Löpning Kost & Näring 35 inlägg 5387 visningar

Det skiter sig jämt.... ;)

Alice Sundström
1968 • Gislaved
#1
15 november 2011 - 11:18
Gilla
Ja, så är det, varenda j-a pass! Hur långt eller hur kort runda jag än springer så kör magen igång och det blir KRIS….
Jag börjar bli oerhört förtvivlad och så urbota förbannad på att alla mina pass förstörs av detta skitelände! Vad mer kan jag göra???

Jag har mer eller mindre tagit bort ”stora” fibrer ut kosthållningen, dvs potatis, ris, pasta osv. Matvete och couscous går bra. Jag har prövat LCHF-bröd men magen körde igång av alla de fibrer också, så nu har jag även uteslutit mina älskade mackor. Socker- och kaffekonsumtionen är liten, jag tål laktos, blir dålig i magen av rotsaker, jag äter mindre mängd mat för att inte ha så mycket avfall i magen. Det är ju i och för sig positivt eftersom kläderna sitter lite lösare nu men herregud, det hjälper ju inte!

Ni som har haft bekymmer med magen, har ni blivit bättre? Hur och vad gjorde ni exakt? Jobbigast blir det när jag håller ett högre tempo, dvs ca 5:30-5:45 fart ,vilket är snigelfart för många utav er men snabbt för mig. Men om jag aldrig kan springa fortare hur fasen ska jag då kunna förbättra mina tider? Jag vill delta i Göterborgsvarvet nästa år och min största fasa är inte att klara av loppet utan hur i hela friden jag ska hinna till nästa bajamaja????? BLÄÄÄÄÄ!

Eller är det kanske dags att söka läkarvård? Kan min mage reagera på något annat? Det finns trådar här på jogg med detta underbara ;) tema men jag hittar inte något mer som skulle kunna hjälpa mig. De förändringar som jag har gjort har hjälp mig avsevärt och jag tackar er alla ödmjukast för alla råd och recept som ni har delat med er av, men i spåret är det fortfarande oförändrat.

Någon som har en idé?
< < < 1 2 > > >
Acke5
1959 • Göteborg
#21
16 november 2011 kl 04:41
Gilla
Då jag tyvärr har en IBS ...

(Viss begreppsförvirring råder här då man skiljer på "Inflamatorisk" och "Irriterad" BS. Läkarna säger lite cyniskt att Inflammatorisk sitter i tunn-, tjocktarmen medan Irriterad sitter mellan öronen. Något som senare rön iofs talrar emot.)

... så har jag inte svårt att sympatisera med dina problem. Tjocktarmen lär ha lika mycket nervkopplingar som hjärnan (?) så helt klart kan stress och förväntningar påverka tarmens beteende. Vidare, är det ett faktum att skakningarna vid löpning är välgörande för tjocktarmens uppdrag. Springa på tom mage lär inte hjälpa, då tarmen ligger tidsmässigt rätt långt efter. Det är liksom gårdagens intag som drabbar dig idag.

Är det vattnigt och eller blodigt så skall du nog uppsöka läkare.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#22
16 november 2011 kl 05:49
Gilla
Jag hade problem for nara ar sedan, efter att gatt till en naturopath sa fick jag diagnosen kanslig for Gluten, mjolkprodukter och jordnotter.
Senare har jag kommit pa att jag inte heller kan ata vitt socker.

Jag fick lite naturmedeciner som hjalpte att ratta till min mage.
Nu var ju detta pa engelska men jag tror att han sa att det var magmunnen som inte riktigt holl tatt.
Han menade att magsyra lackte ut i tarmen tror jag, ar inte helt saker pa vad han menade.
Mina besvar ar borta nu om jag bara haller mig borta ifran dessa grejor.
Det marks med en gang om jag fuskar, loprundan dan efter blir jobbig om jag inte gar pa toa innan.
Peter Gardell
1961 • Kallhäll
#23
16 november 2011 kl 07:55 Redigerad 16 november 2011 kl 08:00
Gilla
Hittade nedanstånde i en intressant artikel (Av Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi, Lunds universitet):

"Det är dock bäst att undvika fruktjuice
under ett maratonlopp eftersom den
innehåller mycket fruktos. Problemet
med fruktos är att vi har en begränsad
förmåga att ta upp fruktos i tunntarmen.
Den fruktos som inte tas upp transporteras
vidare till tjocktarmen där den dels minskar
vattenupptaget, vilket ger diarré, och dels
omvandlas av bakterier till gaser av olika
slag, främst koldioxid, metan och vätgas.
Omkring 40 procent av befolkningen i västländer
har därtill en minskad förmåga att ta
upp fruktos, snarlikt laktosintolerans, som
ger extra besvärliga magproblem.

Det står mycket annat intressant i denna artikel också, så jag rekommenderar den varmt!
http://www.chemicalnet.se/iuware_files/user/chemicalnet.se/pdf/42195_meter_biokemi.pdf
1965 • Eksjö
#24
16 november 2011 kl 08:50
Gilla
Det kan vara skillnad på frukt och frukt också, från person till person, så baka inte ihop alla under samma kategori. Själv tål jag avocado och banan och vissa päron före träning, men apelsiner och clementiner och äpplen tycks sätta fart på kistan.

Mitt bästa tips är dock ingefära, färsk eller torkad eller syltad, en kubikcentimeter eller två före träningen hjälper till att hålla magen lugn, och dessutom är ingefära uppiggande.
1982 • Stockholm
#25
16 november 2011 kl 11:56
Gilla
Vuxenblöja...? Då lär du ju få reda på om det är psykologiskt eller inte, som någon annan var inne på..
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#26
16 november 2011 kl 12:14
Gilla
@ Peter G, det var intressant läsning, ska prova att utesluta äpplen för det äter jag ganska mycket, har läst att även andra kan få magbesvär av dem.

@ Johan, hur menar du nu? om det är kris så är det ju kris oavsett om det är psykologiskt eller inte. På vilket sätt skulle en blöja hjälpa mig???
1982 • Stockholm
#27
16 november 2011 kl 12:24
Gilla
Det jag menar är att om det är psykologiskt så är det ju egentligen inte kris mer än i huvudet.. Kör du med blöja så är det ju per definition ingen kris om det är kris på riktigt, och därmed kan du ta det lugnt och bara köra utan att oroa dig.. Händer då inget så var det ju kanske bara psykologiskt och så kan du ta kål på ett eventuellt spöke...
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#28
16 november 2011 kl 12:55
Gilla
Ok, jag förstår hur du menar, tack för att du förklarade. Men tro mig, det är KRIS ;))
1982 • Stockholm
#29
16 november 2011 kl 13:08
Gilla
Ok, min idé kanske fortfarande är gångbar dock.. Du botar ju inte orsaken men du lindrar symtomen i alla fall.. :)
Stefanie Eriksson
1986 • Lund
#30
16 november 2011 kl 13:22
Gilla
Jag har hört att det ska hjälpa med svart te, vilket lugnar ner magen. Har själv provat det och det verkar funka. Jag brukar kyla ner det med lite kallt vatten för att det ska bli lättare att dricka.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#31
16 november 2011 kl 13:27
Gilla
Jag har haft samma problem, för ca 7-8 år sedan.
Min lösning var att , ursäkta vitsen, skita i det. Jag tog med mig papper ut på varje löprunda, och försökte planera träningen (som Tom skrev ovan) så att jag var i närheten av toa/dass el dyl när jag trodde att jag skulle behöva gå (mina problem dök nästan alltid upp efter 4-6 km löpning).
Efter ett år försvann problemet, och har aldrig kommit tillbaka.

Lycka till!
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#32
16 november 2011 kl 13:47
Gilla
@ Bobby, jag gör ju som du men problemet är att nu måste jag springa på upplysta gator...... ;) men ditt inlägg gav mig hopp, tack.
Håkan S
1963 • Gråbo
#33
16 november 2011 kl 23:45
Gilla
Hade en mer aktiv löpträning -98 och -99 då jag satsade på att ta mig runt Göteborgsvarvet och Lidingöloppet. Upptäckte då att när jag skulle ta rundor som var längre än ca 12-13 km blev jag tvungen att leta upp en buske. Hade också med mig papper. Inget skoj. Läste om en annan löpare som provat att ta en magnecyl innan sina längre pass och då sluppit bli toanödig. Det var viktigt att det skulle innehålla acetysalicylsyra som magnesyl gör. Alvedon/Panodil har inte samma effekt. Jag testade med mycket gott resultat. I början hade jag papper med mig men slutade med det efter ett tag. Hade inga problem under tävlingarna heller.
Jag tror att jag läste om det i Runners World på den tiden men är lite osäker...
1970 • Lerum
#34
17 november 2011 kl 00:58
Gilla
För mig är det definitivt kopplat till anspänning eller nervositet.
Jag blir absolut jättelös i magen inför en tävling.
Vidare kan jag också känna av det efter 1km redan när jag skall ut och inte gått på toa innan.

Jag har en teori om att det är kroppens sätt att förbereda sig för en ansträngning genom att 'tömma' det stämmer på mig till 100%

Kanske kan en kortare uppvärmningsrunda hjälpa genom att stanna till hemma igen och gå på toa sedan stretcha lite innan man ger sig ut på löppasset, bara en idé.

Vilka val finns då, gå till läkaren är ju självklart om man lider eller misstänker att det verkligen inte står rätt till. Att komma iväg på toa innan ja det vet jag funkar för många (ref orienteringstävlingar, i princip alla går på toa innan start) Slappna av och komma i balans funkar för vissa och för andra att bara skita i det och hålla igen, dock ingen trevlig upplevelse fam tills det slutar trycka på. Det senaste är kanske kroppens svar att acceptera att det inte blir en tömning och dra tillbaka trycket.

Hur som lycka till
1967 • Uppsala
#35
17 november 2011 kl 09:00
Gilla
Jag har också problem med att kroppen kommer på att den måste gå när jag springer dock inte varje gång. Mitt problem är inte heller konsistensen utan bara helt enkelt att jag måste gå och det snabbt. Jag planerar rundorna utifrån det - lägger upp rundan så att jag springer förbi hemmet efter ungefär halva då problemen brukar ge sig till känna. Nu tävlar ju inte jag så jag har inte problemet att hitta en bajamaja där men jag har aldrig tänkt på mitt problem som ett problem utan snarast tvärtom - inga gamla slaggprodukter blir liggande i min mage och orsakar inflammerade tarmfickor!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.