Löpning Träning 7 inlägg 1446 visningar

Om vaderna, frustrerande!

John Vahlström
1971 • Boden
#1
29 september 2010 - 09:23
Gilla
Jag har tittat runt i forumet lite grann, men inte riktigt hittat säkra svar på mina funderingar, så here we go!

Jag har löptränat i cirka tre månader, men det är som att mina vader sätter stopp för löputvecklingen. I början var mina största svårigheter smärta i fötterna, troligen p.g.a. för framåtlutad löparstil, och att jag inte hade flåset. Nu har jag inga, eller få, problem med fötterna och flåset är okej. Jag tänker medvetet på att hålla överkroppen rak när jag springer, och varierar steglängd beroende på om det är plant, uppför eller nerför jag springer. Trots detta så har jag stagnerat i utvecklingen. Från ett personbästa på 5:49/km på halvmilen i början av augusti så är jag nu nere på 6:30 ner till 7 min. på min standardrunda på 3 km.

Vad beror det på? För lång steglängd/isättning för långt fram? För upprät/bakåtlut i överkroppen? För lite muskeltillväxt i vaderna?

Vill gärna ha tips på hur jag bäst går vidare. Ska jag satsa på att förbättra löpsteget eller muskelträna vaderna?

Med hopp om tips!
Mattias
1974 • Borås
#2
29 september 2010 kl 10:21
Gilla
Du springer väl andra rundor än 3 km, hoppas jag? Öka längden på rundorna, lägg in fartlek och / eller intervallpass och lägg in ett styrkepass för vader och ben (och hela kroppen, för den delen) i ditt veckoschema.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
29 september 2010 kl 10:23
Gilla
Varför tror du att vaderna är problemet? Skulle det vara så rekommenderar jag tåhävningar, gärna excentriska (på trappsteg). Finns beskrivningar på många ställen, här på jogg och på marathon.se t ex.
Det är rätt normalt att det står still ett tag just efter några månaders träning. Det brukar släppa av sig själv bara man fortsätter. Men det skadar inte att jobba lite på sin teknik under tiden.
Ett bra löpsteg innebär att man sätter ner foten under kroppen när man springer. För att det ska bli nån fart får man pinna på, minst ca 180 enkelsteg per minut rekommenderas. Känns knasigt när man provar första gången, som att trippa fram, men efterhand så vänjer man sig och det går bättre. Kan vara svårt att få till i 7-minutersfart så prova lite korta sträckor i högre fart och gå däremellan (eller jogga långsamt på ditt gamla sätt).På köpet blir det intervallträning vilket är onödigt att börja med redan men om du ser det som teknikövning så kan det vara en väg framåt.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#4
29 september 2010 kl 19:30
Gilla
"Ett bra löpsteg innebär att man sätter ner foten under kroppen när man springer. För att det ska bli nån fart får man pinna på, minst ca 180 enkelsteg per minut rekommenderas"

Oldboy>> 180 enkelsteg, innebär det att man ska hinna sätta ned både höger och vänster ben 90 gånger vardera per minut? Dvs för att kolla om jag har rätt tempo så räknar jag stegen på ena benet och det ska bli 90 stycken?
Peter Kaspersson
1970 • Stora Höga
#5
30 september 2010 kl 08:19
Gilla
Låter som Gubbvad!
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=669556

Finns även en Facebooksida för de med Gubbvad: http://www.facebook.com/group.php?gid=79232358753&ref=ts

Lycka till med rehaben, och cykling är en bra rehabmetod. Cykla inte på för tröga växlar bara utan försök att ha hög frekvens istället så du inte drar på deig för mycket syra!

/Peter
Fredrik N
1964 • Enskede
#6
30 september 2010 kl 08:50
Gilla
John,
Du får väl söka upp någon idrottskunnig naprapat eller sjukgymnast för att få bukt med vadproblemen. Det kan ju också finnas andra orsaker till besvären, allt från mineralbrister till felaktiga skor.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#7
1 oktober 2010 kl 06:08
Gilla
Vad som varit det enskilt viktigaste för min löputveckling var när jag, som oldboy också framhåller, började ta fler steg, ökade min kadens. När jag gick från ca 80 till runt 90 (steg per ben och minut) började jag genast kapa mina tider rejält. Men inget gott som inte har något ont med sig, man måste vara lite försiktig eftersom detta gör att man automatiskt får en mer "trippande" löpstil som påfrestar vaderna mer, så ta det lite lugnt i början och variera. Det tar också ett tag innan man vänjer sig, det känns lite konstigt i början.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.