Löpning Kost & Näring 27 inlägg 9784 visningar

Ammoniaklukt?

Klas Alvem
1974 • Stockholm
#1
8 januari 2012 - 19:22
Gilla
Jag tänkte kolla om ni/någon upplever samma sak som jag eller kan mycket om det. Jag löptränar 3-6 ggr per vecka och kör 5-25 km. Alltså ganska varierande både längd-, mängd, och fartmässigt. Relativt ofta (osäker på hur ofta) så kan jag känna att svetten/kroppen kan dofta lite ammoniak-aktigt. Detta inte bara efter de längsta passen. Jag har hört och läst att det kan bero på dåligt energiintag osv. så att kroppen bränner "fel energi". Jag upplever det som att jag äter och dricker bra/mycket. Jag antar att detta kan vara personligt. Fler som upplever detta? Tips och information mottages gärna!

< < < 1 2 > > >
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#21
12 januari 2012 kl 12:17
Gilla
@Mia. Det hänger ihop. Har den fett att använda, gör den det. Saknas fett så använder den protein = muskelmassa.

Ketoacidos i sig är inte farligt (om man har fett att förbränna).
Men som sagt...man kan lukta lite illa ibland
1973 • Broddetorp
#22
12 januari 2012 kl 13:40
Gilla
Fast det måste vara få av oss här inne som saknar fett. Jag har i alla fall svårt att tro att det är protein jag har som en ring runt kroppen strax ovanför skärpet.

Vad får kroppen att välja proteinet?
Graden av ansträngning, hur/var fettet finns eller något annat?

Precis som Mia är jag också förbryllad.
1977 • Godby,Åland
#23
12 januari 2012 kl 14:13
Gilla
Jag brukar också råka ut för det där men det brukar hänga ihop med långpass och lite slarvigt med maten före träning för min del.
Jenny Andersson
1981 • Oskarström
#24
12 januari 2012 kl 18:50
Gilla
Att bränna protein är inte samma sak som att man bränner musklerna.

Om man äter en allsidig kost så äter man protein. Många äter mer protein än vad kroppen behöver¨. När kolhydraterna är slut bränner kroppen protein. Det behöver inte betyda muskler, utan proteinet man ätit.

Några nämner ketos, ett tillstånd man hamnar i när man äter för lite, då bränner kroppen av sitt lagrade fett. Ketos gör att man känner sig pigg och upprymd, vilket många som gått på pulverdieter vittnar om. Känslorna är egentligen "falska", kroppen gör allt för att man ska orka "ut och jaga" så att man får i sig mat igen.

TS äter inte för lite utan jag tror mer på att TS äter lagom, men kanske för lite kolhydrater i förhållande till protein.

1973 • Broddetorp
#25
13 januari 2012 kl 12:19
Gilla
Så vid medelintensiv träning föredar kroppen följande bränsle i tur och ordning?

1 Kolhydrater från tarmen
2 Proteiner från tarmen
3 Fett från tarmen
4 Fett som finns inlagrat i kroppen
5 Protein inlagrat i kroppen/musklerna

eller?
1965 • Kungsholmen
#26
13 januari 2012 kl 13:34
Gilla
Den tar nog först glykogenet/kolhydrater i muskeln.
Vad jag förstår så används kolhydrater i blodet (från leverglykogen) i väldigt liten mängd då detta reserverats till hjärnan. Därför räcker leverglykogenet ganska precis 2-2,5h oavsett ansträngning (Tim Noakes, Lore of Running)

Sen är det väl alltid en blandning av fett och kolhydratet som används.
1981 • Göteborg
#27
13 januari 2012 kl 22:15
Gilla
Jenny hängde inte med riktigt där du skriver man äter mer protein än vad man behöver.... Ja det gör man men man kan ju inte lagra protein så du använder aldrig protein som energi förutom när du bryter ner musklerna. Det proteinet du har i mag/tarmkanalen används ju i första hand till att göra så att kropppens funktioner fungerar och det i mag/tarmkanalen som du inte nyttjar kissar du ju ut typ....
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.