Löpning Tävlingar & Motionslopp 621 inlägg 21867 visningar

Ultraintervaller 12 november

1960 • Borlänge
#1
16 augusti 2011 - 13:29 (Redigerad 16 augusti 2011 - 13:29)
Gilla
Jag funderar på att försöka springa 8x10 km den 12:e november. (1 års jubileum) Testar gärna med start 00:00 men om det är bestämt att nästa UI ska starta 06:00 efter senaste omröstningen är det inga problem för mig.
Några fler intresserade?
< < < 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > > >
1970 • Nordingrå
14 november 2011 kl 13:02 Redigerad 14 november 2011 kl 13:02
Gilla
Gustaf:
Respekterar din åsikt, känner du att detta inte är något för dig ska du naturligtvis avstå.

För min del är Ultraintervallerna ett utmärkt sätt att närma mig ultralöpning:
* Kan göras på hemmaplan
* går att avbryta när som helst (min svit av antal genomförda intervaller är 6,6,8 & 2)
* är helt gratis
Sammantaget så gör detta att jag inte behöver lägga någon prestige i genomförandet. Jag kan tillåta mig att vara helt lyhörd för kroppens signaler och kliva av när som helst.

Edit stavfel
1970 • Lerum
14 november 2011 kl 13:07
Gilla
Skönt med lite dialog och eftersnack, grattis alla igen :)

Jag var själv riktigt sugen på att ställa upp men 'fegade ur' eller var klok nog då familjesituationen inte medgav ett dygn 'borta'

Jag skulle vilja ge mig in i diskussionen kring distans och ansträngning.
Förra torsdagen körde jag 4*200m och 20min senare 3*800m. 'Skitdistanser' skulle många säga ;) nu tryckte jag på allt vad jag kunde eller 95% (skulle ju ta mig hem också). På Lördagen gav jag mig iväg på 21km terräng vilket jag inte skulle få med mig de flesta av mina kompisar på, pga distansen. Jag hade betydligt mer träningsvärk och smärtande underben efter torsdagen än lördagen.

Farten dödar var det någon som sa, ja så är det för mig. Betydligt jobbigare för kroppen att köra så hårt vilket betyder att jag inte var tränad för uppgiften. Skulle vi ställa upp en sprinter och genomföra samma övning så är det inte omöjligt att det skulle låta tvärtom.

En mara skulle jag inte ställa upp på med kort varsel medans jag springer 10-15km i em om chansen fanns
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
14 november 2011 kl 16:22
Gilla
Jan, du är rutinerad då det gäller Ultra och jag både har och har länge haft stor respekt för ditt kunnande, så jag lyssnar intresserat på dina åsikter.

Jag har aldrig, inte ens mellan raderna, menat att ultraintervaller (eller någon annan tränings-/tävlingsform) inte bör finnas.
Ber om ursäkt om det tolkats så.
Jag var medveten om att mitt inlägg ev. skulle komma att uppfattas som en aning provocerande, i synnerhet då det publicerades i just denna tråd ;)

Jag anser att (nästan all) löpning är bra för vår hälsa och jag springer ju själv.

Inte så himla långt men jag har sprungit bl.a. en mara och jag var rejält sliten några veckor efteråt (inte konstigt då jag mer eller mindre spontananmälde mig) men värre än så var det inte.
Jag var kanske inte optimalt tränad för uppgiften men åtminstone såpass att jag levde i förvissningen att jag skulle klara maran - och det gjorde jag också.

Risken för skador uppstår - som vi alla är överens om, tycker jag det verkar som - då folk ger sig i kast med utmaningar som egentligen är för tuffa för dem just då. Om man inte är tillräckligt tränad (oavsett vad det gäller) så finns en risk för problem. Både då det gäller fart och distans.

Jag tycker själv att det är svårt att greppa en "gren" som 8*10km under ett dygn.
Nyss påstod jag att jag i dagsläget kanske skulle fixa den men jag har egentligen ingen aning.
Att springa en viss sträcka i ett svep är lättare för mig att ha koll på.
Jag vet att jag idag,efter ett knackigt 2011, inte borde springa en mara, måste träna mer först.
Jag kanske klarar en mara men till vilket pris? Och hur kul skulle det vara?

Men 8x10km, hur jobbigt är det egentligen?

Ni har rätt i att det bara finns ett sätt att få veta: att testa.

Och i detta fall, då det är ett ganska "avslappnat" evenemang (om man nu kan säga så om 8 mil löpning) det handlar om, gratis dessutom och med tävlingsplats varhelst man vill, så behöver man inte känna någon press att fullfölja alla 8 intervaller.

Mitt inledande inlägg, med ordvalet "Jag är övertygad om att det här med ultraintervaller förmodligen är olämpligt och kanske till och med skadligt för flertalet utövare", kanske var lite starkt formulerat.

Jag ville egenligen få svar på/en debatt om ifall det är skonsammare att springa 8x10km på ett dygn än t.ex. en sammanhängande mara, i synnerhet för de relativt otränade.

Jag ansåg att 8x10km borde vara värre, då det trots allt handlar om 8 mil utan någon vidare vila mellan. Bara att springa 8 timmar (eller vad det nu rör sig om i snitt) utsmetat på 24 timmar och alltså inte få någon vidare sammanhängande sömn/vila på ett dygn låter jobbigt tycker jag.
Men det kanske är så att den korta vilan trots allt erbjuder viss återhämtning. Om man jämför med vanliga intervaller så kan jag ligga under 4:00-tempo i en km men inte så mycket längre.
Efter en kort vila så är jag dock redo igen för en ny km.

Man kan som sagt välja att inte springa alla 8 ultraintervaller, det är upp till var och en att välja, men det är inte det jag jämför.
Då kan man säga att ett marathon är hur lätt som helst - om man väljer att kliva av efter halva :)

Jag förstår ståndpunkten att ultraintervaller kan vara ett bra steg på vägen till att klara en "riktig" ultra, det kanske är så.
Själv är jag dock skraj att jag kanske skulle ta mig vatten över huvudet genom att tänka "det är bara en mil (gånger åtta), hur svårt kan det vara?" och sedan vara halt i en månad :)

Jag håller med Jan om att olika distanser kräver olika av en som löpare.
Jag har aldrig varit särskilt bra på att springa långt/länge, delvis beroende på att jag kanske slarvat med den typen av träning.
Så en mara eller längre dränerar mig fullständigt på energi.

Samtidigt tycker jag att "sprintdistansen" 5km är vidrigt jobbigt på sitt sätt, 10km på ett liknande med tillägget att det håller på (minst) dubbelt så länge.
På halvmaran kan man fortfarande springa ganska snabbt men man (jag) måste vara hyfsat avslappnad för att kunna härda ut så lång tid.
På längre distanser försöker jag verkligen hushålla med energin.

Under 2012 kommer jag (om jag lyckas hålla mig hel/frisk) springa mina längsta utmaningar hittills, så det skall bli intressant :)
Pär M
1969 • Umeå
14 november 2011 kl 16:23
Gilla
rent krasst
tror jag det är mer skador om man kör 10 * 500m intervaller (max)

än om man under ett dygn kör 8* 10000 meter ultra intervaller(under kontroll lugnt)

men beror åxxå på vad man har för "grund" träning he he
Micke Larsson
1971 • Norge
14 november 2011 kl 16:39
Gilla
Gustaf, jag tycker att du missar en viktig skillnad i jämförelsen mellan 1x42 km och 8x10 km, nämligen att man i ultraintervallerna får c:a två timmars perspektiv mellan varje intervall, då man kan fundera över hur vettigt det är att fortsätta medan man på maran springer hela vägen/tiden mot mål. För egen del har jag ibland alltför svårt att avbryta ett pass trots att kroppen säger att jag borde. Däremot har jag inga (eller i alla fall betydligt mindre) problem att helt låta bli att springa om jag inte känner mig helt bra innan. Om alla funkar som jag skulle denna skillnad väga över till fördel för 8x10 som en skonsammare uppgift än maratondistansen.

För övrigt tycker jag att tråden blev intressant av ditt inpass, tack för det.
1956 • PARTILLE
14 november 2011 kl 17:37
Gilla
He-he. Jag kommer undan "3-timmarsstelheten" för jag springer så långsamt :-) Sorry Janne, kunde inte låta bli. :-)
Men för att åter bli lite allvarlig. Det är just det Du beskriver Janne och som jag lite här raljerade över, som gör att jag tycker det är mer slitsamt med intervaller kontra ett kontinuerligt lopp. Det är i alla fall min upplevelse.
Och Gustaf: Man kan också vara helt olika sliten efter en mara. Hade jag dragit en mara på 2:40 så skulle jag nog inte heller springa dagen efter, vilket jag skulle kunna göra om jag håller mig till 4:30 och långsammare.
Ett annat bra sätt om man vill testa ett ultra eller se om man klarar en mara, är att ställa upp i ett 6 timmarslopp. Det har varit inkörsporten för många ultrisar. Även undertecknad. ;-)
1975 • Göteborg
14 november 2011 kl 18:16
Gilla
Ursäkta ämnesflykten, men jag tänkte fira mitt icke-deltagande i Ultraintervallerna med att springa Vildmarksleden i Göteborg i December (Hindås-Skatås, 38 km). Ju fler desto bättre. Kanske egentligen är värt en helt ny tråd, men en liten förhandsblänkare skadar ju inte.

Erkänn, visst är det liiite frestande?
1956 • PARTILLE
14 november 2011 kl 18:30
Gilla
38 km-Intervaller på Vildmarksleden? ;-)
1965 • Fellingsbro
14 november 2011 kl 20:49
Gilla
Det jag med all säkerhet vet är att det är skadligt att ha behov av att finna negativa aspekter på det som andra brinner för. Att försöka förminska andras prestationer är bara ett tecken på egen ofullkomlighet.
Magnus Bodin
1967 • Lund
14 november 2011 kl 20:57
Gilla
@Björn.

Så sant. Det är alltid roligare att vara positiv.

Själv har jag redan börjat känna mig helt normal i kroppen igen efter lördagens strapats. Men nästa gång har jag lovat min hustru att hon skall få lov att köra intervallerna och då sköter jag supportfunktionen.
Maria Eriksson
1962 • Haverdal
14 november 2011 kl 21:41 Redigerad 14 november 2011 kl 21:44
Gilla
Kan bara meddela att jag e pigg som sjutton och längtar ut o springa. Så imorn klämmer vi in ett pass. Vill snart på nåt kul igen. Hindås-Skatås när e det?
1975 • Göteborg
14 november 2011 kl 21:54
Gilla
maria - Jag ber om att få återkomma om den saken. Har några saker att klara av först och vill gärna veta att kroppen hänger med, men när det är färdigt är det dags att börja planera på allvar.

Gissningsvis hamnar vi någonstans runt mitten av December. Håll ögonen öppna, jag öppnar en ny tråd när det börjar dra ihop sig!
Janne Österman
1967 • Malmö
14 november 2011 kl 23:58
Gilla
Gustaf: Intressant att läsa ditt sista mindre provokativa inlägg om UI jämfört med långlopp. Jag har tidigare inte sprungit mer än halvmaraton två gånger år 2005 och några gånger i samband med triathlon ca 10 år tidigare, men sedan har jag ju tränat ca 2 mils rundor nu under hösten inför UI (närmast ultradistans hittills är 25 km nattorientering i november för ca 15 år sedan; det var också en utmaning :) )

När jag läste om UI tänkte jag att 10 km gånger 8, hur svårt kan det va?

Stefan: Stelheten vid starten av följande intervall var jag inte alls förberedd på. 2:an och 3:an var de värsta, dels mitt i natten, svårt att varva ner och sova, sedan hur svårt som helst att börja springa när jag fortfarande trodde det skulle vara relativt lätt. En märklig känsla och så mycket som sedan hände: riktiga smärtor i vaden, is och bandage mellan etapperna och ett kortare löpsteg för att minska påfrestningen. Att sedan hitta tillbaka till en fungerande löpning och en närmast euforsik känsla på 5:an och 6:an när jag trodde det skulle kännas som sämst gör att jag är väldigt lycklig att jag ställde upp. Jag har lärt mig mycket. Nu ikväll börjar det kännas som jag kommer att kunna springa igen om några dagar. Men inte än :)

Jag kanske hade tur som inte skadade mig, vad vet jag. Jag är övertygad om att 8x10 km sliter på ett annat sätt än 80 km på raken. Det skulle inte falla mig in att springa 80 km, men jag är imponerad av er som gör det. Upplägget med UI är fascinerande i all sin enkelhet. Kul också att kunna jämföra sina tider med någon i Piteå innan man lägger sig i sin egen säng i Malmö.
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
15 november 2011 kl 06:50
Gilla
Aha, det är så det kallas, "tre-timmars-stelheten", den drabbades jag av + att jag åt alldeles för lite mellan intervall 4 -och 5, inte bra... Energin tog helt enkelt slut. Det plus ett begynnande knäont gjorde att jag klev av efter fem intervaller. Stelheten gick dock rel snabbt över. Körde mitt spin intensiv75 igår och det kändes hur fint som helst.
Ingen som funderat på UI typ mitt i juni när det är ljust dygnet runt?
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
15 november 2011 kl 07:58
Gilla
Björn skrev: "Att försöka förminska andras prestationer är bara ett tecken på egen ofullkomlighet"

Jag vet inte vad du syftar på men jag tycker inte att jag försökt förminska någons prestation, jag har STOR respekt (alltför stor, kanske) för 8x10 km ultraintervaller.

Vad beträffar min egen ofullkomlighet så är den fullkomligt ofullkomlig :)
Martin Wass
1975 • Göteborg
15 november 2011 kl 17:04
Gilla
Stephan; Vildmarksleden låter intressant jag är sugen att pröva väntar med spänning tills december.
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
15 november 2011 kl 17:17
Gilla
@Ulf UI har körts 3 ggr i år.
En i Feb och en i Juli och en nu så vist har tanken funnits :D
1943 • Kållered
15 november 2011 kl 18:33
Gilla
Vildmarkleden är en trevlig och tuff bana. Den sprang jag och ett par andra solvikingar på 80-talet två gånger om året, 10 år i följd. Det var i samband med att det annordnades vildmarksvandring från Hindås till Skatås. Mycke folk var det som vandrade leden, så vi stack iväg redan vid 5 tiden på morgonen, för att slippa allt folket ute på leden. Vätskestationer fanns också att tillgå. Man betalade en liten penning för detta.Vi kördehårt tog ca 3 timmar att avverka sträckan. Mycke bra träningalltenativ.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
16 november 2011 kl 09:31
Gilla
Angående mina tidigare inlägg:

Så här skrev Lisa Naucler (Landslagsmeriterad SM-medaljös i medeldistanslöpning) i går på Runday's hemsida/blogg http://www.runday.se/

"Jag ser en fara i trenden där man ska springa längre och längre. Inte om man är tränad för det, då är det självklart att man kan springa 100km! Faran är däremot när någon som tränat 3 dagar i veckan, högst 10km åt gången, bestämmer sig för att nästa år ska jag minsann springa ultradistanser och ökar träningsdosen med 500%. Faran är ännu större om man inte ökar träningsdosen med 500% och ändå ställer sig på startlinjen… Trasiga kroppar och kortsiktighet är några av många baksidor med löpningen och om maraton plötsligt är kort och allt ska bli mer och mer extremt kommer det bli allt vanligare med kroniska löparskador."
1965 • Lindome
18 november 2011 kl 09:49
Gilla
Sprang vildmarksleden i September månad och rekomenderar er att ta med karta för det var dåligt markerat på vissa ställen när man sprang från Hindås hållet.

/Jonn
< < < 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.