Löpning Kost & Näring 250 inlägg 11885 visningar

Kan LCHF sabba min maraträning?

Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#1
4 februari 2012 - 09:35
Gilla
Jag vet att det finns många trådar i ämnet men jag har inte riktigt hittat svar på mina frågor och tycker att det kan vara intressant att få ta del av fler erfarenheter.

Jag började löpträna i januari 2010 och har sen dess haft siktet inställt på Stockholms Marathon 2012. Nu har jag bestämt mig för att prova LCHF av flera olika skäl men blir lite orolig att omställningsbesvären ska sabba träningen fram till maran... Ni som provat LCHF, under hur lång tid har er löpning påverkats negativt? Märkte ni av det överhuvudtaget?

Nu har jag ju precis börjat med kostomställningen så jag än har jag inte märkt av några biverkningar så det kanske är lite för tidigt att oroa sig men tror ni att jag som långsam amatörlöpare (satsar på att ta mig i mål runt 4 timmar och 30 minuter) riskerar mitt lopp iom mitt nya kostval?
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Joar
1975 • Göteborg
24 februari 2012 kl 14:19
Gilla
Hmm, man kikar in på forumet och hittar en tråd med 170 inlägg och LCHF i titeln. Där inne har det nog brunnit, tänker man.
Mycket riktigt...
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
24 februari 2012 kl 23:34 Redigerad 24 februari 2012 kl 23:34
Gilla
Det är kanske inte så enkelt alla gånger för en alkoholist eller missbrukare av andra droger att sluta utan hjälp, många måste kanske ha sin drog för att överhuvud taget ta sig utanför dörren, få kroppen att fungera hjälpligt, det är säkert synd om många missbrukare, och dom behöver all hjälp dom kan få att ta sig ur eländet.
BYTER ÄMNE!
Om man jämför en Semla med en Frukt, då är det nog ingen tvekan om att frukten är mest hälsosam för kroppen.
Men om man blir bjuden, och får välja mellan en frukt eller en semla, då är jag ganska säker på att nästan alla väljer semlan, den är roligast att äta och den är gudomligt god, och ger för tillfället en behaglig mättnadskännsla. Vi fick varsin semla på jobbet, jag vet att den är helt förkastlig för min kropp, men kunde inte motstå frestelsen.
1952 • Mörrum
25 februari 2012 kl 08:39
Gilla
För att årergå till ämnet. Sysslar man med krävande maratonträning varför experimentera med kosten och medvetet sänka prestationsförmågan med fett och protein? Man kan inte lura kroppen. Kolhydrater är det bränsle som krävs vid hård träning emedan LCHF säkert fungerar för söndagsmotionären som springer då och då.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
25 februari 2012 kl 10:32
Gilla
Blir ju jag som blir badguy här men

#173
Sänka prestationsförmågan... Lura kroppen... kolhydrater krävs...
många utalanden som om de vore en sanning. källa på dessa tack.

hört talas om utrycket Train low compete high? t ex
1952 • Mörrum
25 februari 2012 kl 11:15
Gilla
#174 Mig veterligen är kolhydrater fortfarande den effektivaste och för kroppen snabbaste energiformen att ta till sig och där är källorna oändligt många.OBS! Det handlar fortfarande om maratonträning och inte lätt jogging. Vid sistnämda funkar troligen LCHF ganska bra då intensiteten är låg men å andra sidan ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar radikalt vilket kanske inte så många LCHF-förespråkare tänker på.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
25 februari 2012 kl 11:25
Gilla
Vi pratar väl fortfarande om TS mål på 4.30, vilket är en relativt låg itensitet?
Undrar hur länge man kan hävda att risken för hjärt och kärlsjukdomar ökar radikalt utan att presentera ett enda bevis?
Magnus
Stockholm
25 februari 2012 kl 11:37 Redigerad 25 februari 2012 kl 11:39
Gilla
Håller med Jörgen till fullo. LCHF och jogging går nog, men marathon är hög intensitet under lång tid och kräver kolhydrater. Sen Train low..well..här är experterna oense om nyttan av detta i praktiken. Man har sett vissa saker i studier som inte nödvändigtvis ger ökad prestation i en tävlingssituation. Du måste ha bra koll för att kunna genomföra detta..försöker du träna alla pass "low" kommer du förr eller senare få problem. Jag tror inte en vanliga motionär ska laborera med Train low utan att veta exakt varför, när och under vilket/vilka pass man ska träna "low".

"Undrar hur länge man kan hävda att risken för hjärt och kärlsjukdomar ökar radikalt utan att presentera ett enda bevis?"

Det lär väl dö sotdöden då farhågorna visar sig obefogade.
1977 • Morgongåva
25 februari 2012 kl 15:22
Gilla
Kan man "träna upp" effektiviteten av fett-förbränning? Dvs. så man kan ligga på högre effektivitet efter lång tid med LCHF än om man alltid ätit kolhydrater?
Robin
2008 • Götet
25 februari 2012 kl 15:42 Redigerad 25 februari 2012 kl 15:46
Gilla
Johan: Vet inte om du förstår din fråga riktigt, men nej, den kemiska processens i kroppens effektivitet kan vi inte förbättra(som notis, vill vi gå ner i vikt borde vi sträva efter att försämra den). Däremot kan vi öka kapaciteten till förbränning: http://www.gih.se/Global/4_samverkan/Oppna_forelasningar/Tidigare_forelasningar/Oppen_forelasning_Traning_av_uthallighet_Kent_Sahlin.pdf

Där vi några slides ner kan läsa
"Tidsförlopp för muskelns PGC-1alfa
efter ett träningspass:
Pilegaard 2005
Markör för bildning av mitokondrier (mRNA PGC-1alfa)
Diet med kolhydrater
Diet utan kolhydrater
75 min cykling vid
75% av VO2max
9 fp
Muskelprov före/efter
Slutsats: Bättre träningsanpassning om man undviker
kolhydrater efter ett träningspass."
Jonas Lundström
1983 • Varberg
25 februari 2012 kl 17:29 Redigerad 25 februari 2012 kl 17:30
Gilla
Undviker normalt sådana här trådar för jag har för lite kunskap för att kunna gå in och dominera och hänvisa till olika studer etc.. :)

Men ibland känns det som en del tycker att det är omöjligt (eller möjligtvis idiotiskt) att springa/träna för maraton och äta LCHF. Jag äter en liberalare LCHF (gjort i ca 6 månader) och än så länge är orken bra. Sprang 33km för ett dryg vecka sedan. Tempot då var bättre än vad jag hade på min bästa tid på maran när jag gjorde 3.26.

Under de 33km:erna så hade jag endast med vatten och till frukost åt jag bacon och ägg.

Så för mig så fungerar det bra. MEN, däremot har jag inget som styrker att jag med en kolhydratrikare kost inte hade kunnat göra ännu bättre resultat.. Men det lär jag inte få svar på så lätt! :)
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
26 februari 2012 kl 09:32
Gilla
@Jonas: Ett trevligt, ärligt och informativt inlägg. Hade fler LCHF:are uttryckt sig som du gör tror jag inte att så många av de här kosttrådarna skulle spåra ur som de gör. Jag är själv ganska stark motståndare till LCHF-läran såsom den predikas av många, men inlägg som dina accepterar jag fullt ut. En eloge till dig.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
26 februari 2012 kl 10:14
Gilla
@ gabriella

jag kan lika bra vända på delar av ditt inlägg...

Hade fler kolhydratförespåkare uttryckt sig som du gör tror jag inte att så många av de här kosttrådarna skulle spåra ur som de gör. Jag är själv ganska stark motståndare till tallriksmodellen såsom den predikas av många.
1977 • Morgongåva
27 februari 2012 kl 09:32
Gilla
Robin, exakt det jag menade. Förstår att man inte kan förändra de kemiska processerna, men det var kapaciteten jag menade :).

Då borde alltså LCHF vara bra att äta om man planerar extrema långlopp där man inte har möjlighet att äta under tiden? Eller har jag förstått dig fel? Nu kanske inte maraton räknas som extremt långlopp men ändå :)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
27 februari 2012 kl 16:45
Gilla
Om man nu skulle använda sig utav LCHF, hur och vad skall man då äta för att undvika att få i sig varning-stämplad föda, med det menar jag att vara måttlig med sånt som ökar risken för mag och tarmcanser, vara sparsam med sådant som ökar risken för hjärt och kärlsjukdommar ?
Martin
1979 • Stockholm
27 februari 2012 kl 16:58
Gilla
De flesta former av "LCHF" innebär att man får i sig en hel del kolhydrater eftersom man förespråkar mjölkprodukter, nötter, bär, grönsaker m.m.

Det handlar alltså inte om att äta 0 % kolhydrater utan bara om att större delen av energiintaget ska komma från (nyttigt) fett.

De här diskussionerna vore otroligt mycket roligare och mer seriösa om de som inte har testat och jämfört "LCHF" kontra "HCLF" kunde låta bli att skriva sina "sanningar". Alla är olika och därför går det inte att tvärsäkert säga att något funkar eller inte...men från en som testat båda sätten så skulle jag vilja påstå att på kort sikt lär maratonträningen bli "sämre" men på lång sikt troligen bättre. Iaf om du reagerar på samma sätt som jag på kost.
Martin
1979 • Stockholm
27 februari 2012 kl 17:02
Gilla
Conny Adolfsson: Det lär bli ganska svårt eftersom mycket som ingår i "LCHF" är just stämplat som farligt. Betyder det att den kosten är farlig? Knappast men det bästa vore nog om folk kontinuerligt kunde läsa de forskningsrön som publiceras och inte enbart litar på livsmedelsverket.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
27 februari 2012 kl 17:28
Gilla
Nu kommer väl inte alla mat-fakta från livsmedelsverket, mycket har ju gått att läsa i tidningar som Hälsa, Må Bra med flera andra under minst 40 års tid, läkare och forskare har ju undrat över varför är det fler som får just den sjukdommen i dom länderna, det är nog inte svårare att räkna ut vilken mat som är bra att äta, än att räkna ut hur man helskinnad landar på Mars.
Robin
2008 • Götet
27 februari 2012 kl 18:06
Gilla
Det är sådana här historier som gör att jag blir så upprörd: http://www.netdoktor.se/diabetes/?_PageId=99605

Om det nu stämmer att HCLF kost gör diabetes typ 2 folk sjukare är det en enorm skandal att läkare ordinerat det till sjuka och fortsätter göra det.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
27 februari 2012 kl 18:22 Redigerad 27 februari 2012 kl 18:30
Gilla
Robin_Det vet du väl att mycket socker (skräpmat), övervikt, brist på motion ökar risken för Diabetes. Och när du väl har fått diabetes har du inte längre så mycket mat att välja mellan, och där kommer ofta fet mat in i bilden, men det betyder ju inte att vi som inte har diabetes behöver frossa i fet mat.
McGortsy
1966 • Aspudden
28 februari 2012 kl 09:51
Gilla
För mig som löpare passar det mkt bra att äta mycket kolhydrater.
Var uppe hos bekanta en knapp vecka över nyår.
De kör nån sån där bokstavskombination. Bara massa fet mat hela tiden. Det var iofs mkt välsmakande och vällagade måltider så jag lassade ju i mig. Efter fyra dagar var det dags att åka hem (40 mil). fick stanna bilen vid två tillfällen för att jag mådde så illa. När jag väl kom hem på kvällen började jag spy som en gris. Tänkte ju först att det inte hade med den fettiga menyn att göra. Men kom sen på att det förra nyåret, då vi också var på besök där, var precis likadant.
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.