Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 14132 visningar

Compartment syndrome

Katten
1967 • Hemma
#1
31 augusti 2011 - 21:41
Gilla
Hej

Någon som har erfarenhet av Compartment syndrom i en eller båda vader? Hur lång tid vilade ni innan det blev bra? Rehabträning? Åtgärder?

Har fått diagnosen Compartment syndrom i ena vaden av en idrottsnaprapat. Har haft ont i ca tre veckor och riktigt ont de sista tio dagarna. Förutom att det onda ökar har domningar tillkommit både av att gå och i vila. Varken vila, massage eller antiinflammatoriskt verkar inte hjälpa.

Har känt av vaderna tidigare men då har det gått tillbaka efter någon veckas vila.
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#2
31 augusti 2011 kl 23:21
Gilla
Kom ca 2 kilometer sedan gjorde det så ont att jag fick gå hem. Fick tvärsluta springa och det blev sedan operation... Operatören skar upp hela muskelfascian på vä vad. Blev kanonbra. Tyvärr tappade jag lusten att springa under tiden jag väntade på op... Men det är länge sedan nu!
hernwall
1966 • handen
#3
1 september 2011 kl 07:06
Gilla
Min tappert kämpande, men också frustrerade, sjukgymnast gav compartment som en sannolik diagnos på mig (eller mina vader) för ett par år sedan. Då var det svårt att få till en löprunda, och efter två rundor var det bara att vila i ngn vecka. Nu ligger jag på 5 pass i veckan, och har i princip inga problem (och ofta helt utan känningar över huvud taget).

Mina tankar om hur jag nådde dit jag är idag:
Vila var, naturligtvis, en viktig del. Massage, och lite akupunktur snabbade gav mig möjligheten att kunna springa. När jag då sprang, satsade jag på att springa långsammare - och istället långsamt öka distansen. Tempot hade, och kan till del fortfarande ha, en direkt negativ påverkan på vaderna ... Sedan har jag också medvetet valt att ha två-tre par olika skor, för att få variation på det sättet också (förutom att variera underlaget jag springer på). Jag tror också att den klätterträning (fr.a. bouldering) jag gjorde under tiden jag gjorde uppehåll med löpträningen, varit väldigt positiv; den har byggt upp muskler och ökat rörligheten i benen, runt leder, etc.

Numera när jag får lite känningar, så har jag haft en ovärderlig hjälp av medicinsk laser. Mjukar verkligen upp, och ökar cirkulationen. (vet att det finns skeptiker, vilket ju är sunt! men för mig hjälper det tveklöst och oftast omedelbart)

Personliga erfarenheter, inget annat. Och märk, jag fick aldrig en absolut diagnos som sa compartment. Men, fram till för ett par år sedan var det inte sällan en pina att löpträna (vaderna krampade, protesterade, etc). Nu är situationen en helt annan.
1980 • Västerås
#4
1 september 2011 kl 08:01
Gilla
Började träna hår vi årsskifte och ökade på min mängd ganska mycket. Har inte haft några problem förutom just Compartment Syndrome. Först i vänster och sedan i höger vad. Vad jag förstod och vad som funkade för mig var att fortsätta träna var ok, gjorde det för ont körde jag cross trainer eller cykel. Det var endast ett fåtal gånger. Annars tejpade jag stället för det onda (insida vad) och det funkade. Gick över av sig själv efter 2-3 veckor båda gångerna.
Andreas
1981 • Hyllinge
#5
1 september 2011 kl 11:59
Gilla
Har också haft detta problem. Gör riktigt ont. Fick sluta med fotbollen då jag knappt kunde springa mer. Hade till och med problem med att gå i rask takt. Har varit en gymkille tidigare och nu när man börjat springa mer än styrketräna gick jag ner 5-8kg (tyvärr mkt muskler) men problemen slutade. Har märkt att om jag går upp ett par kilo så kan jag få känningar igen. I början gick jag och formgöt ett par inlägg som skulle hjälpa, kanske var det en del av förklaringen till att det "gick över" tillsammans med vikten? Å andra sidan finns det säkert olika grader av syndromet och jag hoppas du har ett lättare fall så du slipper operation.
Katten
1967 • Hemma
#6
1 september 2011 kl 20:41
Gilla
Tack för era tips och att ni delat med er av era egna erfarenheter. Operation låter inte lockande men hjälper inte vila och massage blir det kanske till slut enda lösningen. Antar att det är lång väntetid vid idrottsskador inom landstingets regi. Finns privata alternativ?
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#7
2 september 2011 kl 13:23
Gilla
Har aldrig fått diagnosen, men hade stora problem med ordentligt ont fram på vaden. Slutade springa när jag var i övre tonåren bl.a. för dessa problem. När jag började springa nu igen för två år sedan så började problemen komma igen. Har det här året försökt att ändra mitt löpsteg till mycket kortare steg, och landar fram/mitt på, och har faktiskt inte längre symptomen. Däremot har jag istället lite problem med hälsenan, men just nu åtminstone är det betydligt mer lätthanterligt.
Katten
1967 • Hemma
#8
2 september 2011 kl 16:45
Gilla
Daniel, fram på vaden, menar du i anslutning till benet?
Mitt onda sitter i musklerna nästan mitt bak på vaden och en aning inåt. Funderar nu på operation, har haft ont i en månad utan minsta förbättring trots vila. Ulf var opererde du dig? Var det väldigt lång väntetid?

Är tålöpare och när jag började springa kände jag ibland av hälsenorna. Tåhävningar har hjälpt mig mycket och det är länge sedan hälsenorna spökade.

Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#9
2 september 2011 kl 17:14
Gilla
Menar muskeln som sitter på utsidan, fram på benet, så uppenbarligen inte alls på samma ställe som dig.
1966 • Fors
#10
2 september 2011 kl 17:15
Gilla
Bara en tanke som slår mej, kan det inte vara till hjälp med kompresionsstrumpor?. Dom ska vara bra för blodcirkulationen i muskelerna. Kanske värt att prova.
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#11
3 september 2011 kl 10:43 Redigerad 3 september 2011 kl 10:43
Gilla
Katten, Det var Monastyrski på Borås lasarett som opererade mig. Då väntade jag ca 6 månader på op men det är så länge sedan så den siffran kanske inte alls gäller idag...

Gick till hans privata mottagning först: http://gulasidorna.eniro.se/f/josh-monastyrski:14937002
csaba
1973 • Malmö
#12
3 september 2011 kl 13:49
Gilla
Jag hadde mycket vadbekymmer för några år sedan och var övertygad om att jag hadde Kompartmentsyndrom.
Dom gjorde Magnetröntgen på mig hittade inget och även påpekade att det faktist är ytterst ovanligt. Många tror att dom har det men Inte.

Jag var fruktansvärt frustrerad och provade allt från massage,stretching, styrketräning & exentriska tåhävningar, för att få bort "Pumpkänslan" i vaderna.
Men vad som verkligen hjälpte är KOMPRESSIONSSTRUMPOR !
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.