Löpning Träning 15 inlägg 6199 visningar

Löpning och astma

Pernilla Johansson
1982 • Väse
#1
24 augusti 2011 - 11:27
Gilla
Jag är väl egentligen ingen löpare, men har börjat lite mer seriöst i år. Känner att jag hittat rätt efter att mest pysslat med styrketräning.
Vad jag främst vill få ut av löpning är utmaningen samt att förbättra min astma. Har både överansträngnings astma samt allergi astma. Vilket gör det svårt på våren/sommaren: pollen/gräs allergi och tufft höst/vinter med svårandad luft. Det knyter sig lätt i bröstet och luftrören vid för kall luft. Men känner ändå att det är möjligt att träna upp toleransen. Jag använder pulmicort och bricanyl,
Vad jag undrar är om det finns fler personer med samma problem. Några tips på hur man kan träna för att klara andningen bättre. Och sedan framförallt, hur ska jag göra nu när hösten/vinterns kalla luft kommer? Löpband eller vila eller annat? Vill gärna fortsätta med löpningen trots vintern.

Hoppas ni kan göra mig lite klokare :)
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
24 augusti 2011 kl 12:02
Gilla
"Jag är väl egentligen ingen löpare"

Det är du visst. Du springer, alltså är du löpare!

Sök på astma i sökfunktionen så får du upp ganska många trådar om astma. Här är en av de senare: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=14840
1969 • Karlstad
#3
24 augusti 2011 kl 13:41
Gilla
Pernilla, jag redommenderar dig att be att få Ventoline utskrivet. Det är super !! SKulle du kunna tänka dig spinning nu i vinter så fungerar det utmärkt för att bibehålla konditionen. Dessutom får ju hjärtat jobba massor. Jag har själv astma så jag vet vad du pratar om. När jag tar medicinen ordentligt och inte slarvar så går det hur bra som helst. Jag springer 1 mil varannan dag och tränar styrketräning varannan. Lycka til. Kram
Pernilla Johansson
1982 • Väse
#4
24 augusti 2011 kl 13:56
Gilla
Tack Micke för tråden, fick många bra tips där! och okej jag antar att jag får börja kalla mig löpare när jag t.om. har en profil här! :)

Mitte, tack för tipset. Ska snart till läkaren för att kolla över mina mediciner. Har inte varit hos en läkare ang min astma sedan...ja 12 år sedan! :/ Så det är nog påtiden!
Jag har lite spinningskräck, av någon anledning. Men det kanske är värt att pröva! :)
Micke Larsson
1971 • Norge
#5
24 augusti 2011 kl 15:09
Gilla
Det lät bara så självreducerande, lite "förlåt att jag finns, men..."

Min egen ansträngningsastma har i princip växt bort, men har du testat värmeväxlare:
http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=114042
eller http://www.airtrim.se/produkter.asp?katid=6

Vila vid kyla funkar ju inte i Sverige, då ser man ut som Peter Harryson/Anna Book när våren kommer. Löpband finns de som tycker är kul - jag är inte en av dem.
Pernilla Johansson
1982 • Väse
#6
25 augusti 2011 kl 13:24
Gilla
Haha! Ja okej från och med nu ska jag inte förminska mig själv. Jag är löpare punkt.

Jag minns att min far hade en såndär på 80talet. Det kan absolut vara värt ett försök inför vinten! Hade glömt att de fanns :)
Tack för tipset!
John Edberg
1979 • Jönköping
#7
25 augusti 2011 kl 13:41
Gilla
Jag har tyvärr inte läst tidigare trådar i ämnet här på jogg.se men då jag är en ganska stor motståndare till läkemedel och de ämnen som framkallar symptomen så tror jag mig veta åtminstone en liten del.

Jag har hjälpt två personer i mitt nätverk att slippa viss medicinering och även slippa medicin och symptom helt. Det kräver en del uppoffringar men jag tror att det är ett ganska enkelt val ifall man är en av dem som drabbats av astma. Det du behöver göra är att städa i skafferi och kylskåp. Dessa tillsatser skall du undvika helt och hållet:

E621,E627, E631, jästextrakt och E211. Smakförstärkare är ofta en bidragande faktor till astma. Många gånger försöker livsmedelstillverkare lura oss genom att helt enkelt byta namn och undvika E-nummer. Dessa är mononatriumglutamat, natriumglutamat och kort och gott glutamat eller smakförstärkare.

Ofta är det dåliga livsmedel som halvfabrikat, färdigrätter, buljong och fonder som innehåller smakförstärkare. Givetvis används de på grund utav att råvarorna håller så låg kvalitet så att man måste förstärka smaker och lukt.

Helt klart värt ett försök. Om du utesluter dessa ämnen helt och hållet så kan du märka skillnad redan efter tre veckor.

Lyckat till!
1976 • Lund
#8
25 augusti 2011 kl 14:46
Gilla
Jag har mest problem med min astma innan konditionen kommer på plats. I början körde jag med endast Ventoline innan en runda och sedan har jag trappat ner.

Mitt tips är att våga testa utan att ta din akutmedicin och lär dig känna dina gränser. Min erfarenhet var att jag tog ofta i förebyggande syfte och i rädsla för att få ett anfall, men att om jag arbetade mig igenom infallet genom att minska tempot och fokusera på lugn andning, så klarade jag mig oftare utan medicin. Jag undviker att springa vid de tillfällen då jag vet att min astma är som känsligast och när det ändå blir svårt tar jag till mantrat "andas in som om du luktar på en blomma, andas ut som om du blåser ut ett ljus" för att få regelbunden andning.

Lycka tlll
Pernilla Johansson
1982 • Väse
#9
27 augusti 2011 kl 09:50
Gilla
John, oj det känns verkligen främmande och skrämmande att sluta med medicinering. Har använt bricanyl HELA mitt liv... Så E-ämnen alltså? Ja man ska väl inte dömma ut något innan man prövat...bäst att kolla igenom vad som finns i köket egentligen :)
Tack för tipset!

Lisa, jag håller verkligen med, med mer kondition blir astman bättre. Men jag känner ändå att det kan bero på dagsform... Ventoline är det också en inhalator?

Är verkligen tacksam för era bra tips! Om två veckor ska jag till läkaren, ska ta med mig era tips och hopps detta bara blir bättre! :)
1969 • Björkhagen
#10
27 augusti 2011 kl 10:25
Gilla
Jag tar Symbicort varje morgon o en tablett singularis före sänggående och efter det så har min astma blivit jätte bra och kommer inte ihåg sist då jag fick svårt att andas under ett löppass. Tar även Symbicort innan jag ger mig iväg på ett löppass. Fast ska nog prova utan att ta den innan. Innan Singularisen kunde jag vakna upp på natten o ha lite svårt att andas det är också borta nu.
Ju mer jag tränar desto bättre blir astman!!!
1985 • Göteborg
#11
27 augusti 2011 kl 13:08
Gilla
Astman kommer ge med sig en hel del pga just löpningen, självklart på hur grov astma du har. Jag har samma astmaproblem som dig och för mig går det väldigt bra att springa på vintern, har störst problem under pollensessongen, men inte överdrivet.
men som lisa sa är att "utmana" astman en bra idé, risk för att man överdoserar bicanylen annars i "preventivt syfte"
Malin Liljegren
1976 • Brokind
#12
27 augusti 2011 kl 17:31
Gilla
Hej!! Det låter som att jag skulle kunnat skriva dina inlägg. Har samma typ av astma, mediciner och har också precis kommit igång :) Kan ännu inte springa så långt men utökar intervallerna varje gång. Har alltid med mig Bricanylen men tar den inte längre varken före, under eller efter passet. Men har den med mig som säkerhet utifall. Har en kuperad runda på 4 km som jag går/joggar 1-3 gånger per vecka och astman har verkligen förbättrats. Joggar en bit och när jag får känningar slår jag av på farten och går raskt istället. Har alltid lite vatten med mig oh dricker under turen, det verkar lugna mina luftvägar lite. Oroar mig också lite för den kalla luften som brukar vara så jobbig men tror på intervaller och att känna in hur kroppen reagerar.
Lycka till!!
Pernilla Johansson
1982 • Väse
#13
13 september 2011 kl 13:04
Gilla
Nu har jag varit hos läkaren och fått massor av nya tips och mediciner.
Tar nu Singulair 1 tablett 1g/dag. Och 2 doser pulmicort morgon och kväll. Sedan jag startade med detta (ifredags) har jag bara tagit bricanyl EN GÅNG! Helt otroligt, detta har aldrig hänt! I hela mitt liv har jag tagit bricanyl MINST 3 gånger per dag! Känns som jag har fått ett par extra lungor! En konstigt magisk känsla. Jag tänker inte på att jag andas längre :)

Har ju, som ni skriver, förbättrat mina astma besvär sedan jag började med löpning. Tidigare orkade jag inte springa en kilometer, nu kan jag springa en mil. Fantastiskt. Mår så himla bra nu!
Att man kan jobba bort en som läkaren sa; svår astma ,känns så häftigt! Tack för alla tips! Och lycka till önskar jag er med samma problem som jag :)
#14
13 september 2011 kl 18:47
Detta inlägg har raderats
Maria
1968 • Linköping
#15
13 september 2011 kl 22:28
Gilla
Pernilla, det gör mig jätteglad för när jag läste dina inlägg var min reaktion att du har fel medicinering. Sen när jag såg att du inte varit hos läkare på 12 år förstod jag varför. :)

Astmamedcinerna idag är så bra att du i praktiken ska vara besvärsfri om du medicinerar rätt. Grattis!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.