Löpning Kom igång 8 inlägg 1907 visningar

Har jag ”lärt mig” att springa?

Johanna
1983 • Stockholm
#1
8 juli 2011 - 21:42
Gilla
Jag har sedan många år tillbaka tränat och varit aktiv, än mer intensivt de senaste tre åren då jag tränar främst gruppträning (50/50 kondition & styrka) i snitt 4ggr/vecka. Men jag har ALDIRG kunnat eller orka springa mer än 1 km men jag har upprepade gånger de senaste åren försökt eftersom gillar effektiviteten och tillgängligheten med löpning.

Tills förra veckan då jag på en kollegas rekommendationer skulle ”vicka mer” på rumpan och använda höfterna & trycka ifrån på ett annat sätt... och detta skulle göras LÅNGSAMT! Jag provade utan lycka några gånger men så plötsligt en kväll i lätt duggregn joggade jag hela sträckan på 5 km utan att stanna (på 36 min). Kanske låter löjligt för er veteraner, men jag var överlycklig och kände mig som en riktig vinnare! :) detta har jag lyckligtvis kunnat upprepa några gånger, det är tufft - men ja tar mig runt.

Kan det helt enkelt vara så att jag lärt mig att springa och helt enkelt gjorde fel och gick ut för hårt tidigare? Min plan är 2-3 ggr/vecka och långsamt öka intensitet och distans. Jag har en viss hang-up på göteborgsvarvet och att klara det (på en inte allt för pinsam tid) vore något jag skulle vara otroligt stolt över. Så efter att bara ha joggat i två veckor, tror ni att det ens möjligt att ha göteborgsvarvet 2012 som mål eller har jag drabbats av hybris?
1984 • Göteborg
#2
8 juli 2011 kl 22:06
Gilla
Du har absolut inte hybris.
Maria Forslund
1972 • vålberg
#3
9 juli 2011 kl 06:42
Gilla
började själv springa våren 2010 med 20 kg övervikt men sprang gv nu. Klarade inte heller att springa 1km innan men jag ville så gärna, jag satsade på kläder och skor så att jag i alla fall hade optimala förutsättningar, och viktminskning som kom på köpet.
Men lyssna på din kropps alla signaler! sen är det bara att köra. Lycka till!
1969 • Kristianstad
#4
9 juli 2011 kl 10:53
Gilla
Tror absolut att det är möjligt för dig att springa Varvet nästa år. Tror också att du, precis som så många andra som vill "komma igång" med löpning, tidigare sprang alldeles för fort och gick ut alldeles för hårt.

Att komma igång med löpning handlar mycket om tålamod och, som du själv skriver, öka distans och intensitet LÅNGSAMT!

Jag skulle rekommendera att till en början (de första 5-10 veckorna, minst!?) varva löpning/jogging med promenadpartier på dina pass.

"Gallowalking" är en metod som förespråkas av vissa, framförallt av konceptmyntaren Jeff Galloway själv, för att kunna springa/gå under längre tid/distanser utan att fresta så mycket på kroppen.

Bra tips för folk som vill komma igång med löpningen finns också att hitta i en relativt nyutkommen bok av Ingmarie Nilsson, "Löpträning" (ICA Förlag), http://www.icabokforlag.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=7073.
Rekommenderas varmt!
Johanna
1983 • Stockholm
#5
9 juli 2011 kl 11:52
Gilla
Tack för feedbacken! @Linus, att hänga på ett löparforum efter två veckors lörträning kan ju om inte annat uppfattas som hybris :)

@Maria, jag brukar träna i löpartights och har precis inhandlat ett bra nya bra skor så grundförutsättningar är på plats! härligt att höra att du lyckades!

@Thomas, du har säkert helt rätt i att jag gått ut för hårt tidigare - men långsamt är svårt! tack för boktips, jag reserverade den på bibblan med en gång :)

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#6
9 juli 2011 kl 14:43
Gilla
Bra jobbat!

Fortätt med tålamodet, det ger utdelning. Jag gick från totalt otränad till 20 km löpning på mindre än ett år och då tog jag det verkligen extremt långsamt, så varvet nästa år ska inte vara några som helst problem för dig.
Johanna
1983 • Stockholm
#7
11 juli 2011 kl 19:56
Gilla
Tack Jenny och detsamma!

Jag känner av lite ont i fotlederna (?), men jag antar att den inte är van vid den här typen av belastning. En rookie som jag får dock mest lite kramp i armarna, antar att det är för att jag "håller upp dom" i midjehöjd. Normalt?
1984 • Göteborg
#8
11 juli 2011 kl 20:01
Gilla
Definitivt normalt att få kramp i armarna som nybörjare. Försök slappna av och låt armarna göra det de helst vill göra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.