämpor. Jag tror faktiskt att det är säkrare att öka antalet löppass än passens längd.
Micke Larsson
1971 • Norge
#9
19 september 2010 kl 00:24
Gilla
Trots att jag är en okunnig nybörjare vill jag i all ödmjukhet vända mig lite emot Johans avslutning: "gränsen är alltid längre bort än man tror".

Jag har en liknande bakgrund som Jenny - mycket promenader i botten och ett nyväckt löpintresse. För tre veckor sedan sprang jag flera dagar på raken (runt en halvmil per dag - inga "tokpass"), bara för att det var så kul, och tänkte att lite värk är väl naturligt och inget att oroa sig över. Det slutade med att jag fick så ont i knäna att jag inte kunde springa på över två veckor, när det var som värst kunde jag knappt gå.

Så visst, du och alla andra har säkert rätt i att Jenny kan springa fredag-lördag-söndag. Vill bara slänga in brasklappen att för mig var gränsen inte alls så långt borta som jag hade trott och skulle vilja.

Men jag utgår ifrån att du är förståndigare än jag och avbryter om det gör ont. Hade någon sagt det till mig på skarpen innan jag drog iväg och gjorde precis tvärtom hade jag antagligen sluppit ett ofrivilligt uppehåll.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
19 september 2010 kl 00:41
Gilla
Det är bara bra att träna varje dag, men man får inte träna för hårt dag efter dag, för då slutar det illa, med överträning, skador och elände. Man måste känna sig för, vara lyhörd på kroppens signaler, känner man sig trött en dag får man träna extra lugnt, för då har kanske inte kroppen hunnit återhämta sig.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#11
19 september 2010 kl 02:17
Gilla
Mikael: Precis som Valter säger så är jag inte direkt ute efter att bli bättre snabbt. Jag har inte bråttom för fem öre, utan att jag vill öka träningsmängden är mest för att jag tycker det är så himla skönt och roligt att vara ute och jag vill passa på innan vintern slår klorna i oss.

Valter: Huvudet på spiken. ;)

Micke: Bra brasklapp där! Jag tror det är vanligt att man klarar mer än vad man tror, men nästan lika vanligt att man går ut för hårt. Verkar ju ändå vara MÅNGA som drar på sig skador genom att gå över gränsen gång på gång.

Conny: Jag försöker variera intensiteten på mina pass, varesig jag går, joggar eller yogar och i regel blir det tuffare varannan dag och lättare varannan dag.

Till alla: Var ute i 2,5 timme idag varav jag inte sprang mer än kanske 20-25 minuter eftersom jag inte hade den blekaste aning om var jag var större delen av tiden och ville inte hamna alltför fel alltför fort. Hittade en del fantastiska stigar som jag ska utforska mer imorgon! Det här med långturer är min grej alltså, kanske är jag en blivande ultralöpare? ;)
1970 • Skoghall
#12
19 september 2010 kl 14:02
Gilla
Ser iofs ingen direkt skaderisk i att träna intervaller, man kommer i form och ser resultat av sin träning snabbare vilket "jag" tycker är sporrande för fortsatt träning.


Annars kan det lätt bli att man ger upp efter ett 1/2 år, har se
tt många som har råkat ut för detta och det vore väl synd.

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#13
19 september 2010 kl 15:55
Gilla
Mikael: Tack för intervallförslaget, jag ska ta det med mig in i vinterträningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.