Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 20031 visningar

Konstant ont i nacke och axlar

Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#1
4 maj 2011 - 14:59
Gilla
Hej, Kanske passar denna fråga inte riktigt här, men här tycks finnas så många med god kunskap om skador och smärta så jag ställer frågan här ändå, då detta faktiskt till viss del inkräktar på min löpning.
Jag har ett stillasittande jobb, som webbdesigner, och är väl medveten om att jag sitter i dumma ställningar långa stunder varje dag. Jag har så gott som konstant ont i axlar och nacke och smärtor ner mot skulderbladen. Jag försöker mjuka upp varje morgon och även ett par gånger om dagen, men det tycks inte bli bättre, Jag varvar 3-4 löppass per vecka med regelbunden styrketräning. Har ni tips på övningar för att stärka just dessa partier så vore jag evinnerligt tacksam.
Mvh Gabriella
1968 • Helsingborg
#2
4 maj 2011 kl 15:23 Redigerad 4 maj 2011 kl 15:22
Gilla
Låter snarare som överbelastning p.g.a. musarm. Prova gärna denna övning utan vikter! http://www.styrkeprogrammet.se/ovningsarkiv/381
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#3
4 maj 2011 kl 15:24
Gilla
Har förresten planer på att beställa en massagetid hos naprapathögskolan: http://nph.se/
Min man gick dit nyligen för problem med en sena till biceps och fick bra hjälp. Någon som har erfarentet av dem och tror ni att massage kan vara en bra grej. Har även problem med att jag blir väldigt stel på baksidan av vänster lår, övergången mellan rumpan och neråt i låret. Det gör inte ont direkt, men känns stelt och liksom som att muskeln är för kort.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#4
4 maj 2011 kl 17:29
Gilla
Ingen som har erfarenhet av naprapathögskolans behandlingscenter i Stockholm? Billigt! 170:- för undersökningar och 170:- för en timmas massage.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#5
4 maj 2011 kl 17:32
Gilla
@Adam: Det som gör mig tveksam till musarm är att smärtan i princip är jämt fördelad på båda sidor och flyttar dessutom från den ena sidan till den andra. Oj, nu blev det många inlägg från mig, men vill så gärna bli av med detta.
1968 • Helsingborg
#6
4 maj 2011 kl 17:42
Gilla
Det händer att jag sitter långa perioder och jobbar med PS och då känner jag av det där med axlar och nacke. Så jag tror starkt på att det kommer just från datorjobbet. Men gå och kolla upp det med en massör och se om det hjälper.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#7
7 maj 2011 kl 08:13
Gilla
Verkar vara en bra övning Adam ! Gabriella glöm inte baksida axlar när du tränar på gymmet tex omvänd sittande bröstpress om det finns en sån maskin på gymmet ,kanonbra övning för alla som sitter som gamar framför bildskärmar inkl mig själv :o)
Sofia Hidendahl
1961 • Östra Frölunda
#8
7 maj 2011 kl 08:27
Gilla
Har också samma problem men det är snart lagat. Har varit hos naprapaten. Jag brukar få hjälp med träningen också. Vilka övningar och hur mycket.
Sofia Björk
1974 • Oxie
#9
7 maj 2011 kl 10:08
Gilla
Har också haft problem med nacke, axlar och rygg. Gick till sjukgymnast ett par gånger som knäckte till i ryggen och berättade för mig hur jag skulle gå, stå och sitta. Fick även bra övningar att träna på hemma, samt stretchövninger. Då du kan träna fel och förvärra dina besvär rekommenderar jag dig att först besöka sjukgymnast innan du styrketränar vidare. Lycka till! =)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#10
7 maj 2011 kl 19:34
Gilla
Hej, jag kanske är ute och cyklar men en bra "helkroppsövning" är marklyft. Man behöver inte lyfta jättetungt utan känna sig för. Jag har tex gjort marklyft för att få bättre "sätesmuskelatur". Känner mig även starkare i rygg och axlar av detta. Även jag har ett relativt stillasittande jobb långa stunder varje dag.

Som sagt, jag kanske är ute och cyklar men du kan alltid prova och se om det funkar för dig också.

Mvh/ Senad /// http://varghjarta.bloggplatsen.se
1979 • Mariefred
#11
7 maj 2011 kl 23:46
Gilla
Jag sitter säkert 60 timmar vid datorn i veckan. Jag hade stora problem med axlar och nacke ett tag. Efter att ha löst det mest akuta med massage så gick jag till mitt gym och bad om tips på övningar för axlar och nacke. Fick ett riktigt bra schema med styrkeövningar (för att stärka och få igång cirkulationen i musklerna) och stretchövningar (för att få bättre rörlighet). Det funkade riktig bra för min del och efter några månader var värken borta.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#12
8 maj 2011 kl 08:39 Redigerad 8 maj 2011 kl 08:41
Gilla
Man brukar påpeka att det är på grund av att man sitter och spänner sig någon eller några muskler jämt i många timmar. Till slut blir det ett kramptillstånd som inte släpper. Det blir det till slut en överbelastning av det hela när muskeln inte hinner återhämta sig. Därför behöver man bryta mönstret i mellanåt och stetcha musklerna lite. Man behöver se till att muskeln verkligen slappnar av. Kan inte övningen i huvudet dock.

Edit: Jag menar att man tar korta pauser i arbetet för att stretcha.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#13
8 maj 2011 kl 08:51
Gilla
Här fanns några övningar. Det finns dock mängder av dem om man Googlar eller frågar runt. Jag rekommenderar att man på ditt arbete tar kontakt med en ergonom.
http://www.kollega.se/index.cfm?c=11126
Henric Bjuveus
1972 • Frillesås
#14
8 maj 2011 kl 10:07
Gilla
Hej Gabriella! Känner väl igen dina besvär och har liksom du under åren varvat styrketräning med löpning. Hade mer eller mindre vant mig vid att alltid vara stel eller ha ont mellan skuldrorna och i axlar, nacke. Jag blev dock tipsad om att göra en 9 veckors behandling som heter lotorpsmetoden. Den går i korthet ut på att man vid tre tillfällen med tre veckors mellanrum får en väldigt grundlig massage av all andningsmuskulatur (rygg, axlar, nacke, hals, bröstkorg, armhålor..) och att man utöver det själv gör andnings/rörlighetsövningar 3 gånger om dagen a´ 8min. När jag började behandlingen var min bröstkorgs rörlighet drygt 1 cm vid inandning och efter 9 v hade den ökat till 9,6cm. I och med detta har syresättningen av bl a muskler ökat markant och jag har varit besvärsfri sedan dess. Jag är noga med att fortsätta med mina övn för att bibehålla rörligheten/syresättningen. Som en extra bonus så sover jag bättre och det påverkar självklart löpningen positivt också. Jag vet inte om detta kan vara något för dig, men gå gärna in på deras hemsida lotorpsmetoden.se för att bilda dig en egen uppfattning. Hoppas det ska ordna sig för dig! Mvh Henric
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#15
8 maj 2011 kl 11:17
Gilla
Tack för många bra tankar och synpunkter.
Det där med att sitta som en gam framför datorn känns väl igen, kommer på mig själv med att sitta i helt omöjliga positioner titt som tätt.
Övningen du tipsade om Adam kändes väldigt bra. Marklyft gör jag på gymmet och jag är noga med att "mjuka upp" mig ett par gånger per dag. Det är jag själv som äger företaget så jag får ta ett snack med mig själv om att anlita en ergonom. ;-)
Nu har jag i alla fall bokat en massagetid hos Naprapathögskolan och skall också be om tips på övningar. Får återkomma med resultat.
Tack igen för goda förslag och tankar.
guldpojken
1988 • stockholm
#16
28 juni 2012 kl 23:04
Gilla
DU MÅSTE testa www.nanopatch.se

hade själv ont i ryggen och det funkar!

:)
1961 • Skövde
#17
29 juni 2012 kl 08:26
Gilla
Prata med arbetsgivaren om behovet av ergonomisk genomgång av arbetsplatsen och medföljande information. Är du egenföretagare bör du nog satsa en slant för att få en sådan.

Det finns en teori som kallas "askungeteorin". Det är så att de muskelfibrer som börjar arbeta när en muskel utsätts för en MYCKET lätt belastning helat tiden är i arbete medan muskeln belastas. Muskelfibrerna kopplas in i "turordning" för att sedan kopplas ur i bakvänd turordning. Den/de muskelfibrer som kopplas in först är de sista att kopplas ur.

Detta medför att vissa muskelfibrer kan få arbeta (är spända) flera timmar i taget även vid mycket lätt statiskt arbete.

För att bryta detta behövs micropauser många gånger i timmen.
Visst är det bra att gå till sjukgymnasten (är själv sjukgymnast) men problemet kommer tyvärr ofta tillbaka ifall man inte tar tag i de bakomliggande faktorerna...
NN
1922 • Ort
#18
29 juni 2012 kl 10:38
Gilla
Har periodvis haft samma problem och jobbar också sittandes framför en dator hela dagarna.
Men det har i princip helt försvunnit sedan jag började varva löpningen med stakning på rullskidor. Skitbra träning för den moderna kontorskroppen. Mage, rygg, axlar, armar och nacke får vad de behöver och till skillnad från styrketräning på gym så får man ju frisk luft precis som när man är ute och springer. Rekommenderas varmt att testa.
Men rullskidor är tyvärr inte gratis så sök upp någon klubb och be att få prova på först. De brukar ha lånegrejer. Synd att lägga flera tusen om det visar sig att man inte gillar det.
1975 • Gräsö
#19
6 juli 2012 kl 08:47
Gilla
Jag känner väl igen din beskrivning. Jag har haft problem med nacken och rygg i många år. De försvann dock helt när jag började boxas. Jag känner av stelheten i nacken under längre uppehåll från träningen, men annars är det onda helt borta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.