Löpning Övrigt 248 inlägg 24492 visningar

SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!

1981 • Linköping
#1
16 juli 2008 - 20:28
Gilla
En fråga först, är jag korkad som tycker at man ska gå/springa på vänster sida på gångbanor? För mig ter det sig logiskt då det är så man gör när man går/springer på en väg. Men i verkligheten tycks anarki råda...

Jag som springer med hund (givetvis kopplad vid min vänstra sida omjag springer på gångväg) vill väldigt gärna hålla till vänster. Då slipper alla men specifikt hundrädda gå förbi honom, utan går förbi mig istället. Men vissa håller benhårt på att de ska gå på höger sida (dvs på min vänster när vi möts). Idag mötte jag en tjej som körde intervaller på det populära gångstråket och hon vägrade kliva ett halvt steg åt sidan, utan ville springa på höger sida. Finns det någon rätt sida? Har jag som "vänstervriden" rent av fel?

Annars, ,SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Mikael S
1960 • Sundbyberg
22 juli 2008 kl 19:38
Gilla
Nej, nej, sådana enkla lösningar vill vi inte ha, ORDNUNG MUSS SEIN! Det krävs regler, många och tydliga...

;) :) :D!

OBS, det var ett skämt, jag tycker också det funkar alldeles utmärkt med sunt förnuft och hänsyn för det mesta, men det är väl när man råkar ut för nån som absolut måste hålla på sin rätt (även om den är fel) som det kan gå illa...
1966 • Karlstad
22 juli 2008 kl 22:16
Gilla
"I forna tider var det naturligt för beväpnade adelsmän att rida på vänster sida av vägen. Då hade de svärdshanden närmast mötande ryttare, för att kunna försvara sig mot fiender och hälsa på vänner.
Bönderna däremot gick på höger sida, för att inte riskera att bli påridna bakifrån.
Så färdades man i de flesta länder fram till slutet av 1700-talet. Men i Frankrike var det efter franska revolutionen 1789 inte hälsosamt att skylta med att vara aristokrat, så alla började använda höger sida av vägen. Den färdriktningen fastslogs 1794 officiellt i Paris.
USA gick ungefär samtidigt också över till högertrafik. Det är oklart om det berodde på påverkan från Frankrike och önskan att distansera sig från England eller att det var praktiskt när man körde tunga vagnar med långa hästspann (kusken satt på den bakre vänstra hästen och såg bättre mötande vagnar om han körde på höger sida). Kanske var det en kombination.
När sedan Napoleon lade under sig stora delar av Europa införde han högertrafik i de erövrade länderna, de flesta andra behöll vänstertrafiken. England höll naturligtvis kvar vid det gamla och införde dessutom vänstertrafik i sitt imperium."

En ganska rolig text som finns i sin helhet här:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=882&a=365384

Maria G
1975 • Helsingborg
25 juli 2008 kl 19:27
Gilla
Här på Irland så trodde först jag och min sambo att man "ska" springa / gå på högersida, helt enkelt följa deras högertrafik.. Så lätt visade det sig inte vara. Här har det utvecklats en underlig snedgående trafik för gång- och springtrafikanter. De skär liksom över gången, och det verkar bara finnas ett mönster. De går där du går.

Detta gäller även i löpspåret. Även om ni vid en första anblick har gott om plats för ett möte, är på varsin sida av gången, så kan man ge sig f-n på att de är över på din sida när det väl blir möte. Och då gäller enbart chicken-race, tuffast vinner.. Efter månader av irritation har jag till slut fått inse att det inte går att komma undan.. Ut och tacklas bara! Inte konstigt att de gillar rugby här! Rätt utmattande är det i alla fall... =)
Sara
1979 • Wales
25 juli 2008 kl 19:40
Gilla
I min hemstad fungerade det som så att på gemensamma cykel- och gångbanor utan skiljemarkering så går man på sidan längst bort från gatan (alltså ut mot gräset eller vad det nu kan tänkas vara) och cyklar på sidan närmast gatan. Känns himla naturligt tycker jag.

Sedan är det väl vanligast att man håller till höger om man möter en annan gående , i alla fall verkar de flesta som kör bil/cyklar göra så även när de går.

Att man går på vänster sida av vägen när man går där det inte finns någon trottoar är enbart för att man normalt sett har bättre koll på bilarna då. I kurvor med dålig sikt väljer man lämpligen ytterspåret.

Även om man nu prompt vill springa/gå "i vänstertrafik" så går det väl bra så länge man tydligt visar sin avsikt. :)
Sudde
1972 • Gävleborg
21 december 2010 kl 00:11
Gilla
Dammar av en gammal tråd jag hittade när jag sökte i forumet.

Var ute i kväll på en runda där det är gemensam gång och cykelbana. Jag springer med reflexväst och försöker att vara trevlig och visa hänsyn till andra medmänniskor som vistas på samma bana och får oftast samma tillbaks.

Ser långt framför mig en cyklist och då jag redan ligger till vänster så håller jag ut så mycket jag kan. Ser till min förvåning att cyklisten lägger sig på kollisionskurs. Jag börjar fundera om jag ska kliva ut i banan med risk att bli påkörd ifall han tänker samma sak. Han har ju redan sett mig på långt håll. Själv har han varken reflex eller lyse på cykeln.
Ca 1-2 meter svänger han ut och jag själv var på väg ut i en meter snö på sidan om banan. Han vänder sig om och skriker till mig att jag skulle xxxxx flytta på mig!!! Hans argument var att det var lättare för mig att flytta mig. Han spottade ur sig några fler ursinniga meningar som fick mig att svara tillbaks.
Som tur var så skadades varken han eller jag.
Kanske det vore på plats med tydliga regler om på gemensamma gång och cykelbanor.
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
21 december 2010 kl 10:47
Gilla
Vilken korkskalle. Oavsett hur folk springer och går så är det ju den som har ett fordon som ska väja. Olika cykel/gångbanor har ju olika regler. En del har högertrafik/dubbelriktad och då bör ju alla hålla sig till höger. Andra banor har en uppdelning som man kan se på skyltarna eller på uppmålade streck (lycka till på vintern). Och om det inte står något alls så borde det vara rimligt att samma regler som för vanlig väg gäller, dvs att man går till vänster och cyklar till höger. ELLER?
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
21 december 2010 kl 13:53
1 Gilla
Jag håller med Jan. Jag går, springer och cyklar till höger om inget annat anges. Tyvärr så är det väldigt många som ändå går på vänster sida. Det blir ett än större problem att komma fram när högermänniskan möter vänstermänniskan och cykeln ska in i mellan... Jag tycker att det ska vara tydligare regler.
Bo Tendell
1936 • Angered
21 december 2010 kl 14:03
Gilla
Det är lugn och ro att löpa/jogga på vänster sida i Sverige
så jag kan hoppa i diket då jag ser en "farlig situation",
exempelvis bilist som företar en omkörning.
"Se döden i vitögat eller plötsligt bli överkörd ovetande".
3 ggr sedan 1965 har jag fått hoppa i diket för att klara
passet skadefri.
Mvh Tedde
Mikael S
1960 • Sundbyberg
21 december 2010 kl 14:13
Gilla
"Kanske det vore på plats med tydliga regler om på gemensamma gång och cykelbanor."
Det finns redan. På en G/C-bana skall man ta hänsyn till varandra, det är väl tydligt nog?
Men med tanke på hur personen betedde sig är det väl tveksamt om tydligare, fler eller annorlunda regler hade hjälpt, han hade nog betett sig som en idiot ändå...
Sven Andersson
1966 • Kista
21 december 2010 kl 15:21
Gilla
Det är inte ens lag/förordning på att gå till vänster på bilväg (utan en rekommendation). Och den (bilvägsrekommendationen) är den enda gången det nämns i lag/förordning något om "vänster".

Självklart är alltså den enda rimliga tolkningen (rakbladsprincipen) att det är högertrafik för samtliga trafikanter som gäller (enda undantaget är alltså en rekommendation för bilväg).

Och detta gäller, tro det eller ej, hundägare också. Hundägare har inga privilegier i trafiken.

Kommun kan förvisso bestämma exakt vad som gäller i den kommunen (eller del av) genom lokal ordningsföreskrift och skyltning.
Andreas Sundman
1985 • umeå
21 december 2010 kl 15:21
Gilla
Argumentet att det är högertrafik i Sverige och att man därför skall springa på höger sida tycker jag är väldigt underligt då det enda lagstiftade är att man faktiskt ska gå på vänster sida på vägar.
Sedan om det inte finns stöd i lag för att göra detsamma på gångvägar så är det väl lättast att fortsätta så för att undvika missförstånd? Har man ett fordon så kör man på höger och har man inte det så håller man till på vänster.
Det känns mest logiskt för mig. Att göra likadant på alla typer av vägar gör det lätt för alla att komma ihåg.

Jag går och springer på vänster just av den anledningen. Jag vill även möta bilar och cyklar då jag inte litar på deras förare. Men är det någon envis en så har jag inga problem att väja åt höger. Självklart är man flexibel.

Ärligt talat så har jag ganska svårt att se hur folk kan se det som logiskt att springa på höger sida på gångvägar när man gör det på vänster på vanliga vägar? Högertrafik känns ju som sagt som ett jättekonstigt argument. Varför byta sida för att man springer in på en gångväg?
1969 • Stockholm
21 december 2010 kl 15:39
Gilla
Det var väl kul att vi skakade liv i denna tråd, det var dags igen tycker jag! :-) Och inte kunde jag låta bli att skriva nu heller... Av två anledningar ska man hålla till vänster på delad gång- och cykelbana eller väg där trottoar saknas: 1) det står så i trafikförordningen och 2) helt tvärtemot dig Jan S, så tycker jag det logiska resonemanget borde vara: man möter trafiken, för om du går på höger och passerar en person som också går på höger och cyklar och mopeder håller höger, så kan det bli fasligt trångt, särskilt som alla fotgängare i denna situation har ryggen mot alla fordonsförare (t.o.m blir det krångligare för en för cyklist att bara passera en ensam fotgängare, för visst måste du ha lite mer marginal om du inte vet om fotgängaren observerat att du kommer eller inte, något som kan avhjälpas med ögonkontakt).
Med det sagt så håller jag alltid till höger numera, beroende på att de flesta tror att man ska göra det och därför går det lättare och man får mindre skäll och svordomar efter sig (och färre rena prejningsförsök mot sig).
Thomas Grünberg
1970 • Sävedalen
21 december 2010 kl 19:13
Gilla
Tycker att det är ganska självklart att när det bara gångtrafikanter och löpare så är det högertrafik som gäller. Att gå på vänster sida av en trafikerad väg är ju ett sätt att öka säkerheten eftersom man då har uppsikt över mötande motorfordon.
Heimo
1960 • Swe
21 december 2010 kl 19:38
Gilla
Man håller till vänster då man löper/går. I politik kan de vara tvärtom:-)
1975 • Skövde
21 december 2010 kl 19:42 Redigerad 21 december 2010 kl 19:43
1 Gilla
Jag kommer ALLTID att hålla mig till höger när jag förflyttar mig till fots på cykel/gångbanor etc. Enda gången jag kommer hålla mig till vänster är när jag rör mig på trafikerade vägar. Jag behöver inte tänka så mycket på det heller för dom flesta flyttar sig när jag kommer gående/springande.

Här i stan verkar förövrigt få följa några eventuella regler på vänster eller höger. Folk väljer den kortaste vägen och det gör att det skiftar hur dom går...
Mikael S
1960 • Sundbyberg
21 december 2010 kl 20:06
Gilla
"Av två anledningar ska man hålla till vänster på delad gång- och cykelbana eller väg där trottoar saknas: 1) det står så i trafikförordningen"

Det där reddes väl ut tidigare, det gäller väg där trottoar saknas, INTE delad gång/cykelbana (eller någon annan plats). Tråden är ju rörig nog så lång den är, så snälla försök att inte förvirra genom att upprepa saker som redan gåtts igenom och befunnits falska.

Jan S har ju dessutom förtjänstfullt förklarat hur man bäst beter sig.

Sen kommer det ju tyvärr alltid att finns folk på vägar, cykelbanor, g/cbanor och annorstädes, som tycker att de har rätt, och att alla andra skall anpassa sig, och det kommer aldrig att hjälpa hur många, eller få, regler vi har, de kommer att göra som vill ändå, det gör de ju redan nu...
1975 • Stockholm
21 december 2010 kl 20:07
Gilla
Och jag kommer ALLTID hålla mej till vänster när jag springer. Det är helt enkelt säkrare, särskilt när man springer med musik och inte hör trafik bakifrån lika bra. Att bara hålla till vänster på bilväg känns inte rimligt då moped och cykel kan vara nog så illa att bli påkörd av. Det är inte heller lätt att veta vilken sorts trafik som är tillåten där man springer eftersom man springer rätt fritt och kanske ansluter till banor där inga skyltar finns.
Anders E
1968 • Sollentuna
21 december 2010 kl 22:31
Gilla
Det är inte alltid man hör cyklister komma störtande bakifrån och om man tar ett plötsligt steg i sidled för att undvika en vattenpöl eller ett hinder kan olyckan vara framme. Jag håller därför till vänster när jag springer för att minska risken att dras in i en olycka jag hade kanske kunnat avvärja om jag sett vad som var på gång.
Lina
1993 • Skåne
21 december 2010 kl 23:07 Redigerad 21 december 2010 kl 23:09
Gilla
Har inte läst igenom alla kommentarer.. men vänster är ju rätt. Jag är ganska ung och kommer bestämt ihåg att morsan lärde mig att man går (förmodar att det även gäller springning, både med eller utan hund) på vänster och cyklar på höger. Så för en gång skull, LYSSNA PÅ MIG SOM ÄR TONÅRING.
(skämt åsido, jag brukar inte ha speciellt svårt att göra mig hörd!)
:D
Sudde
1972 • Gävleborg
22 december 2010 kl 07:20
Gilla
Det är högertrafik i Sverige har några sagt. Men det gäller ju när du för fram ett fordon, så det argumentet håller inte =)

Tycker också att man ska hålla till vänster då man tar sig fram till fots just för att se ev. personer på cykel och för att du gör det på alla andra vägar.

Huvudsakligen är att man kan visa hänsyn till varandra. hehe
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.