Löpning Kost & Näring 829 inlägg 38476 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > > >
Sofia edlund
1990 • luleå
11 juni 2011 kl 11:01
Gilla
Haha ni är för söta som tog allt jag skrev 100% allvarligt. Självklart hinner man träna om man prioriterar det ist för typ se på tv 3 timmar. Jag är som sagt 21 år, vore konstigt om jag visste mer än er Hah.....jag är 21 och sprang för typ 2 år sedan , hade tänkt börja springa nu på allvar. Känns dock väldigt jobbigt, första gångerna som är hemska haha
1968 • Kållered
11 juni 2011 kl 11:18 Redigerad 11 juni 2011 kl 11:31
Gilla
Michael>> Ok - men åter till dina siffror...
Har jag fattar rätt om du gör av med ca 3400 och äter ca 1600?
Det jag kom fram till i föregående inlägg får jag skylla på koffeinbrist - givetvis ska man ligga på ett negativt energinetto. :D :D
Jösses vad jag snurrade till det där...

Däremot verkar ditt negativa energinetto vara rejält och borde verkligen ha givit resultat under en månads tid!

Det måste vara en felräkning någonstans och eftersom du verkar vara helt ok noga med räknandet på intagssidan så bör det vara den där stegräknaren som ställer till det.

Du borde verkligen ha gått ned iaf en 3-4 kg sedan 9/5!

Frågan är ifall du helt enkelt ändå äter för lite - testa att käka 2000 kcal per dag istället under en månad, som jag tror att någon annan var inne på här tidigare. :)

Ursäkta förvirringen i mitt tidigare inlägg...
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
12 juni 2011 kl 16:54 Redigerad 12 juni 2011 kl 17:08
Gilla
Att räkna kalorier in är lätt, att räkna kalorier ut är svårt. Alla apparater som visar värden på kalorier ut, exempelvis en löpmaskin, gissar vad det kan vara. Eftersom varje person har väldigt skilda förutsättningar, både i kropp, kost och andra faktorer, så är det bara rent generella riktvärden som dessa apparater visar. De kan i bästa fall visa ett litet hum om vad det rör sig om.

Eftersom ni nu har pratat kaloriberäkning ett tag tänkte jag göra ett litet inlägg då ni antagligen inte alls orkade läsa mitt tidigare inlägg om ångmaskinen. ;-) För att få hjälpa med kaloritalen kan i vissa fall LCHF vara bra. Anledningen är att LCHF har visat sig ge bra resultat i studier och man tror att detta beror på att LCHF minimerar kaloriintaget och samtidigt maximerar kalorier ut.

Kalorier in: Det gäller förstås att ha så lite kalorier in som möjligt. Många som har bantat har märkt att det ur ett långsiktigt perspektiv inte ger så goda resultat att dra ner på kalorierna till låga nivåer. Kroppen verkar då få en tendens att försvara sitt fett inför nya "svältperioder". Att vara mätt men fortfarande har ett lägre kalori in är av denna anledning bra. LCHF verkar ha den funktionen, att ha ett lågt kalori in och samtidigt vara mätt ger kroppen trygghet och våga släppa på fettet. Dessutom är det förstås bra att lättare få ett negativt energinetto

Kalori ut: Med LCHF verkar kroppen ha fått en maximal förbränning. Det diskuteras om var energin går. Men då flera känner sig skadefria, mindre sjuka, pigga med mera så är teorin att kroppen har fått extremt hög förbränning av energi som kroppen utnyttjar lite överallt.

Varför: Med LCHF kan vissa antagligen ha minimalt med kalorier in och samtidigt maximalt med kalorier ut. Kroppen har ett tiotal hormoner som styr förbränning och mättnad osv. Teorin är att kosten gör så att hormonerna styrs på bästa sätt medan en för hög mängd med kolhydrater stör denna process. Det går fortfarande att gå ner i vikt genom bara motion men LCHF kan kanske hjälpa till i vissa fall tillsammans med träning.

Vad är styrkt?
Att LCHF ger goda resultat är styrkt i studier däremot är det bristfälligt med studier som visar exakt hur mycket som hormonerna styr. LCHF:are tror dock att det är möjligt att de tiotal hormoner som kroppen utnyttjar i processen går att maximera och styra via kosten. Dessutom är kosten i sig antiinflammatorisk.

Vissa är dock skeptiska till hormonernas roll i frågan även om jag rent personligen tycker att kroppen inte borde ha massa med hormoner utan någon större funktion. Vissa kanske helt enkelt tycker att det funkar bra utan LCHF och med deras träningsrutiner men LCHF kanske kan hjälpa någon på traven. LCHF innehåller dock en del förbud men att hela tiden räkna kalorier är inget förbud men ett jädrans tvång. ;-)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
12 juni 2011 kl 17:05
Gilla
Niclas

Inte nu IGEN!!!
LCHF maximerar inte på något sätt kalorier ut. Att du känner dig mättare är möjligt, men i övrigt fungerar allting precis likadant som om du åt blandkost. Kom nu inte med dina insulinteorier för du får fullt tillräckligt påslag av proteinet som du får i dig med LCHF.
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
12 juni 2011 kl 17:12
Gilla
Per

Inte nu IGEN!!!

Vi vet att vi tycker olika. Ingen kan dock styrka något, inte ens du. Så varje person får helt enkelt skaffa sig en egen uppfattning i ämnet. :-)
Anders E
1968 • Sollentuna
12 juni 2011 kl 18:53
Gilla
Niclas, jag har inte sett någon studie som visat på att LCHF-kost skulle öka kroppens Rest Metabolic Rate (RMR) och därmed kroppens kaloriförbränning. Kan du länka till en studie / auktoritet som kommit fram till / påstår detta?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
12 juni 2011 kl 18:58
Gilla
Anders

Det finns givetvis ingen. Att äta fett ökar inte kroppens RMR. Att inte äta kolhydrater ökar inte kroppens RMR.

Jag säger inte att LCHF är dåligt, men man ska hålla sig till sanningen.
Anders E
1968 • Sollentuna
12 juni 2011 kl 20:27
Gilla
Per,

jag är liksom du skeptisk till att fett / kolhydrater påverkar RMR nämnvärt men vill gärna veta vad Niclas grundar sin uppfattning på (vetenskaplig studie, påstående i "auktoritets" bok / hemsida, hemmasnickrad teori, ...).

Att Niclas inte är ensam i sin uppfattning är nedanstående litteratursammanställning bevis på:
http://charm.cs.uiuc.edu/users/jyelon/lowcarb.med/topic3.html

Jag kan inte bedöma kvalitet eller signifikans hos underliggande studier och ej heller bedöma trovärdigheten hos den som gjort sammanställningen, men man får ju intrycket att denne någon (liksom Niclas) vill påskina att det finns en koppling mellan diet och RMR.

Den första studien påstås t ex komma fram till att en LC-diet på 1000 kCal sänker RMR mindre (12.4%) än en HC-diet på 1000 kCal (20.8%).

Jag är trots ovanstående studier fortsatt skeptisk till diet / RMR-kopplingen men skulle gärna ta del av nyare studier i ämnet (ovanstående är alla drygt tio år gamla). Kanske har Niclas något nyare att hänvisa till (eller kanske kan du Per hänvisa till en rigorös studie där man en gång för alla slår fast att kopplingen mellan diet / RMR är försumbar)?
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
12 juni 2011 kl 20:53 Redigerad 12 juni 2011 kl 20:56
Gilla
Enligt professor och överläkare Per så vet han alltid sanningen trots brist på studier. Men kan han slänga fram en bra studie så kan den vara värd att tittas på. Dessutom är en avsaknad av studie på LCHF inte ett bevis mot LCHF utan snarare att inget är styrkt för någon sida.

Min gissning är att det handlar om så kallad spontaktivitet. Du får kroppen att göra saker mer än vad den skulle ha gjort på en normal diet. Jag kan ta ett exempel:
Enligt Livsmedelsverket skall man undvika mättat fett, enligt LCHF är det snarare tvärtom, det är inget att vara rädd för. Vi ökar normalt mängden mättat fett rejält. Samtidigt har det visats på en positiv effekt för testoseronet av mättat fett. Testoseronet påverkar muskelbyggnaden. Muskelbyggnad tar energi. Med andra ord, dieten påverkar ett hormon som påverkar en kroppsfunktion, kroppsfunktionen tar energi, kalori ut ökar. Sådana här spontanaktiviteter är svåra att mäta eftersom de antagligen sker först då man är under aktivitet. Men om man då tänker sig två personer som har ätit samma mängd kalorier varav en dock på mycket mättat fett. Båda tränar lika länge men den som åt mättat fett gick upp mer i muskelmassa och hade då samtidigt mer kalorier ut. Helt enkelt förbättrade, maximerade. vi förbränningen. Om vi påverkar flera sådana liknande saker kan det kanske adderas till en viss effekt.

Här är lite citat:
"Mätning av BMR/RMR (basalmetabolism) görs på fastande mage när man ligger stilla. Dietister och andra inkompetenta inom näringslära tror att en sådan mätning kan appliceras på vanliga människor som rör på sig och ständigt har något i magen. Kroppen svarar inte likadant när det gäller kolhydrater eftersom vi inte är gjorda att äta det i stora mängder, det är helt enkelt inte människomat. Detta illustreras i följande studie:

Two weeks of overfeeding with candy, but not peanuts, increases insulin levels and body weight.
Claesson AL, Holm G, Ernersson A, Lindström T, Nystrom FH.

Department of Medical and Health Sciences, Diabetes Research Centre, Faculty of Health Sciences, Linkoping University, Linkoping, Sweden.
Abstract
OBJECTIVE: To study the effects of snacking based on fast acting carbohydrates (candy) or fat and protein (peanuts) in a prospective randomized, parallel intervention study.

METHODS: Basal metabolic rate (BMR) and cardiovascular risk factors were measured before and after hyper-alimentation by addition of 20 kcal/kg (84 kJ/kg) body weight of either candy or roasted peanuts, to the regular caloric intake, for two weeks in healthy subjects. Eleven men and 14 women completed the randomized study.

RESULTS: Energy-intake increased similarly in the groups (candy: +46.1+/-35%, peanuts: +46.8+/-28% p=0.96). Body-weight (candy: from 67.3+/-7.6 kg to 68.1+/-7.3 kg, p=0.01, nuts: from 68.7+/-6.1 kg to 69.0+/-5.7 kg p=0.3) and waist circumference increased significantly only in the candy group. At the end of the study LDL cholesterol (candy: 2.6+/-0.4 mmol/l peanuts: 2.1+/-0.4 mmol/l, p=0.005) and ApoB/ApoA-1-ratio (candy: 0.68+/-0.16 peanuts 0.53+/-0.11, p=0.01) were higher in the candy group than in the peanut group. On the other hand, BMR increased only in the peanut group (candy: from 6.657+/-1.1 MJ/24 h to 6.762+/-1.1 MJ/24 h, p=0.3 nuts: from 6.896+/-0.98 MJ/24 h to 7.256+/-1.1 MJ/24 h, p=0.02).

CONCLUSION: Two weeks of snacking based on peanuts does not cause the same negative metabolic effects as an isocaloric diet in which the snacking is based on short acting carbohydrates in the form of candy in non-obese healthy subjects."

Här är en kommentar om en annan studie där man hade koll på kalorimängden som intogs via varje diet.
"Det var inte så att de som svarade dåligt på respektive kostsammansättning gick ned mindre än förväntat. Deras viktnedgång under 4 månader motsvarade tvärtom ungefär det energiunderskott på -400 kcal per dag som dieten var tänkt att skapa - så det pekar snarare på att de höll sig till protokollet. Grejen var ju att de som svarade bäst på dieten - insulinresistenta på LCHF och insulinkänsliga på HCLF, gick ned betydligt mer i vikt än vad som var planerat. Detta tycker jag talar för att alla följde sina dieter rätt bra, men att de som fick den kostsammansättning som passade dem bäst skapade ett extra energiunderskott genom ökad spontan aktivitet."


Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
12 juni 2011 kl 22:42
Gilla
Per, där står en del, men inget som direkt övertygar mig. Som jag tidigare påpekat angående dessa studier är det endast en som är relevant. den är tillräckligt lång och har tillräckligt låga mängder kolhydrater som kan jämföras med LCHF. Guddi påpekar detta själv, att just studie nummer 11 är den enda riktigt intressanta. En studie omvänder inte mig då jag har läst fler som säger annat. Dessutom är jag skeptisk hur dom gjorde. De beräknade alltså energiförbrukningen vid tre tillfällen. Hur gjorde de då? Fick de vila på fastande mage enligt RMR? I så fall säger endast den studien att då de inte gjorde något speciellt utan mat i kroppen så fanns ingen skillnad. kan du dock hitta hur de gjorde så kan vi diskutera saken mer. Slutresultatet visar ju också att studien är lite osäker. Varför gick det bättre enligt LCHF enligt studien? Jo, de fuskade är slutsatsen. Det är fortfarande en intressant studie men det krävs nog mer studier i ämnet innan läget blir helt klart kan jag tänka, för båda våra uppfattningar.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
12 juni 2011 kl 22:50
Gilla
Läs studien så får du säkert svar på dina frågor.
Jag litar och tror givetvis mer på två utbildade människor med stor legitimitet än en autodidakt jönköpingsbo som dessutom själv menar på att han är i närheten av hjärntvättad av en viss Taube...
1977 • Morgongåva
12 juni 2011 kl 23:39
Gilla
Hoppar in med ett litet inlägg.

RMR är som jag förstått det en beräkning på hur mycket energiförbrukning som krävs för att göra *ingenting*..

En stor skillnad som jag märkt personligen är att när jag minskat andelen kolhydrater (stärkelse/socket) blir jag mycket piggare och aktivare. Jag studsar runt och kan knappt hålla mig still.
Dock har jag aldrig testat ren LCHF.

När jag äter mycket kolhydrater så blir jag seg, kraftlös och orkeslös. Jag orkar knappt ta mig upp ur soffan framför tv:n och känner mig som en strandad val och allt känns jobbigt. (och blir dessutom väldigt hungrig av denna "aktivitet").

Så att mäta RMR för att bedöma skillnad i ut-kalorier kan väl inte vara så smart är min magkänsla? Finns det inte bättre sätt att räkna ut-kalorier under en dag?
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
12 juni 2011 kl 23:43 Redigerad 12 juni 2011 kl 23:50
Gilla
Jag hittar inte studien, endast den korta sammanfattningen (Abstract). Sedan får jag bilden av att ni tror att den påstådda metaboliska fördelen skulle vara någon gigantisk effekt. Det menar jag inte alls. Jag tycker bara det är lite konstigt att vi skall ha ett muskelbyggande hormon som knappt bygger muskler (fast på något sätt bygger vi muskler). Flera fettlagrande hormoner som knappt lagrar fett (fast vi lägger på oss fett). Sjukgymnasten Guddi tror inte mycket på hormoner men säger att effekten av testoseron kanske blir max 3-5 % som metabol fördel. Men vissa sådana här småeffekter kanske kan få en viss effekt trots allt om man adderar dem, om än inte supermankrafter som ni verkar tro att jag syftar på. Den stora effekten är ju fortfarande det lite lägre kalorintaget tillsammans med mättnad (som det också finns hormoner för). Förövrigt är som sagt kosten antiinflammatorisk som kanske gör oss bättre. Dessutom äter vi mer naturligt och undviker 300 e-ämnen i varje maträtt. Men sanningen ligger nog bara i Guddis nr 11, att vi LCHF:are bara fuskar och hittar på.

Förövrigt så har jag varken lyssnat eller läst Taube, det var Fredrik. Men du gör helt rätt att inte lite på mig. Lika lite som jag lyssnar på en dryg 08.
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
13 juni 2011 kl 00:51 Redigerad 13 juni 2011 kl 00:53
Gilla
Johan:
Ja, själv så tog jag en entimmes powernap varje dag efter jobbet innan. Det gör jag aldrig längre, jag är för pigg för det. Med andra ord borde ju kolhydraterna snedvrida den hormonella balansen och göra oss slöa. Dessutom borde jag bränna mer när jag är vaken än om jag sover så man skulle nästan se det som en spontanaktivitet av en metabol fördel. Men enligt Per och hans sjukgymnast är förstås inte så fallet. Enligt Guddi blir man slö av kolhydrater men det har antagligen inte med blodsockernivåer och hormoner att göra, det skulle ju bli en metabol fördel med LCHF då. Kost - hormon - kroppsfunktion - kalori ut. ;-) Men visst, det kanske inte är en ren metabol fördel, men snudd på. ;-)

Jag är inte någon expert på ämnet. Det enda jag har läst är att det är extremt svårt att mäta den verkliga kalori ut. På endast en dag är det kanske omöjligt. Långsiktigt mäter man, som i studien jag nämnde nedan, viktnedgången. Man har koll på kalorierna in, använder kanske en stegmätare som ger ett generellt riktmärke och tar ett genomsnitt på alla försökspersonerna. I studien nedan försökte man hålla ett negativt kalorinetto på -400 och alla dieter skulle då som ett genomsnitt ha samma viktnedgång. LCHF hade enligt studien nedan gått ner mer, förklaringen var okänd. Enligt Guddis nr 11 är det antagligen fusk med i bilden. ;-)
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
13 juni 2011 kl 09:09 Redigerad 13 juni 2011 kl 09:09
Gilla
Hoppar in i tråden en snabbis...

Eftersom vi har väldigt pålästa personer som driver den här tråden måste jag få ställa en fråga/göra ett påstående.

Stod och pratade med min granne här i helgen och han påstod, egen teori eller inte har jag ingen aning om, att LCHF är en bra "diet" för de som har långsamma muskelfibrer (fler än snabba) och för de som LCHF inte fungerar lika bra på har antagligen fler snabba.

Ni som har lite insikt i ämnet, kan detta stämma?
Camilla
1976 • Björklinge
13 juni 2011 kl 09:58
Gilla
Michael, jag tror du har rätt bra koll på vad du stoppar i dig! Dock eftersom du tycker att det är lätt att gå, kanske du ska göra nåt som du tycker är jobbigt. Byt ut gången till jobbet, mot jogg kanske? Gör nåt som är jobbigt helt enkelt, som får dig att svettas rejält! Då förbränner du mer än om du bara går!

Lycka till! Ps, du tänker väl på att en öl i solen innehåller mycket kalorier ;-)
Trallala
1964 • fd
13 juni 2011 kl 10:10 Redigerad 13 juni 2011 kl 10:11
Gilla
Anders E -> Studierna som tas upp på den sidan du länkade till har inte kontrollerat kaloriintaget hos deltagarna. De har bara gett dem en diet och sen hoppats på att deltagarna ska följa den. Något som aldrig sker...

Niclas -> Sluta ljuga ihop en massa skit som jag aldrig sagt.
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
13 juni 2011 kl 12:15 Redigerad 13 juni 2011 kl 12:46
Gilla
Guddi:
Om du menar angående testoseronet så läste jag någonstans att du hade sagt att det kunde påverka men endast till så få procent att det inte var relevant att ta med i beräkningen. Jag tror att det var på ett ställe där du diskuterade mättat fett.

Anders E, Guddi:
"Studierna som tas upp på den sidan du länkade till har inte kontrollerat kaloriintaget hos deltagarna. De har bara gett dem en diet och sen hoppats på att deltagarna ska följa den. Något som aldrig sker..."

Och antagligen gäller detta exakt samma sak i din nummer 11, Guddi, eftersom LCHF:are verkade ha underrapporterat, vilket var det enda som förklarade resultatet. Förövrigt så såg jag nu att kalori ut-beräkning gjordes via "resting energy expenditure" vid tre tillfällen vilket vi redan har diskuterat här kan ifrågasättas om den metoden verkligen är trovärdig då någon teori var att en viss metabol fördel kanske kan uppkomma vid aktivitet och dylikt.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
13 juni 2011 kl 14:46
Gilla
Niclas, varför kallar du Jacob Gudiol konsekvent för Guddi?
< < < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.