Löpning Träning 12 inlägg 2928 visningar

Km-tid.

1968 • Hishult
#1
16 januari 2011 - 00:42
Gilla
Som nybliven medlem här läser jag ofta vad folk har för olika km-tider när dom tränar. Jag är inte speciellt fixerad vid mina egna tider ännu, är bara glad att jag känner glädje av att löpträna.
Jag undrar dock en sak. När man mäter tiden per km. hur gör ni då?
Joggar man en runda och tar snittid, eller man kör ett pass på 1 km. så fort man kan? Måste ju bli viss skillnad på tiden på ett kortare VS ett längre pass, eller vad säger ni?
Richard André
1969 • Torslanda
#2
16 januari 2011 kl 00:50
Gilla
Många springer med klockor som registrerar takten, antingen via GPS eller med en sorts stegräknare. På så vis kan du under löpet hålla koll på vilket tempo du håller, vilket kan vara en god hjälp när du på sikt inte bara är nöjd utan dessutom vill börja förbättra dina prestationer. Dessutom är det stimulerande att sitta hemma i lugn och ro och kunna kika på hur puls, tempo och topografi påverkar prestationen.

Man klarar sig förmodligen bra utan en massa prylar, men det är ju roligt också!

:)
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#3
16 januari 2011 kl 01:06
Gilla
Gunder Häggs pappa använde sig av en väckarklocka . . . och det gick ju bra :)
1967 • skurup
#4
16 januari 2011 kl 02:19 Redigerad 16 januari 2011 kl 02:21
Gilla
På löparbandet så finns det både kl och sträcka..När jag springer så tittar jag på sträckan och precis när jag gjort 5 km så väljer jag kl och får veta tiden det tog.. När jag sen är i skogen avänder jag en Apps till iphonen Runtastic Pro som mäter både sträcka och fart, spar rundan och mycke mer..Har musiken på samtidigt och har en tränare som manar på..Kan ställa in intervaller så den säger att jag ska springa och gå och omvart annat..Och ALLT detta bara för att det är kul...Kan sen sitta vid datorn och kolla på en viss sida...som är min..Det finns många apps..finns det kanske till jogg.se...skulle varit smidigt för då slapp man skriva in det..Glömde säga att den inte är på svenska..alltså inga svenska löparvänner...
M Extreme
1971 • Vallentuna
#5
16 januari 2011 kl 07:42
Gilla
Du behöver ingen GPS för att kontrollera det.
Dividera tiden du sprang i minuter med sträckan.
Har du sprungit en 5 km runda på 30 min har du 30/5=6 min/ kn
1962 • Torslanda
#6
16 januari 2011 kl 07:52
Gilla
Det handlar ju mycket om att träna målmedvetet. Att veta sin fart på olika pass gör att man vet ung vilken fart man har kapacitet att springa en tävling på. Att ha ett mål att springa en halvmara på 1:45 innebär att man skall hålla 5 min/km i snitt.
Då bör man ligga på vissa farter på olika typer av pass för att bland annat vänja sig vid farten.
Väldigt många tror att det räcker att "bara" gå ut och springa massa km och sedan inte förstå varför man inte förbättrar sig.
Då är fartmedvetenheten på träningspassen viktiga. Springer du alla pass på 6min/km så kommer du nog aldrig att förbättra din tid något nämnvärt...
1963 • Linköping
#7
16 januari 2011 kl 08:28
Gilla
Fler och fler använder GPS-klockor och så laddar man upp data från passet och får automatiskt kilometertider uträknade. Man kan också räkna ut dem själv och det finns kalkylatorer under Träning som underlättar.

Under personbästa i profilen ser man den lägsta kilometertid som är automatiskt uträknad från de pass man matat in. Bara sträckor över 5km räknas och det innebär att om man vill få så låg kilometertid som möjligt under personbästa så lönar det sig att springa 5km och inte längre. Enligt vad jag har förstått så räknas bara tider ett år tillbaka.

När det gäller personbästa så kan tiderna vara från pass på löpband eller rent allmänt från olika underlag och förhållanden. En luring är att vissa personbästa kommer från intervallpass där man stoppat klockan mellan intervallerna och det blir ju missvisande. Om man matar in rätt så ska inte dessa tider räknas i personbästa.
1980 • Mölnlycke
#8
16 januari 2011 kl 08:38
Gilla
Jag börjar tro att den som springer lite mer* gör bäst i att lämna klockan hemma på de flesta pass - speciellt om det är en klocka som visar tempo under passet.

Det är frestande att sätta ett skamgränstempo för sig själv som man inte tillåter sig att springa långsammare än detta, oavsett hur det känns. Även om man inte är så fixerad är det lätt att värdera pass i "bra" och "dåliga" baserat på hur fort de gick.

Dagsformen varierar. Den fart som var lagom igår, kan vara lite för snabb idag. Men det vet varken klockan eller träningsprogrammet. Istället bör man lyssna på kroppen och låta den bestämma, utan att värdera och utan att tvinga den till något som är sämre för dagen och kanske till och med skadligt.

Kanske är många mer sakliga än vad jag är, men för egen del är det nog bättre att inte inledas i frestelse.

* Med "lite mer" menar jag den som springer så mycket att lugna distanspassen behöver vara just lugna.
1963 • Linköping
#9
16 januari 2011 kl 09:12
Gilla
Henrik,

Man kan ju låta bli att titta på farten/tiden under passet och sen titta på data efteråt. Ibland kollar jag bara på pulsen för att inte köra för hårt, speciellt om jag springer lite längre och inte avser att slå rekord vad gäller fart/tid. På min klocka (Garmin 310XT HRM) kan jag ställa in vad som visas på olika sidor och då kan jag som exempel välja att bara se pulsen på en sida och då slippa frestas titta på farten, då måste jag byta till en annan sida.

För att göra framsteg måste man ju pressa sig lite då och då och GPS-klockan är en jättebra hjälp. Jag använder virtuella partnern mycket, framförallt genom att ställa in en viss kilometertid jag vill hålla i snitt och så ser jag hela tiden hur jag ligger till, om jag är före eller efter och hur mycket i sekunder eller meter. Det är då lätt att hålla ett jämnt tempo under passet men ändå klara en viss kilometertid.

Finessen är att man kan pressa sig men inte mer än vad som behövs. Med virtuella partnern kan man även springa mot sig själv genom att köra ett gammalt pass och försöka ligga lite före sina egna tider.

Omvänt använder jag ibland virtuella partnern eller kilometertid i snitt enligt GPS-klockan till att hålla farten nere, jag tenderar att köra för hårt annars. GPS-klockan kan alltså både vara en hjälp för att pressa sig och för att ta det lugnt.

Klart att man måste lyssna på kroppens signaler och det gäller ju oavsett om man använder klocka eller inte.
1980 • Mölnlycke
#10
16 januari 2011 kl 09:29
Gilla
Att använda klocka på pass där farten spelar roll talar jag inte emot. Jag talade om de pass där farten inte spelar roll, och där det är fel att pressa sig. Genom att aldrig få reda på tiden, finns ingen risk i att värdera passet baserat på farten.

Om klockan däremot hjälper dig att hålla lugna pass lugna är det såklart toppen.

Lite inspiration kring träning på känsla: http://www.letsrun.com/2005/jkfitness.php
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#11
16 januari 2011 kl 10:40
Gilla
På de långa passen kan det vara värt att lämna klockan hemma. Även fast jag aldrig kommer för mig att göra det :)

Du kan alltid dra jackan över klockan så du inte ser den. Sen är det bara att kika på all data hemma
Lena M
1961 • Norrtälje
#12
16 januari 2011 kl 12:44
Gilla
Agneta - vad jag kan se är det bara Mr Extreme som svarat på din fråga. Dvs det är snittiden man säger när man anger sin km-fart.

Det som anges som "personbästa" på jogg.se är den snabbaste snittiden på ett pass som är minst 5 km långt det senaste året enligt träningsdagboken.

Om någon säger att den håller 3:40-fart på sina 400 metersintervaller betyder det att en km i samma fart skulle ta 3 min 40 sek. 400 meter löps alltså på 1 min 28 sek.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.