Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2396 visningar

Vaknade med kramp....

Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#1
28 november 2010 - 18:06
Gilla
Vaknade inatt med världens kramp i höger vad,shit vad ont det gjorde,var naturligtvis min första tanke varför just nu var min andra... är snart 42 och har aldrig haft nattkramp förut... shysst vadmuskel var min 3:e...lyckades somna om men har idag rätt så ont i den,smörjde in den med liniment så det stinker i hela lägenheten...Fick nån slags craving efter bananer och satt i mig 3 på kort tid när jag vaknat...Min fråga är nu hur man ska göra? Fortsätta med liniment ,stretcha? Vila ska jag iallafall göra
eftersom jag har min viloperiod precis nu...
1976 • Linghem
#2
28 november 2010 kl 19:02
Gilla
Jag är nybörjare på träning och kost, men något som direkt slog mig är att det kanske är någon form av mineralbrist. Du skrev att du blev sjukt sugen på bananer, vad tror du om detta?

Kalium (K)
Kalium är välkänt av tränande för dess vätskereglerande funktioner. Inför formtoppning då maximal definition eftersträvas en perfekt balans av kalium i cellerna. Kaliumbrist uppkommer vid användande av vätskedrivande tillskott, överdrivet vätskeintag, diarré, kräkningar eller diet. Kalium behövs för njurarnas vätske- och pH reglerande funktion, vätskebalansen i och utanför cellerna och impulsöverföring mellan nerver och muskelceller. Kalium verkar blodtryckssänkande och har motsatt effekt jämfört med natrium. Brist ger muskelsvaghet och kramper, diarré, störd hjärtrytm, trötthet, högt blodtryck och glömska. Överdosering (15-20g kan vara dödligt!) och höga intag från tillskott rekommenderas ej.

Finns i: Vegetabilier såsom potatis, bönor, nötter, frön, spannmåls groddar, grönsaker och banan.

Det finns även fler mineraler som kan orsaka kramper vid brist, det finns massor med info på nätet:-)
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#3
28 november 2010 kl 19:42
Gilla
Hej Pelle!
Jag fick exakt samma sak natten 6/11, eller om det kan vara sendrag? Vet inte men det brände och krampade, jag var tvungen att hoppa upp ur sängen och ställa mig och stretcha vaderna ca 20 min. Hände 2 ggr den natten. Se min löpardagbok 6-13/11. Jag hade iof känningar i vaden en tid efteråt och har tagit det lugnt ett tag, men nu kör jag på och ska öka antal km och antal ggr/vecka.
jag äter kalciumtabletter Super Cal-Mag samt Folsyra B6 B12 mot kramp etc som jag köpt på Life hälsobutik. Började med dem efter en muskelbristning i vaden i maj månad. Hoppas du får ordning på vaderna. Jag stretchar vaderna ofta, 2-3 gr per dag även när jag inte springer. Köräven med tigerbalsam varje gång jag springer. Det kan du iof ta på även annars, men det luktar...Har inte haft någon mer sådan nattkramp iaf/Leif
Thomas Johannesson
1964 • veberöd
#4
28 november 2010 kl 22:26
Gilla
Låter som en klassisk "Gubbavad". Jag drabbades själv av detta ( jag har ju åldern inne...). Läste någonstans att det var brist på Magnesium, som tydligen fungerar som någon form av signalsubstans i muskulaturen. Äter numera ett tillskott av Kalcium/Magnesium, och det funkar finfint. Det finns en del trådar här på jogg.se om just fenomenet.
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=11106
Givetvis finns det även information att finna om du googlar på just gubbavad.
Lycka till.
Thomas Johannesson
1964 • veberöd
#5
28 november 2010 kl 22:27
Gilla
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#6
29 november 2010 kl 12:18
Gilla
Det är väl inte gubbvad om man får kramp på natten?

Har själv fått kramp på natten några gånger. Säkert 5 år sen sist dock. Riktigt obehagligt är det och jag fick ordentlig träningsvärk i flera dagar efteråt. Haltade också rejält dagen efter men inga bestående skador (bristning) som jag fått för mig att gubbvad ger.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#7
29 november 2010 kl 18:41
Gilla
Har nu googlat lite och måste hålla med Jonny Bråttom att det inte låter som gubbavad även om jag har åldern inne.... NÄÄ vafa* 41 är väl ingen ålder hehe...Fortfarande ont i vaden nu efter några dagar...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.