Löpning Kost & Näring 55 inlägg 29597 visningar

Lågt blodvärde

Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#1
20 februari 2008 - 14:23
Gilla
Antar att det är fler än jag som har lågt blodvärde... Lite nyfiken vad ni gör åt saken?
< < < 1 2 3 > > >
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#21
22 februari 2008 kl 21:03
Gilla
Jag tror det är bäst jag fortsätter med min blutsaft, grönagrönsaker, järngryta och annat smått o gott ;-)!
Ge järnet out there!
1983 • Linköping
#22
23 februari 2008 kl 00:23
Gilla
Jag har inga bevis utan spekulerar bara själv nu:Teorin om att blodet skulle spädas ut tycker jag inte håller i längden, mycket möjligt att det blir en utspädning eller en minskning av blodvolymen under ett pass beroende på hur mycket man dricker under tiden. men efter ett pass när man druckit och ätit så kommer homeostasen (balansen) i blodet inställa sig igen och jag antar att det är mellan träningarna Hb mäts.
Tycker det bord vara så fysiologiskt, men har inga bevis för det nu.
och vad gäller krossade blodceller under fötterna så är det nog marginellt, dessutom leder väl lysering av röda blodkroppar till en ökad produktion av nya celler?
men en ökad omsättning gör ju oxå att man måste få i sig mer näringsämnen vilket alla kanske inte tänker på när de börjar med löpning.
Ähh nu har jag svamlat klart, vet inte om det ledde till nåt.
1982 • Boden
#23
27 februari 2008 kl 21:05
Gilla
Jag har alltid haft ganska lågt Hb, runt 130 sista åren. Har då löpt ganska mkt, ätit någorlunda bra, och mått bra. Nu sista tiden har jag kännt mig lite "konstig": haft lite högre puls än normalt, lite hjärtklappning och trodde jag var övertränad eftersom jag lagt till en del simtträning sista månaderna. Gick och kollade Hb för säkerhets skull så att det inte var blodbrist som låg bakom allt. Men Hb var nu 160... Undrar om det är simningen som kan ha pushat upp Hb:et (är sjukt dålig simmare, så det blit ganska mkt hålla andan under vattnet), och undrar om Hb stegringen kan ligga bakom mina känningar?
Hanna Janson
1978 • Örebro
#24
28 februari 2008 kl 08:27
Gilla
Här är mina betraktelser i ämnet:
I Runner´s World nr 6 2006 finns en artikel om fysiska förändringar hos löparen, och där står bl.a. att: "... när du springer ökar blodvolymen..." vilket gör att löparen har en högre hemoglobin nivå.
Jag har själv haft blodbrist, och man trodde att de berodde på att jag inte stoppat i mig tillräckligt med järn.
Min slutsats är att löpare har potentialen att få ett högt HB - om de tillför tillräckligt med järn. Troligtvis är "ruljansen" på järn i kroppen större, så om man inte tillför tillräckligt med järn så blir det snabbare brist än hos icke-löparen.
1966 • Karlstad
#25
28 februari 2008 kl 08:40 Redigerad 28 februari 2008 kl 08:41
Gilla
Angående "myten" eller vad man ska tro gällande krossade blodkroppar under fötterna..
Det finns i så fall ett syfte med det. Vi är inte skapta för att springa med konstruktionsfelet att vi borde landa på armbågarna. Om det nu stämmer att blodkroppar krossas så får man ju anta att det kompenseras av en högre produktion vid löpning, annars skulle löpare snart dö. Å andra sidan om produktionen vore konstant skulle ju icke-löpare dö i våldsamt höga blodvärden eftersom de inte krossar några under fötterna :-)
Du blir vad du äter heter det ju. Avstår man viss föda till fördel för annan kan det ju påverka både det ena och det andra.

Dåliga blodvärden har alltid en förklaring, och den ligger inte under fötterna.
Rolf Säfström
1952 • Mölndal
#26
28 februari 2008 kl 12:01
Gilla
Jo! Blodkroppar kan krossas under fotsulorna.
På 60-70 talet tränade jag en hel del barfota.
Hade ju imponerats av Bikila!
Jag sprang nämligen 3km terräng nästan en minut snabbare utan skor.
Några gånger runt -70 fick jag blodfärgning i urinen när jag hade sprungit långt. Då hade jag visserligen sprungit med skor, men på hårt underlag. Skorna på den tiden hade heller inte samma dämpning.
I början på 70-talet började jag springa längre sträckor. Jag sprang till exempel ett cykellopp ( !) på ca 30 km mycket asfalt, anordnat av FJS i Karlsborg.
Men jag sprang barfota, för att få en bra tid. Efteråt hade jag väldigt rödfärgad urin. Jag trodde jag hade fel på njurarna och genomgick röntgen och andra undersökningar.
Därefter slutade jag springa barfota på vägar (men ibland på gräsunderlag)
och har aldrig senare haft några problem med rödfärgning.
Är blodgivare (snart 70 ggr) och ligger stadigt på 140-155 i hb.
Äter blandat, ser till att komplettera med C-vitamin för att höja järnupptaget, undviker hämmande produkter som mjölk och te vid måltiderna.
Rolf
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#27
28 februari 2008 kl 12:52
Gilla
Hur många här springer barfota på asfalt???? Det förklarar nog inte så mångas låga hb. Likväl som elit-maratonlöpare ofta får urkalkat skelett medans vi andra vanliga dödliga får kraftigare skelett av den belastningen löpningen innebär skulle jag tro att blodkrossandet under fotsulorna gäller mer avancerad träning än den de flesta här på Jogg sysslar med. Om det nu är så.
Frida Johansson
1993 • Åkersberga
#28
6 oktober 2008 kl 15:12
Gilla
Jag har järnbrist, är vegetarian och tränar ca 5-6 gånger i veckan. Sist jag tog mitt värde hade jag 86 vilket är lågt så som läkarna förklarade det. Ska man vila eller kan man träna som vanligt? Jag har fått järnmedicin som jag äter varje dag.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#29
6 oktober 2008 kl 16:00
Gilla
Oj ! 86 är jättelågt! Träna inte med det, se till att det går upp till normala nivåer först! Se sedan över hur du äter förutom järntabletterna, ta gärna kontakt med någon dietist el liknande så du inte hamnar där igen!
Att träna med så lågt hb sliter massor på kroppen och hjärtat, risken att bli sjuk är stor!
Sköt om dig!
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#30
6 oktober 2008 kl 16:29
Gilla
Frida kan få lite av mig...Jag har 160-169 i blodvärde,jag fick ett sms i fredags att det var akut brist på just min blodgrupp...Så nu är det dags att tömma lite....jag mår alltid bättre efter att ha gett blod,men det verkar som om flertalet mår sämre precis efter...
Annelie L
1980 • uppsala
#31
6 oktober 2008 kl 17:23
Gilla
Det här med vad som är väldigt lågt i Hb är ju lite olika beroende på vem man är och om man har någon sjukdom i botten. Om man funderar på hur mycket man kan träna är mitt råd att ringa och fråga läkaren eller sjuksköterskan som man träffat.
Jeanette Stridsman
1974 • Skellefteå
#32
6 oktober 2008 kl 18:05
Gilla
Gå in på: http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=74688
Där kan ni ev. få svar på era frågor.
Jonas Peterson
1965 • Lund
#33
7 oktober 2008 kl 17:13
Gilla
De enda som behöver tillskott av järn är kvinnor o blodgivare. För höga järndepåer är skadligt o en av de största orsakerna till hjärt-kärlsjukdomar (på 2:a plats efter rökning), många forskare har lanserat teorin att män inte lever så länge som kvinnor p g a järnet. Män som varit blodgivare klarar sig bättre på ålderns höst. Motion förebygger alltså skadlig koncentration av järn, för män. Lågt järnvärde för löpare är inte liktydigt med järnbrist. Gjorde en hårmineralanalys för ett tag sedan o hade perfekt järnvärde, trots att mitt blodvärde är lågt. Kan rekommedera en hårmineralanalys i kombination med blodanalys, får mycket info om vad man behöver mer resp mindre av.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#34
7 oktober 2008 kl 17:43
Gilla
Jonas vart kan man göra en håranalys och vad kostar det?
1983 • Linköping
#35
7 oktober 2008 kl 21:28 Redigerad 7 oktober 2008 kl 21:42
Gilla
Jonas: Undrar bara vart du fått att höga halter av järn är så farligt från? Vet att det inte är bra, men så stark riskfaktor har jag inte hört att det ska vara...
Jonas Peterson
1965 • Lund
#36
8 oktober 2008 kl 00:36
Gilla
Pelle: Gick till en naturläkare i Malmö, Yvonne Henningsson, finns på Holmgatan. Tog det som en hälsokontroll o det kostar 1500 för hårmineraltesten o 200 för blodanalysen. Ville också ta reda på vilka tillskott jag behöver istället för att slänga i sig multivitaminer o annat i onödan. Man får att kompendium från labbet i USA, där mineralerna visas i stapeldiagram, för 6 månader bakåt. Sedan följer en noggrann förklaring av diagrammet, med efterföljande kostråd i kombination med homeopatmedicin. Det sistnämnda kan man strunta i o bara följa kostråden, då de är svindyra. Funkar mer som en booster att snabbare erhålla balans i kroppen. Men mycket intressant läsning, visste t e x inte att mitt natrium o kalcium är skyhögt o vilka effekter detta har på ämnesomsättning o annat. Så nu blir det salt- o mjölkfattig kost! Finns säkert ngn som gör hårmineralanalys i Lund också, kolla på nätet.

Simon: Hämtat från min bibel i näringslära, Vitaminrevolutionen, av Knut T Flytlie, läkare o expert på området. Boken är en sammanställning av den forskning som fanns tillgänglig 1997, med massor av referenser. Så den har några år på nacken, men tror ej det förändrats nämnvärt angående järnets skadliga inverkan.
Har också blivit bestämt avrådd från att ta järntillskott av min "vanliga" läkare.

Roland Söderström
1962 • Onsala
#37
8 oktober 2008 kl 09:16
Gilla
Blev lite nyfiken då jag har lågt blodvärde.
Goglade lite och hittade den här. http://www.haranalys.se/haranalys/certterapeuter.html#Sverige
1980 • Göteborg
#38
8 oktober 2008 kl 10:25
Gilla
Blodkroppar krossas ej enbart p g a löpning, även cykling. Beror alltså ej på "kross i steget" utan antagligen på slitage då de passerar genom kapillärer ökat antal gånger. Hemoglobinet i blodkropparna återanvänds sedan, anemin är således endast temporär. Har man kvarstående anemi, beror detta på något annat, järnbrist, inflammation, rikliga menstruationer.
1983 • Linköping
#39
8 oktober 2008 kl 14:05
Gilla
Jonas: Data från -97 är nog tyvärr inte så pålitligt, händer saker hela tiden. Men helt fel är det inte heller, pratade med en av mina handledare som forskat en del på järnets påverkan av blodkärlen. Enligt henne är det ett kontroversiellt ämne där flera studier visat att det har en påverkan, medan många andra inte sett detta samband. Fast hon är själv övertygad på att höga järnhalter har negativ påverkan. Men riskfaktorer som rökning, högt blod tryck, fetma, diabetes, alkoholintag, fysisk aktivitet och intag av frukt och grönt har större betydelse, även om allt hänger ihop.
1978 • Örebro
#40
8 oktober 2008 kl 14:15
Gilla
Jag gav blod igår och märkte att blodvärdet hade sjunkit från stadiga 145-148 till att nu vara 125. Fick med mig en karta järntabletter...
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.