Löpning Kom igång 10 inlägg 2543 visningar

Träna träna träna

Madelene Olofsson
1993 • Trollhättan
#1
17 januari 2012 - 23:33
Gilla
Hej , jag är en tjej på 18 år som precis har börjat träna löpning första gången på riktigt. Jag har gjort upp ett schema för min träning ca 4-5 dagar i veckan eftersom jag vill förbättre min kondition samt gå ner i vikt kan ni ge mig lite tips på kost som är bra om man vill bli en bra löpare?
// Madde
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
18 januari 2012 kl 00:25
Gilla
Själv är jag laktovegetarian och jobbar aktivt på att undvika tillsatser, hoppar över hel- och halvfabrikat så långt det är möjligt. Det funkar för många löpare, både här på Jogg och i världseliten.

Snart nog kommer någon rekommendera dig en extrem bokstavsdiet, och eftersom det funkar för en del vill jag inte helt vifta bort det heller.

Det viktigaste tror jag är att äta riktig mat (inte McDonalds-skräp, läsk, chips och godis) oavsett om man vill bli en bra löpare eller bara en allmänt frisk människa, och en artonåring som tränar 4-5 dagar i veckan torde kunna äta i princip vad som helst och gå ner i vikt.

Så ät och träna balanserat (5 dagar i veckan låter i överkant), så kommer konditionen gå upp och vikten gå ner. Bergsäkert!
Dennis Sundman
1983 • Stockholm
#3
18 januari 2012 kl 00:43
Gilla
Jag tror på en sak i taget. Börja med att komma in i träningen. Om du vill träna 5 ggr/vecka gör då detta utan att bry dig om vad du äter. Sedan när du fått rutin på träningen kan du börja fundera på hur du vill ändra kosten. Antagligen kommer du märka själv vad du mår bäst av att äta innan/efter löpningen.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#4
18 januari 2012 kl 07:24
Gilla
För vad du gör: Sluta inte att äta för att snabbare gå ner i vikt. Det är bättre att äta ofta och lite, då hålls förbränningen igång. Man är inte duktig om man hoppar över att äta när man tränat, kroppen behöver det för att återhämta sig.

Lycka till, du har många roliga stunder med träning att se fram emot.
1978 • Torslanda
#5
18 januari 2012 kl 08:06
Gilla
Märkte själv att när jag började få rutin på träningen som kom kostbiten automatiskt. För min del är det iaf så att när jag börjat med nått så vill jag bli bättre, och en del för att göra träningen effektivare är att äta bättre.

Jag själv försöker att skära ner på kolhydrater så som pasta, ris och bröd. Väljer så långt det är möjligt ren mat och inga hek/-halvfabrikat, ät mycket frukt och grönt. Och grö det inte till en belsatning.

Nästan rätt är ALLTID bättre än helt fel.

Fokusera på de bitar du gör som är bra och gör de oftare och ännu bättre, då kommer de bitar som är mindre bra att försvinna.

Lycka till.
Fredrik
1975 • Stockholm
#6
18 januari 2012 kl 08:18
Gilla
Ett tips är också att inte gå ut för hårt i dina ambitioner Jag har ju ingen aning om hur tränad du är från början. Är du helt otränad och börjar löpträna 5 dagar i veckan låter väl tufft.

Ofta brukar flåset förbättras fortare än kroppen och då kommer skadorna
Karibou
1976 • Sundbyberg
#7
18 januari 2012 kl 11:52
Gilla
Kommer du att löpträna 5 dagar i veckan direkt?
Håller med Fredrik här att lugnt skall det vara från början. Tränar själv 5 dagar i veckan och kan säga att 1) det tar mycket tid (!) och 2) det krävs mycket kraft.
En lätt inställning skulle vara att springa lätt 3 pass i vecka (bättre kvalitet än kvantitet tycker jag iaf). Vet inte hur du brukar äta idag, men när du börjar springa kräver kroppen lite mer är bränner lite mer också. Så skipper du skräpmat fr.o.m nu och har en mer vanlig kost, skulle det synas ganska snabbt tror jag. Notera att ju mer jag tränar, ju mer jag äter (!). Det är inte så svårt (tycker jag) att äta vanligt och ändå gå ner i vikt. Har tappat ett par kilo (inte att det behövdes, det blev bara så) sen Augusti och tycker att mängd mat jag äter är mycket mer än tidigare...dock träningsmängd ökats också! Muskler behöver mer energi än fett :)
När det gäller kolhydrater är det i centrum av min kost. Inget illa av andras diet, detta är det som är bra för mig. Pasta/ris/potatis... + frukt och grönt. Rätt fett och fisk 2 ggr i veckan (ja, det står på min lista! dock inte alltid jag fixar det: älskar kött såååå mycket).

All i allt: ta det lugnt med träning i början, kosten brukar följa med (som skrevs ovan). DOCK för att lägga om helt o hållet din kost, skulle jag helst rekommendera att ta hjälp med en dietist.

Lycka till!
Sara Lindstedt
1984 • Uppsala
#8
18 januari 2012 kl 21:36
Gilla
Kul att du har börjat med löpning! Grattis till ett bra och roligt val!
Du har redan fått många bra tips men jag ville bara trycka på det som flera har skrivit, försök att dra ner på antalet pass i början. Fem dagar i veckan är mer än vad man tror speciellt när det kommer till löpning som faktiskt är en av de mer krävande träningsformerna! Risken är att du tröttnar och får svårare att stå emot att stanna hemma när kroppen blir sliten efter ett tag, för det kommer den att bli när den inte får något uppehåll. Bättre att verkligen komma ut tre dagar i veckan än att satsa på fem dagar och bara komma ut tre. Det sliter mycket på psyket istället. Om du röra på dig/träna fem dagar i veckan så försök hitta någon annan träningsform att variera med.

När det gäller kosten så är mitt bästa tips att försöka tänka mer. Jag använder själv träning och kost för att gå ner i vikt och har sedan juni gått ner ca 20 kg. Från början så var det framför allt att dra ner på alla det där onödiga som man stoppar i sig. Löpningen är som sagt ganska krävande och har du inte problem med att du äter mycket för mycket utan ganska normalt och varierat så behöver du nog inte göra så mycket justeringar. Nu vet inte jag vad du utgår ifrån när det gäller kost, vikt och kondition men en tumregel för mig är att det inte ska bli ett tvång. Det gäller både kosten och träningen!

Om man vill hålla koll på vad man får i sig så finns det bra sidor och appar som fungerar som en matdagbok. Använder själv en för att det hjälper mig att tänka efter innan jag stoppar onödiga saker i munnen. Där kan man även föra in träningen och på sätt se se till att man inte äter för lite.

Jag tror inte det finns någon speciell mat som gör dig till en bättre löpare men gå inte i fällan att öka träningen för snabbt eller låta bli att äta!
Lycka till med träningen!
Madelene Olofsson
1993 • Trollhättan
#9
19 januari 2012 kl 10:38
Gilla
Tack för alla tips ;)
Camilla Green
1982 • Linköping
#10
19 januari 2012 kl 13:41
Gilla
Du kan gå fort istället de dagar du inte springer. Så rör du dig varje dag, inte samma belastning att gå fort som att springa. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.