Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 5466 visningar

Elkunnig o löpband?

1966 • Karlstad
#1
15 april 2011 - 17:53
Gilla
Kanske ingen joggfråga, men det gäller ju löpbandet.
Har nyss installerat Tunturi T40 men är kass på allt som gäller el.
Det står att det måste vara jordat uttag och det köper jag, men det står också att man inte får använda skarvsladd.
Varför? Är det nån sorts klausul som att "om du använder produkten gäller ingen garanti" eller finns det en förklaring som jag också kan förstå?
1971 • Halmstad
#2
15 april 2011 kl 21:39
Gilla
Skit i det! Är skarvsladden jordad är det inget problem och jag antar att du inte kommer att berätta för dem att du har skarvat om det skulle bli problem, eller? )
1966 • Karlstad
#3
15 april 2011 kl 21:54
Gilla
Du är ju nära sanningen där :-),
men jag är ändå nyfiken på hur dom motiverar anvisningen. Vilket osökt för mig in på möjligheten att faktiskt maila dom och fråga. :-)

"Trädet fälls inte långt från äpplet."
1968 • Kapp
#4
15 april 2011 kl 22:04
Gilla
Är inte väldigt el kunnig,men om löpbandet har högt elförbruk så kan en skarvslad bli väldigt varm så se till att du har en grov sladd som är jordad, så inte ha den för lång och ihop lindad på en sladvinda för då kan det bli väldigt varmt å faktiskt börja brinna,, men är den inte ihoplindad så är det inget problem.
1973 • Bie
#5
15 april 2011 kl 22:21
Gilla
Precis som Anders säger så teoretiskt skulle det kunna börja brinna om man har en skarvsladd som man har i en vinda (om den inte är fullt utsnurrad)

På gymet där jag tränar hade man tre löpband inkopplade i samma grendosa och när vi var tre stycken som sprang samtidigt i rätt hög fart, så gick proppen och det var inte så kul.... :)
Det jag vill säga med detta är att det är kanske större risk att man kopplar in fler tunga saker på samma uttag om man har en grendosa...
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
#6
15 april 2011 kl 23:36
Gilla
Har letat men inte fått fram någon "toppeffekt" på T40-motorn dock så är 3 hk= ~2250W. Detta ger en ström på strax under 10 ampere vid vanlig 230V nätspänning. Lägger man däremot till en förlängningssladd med spänningsfall över så klättrar strömmen upp en aning. Men du får ha en riuggigt lång förlängningssladd för att komma ner i spänningar som genererar tillräckligt höga strömmar för att bränna av kabeln...

Mycket tekniskt mumbo jumbo, men tänk skarvsladd till motor och kupévärmare... Total effekt på 2000 W, har du någonsin hört talas om någon som bränt upp en förlängningssladd till bilen?

Dvs inga problem att ansluta bandet med förlängningssladd, så länge det är jordat!
Johan
1963 • LINKÖPING
#7
16 april 2011 kl 01:51
Gilla
Vet inte Magnus, ditt råd låter nästan farligt.
"...inga problem att ansluta bandet med förlängningssladd..."

(Kopplar du in en ledare mellan strömkällan och motorn lär den
totala resistansen i strömkretsen öka och därmed strömmen minska,
inte "klättra..upp" som du skriver.)

Vet knappt hur ett löpband ser ut egentligen, men jag skulle gissa att kabeln till den borde vara av den lite tjockare 16A-typen, dvs med
specat maxuttag av 16 ampere. De flesta "vanliga" hushållsförlängningssladdar brukar väl endast vara specade till max 10A.

Värmeutvecklingen i en kabel -speciellt en ihoprullad- kan bli ganska
häftig när man når gränsvärdena för kabeln ifråga.

Så det fabrikanten vill skydda sig själv och användaren emot är
brandtillbud orsakade av brunna kablar, skulle jag tro.

Om jag skulle ge ett tips, använd skarvsladd som har minst samma
ledningsarea som löpbandets originalsladd, samt av jordad typ.







Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
#8
16 april 2011 kl 11:07
Gilla
Har nu vaknat till och funderat lite mer än igår.

I=P/U-> Effekten är konstant. Lägger vi till en resistans i form av ledare minskar U och I ökar...

Är den nuvarande installationen med 10 A porslinssäkring (ej dvärg) och 1,5mm2 installationskabel och jag gör beräkningar i ElVis (som följer svensk standard) är det inte något problem alls. Problem blir det om man har en dvärgbrytare som har en annan karaktäristik, då är det mer tveksamt.

Samtidigt, vad är det värsta som kan hända? Säkringen löser på överlast! Inget går sönder, inget brinner!

Ebbe Ardinge
1966 • Karlskoga
#9
18 mars 2013 kl 12:23
Gilla
Först en stopptext för att få slut på felräknande o massa följdsnack, sen ett svar på frågan..

Du tänker fel Magnus. Med ditt resonemang skulle du ha oändligt hög ström nör spänningen är noll dvs då kontakten är utdragen.
Effekten är inte konstant. Effekten beroro på laster mest motorn i detta fallet och effekten i dem minskar naturligtvis när spänningen minskar. Det värsta som kan hända ÄR att det brinner, men inte i maskinen utan i en eventuellt för klen sladd. Och, jo för låg spänning kan leda till att grejor går sönder.

Svaret på orginalfrågan.
Anledningen till texten är att undvika överbelastningsolycker med smälta kablar och i värsta fall bränder eller personskador pga el-shock.
De data ni anger ovan innebär att maskinen drar upp emot 10A då den belastas normalt. Det är vad du max får ha dina vägguttag avsäkrade med hemma i ett hus.
En skarvsladd kan ge övergångsresistanser i skarven eller kabeln som skapar värme = farligt.
En dålig sladd kan ge spänningsfall som får maskinen att fungera mindre bra, det vill de undvika förde vill inte ha klagomål och frågor.
Men viktigast:
I hemmet är det även godkänt med relativt klena kablar. Ner till 0,75 kvadratmillimeter. Ex många sladdar till lampor, billigare skarvdoser, hemsnickrade skarvar etc. Dessa tål inte mer än ca 7,5 A (räkna tummen-pekfingret max 10A per kvadratmillimeter),
En sådan sladd kommer att bli mycket varm och kanske smälta vilket kan ge brand eller så kan isoleringen skadas så att någon kommer åt elen.
Därför SKA DU INTE ANVÄNDA SKARVSLADD, för att många av de sladdar som finns i hemmen inte pallar belastningen och det är riktigt stor risk att nån tar för klen sladd.

Vet du vad du gör o tar en sladd som tål 10 A (minst 1,5 kvadratmillimeter) och pluggar den i ett vägguttag (inte i en annan skarv bakom tv:n eller nåt) så är inga problem.

1978 • Arboga
#10
18 mars 2013 kl 12:58
Gilla
Ebbe: Du har rätt i fallet då en vanlig elmotor kopplast in och körs.
Men löppbandet har förmodligen någon sorts återkoppling som gör att motoreffekten styrs så att konstant hastighet erhålles. Det innebär att om spänningen faller så måste motorn dra mera ström för att bibehålla konstant fart / effekt.

Tillbaka till ursprugnsfrågan: Med en bra 1,5mm^2 skarvsladd som inte är mera än 10m så har jag mycket svårt att tro funktionen på bandet blir nedsatt. Det finns säkert någon stolle som vill använda lampsladd på 0.5mm^2 som förlägning på 50m och då blir det säkert problem om man behöver 2kw till bandet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.