Löpning Träning 4 inlägg 1593 visningar

Nybörjartips?

Håkan Grip
1974 • Söderhamn
#1
2 augusti 2011 - 00:16
Gilla
Någon som har tips på hur man kan lägga upp sin träning? Hur ofta, hur långt, hur snabbt etc?
Annars flåsar jag väl på så får vi se hur det går :)
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
2 augusti 2011 kl 00:36
Gilla
Det beror väl lite på vad du har för mål med din träning. Satsar du på maraton eller 100 meter? Springer du för att du vill se om det är en kul hobby, för att jobba bort överflödiga kilon, för att må bra, istället för att röka...? Jag skulle säga att hur långt och hur snabbt är helt beroende av svaren på dessa frågor.

Om vi övergår till hur ofta hänger det dels på hur mycket tid du vill lägga ner och vilka resultat du vill se på hur kort tid. Jag menar, vi vill väl alla bli så bra det bara går, men kanske inte på bekostnad av jobb, familj och vänner. Här kommer i alla fall några tips från en som började för ungefär ett år sedan:

Känn efter mycket och låt kroppen styra, särskilt om du har lika dålig grundkondition som jag hade när jag började. Känner du för att springa långt - spring långt. Och märker du efter fem minuter att benen är sega den dagen - tänk om. Ta hänsyn till värk och skavanker, det är kroppens sätt att berätta saker. Är huvudet dumt får kroppen lida. Och ta en vilodag då och då. Är du helt otränad skulle jag rekommendera max 2-3 pass i veckan till att börja med. Framförallt: inte fler än du orkar med och inte färre än att du utvecklas tillräckligt snabbt för att inte ledsna.

Men din ide, att "flåsa på" och se vad som händer, är nog inte så dum i första läget. Hellre det än att sätta upp för tidiga mål som du sedan märker blir alldeles för tuffa.
1982 • Göteborg
#3
2 augusti 2011 kl 11:10
Gilla
För två månader sedan bestämde jag mig för att komma i form, och då joggade jag 1,5 km på lite mindre än en kvart. Skitjobbigt tyckte jag att det var. Nu klarar jag ca 7 km. Ett tips till dig är att jogga i skogen, om du har nån nära dig. För mig går det långsamt när jag är i skogen, ca 2 min långsammare per km, jämfört med när jag springer på asfalt. Det känns lättare och mer skonsamt i skogen, även om det är hög snubbelrisk :) Så springer du i skogen tror jag du orkar längre än om du springer på asfalt. Sen e ju asfalt kul oxå, om man vill ha det hela avklarat lite fortare :)
Johan Engblom
1983 • Göteborg
#4
2 augusti 2011 kl 11:14
Gilla
Det finns ju bra träningsprogram på sidan, välj ett mål och följ programmet på utsatt antal veckor så får du nog en bra träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.