Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3418 visningar

Idrottsläkare vs vårdcentralen

Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#1
10 juni 2011 - 07:19
Gilla
Sprang ett 5 km lopp igår. Efter 3 km började jag känna att jag fick ont på bak/insidan av vaden ganska långt ner. Tyvärr fortsatte jag springa även fast smärtan blev värre och jag på slutet inte kunde springa naturligt (vilket ledde till att knät nu ömmar lite också...). Efteråt hade jag riktigt ont och kunde inte gå utan att halta. Idag känns det minst lika illa. Gör ont även när jag inte belastar.

Tänkte jag kanske borde kolla upp detta. Är motionär som tränar med en oregelbunden regelbundenhet. Bör man uppsöka idrottsläkare eller räcker det gott med "vanlig" läkare. Eller räcker det att vila (bara simma) och köra tåhävningar när den akuta smärtan är borta?

Kan tillägga att jag har nya men insprunga skor så det beror inte på fel skor.
1974 • Halmstad
#2
10 juni 2011 kl 09:57
Gilla
Min erfarenhet är att sjukgymnaster (som varje VC har) är betydligt kunnigare och mer intresserade än de allra flesta allmänläkare.
Det hade varit mitt förstaval. Även före en idrottsläkare i första skedet.
Lycka till med din rehab!
Louise K
1975 • Ekerö
#3
10 juni 2011 kl 10:03
Gilla
Jag skulle nog vila någon vecka och se om det går över. När det känns bättre testa att springa försiktigt och se om smärtan kommer tillbaks. Om det inte är svullet eller om du inte har råkat knäcka till någonting tror jag att vårdcentralen är slöseri med tid. Precis som du är jag ganska orutinerad löpare och fick panik när det började göra ont, rädd för att råka paja något ordentligt. Så jag sprang iväg till Idrottskliniken IMES vid odenplan. Fick iof jättebra hjälp men det kostade 3000 (för 3 besök). Igår så hittade jag "stora stretchboken" i vår bokhylla och hade jag tittat i den först hade jag säkert sparat mina pengar. Det finns stora pedagogiska skisser på alla muskelgrupper, tilsammans med symtombeskrivning och övningar. Se om du kan hitta den så är chansen nog rätt stor att du kan hitta problemet på egen hand.
Mikael
1986 • Borås
#4
10 juni 2011 kl 11:25
Gilla
Det låter väldigt likt det jag råkade ut för på göteborgsvarvet. I mitt fall var det hälseneinflammation. Sjukgymnasten jag var hos sa även att det kunde varit en form av muskelbristning som i vissa fall måste opereras. Därför fick jag tid nästan på en gång. Besök hos sjukgymnasten kostar 100kr och är verkligen värt det så du får rätt diagnos! Min vad blev även svullen och röd.
I mitt fall med hälseneinflammation så knaprade jag Ipren och körde lite lätt cykel när den värsta smärtan hade gått bort. Tåhävningar var uteslutet att göra, vänta med de tills du inte har ont. Tog 18 dagar innan första löppasset.
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#5
10 juni 2011 kl 13:14
Gilla
Tack för tips. Stora stretchboken finns inne på mitt bibliotek så där svänger jag förbi i eftermiddag. Hittar jag inte hjälp där så får det bli sjukgymnast. Min erfarenhet är att läkare är snabba med att skriva ut antiinflammatoriskt och jag är inte så förtjust i att äta medicin så det är ju inte till någon nytta för mig det var därför jag funderade på idrottsläkare. Men det känns ju lite overkill när man inte är elitidrottare.

Det tråkigast med det här är att jag måste ställa in milloppet imorgon som jag verkligen såg fram emot att springa. Fick rådet att ta en voltaren och köra ändå men det verkar ju rent av idiotiskt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
11 juni 2011 kl 12:55
Gilla
Anki: klokt beslut. Spring aldrig med smärta (om det inte är något kroniskt du känner väl...det finns alltid undantag), utom träningsvärk eller mjölksyra då ;-)
Idrottsläkare är inte overkill för en motionär, men för en skada som är färsk och ändå låter som någon överansträngning är det nog så. Ett sjukgymnastbesök däremot är oftast ett snabbare sätt att bli av med problemet.
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#7
12 juni 2011 kl 21:20 Redigerad 12 juni 2011 kl 21:20
Gilla
Oldboy: Tror inte det skulle gått rent fysiskt att springa om jag hade provat så det varit inte ens ett alternativ. Min lagkamrat blev dock rekommenderad av läkare att ta en Voltaren och springa. Det skulle bara försena läkningsprocessen lite...

Testade laserbehandling idag och ska också prova tens. Var lite orolig att köra tens för tidigt om det är en blödning. Men troligtvis är det "bara" överansträngning. Ska bli spännande och se hur laserbehandlingen fungerar, det har jag aldrig provat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.