Löpning Kläder, Skor & Prylar 40 inlägg 8643 visningar

Skor till vardags.

1964 • Huddinge
#1
19 januari 2011 - 04:30
Gilla
Funderade lite över skador och skor. De flesta trådar här tar upp löpskorna. Men hur är arbets/skyddsskor konstruerade egentligen? Har inte behövt använda sådan skor på många år i arbete men då och då så har jag skyddsstövlar med stålhättor på mig när motorsågen åker fram. Och när jag tänker på det så har jag ofta ont i fötterna efteråt. Trodde det kanske berodde på min ovana men det kan ju vara stöveln. Jag har ju inte samma problem i mina jaktstövlar, ett bara billiga och platta från Lidl, och då är det inga problem att stå och vandra en heldag. Tankar om detta? Vad använder ni för jobbskor?
< < < 1 2 > > >
Espen Ringom
1975 • Oslo
#2
19 januari 2011 kl 07:19
Gilla
Hei!
Jeg bruker løpesko som jobbsko =)
Kanskje en ny myk såle vil gjøre dine skyddsstövlar mer komfortable?
Hanna Berg
1987 • Nacka
#3
19 januari 2011 kl 07:57
Gilla
Jag går på hårt butiksgolv i mina löparskor, och har precis lika mycket ont av det som när jag går i typ converse. Så om någon vet vad man ska ha på ett hårda golv så får ni ju gärna tillägga det också :)
Sara Svärd
1986 • Upplands Väsby
#4
19 januari 2011 kl 09:20
Gilla
Ett par mjuka löparskor är faktiskt jäkligt skönt att jobba i, har själv gjort det i tre år. Och till skillnad från när man väljer skor som man ska springa i så kan man ju välja liite mer på färg/snygghet här ;)
Ett tips är bara att inte välja samma modell som man springer i, fötterna måste ju ha lite omväxling.
Vill man inte jobba i löparskor så försök att hitta en bekväm sko som känns mjuk och skön. Ska man stå/gå hela dagen så behövs det något som får fötterna att må bra!
1974 • Göteborg
#5
19 januari 2011 kl 10:24
Gilla
Jobbar på kontor, går i strumlästen.
1964 • Huddinge
#6
19 januari 2011 kl 19:01
Gilla
Jag jobbar som tur är inte längre i tunga skyddsskor. Men det var ingen hit att släpa runt på dessa kraftiga fotbeklädnader.
Nu när jag inte behöver ha någon säkerhetsaspekt på vad jag har mina fötter i så är räddningen att variera mig. Strumpläst och sandaler, joggingskor och vanliga skor blandas allt utifrån behov och komfort. Speciellt viktigt när jag är på hårda cementgolv.
Men kanske jobbskorna är en större faktor än löparskorna för utmattningsskador i fötter och ben än vad vi tänker på?
Sara Svärd
1986 • Upplands Väsby
#7
20 januari 2011 kl 17:42
Gilla
Absolut Roger!
På sommaren är det många som får benhinneproblem och sedan skyller på löparskorna, men så har det gått i tunna flipflops hela dagarna.
Då kan man ha en löparsko som egentligen passar perfekt på alla sätt och vis, men fötterna och benen är redan uttröttade av de tunna vardagsskorna.

(Såklart är det individuellt som allt annat, men jag har sett det gång på gång på jobbet)
1963 • Trelleborg
#8
20 januari 2011 kl 20:47
Gilla
Jag skulle tro att de flesta skyddsskorna är bättre med tsnke på dämpning än de flesta vardagsskorna. När det gäller arbetsskor så finns där Europanormer som reglerar dämpning etc. På många företag får du prova ut sulor som gör skorna ännu bättre. Om du får problem så är det snarare pga att du står hela dagen och har ett tufft arbete.
När det gäller jaktstovlar så är inte dämpningen lika viktig eftersom du inte går på hårda golv utan på mjukt underlag.
Mari Nilsson
1979 • Simrishamn
#9
20 januari 2011 kl 21:01
Gilla
När jag har på mig mina arbetsskor med stålhätta får jag ont under fötterna inom en halvtimme. Med mina egna sandaler har jag inga problem alls (på samma golv). Gissar att både tyngden och stelheten hos skyddsskorna spelar in.
1964 • Huddinge
#10
20 januari 2011 kl 21:35
Gilla
Funderar över om jag omedvetet spänner mina tår när jag har en stålhättor. Så det kanske skulle bli bättre om jag jobbade hela dagarna inom ett företag där skor och kläder betalas av arbetsgivaren.
På de flesta företag jag jobbat på, alla egentligen, så ingår inte skor. Men jag är ju inom vård och omsorg.
Underlaget har säkert stor betydelse. Hårda golv och hårda skor är ingen bra kombination.
1964 • Huddinge
#11
20 januari 2011 kl 21:41
Gilla
Kom på att när jag jobbade på Röntgen så fick vi skor eftersom de var tvungna att vara halvledande. Då hade jag inga större problem efter en dag på jobbet i samma skor.
1979 • Göteborg
#12
20 januari 2011 kl 22:07
Gilla
andra skor än löpardojjor??? hur menar du? ;)
Kristoffer Samuelsson
1981 • Göteborg
#13
24 juni 2012 kl 14:44 Redigerad 24 juni 2012 kl 14:47
Gilla
Jag väcker liv i en gammal tråd då trådnamnet beskriver det jag funderar på: Vilka skor jag skall skaffa att ha till vardags. Dock tycks diskussionen ovan snarare handla om arbetsskor men jag hoppas att det går bra ändå.

Det börjar som sagt bli dags att skaffa nya vardagsskor och jag funderar på vad jag skall skaffa för något. Ungefär såhär går mina tankar: Delvis influerad av barfota/minimalistiska trenden (och delvis för att jag i princip alltid har haft liknande skor) känns det som det kan finnas en poäng i att ha "så lite sko som möjligt" till vardags för att stärka muskler och senor m.m. som kanske inte får samma belastning i skor med diverse moderna tekniker i form av pronationskilar, tjocka sulor, skillnader i sulans tjocklek mellan tå och häl etc. osv. Samtidigt vill jag kunna traska runt i några timmar på asfalt om det skulle behövas så en sko med endast en Vibramsula eller dylikt räcker knappast.

I nuläget tänker jag mig en hyfsat lätt sko, med låg häl-tå diff, som är rörlig och tillåter fötterna att jobba.
Det finns ju många väldigt minimalistiska joggingskor som säkert skulle fungera utmärkt... i ett par månader. Därefter gissar jag att man slitit ned sulorna så att det är dags att kassera dem. Knappast ekonomiskt gångbart för min del.

En sko jag funderat på är Nike Free 3.0 v4 http://www.sneakerfiles.com/2012/03/29/nike-free-3-0-v4-dark-grey/ Den ser inte allt för jävlig ut (jag tycker överlag att det är jäkligt svårt att hitta snygga skor - de allra flesta skor ser ut som stryk, och det gäller även löparskor i allra högsta grad) och är sanslöst bekväm (jag har prövat den i affär). Dock skiljer det 4 mm mellan häl och tå och den verkar vara tät vilket ju gör den varm.
En annan sko jag blev lite nyfiken på efter att ha läst om den på nätet är en ny sko ifrån svenska Icebug som heter frEsh (stavningen är ju minst sagt mindre imponerande dock). http://www.icebug.se/Product.aspx?m=806 Dock så verkar den inte gå att få tag på i någon butik i närheten där jag bor och jag köper inte skor utan att ha testat dem på foten.


Så dels undrar jag om ni har några tips till mig men jag är även liten nyfiken på vad ni har på fötterna. Hur resonerar ni kring vardagsskor? Är det i princip strunt samma hur de är utformade så länge de är snygga? Har ni andra krav på skorna än utseende?
Johanna Linde
1987 • Essunga
#14
24 juni 2012 kl 18:28
Gilla
Jag upplever att jag får mindre ont när jag går/står i barfotaskor än i t ex traditionella löparskor. Tror att detta beror på att jag medvetet ändrar tyngdpunkten från hälarna till mellanfoten när häldroppet är 0. I mjukare skor går/står jag mest på hälarna och även om skorna är dämpade så gör det ont tillslut.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#15
24 juni 2012 kl 18:31
Gilla
@Kristoffer: Huvudsaken=fotriktigheten! Letar överallt efter snygga barfotaskor jag kan ha till vardags då mina Fivefingers ofta får onödigt mycket uppmärksamhet... =)

Svarta Saucony Hattori tycker jag är hyffsat diskreta och riktigt sköna, särskilt på sommaren!
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#16
24 juni 2012 kl 19:06
Gilla
http://www.vivobarefoot.com/ har en del vardagsskor för de som gillar "barfota", och inte vill sticka ut allt för mycket.
Kristoffer Samuelsson
1981 • Göteborg
#17
24 juni 2012 kl 19:26
Gilla
Jag tror att man kan få ont i fötterna om man går runt på hårt underlag en längre tid i en väldigt tunn sula. Jag vet att jag hade rätt stora problem på mitt förra jobb med fötterna. Och då hade jag ändå rejäla sulor. Det var dock betong det handlade om. Idioti egentligen. Men du känner dina fötter bäst givetvis.
Merrell kan kanske ha något. Och Vivobarefoot som Daniel skriver. Jag vette fan om man kan hitta de senare i någon svensk butik dock.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#18
24 juni 2012 kl 19:30
Gilla
@Kristoffer: Jag har ett par Merrell Liteh Glove till vardags oxå som funkar i alla väder!
Vivobarefoot finns det gott om på www.addnature.com med gratis frakt samt returfrakt! Bara att prova och skicka tillbaka ifall de inte passar! Jag har beställt och returnerat mycket till dem och det går alltid snabbt och smidigt! Tar sällan mer än 2 vardagar att få grejerna om de finns i lager!
Johanna Linde
1987 • Essunga
#19
24 juni 2012 kl 19:33
Gilla
@Daniel: Har du någon koll på hur Vivobarefoot är i känsla/styvhet osv? De se ju inte så "barfota" ut på bild..
Kristoffer Samuelsson
1981 • Göteborg
#20
24 juni 2012 kl 20:02
Gilla
En dum fråga Johanna: Vad kostar det att skicka tillbaka ett par skor?

Angående Vivobarefoot: Peter Larsons blogg Runblogger har du kanske sprungit på? Han har skrivit lite om några olika minimalistiska "arbetsskor" som han kallar dem i ett blogginlägg. Bland skorna var ett par ifrån just Vivobarefoot. Kanske kan det hjälpa lite. Adress: http://www.runblogger.com/2012/04/casual-minimalist-work-shoe-reviews.html

Han skriver till exempel att "The Vivobarefoot Aqua is hands down the most comfortable of all of the zero drop shoes that I wear to work. The sole is ultraflexible, the toebox is expansive, and they honestly feel like a broken-in pair of slippers."
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.