Löpning Avancerad träning 46 inlägg 8485 visningar

Ultralöpare, hur mycket dricker ni?

1984 • Göteborg
#1
4 juli 2011 - 15:13
Gilla
Jag har senaste månaderna blivit mer och mer intresserad av ultralöpning och har satt som mål att klara av distansen 50km innan semestern är slut.

I går var jag ute på en av mina längst pass hittills; 32 kilometer och stötte där på ett problem jag inte tänkt på tidigare.
Jag hade med mig 6 dl vatten i vätskebälte och ytterligare 650 ml handhållen.
Efter drygt en timme upptäckte jag att vattnet var helt ljummet och smakade förfärligt. Men jag drack ändå trots känsla av illamående.
Efter drygt 110 min hittade jag en affär och köpte påfyllning i form av Imsdal och en powerrade som jag snabbt fyllde upp flaskorna med.

När det gått ytterligare 45-50 minuter med kontinuerligt drickande var jag ändå fruktansvärt törstig, då var kvarvarande vatten återigen ljummet och den här gången klarade jag inte ens av att dricka det eftersom det verkligen smakade riktigt illa.
Passet slutade på 3 timmar och 15 min och 32 kilometer löpta. Drygt 2 liter vätska dracks, vilket kändes som alldeles för lite.

Frågeställning: Ni som springer ultra, eller i alla fall 3,5 timmar eller mer åt gången i värmen, hur mycket dricker ni per timme?
Hur löser ni problemet med vätska som värms upp fort nu under sommaren?

Tacksam för svar
< < < 1 2 3 > > >
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#41
6 juli 2011 kl 12:53 Redigerad 6 juli 2011 kl 12:53
Gilla
Vatten är det väl större risk att man får ont i magen av än sportdryck? Passerar ju magen långsammare och ligger länge och skvalpar.

Vtargo funkar bäst för mig av de jag provat. Drack det under Vasaloppet i vintras och lyckades undvika att vägga totalt.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#42
6 juli 2011 kl 13:15
Gilla
Har under långa stunder i mitt liv ägnat mig åt Motocross, både som åkare och tränare. Det är en sport som förbrukar enorma mängder vätska. En elitåkare ligger på maxpuls (eller extremt nära) under c:a 45 min i ett lopp. Vätskeförlust normalt kring 2 liter per 45 min lopp.
Där är principen att INTE bli törstig. När man är törstig är det försent. MEN...det gäller den sporten. Att tappa koncentrationen om så bara för ett ögonblick när det kutar på en 60-70km/h på en crossbana kan bli ödesdigert. Vad jag lärt mig däremot är det på intet sätt är skadligt att "dricka när man är törstig" om man kan leva med att man ev. förlorar koncentrationsförmågan. Det är nämligen den omedelbara konsekvensen av låg vätskenivå. I Motocross kan man inte det men i löpning kanske det är ok? Om man kommer i läget att man är törstig och inte har druckit, kan man aldrig "dricka ikapp" samma dag, det tar kroppen minst 24 timmar att återhämta vare sig man vill det eller inte.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#43
6 juli 2011 kl 14:29
Gilla
Intressant tråd onekligen.

Upplever ibland att jag får ont i huvudet efter pass i stark värme. Då har jag inte intagit vätska under passet utan bara druckit efter. Troligen har det då varit "för sent" som Anders N. är inne på ovan. Har inte varit några monsterlånga pass utan 1-1,5 h "bara".
1970 • Lerum
#44
6 juli 2011 kl 14:59
Gilla
Håller med föregående om att det är ett intressant ämne :)

Trådens alla inlägg bekräftar att det är väldigt personberoende på hur ofta och hur mkt så frågan i första inlägget är mkt berättigad

För mig är det stor skillnad på yttertemperatur, det skiljer också mkt mellan skogslöpning och asfalt.

För mig är det viktigt att dricka långt innan jag springer, gärna dagen innan och fylla på under morgonen, lunchen och påväg hem från jobbet. Detta för att starta 'full'.

Jag kör sällan längre än 20km så jag kanske inte passar in i tråden?
Vanligast har jag med mig mina fyra flaskor i vätskebältet, dessa är något smaksatta för att det inte skall smaka så illa när det är ljummet.

Jag försöker trycka i mig en banan 10min innan jag springer iväg.


Vidare hade jag stora problem att dricka under tiden när jag började men har vant mig efter hand, nu funkar det mkt bra. Jag kan däremot lägga till att det spelar stor roll 'hur bra tränad' jag är. Nu när jag haft ett ofrivilligt uppehåll på 6mån så har jag tappat mkt av träningen. Jag tycker att det behövs mer vätska nu än innan, kanske för att jag springer fortare än jag egentligen kan ?

Prova sig fram till ett fungerande koncept är ett måste, mängd, tillsatser, pauser, osv Glöm inte att det skall vara roligt också :)
1956 • PARTILLE
#45
6 juli 2011 kl 15:33
Gilla
Absolut. Denna tråd bli bara bättre och bättre :-) Anders! Din slutkläm var mycket bra och mycket viktig :-)
1970 • Nordingrå
#46
6 juli 2011 kl 15:50
Gilla
Intressant onekligen.

Jag är väl ingen "riktig" ultralöpare (endast ultraintervaller så här långt) men springer, med mina mått mätt, en del långa pass ändå. I söndags så sprang jag ett kuperat långpass om 33 km (temp ca 20-22 grader, sol). Hade med mig ett perfektabälte med åtta flaskor men nyttjade bara dryga 6 av dessa. Jag drack alltså bra precis en liter under de 3.10 som passet tog mig. Jag var ganska bra vätskad innan och jag kände mig inte speciellt urvätskad efteråt, trots att jag svettas mycket (men tål värme ganska bra). Jag har själv funderat en del kring detta och i söndags experimenterade jag med att tillsätta extra salt i Maximdrycken. Knappt en tesked salt i 1,2 liter sportdryck.

Jag tror som många andra att man får pröva sig fram och försöka lära sig hur den egna kroppen fungerar. Just i söndags så fungerade min vaiant med "extrasaltad" maxim bra, just för mig. Visst känns det att drycken är extrasaltad men smakmässigt är det fortfarande OK, kanske kan man öka saltmängden lite till.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.