Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 25612 visningar

Lunginflammation

Arvid S
1954 • handen
#1
18 oktober 2010 - 18:33
Gilla
Jag har haft oturen att råka ut för mycoplasma / lunginflammation. Måttligt roligt. Med hjälp av antibiotika har jag fått ner febern.
Har sökt lite här på forumet men inte hittat några riktigt bra svar, tycker jag.
På vad? Jo, frågan om hur länge man bör vänta tills man sätter igång med träningen/ löpningen igen.
Det sista jag vill är att utsätta kroppen för en chock såtillvida att inflammationen kommer tillbaka. Men man vill ju inte vänta alltför länge heller. Dels kryper det i kroppen och dels blir man så oerhört mycket efter känns det som.Bara lugn, just nu är det inte aktuellt på något vis att snöra på sig löparskorna men sen då. Bara undrar.
Tacksam för eventuella seriösa svar
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
18 oktober 2010 kl 19:00
Gilla
det läkaren sa till mig när jag hade det var att jag skulle ha väldig respekt för det. den är en lurig sort då de vanliga symptomen inte är garaneterade (jag hade inte feber mer än ett par dagar tex). sen ska man inte vara förvånad om det tar upp mot ett halvår att komma tillbaka till nivån man var på innan.

Per Elofsson fick det under sin karriär, du kanske kan hitta något om mycoplasma och träning om du söker utifrån det.
Mr. B
1963 • Hemma
#3
18 oktober 2010 kl 20:08
Gilla
Jag fick lunginflammation i slutet av augusti - relativt lindrig, skulle jag tro. Nu börjar jag komma igång lite halvhyfsat igen, men jag var rejält kass för fem-sex veckor sedan. Å andra sidan tog antibiotikan som den skulle, och det är jag glad för.

Efter vad jag har förstått så kan en lunginflammation slå väldigt olika hårt, så du skall nog lyssna mer på din egen kropp än på våra råd här.
1971 • Göteborg
#4
18 oktober 2010 kl 21:07
Gilla
Hej Arvid! Hoppas att du mår bättre nu. Jag är läkare och kan inte tro att det skulle vara farligt att börja träna några dagar eller en vecka efter avslutad behandling. Detta förutsätter väl att du mår bra och att du lyssnar på din kropp (och puls om du använder pulsmätare) Har du väl behandlat infektionen så är det ingen fara att träna igen. Mvh
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#5
18 oktober 2010 kl 22:24
Gilla
Lunginflammation kan ta väldigt olika. En del känner sig konditionsmässigt helt sänkta i 4 veckor, andra kommer igång direkt efter antibiotikakuren. Jag rekommenderar att aldrig träna med feber, men är man feberfri kan man börja med träning igen och förstås lyssna hur kroppen känns. Tävlingsidrottare i lagsporter kan behöva bromsas innan de ställer upp i tävlingsmatcher, men löpare som känner sin kropp behöver inte vila från träning när träningsabstinensen börja krypa...
Kajsa B
1987 • Göteborg
#6
18 oktober 2010 kl 22:38
Gilla
Som jag förstått det är mycoplasma lite mer tidsödande att komma tillbaka från än vanlig lunginflammation. om det var att mycoplasma lcykas ta sig in i lungcellerna medan det vid "vanlig" lunginflammation är bakterier som angriper utanpå cellerna. Mycoplasma har vissa speciella egenskaper (saknar cellvägg) som även gör att det är betydligt färr antibiotika som biter på dem.
Rätta mig gärna om jag har fel.

om du känner dig bra efter pencillinkuren borde det vara okej att träna (men med några dagars säkerhetsmarginal). tvivlar du det minsta fråga läkaren, ring sjukvårdsupplysningen eller liknande.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
18 oktober 2010 kl 23:16
Gilla
Jag hade konstaterad mykoplasmainfektion, och tog min första ordentliga runda drygt två veckor efter avslutad antibiotikakur, ca fem veckor efter att jag först blev sjuk. Men som sagt - det här är nog mycket individuellt.
1963 • Bromma
#8
19 oktober 2010 kl 08:42
Gilla
När jag fick lunginflammation i våras så sa dom på akuten att den var så lindrig att jag inte behövde röntga om. Men jag är glad att min husläkare struntade i det o sa att vi gör det för säkerhets skull. Och jag hade vätska kvar 2 månader efter (kände mej helt frisk o stark då) så jag fick träna försiktigt ytterligare en månad. Vad jag förstått så är det svårt att själv bedöma om man blivit frisk eller inte. Gå till husläkaren!
1966 • Malung
#9
19 oktober 2010 kl 09:25
Gilla
Samma frågor här med, tack vare denna mycoplasma som jag fick.
Jag har några dagar kvar av Antibiotikan och har läst att detta ska man inte leka med!
Hade feber i 9 dagar innan besök hos Dr. och där konstaterades 57 i snabbsänka, vet ej riktigt vad det betyder, men ska den kollas igen efter avslutad kur?
Hostan har inte heller riktigt gått över, men det är på rätt väg

Krya på er allihopa
Arvid S
1954 • handen
#10
19 oktober 2010 kl 19:19 Redigerad 19 oktober 2010 kl 19:20
Gilla
Hej på er.
Tack för alla svar. Det viktigaste att ta till sig verkar vara att "lyssna på din egen kropp" eftersom allas våra kroppar är så oerhört individuella.
Nog är det så, åtminstone i mitt fall, att jag hellre väntar några dagar extra med en mjukstart än att riskera ett återfall. Så roligt är det inte.
Tvärtom, det här är något av det värsta jag har varit med om i sjukdomsväg. Inte riktigt som en vanlig förkylning.

Appropå Björns inlägg; Hostan kan vi tyvärr få dras med ganska länge har jag förstått.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
19 oktober 2010 kl 21:36
Gilla
Hostan var det jävligaste tyckte jag. inte vanlig förkylningshosta där inte. Hade gått med min rätt länge innan vi fattade vad det var, men för att verkligen lyckas bli av med den då blev det givetvis pencillin men även 3 dagars total vila. fick inte sitta vid datorn, inte läsa något annat än extremt lättlästa grejer, inte se på tv om det var engagerande och absolut inte plugga eller något annat jag behövde anstränga hjärnan för. Minns att jag när jag en månad senare var iväg och åkte skidor så var inte kroppen med mig alls som den brukade. tydligen var det inte alls konstigt heller.

Håller även med arvid om att det är den värsta sjuka ja haft, då har jag ändå trots min ringa ålder haft en hel del sjukdomar.

men ha tålamod ni båda och hoppas ni blir bra snart! Låt det ta sin tid att komma tillbaka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.