Löpning Kost & Näring 165 inlägg 10822 visningar

Löptränar 40-70km/v utan viktminskning

Jason
1968 • Älta
#1
7 april 2011 - 20:03
Gilla
hej forum. Jag är ny här och testar lite. Jag tränar en 40-70km/vecka är man, 43 år, 1,80 lång och väger 92kg. Jag hade velat gå ner till typ 85 kg men trots all träning ligger jag still.

Finns det några tips?

Jag äter runt 2000 kcal/dag och försöker få i mig 2 liter vatten/dag

Tacksam för råd och tips
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
1976 • stockholm
13 april 2011 kl 19:00
Gilla
Varför finns det flera miljoner teorier o program för att å ner i vikt??jo för att ingen egentligen vet hur det riktigt funkar....det är ju egentligen inte svårare än att testa sig fram....vill man verkligen gå ner i vikt ja då skiter man helt enkelt i att stoppa i sig kolhydrater och snask i mängder samt ökar intensiteten i träningen alternativt ökar mängden...Viljan att vilja vägeer tyngst om man har målsättningen att losa vikt!!
Trallala
1964 • fd
13 april 2011 kl 20:44 Redigerad 13 april 2011 kl 20:45
1 Gilla
Det finns flera miljoner program därför att folk har olika svårt att följa olika riktlinjer. Principerna är dock de samma i alla miljoner program.

Om du äter kolhydrater eller inte spelar ingen som helst roll. Att öka på träningen när man äter mindre än vad man behöver är ett bra sätt att misslyckas. När man vill ner i vikt så drar man ner på volymen och ser till att sköta kosten.
Sofie Sandhagen
1987 • Halmstad
13 april 2011 kl 21:02
Gilla
Janbanan: För att det går att tjäna pengar på dem (schh, det var inte jag som sa det :P)
1965 • Kungsholmen
14 april 2011 kl 08:11
Gilla
janbanan: För att folk inte orkar med de ttråkiga sanningen och letar quick fixes. Så är det ju med träning också då var och varannan letar piller och supergainers istället för att träna.
Fan vad svårt att äta mindre, jag testar att äta massa fett istället :-)
Maria Eriksson
1973 • Oleby
14 april 2011 kl 09:04
Gilla
Peter Gröndahl, du skrev att "Den stora hypen just nu är att käka en måltid per dag". Jag har en väninna som sedan flera år jobbar som instruktör för viktminskning på det norska bantningsföretaget Grete Roede.
http://www.greteroede.no/

Det hon kan berätta är att många av hennes kursdeltagare äter mycket lite fördelat på en eller ett par tillfällen/dygn innan kursen. När dom sedan börjar äta mer och dessutom ganska ofta så går dom (mot alla odds) ner i vikt. Detta kan dröja några veckor enl henne eftersom det tar lite tid för kroppen att ställa om från svält till förbränning. Därför Johnny Bråttom så tror jag på påståendet att man ska äta ofta i stället för ett fåtal men rejäla måltider.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
14 april 2011 kl 09:36
Gilla
1960 • Torslanda
14 april 2011 kl 10:27 Redigerad 14 april 2011 kl 10:28
Gilla
Det finns inga sanningar hur man går ner i vikt.
Bara massor olika teorier. Som ändrar sig över tiden.
Det enda som är säkert är , att äter man mindre så går man ner i vikt. Men ur prestations synpunkt kan det ha negativt påverkan.
Äter man mer är det inte säker att man vaken går upp eller ner vikt.
Såg på såpan Ullared på TV 5 om killen som heter Ola Conny.
Han jobbade på lagret med lätt fysisk arbete. Tror att han var bull och bröd ansvarig. Han vräkte i sig dubbla portioner till lunch och i bland tog han även på fyllning. Han verkar också vara typen som tycker om öl och som det är massor av kol hydrater i. Vet inte hur mycket han väger men ser väldigt smal ut. Mat mängden hade ingen inverkan på honom.
Jag tror att skillnaden mellan olika människor är mycket stor och det finns inga enkla metoder att gå ner vikt, Vi reagerar olika .
Efter en bantningskurer som har genomförts. Kan innebära att personen har gått upp i vikt i stället för ner.
Kroppen (hjärnan) tror att det är ont om mat igen och vill kompensera detta genom att gå upp i vikt så snabbt som möjligt igen. Det kan ju bli hungersnöd igen. Skörden kan ju slå fel.
Vi är fortfarande stenålders människor.Det bor en grott människa i alla.
1969 • Karlstad
14 april 2011 kl 10:38 Redigerad 14 april 2011 kl 10:38
Gilla
Det är bara en myt att man skulle äta för lite och att kroppen då inte svarar på en viktminskning. Man går ALLTID ner i vikt om man äter mindre än man gör av med. Skriv upp precis ALLT du äter så ska du se att du hittar fällorna. Lycka till !!
Tor Hunemark
1981 • Linköping
14 april 2011 kl 13:10
Gilla
Jag tror inte på att det skulle vara en myt. Kroppen behöver en viss mängd energi för att kunna trigga och upprätthålla förbränningen. Om man vilar minskar såklart energiåtgången. När energidepåerna börjar bli knapphändiga framkallar kroppen trötthet, sänkt kapacitet och andra symptom för att tvinga fram vila och därigenom minska energiåtgången (förbränningen). Ju mer man anstränger sig under otillräcklig kost, desto mer behöver kroppen strypa förbränningsmöjligheterna. Anstränger du dig ändå så bryter du ner muskulatur. ..och ja, går ner i vikt. Fast på ett oönskat sätt.

Jämför det med tröttheten som framkallas när man blir sjuk. När kroppen behöver läka och byggas upp igen, vilket sker bäst när man sover, blir man trött och tvingas då in i vila och sömn. Ju mer du tvingar fram vakenhet desto tröttare blir du för att du tillslut ska fatta.

..eller när vi fryser nåt jävulskt, så stänger kroppen av alla icke-vitala funktioner till förmån för vitala funktioner, bl.a. hjärta/hjärna, om det inte finns värme nog att hålla igång allt på en gång. Därför drar blodkärlen ihop sig i fingrar, tår osv för att rädda hjärtat och då fryser vi.

Vi kan kontrollera intaget av energi ganska bra. Vi kan även styra en ökad förbränning någorlunda genom att öka ansträngningsnivån, dvs träna. Det är ju givetvis korrekt att man alltid går ner i vikt om man gör av med mer än man får i sig och eftersom vi kan styra intaget så måste ju felkällan ligga i att vi misstar oss i bedömningen av hur mycket vi gör av med.
Trallala
1964 • fd
14 april 2011 kl 14:42
Gilla
Det du beskriver med minskad vardagsaktivitet och "mindre energi" är något som drabbar alla. Den tekniska termen för den typen av aktivitet är NEAT och sänkningen ligger någonstans kring 100-300 kcal vanligtvis. Den är dock aldrig så stor så att den kompenserar helt för ett underskott. Så om du tex skulle äta 2500 kcal för att hålla din vikt och helt plötsligt börjar äta 2000 kcal istället så kan du få en minskad NEAT på kanske 200 kcal, aldrig 500 kcal och en stoppad viktnedgång.

Sen finns där också en övre gräns för alla kroppens sätt att kompensera för energiåtgång. Om TS dock hade utfört det som han påstår sig i första inlägget så hade han garanterat gått ner i vikt. Felet ligger alltså antingen i den uppskattade aktiviteten eller det uppskattade energiintaget. Det är inte något fysiologiskt fenomen bakom... http://traningslara.se/svaltlage-lag-amnesomsattning-del-1-sanning-eller-myt/
Marianne Franke
1970 • Stehag
14 april 2011 kl 17:16
Gilla
Hej Jason
En tanke som slår mej är det här med vad man ärver från sina föräldrar. Vi har ju alla en såkallad grundkonstitution, dvs att kroppen redan är förprogrammerad att ställa in sig på en viss vikt/form. Det finns de som i hela sitt liv kämpar för att gå ner utan att lyckas hur väl de än kämpar. Våra kroppar är dessutom dels inställda på att få i sig det sötaste, fetaste vi kan finna, dels att spara energi. Låter säkert mossigt men det har vi med oss sen urminnes tider då vi levde i grottor och letade nötter och frön/jagade mammut:o)
1966 • Karlstad
14 april 2011 kl 20:51
Gilla
Marianne:
Det finns säkert ett strå av sanning i det, vilka förutsättningar man är försedd med vad gäller upptag mm.
Men det som troligen är mer relevant - eftersom energi in o ut gäller även dom som kämpar hela sitt liv - är att föräldrar som äter skräpmat och gärna för mycket av det har en tendens att ge sina barn samma föda. Likaväl som den kostmedvetne ger sina barn en "vettig" kost.
Du har rätt i det där med urminnes tider, att vi samlar och jagar föda, men problemet är att den moderna människan är fruktansvärt lat och äter flera ggr mer energimässigt än grottmänniskan gjorde.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
15 april 2011 kl 03:30
Gilla
Fantastiskt intressant tråd. Har varit ett nöje att läsa.
Joanna är klockren och saklig, verkligen.
Fortsätt!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
15 april 2011 kl 10:27 Redigerad 15 april 2011 kl 10:31
Gilla
Mycket bra länkar, Peter H!

Mycket bra det Jacob skriver också förstås. Känns bra med väl underbyggda åsikter istället för en massa tyckande baserat på känsloargument.

Blir intressant att visa allt detta för en viss dam i min närhet...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
15 april 2011 kl 16:43 Redigerad 15 april 2011 kl 16:43
Gilla
Ok, en annan fråga till Jacob och ni andra kunniga.

Kan man träna upp sin "fettförbränning"? Det talas en del om det på skidforum.se bl.a. Man ska t.ex. inte dricka sportdryck på långa pass (2-4 h) för "träna" på fettförbränningen dvs att kunna åka/springa med väldigt lite glykogen kvar i kroppen. Detta pratas det en del om inför bl.a. Vasaloppet.
1965 • Kungsholmen
15 april 2011 kl 16:54
Gilla
Ja det är det som uthållighetstränade är så bra på: att använda mer fett som bränsle. Men det innebär på inget sätt att de har högre förbränning eller går ner i vikt lättare, de använder helt enkelt större andel fett än andra mindre tränade personer då de anstränger sig lågintensivt.
Gäller alla maratränade, ironman-tränade, vasaloppstränade, cyklister som träar för långlopp etc etc.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
15 april 2011 kl 16:56
Gilla
Man kan träna upp sig för att använda mer fett som bränsle alltså?
Tor Hunemark
1981 • Linköping
15 april 2011 kl 18:06
Gilla
Man kan förbättra kroppens förmåga att prestera med fett som huvudsaklig energikälla, ja. Exakt vilka metoder som hjälper för vilka delar i processen är jag också intresserad av att lära mig, för jag har läst både artiklar som säger att långpassen är bäst för detta och artiklar som hävdar att det är högintensiv träning som hjälper mest.
1959 • Saltsjö-Boo
15 april 2011 kl 18:21 Redigerad 15 april 2011 kl 18:23
Gilla
För att förbättra kroppens förmåga att bränna fett ska man:
1 Äta större andel fett
2. Träna i den intensitet där fettförbränningen är maximal, dvs vid den gräns där laktat/mjölksyra börjar stiga markant över vilonivåerna. En bra indikator är att hålla prattempo, dvs ligga under den nivå där man blir andfådd
3 Köra långa pass, helst 2 timmar eller mer utan påfyllning av kolhydrater..

edit Jo man ska kanske inte stoppa i sig en massa kolhydrater precis innan passet heller...
1959 • Saltsjö-Boo
15 april 2011 kl 18:30
Gilla
Tor: Redan vid tröskeltempo är fettförbränningen nere i noll, så jag förstår inte hur högintensiv träning kan förbättra den.
Tycker att följande abstract beskriver väl vad som gäller: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=14750010&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVAbstractPlus
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.