Löpning Övrigt 183 inlägg 6140 visningar

Hundbiten

Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#1
31 augusti 2011 - 18:11
Gilla
Ska man verkligen behöva vara rädd och ändra sina Joggingrundor för att slippa att bli hundbiten,Gå in på Radio Kristianstad och hör reportaget efter att en kompis till mig blev hundbiten,och det var tredje gången som någon blev biten,och tredje gången som det polisanmälts
Och inget händer ???????
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1976 • Lund
2 september 2011 kl 14:56
Gilla
Sluta mata trollen (eller vad som liknar sådana) och ge istället vettiga råd:

Vad gör man om man vet att det finns en hund i närheten som är så lättskrämd att den attackerar direkt? Juridiskt såväl som vid kontakt?

Hur informerar man hundägare och hundjoggare om sina åsikter utan att gå till personangrepp?

Finns det andra lösningar? Hur fungerar det i olika kommuner? Är motionsspår endast för människor eller har kommunerna regler kring dessa?

Jag vill exempelvis ge tips om att min kommun inte har koppeltvång inom alla motionsspår men inom vissa (våtmarker, parker etc) är det alltid koppeltvång året om. De flesta kommuner har en speciell sida om vad som gäller för djur inom kommunen. Läs på och informera de du möter ifall de är helt ute och "cyklar".
1979 • Göteborg
2 september 2011 kl 15:00
Gilla
Jag har inte fobi för hundar.

Jag har fobi för hundägare som inte har kontroll över sitt/sina djur.
Ibland är de kopplade men oftast inte - i de områden jag håller till mestadels.

Åtminstone under §18 i Göteborgs lokala ordningsregler står det att djur SKA vara kopplade på offentliga platser samt i parker och planteringar (mellan 1 april och 30 september). Detta struntar iaf många hundägare i då "deras hundar alltid sköter sig".

Det händer alltför många gånger att djuren plötsligt kan bli rädda och reagera på detta. Ägarna måste tänka på detta i offentliga miljöer och räkna med att det finns hundrädda personer och föra sitt djur därefter vilket i stort sätt INGEN gör.
Klarar de inte av detta ska de inte vistas i miljöer där det finns andra personer, helt enkelt.
Mr Anonym
1925 • dsf
2 september 2011 kl 15:06
Gilla
Och när jag använt benämningen hundrädd så har jag hela tiden syftat på de som verkligen är rädda, inte de som av sunda skäl tar det lite försiktigt när ni möter en hund som ni inte känner.

Med tanke på själva ordet "hundrädd" så trodde jag det var uppenbart. Men det har tydligen fått igång även er som inte tycker att ni passar in på den beskrivningen. Ja, det är ert problem och inte mitt...
Sven Andersson
1966 • Kista
2 september 2011 kl 15:08
Gilla
Hundägare (och alla andra) har SKYLDIGHET att känna till lokala ordningsstadgan i varje svensk kommun de befinner sig i, vare sig det är permanent eller bara tillfälligt.

Varför ska JAG behöva slösa bort MIN tid till informera slapptaskade hundägare om vad deras SKYLDIGHETER är?
jesper svensson
1967 • staffanstorp
2 september 2011 kl 15:16 Redigerad 2 september 2011 kl 15:17
Gilla
#124
för att slippa att slösa tid på sådana här meningslösa trådar...
Hur vet du att de är slapptaskade? Lyder du alla ordningsstadgar? kör aldrig för fort osv osv eller det gäller bara just stadgar om hund man ska lyda?

den som är utan skuld kan kasta första....

kanske för att möter man folk med respekt får man respket tillbaka även av hundägare... ( ja jag vet att det finns undantag)

Mr Anonym
1925 • dsf
2 september 2011 kl 15:21 Redigerad 2 september 2011 kl 15:22
Gilla
Det som är oss obekant är vi rädda för, så enkelt är det. Hur många av de som växt upp med hundar tror ni är hundrädda (och då menar jag rädda på riktigt, inte de som tar det försiktigt när de möter en ny hund)? En försvinnande liten andel skulle jag tro. Borde inte det bero på något, nämligen att 99.9 % (symbolisk siffra, inte empiriskt undergrävt) av alla hundar faktiskt inte är farliga!!

Ja. låt ägaren ta ansvar för sin hund. Ha den inte lös om den inte lyder o.s.v., i synnerhet inte i samhällen. Men ni från andra hållet får faktiskt ta och kompromissa lite och medge att en del av problemet ligger hos er själva också! Rädsla föder rädsla! Dessutom kan ni inte läsa hundarna, och tolkar dem fel. Ett litet utspel eller skall betyder inte alltid att hunden ska gå till attack, och det är oftast lätt att signalera till hunden att man inte utgör ett hot.

En del av er har pratat om svartvit och onyanserad retorik. Ja, upp till bevis att ni klarar att mötas halva vägen då. Lite får man ge, eller?
Johannes Gerth
1976 • Göteborg
2 september 2011 kl 16:06
Gilla
Kompromissa om vad? Vad är det som du tycker att "man" ska ge, och vem tilltalar du?
Mr Anonym
1925 • dsf
2 september 2011 kl 16:13 Redigerad 2 september 2011 kl 16:19
Gilla
@Micke Larssons inlägg 112

Jag citerar:
"INGEN människa kan ha så liten självkännedom att i samma inlägg skriva att han inte tycker att problemet ligger hos joggarna och sedan ifrågasätta om "de hundrädda" jobbat med "sin hundfobi".

Vad har jag skrivit sa du? "Att problemet inte ligger hos joggarna" har jag inte skrivit i inlägg #102. Men det är just snyggt, avsluta med en ogrundad ankagelse och lämna sedan diskussionen. Nar jag drar mig ur denna tråden kommer det inte att vara genom att påstå något felaktigt som sedan aldrig kan besvaras för att jag dragit mig ur.

Alltså (och för att delvis bli tjatig):
Jag har aldrig sagt att problemet med aggressiva hundar inte existerar, att avlivning aldrig är nödvändig eller att munkorg aldrig är ett alternativ. Bara att det inte alltid är lösningar samt att munkorg inte ska sättas på hundar som till motsatsen bevisats inte är farliga.

Så i många styckem motsäger vi inte ens varandra men det är ni för snarstuckna för att se (flera av er, orkar inte nämna er vid namn).

Sen tycker jag inte principiellt att någon art står över någon annan eller har mer existensberättigande än någon annan, men varje ras och individ har självfallet rätt att säktra sin överlevnad. Och jag kan kommentera Robert Wilgers inlägg #101, att han inte skulle äta kött om han inte ansåg att människor står över djuren. Står lejon över antiloper för att de äter dessa? Har de inte lika existensberättigande? Vi måste äta för att överleva och eventuellt är kött bra för oss o.s.v. (låt nu detta inte bli en diskussion om det omoraliska i att äta kött) men principiellt och från ett högrer perspektiv tycker jag inte att jag har större rätt att existera än en hund eller fisk och samhället är inordnat för att säkra vår egen överlevnad (även om vi i samma veva håller på och förstör planeten).
Mr Anonym
1925 • dsf
2 september 2011 kl 16:15
Gilla
@Johannes inlägg 127.

Trodde jag var uppenbart av mitt inlägg för det står uttryckligen där. Men med kompromissa menar jag helt enkelt att båda parter får medge att de är en del av problemet. Från hundägarnas håll kan man jobba genom att bete sig hänsynsfullt med sin hund när man är ute med den. Från andra hållet kan man jobba med sin hundfobi (om man nu har en sådan). Detta kan väl inte vara en särskilt kontroversiell åsikt, eller? Men allt jag skriver nu rackas det ju ned på och jag får inte medhåll i nånting.
Johannes Gerth
1976 • Göteborg
2 september 2011 kl 16:18
Gilla
Ja, lejonen står över antiloperna i näringskedjan. Du blandar ihop värderingar av liv med händelseförlopp. Lejonen har med största sannolikhet inget begrepp om något som skulle kunna liknas vid ett moraliskt värde. De lyder under samma evolutionära villkor som alla andra.
Sven Andersson
1966 • Kista
2 september 2011 kl 16:22
Gilla
#125
Nu behöver du nog läsa igenom mitt inlägg igen.

F.ö. ger jag redan respekt till icke-slapptaskade hundägare.
Mr Anonym
1925 • dsf
2 september 2011 kl 16:22 Redigerad 2 september 2011 kl 16:25
Gilla
@Johannes #130:

Vi menar inte samma sak här. Stå över i näringskedjan och stå över som i att ha ett större existensberättigande är i mina ögon inte samma sak.

Edit: och hela min tråd har hela tiden handlat om värderingar, inte huruvida saker är inordnade (och till viss del måste vara det) i praktisk mening. Man måste kunna skilja på praktik och princip (snälla förstå nu vad jag menar så att jag slipper upprepa mig).
Johannes Gerth
1976 • Göteborg
2 september 2011 kl 16:23
Gilla
Det är för att du uttrycker dig vagt och klumpar ihop användare på forumet till en grupp bara för att de argumenterar med dig.

Tråden handlar om en hund som vid upprepade tillfällen har bitit okända. Det är svårt för de flesta att förstå hur vissa (helt okända) i diskussionen ska kompromissa med dina svagt sammansatta idéer.
Johannes Gerth
1976 • Göteborg
2 september 2011 kl 16:26
Gilla
Men du förstår inte ens ditt eget referenssystem! Du kommenterar en person som har dragit en parallell till lejons ätande av antiloper (alltså, strikt näringskedjemässigt) och det blir hux flux till en antropomorf idé om "existensberättigande" för dig. Slå upp begreppet "theory of mind".
Mr Anonym
1925 • dsf
2 september 2011 kl 16:29 Redigerad 2 september 2011 kl 16:33
Gilla
@ #133-134.

Tråden handlade ursprungligen om ett enskilt fall, men har nu utvecklats till något helt annat (och där tar jag på mig en stor del av skulden), Men det borde varit uppenbart för länge sedan att mina kommentarer inte handlade om detta enskilda fallet...

Jag förstår nog mitt referenssystem, men vi tolkar inte in samma saker i begreppen, du och jag.

Tillägg: Det var jag som införde exemplet med lejon och antilop. Personen som jag kommenterade på skrev lika vagt som jag om vad han menar med att människan står över djuren i så fall..

Tillägg igen: Han skriver i det inlägget att människor står över djuren både moraliskt och intellektuellt, oc h det är ju det vi har pratat om. Det har alltså inte handlat om att stå över i näringskedjan. (Ja, det blev rörigt nu. men ni bör ändå förstå).
1986 • Hjo
2 september 2011 kl 16:33
Gilla
Det är koppeltvång enligt lag mellan första april och sista september. MEN övrig tid får man endast ha sin hund lös om man har samma pli som om den vore kopplad.

Jag är en person som har varit så hundrädd att när jag var på kalas hos någon kompis som hade hund när jag var liten var de tvugna att gå ut med hunden hela kalaset.

Jag har nu hund själv. Jag springer med honom ibland och har honom ALLTID kopplad. Jag kan aldrig vara 100 % säker på hur han beter sig i alla situationer.

Jag har inte själv blivit överfallen av någon hund men min hund har blivit överfallen av en annan hund helt oprovocerat (den flög ur en bil rätt på min hund som bara råkade gå förbi). Den hunden har efter det överfallit fler hundar och gjort utfall mot barn. Det är inte normalt av en hund att bete sig så.

Det är inte alltid hundens fel det är lika ofta ägarens fel. Tyvärr är många hundraser för hårt avalde och skönheten kommer ibland före ett stabilt lynne.

Om en hund kommer rusande mot dig har jag fått rådet att vara lika intressant som en säck potatis (är fd orienterare som mött många olika sortes djur i skogen så jag vet att det är svårt) eller lägga sig på marken.

Ursäkta mitt lite förvirrande inlägg men kontentan är ändå att hundar i princip alltid ska vara kopplade!
Johannes Gerth
1976 • Göteborg
2 september 2011 kl 16:34
Gilla
Du tolkade en persons inlägg, jag påpekade vad du inte förstod i förhållande till din referens. Då började du prata om att det var skillnad på det jag skrev och det du skrev. Ja, goddag Mr Yxskaft! På så vis förstår du inte ditt eget referenssystem.
Mr Anonym
1925 • dsf
2 september 2011 kl 16:40 Redigerad 2 september 2011 kl 16:39
Gilla
@Johannes.

Du skrev att jag jag kommenterar en person som drar parallell till lejon och antilop, Det var jag som drog den parallelen.Båda han och jag verkade med "stå över" syfta på detta just i någon moralisk/övergripande mening, medan du verkar syfta på näringskedjan. Diskussionen börjar bli fjantig, vi har syftat på olika saker och om man inte diskutererar samma sak går det uppenbarligen inte att reda ut om man är av samma åsikt.

Får man förresten fråga vad du menar med referenssystem, för det är defintivt en term som kan tolkas olika. Referens gällande vadå: värderingar, begrepp etc?
1975 • Sibbhult
2 september 2011 kl 16:47 Redigerad 2 september 2011 kl 16:47
Gilla
För att inte kasta vatten på kvarnen så ska jag försöka ge lite konstruktiva råd i frågan,
Jag tror inte på avlivning, jag tror på utbildning av hundägarna i första hand, Hur man får till detta kan ske på olika sätt, Helst genom kommunikation mellan ansvarig myndighet och ägarna. Annars finns div, hjälpmedel att tillgå, ex munkorg. Men allting går ut på visa respekt för både offer, ägare och hund, genom att se till att sådant här inte händer.
Tyvärr så tar inte alltid myndigheter eller ägare sitt ansvar, eller har tillräcklig kunskap, och då finns det risk att det begås handlingar som i sin tur får konsekvenser där de här motsättningarna mellan hundägare, hundfobiker och moralpredikare verkligen ställs på sin spets.

Hälsningar: drabbad småbarnsförälder och hundägare.
Mr Anonym
1925 • dsf
2 september 2011 kl 16:51
Gilla
Jag vidhåller: Jag förstår mitt eget referrenssystem (vad det nu betyder). Undrar om Johannes själv förstår de begrepp han slänger sig med. Hade du läst hela konversationen mellan denna andra och mig hade vi sluppit några av dina senaste syrliga inlägg, för det är ju du som missförstår när du inte ens vet vem som sagt vad (apropå anilopen och lejonet). Goddag yxskaft!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.