Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1783 visningar

baksida lårets "insida"

Sören Eliasson
1977 • Skövde
#1
13 mars 2012 - 12:35
Gilla
Har senaste veckorna fått lite känning i baksida lår mot insidan om man kan kalla det så. Det smärtar inte när jag springer men det känns som om benet är för kort om ni förstår vad jag menar. Vet inte om det har något samband med att jag började stretcha mer för ca 3 veckor sedan då jag är grymt osmidig... Har alltid haft korta muskler baksida lår men jag vill höra om lite tips om någon känner igen sig och kanske förslag på åtgärder.

Sprang senast igår lite fartpass med backar och det känns som sagt som att jag inte kan ta ut steget helt men utan smärta och känslan försvinner efter ca 10 km. Mest märker jag det när jag går för då vill inte benet sträcka ut ordentligt.

Tips?
1981 • Örebro
#2
13 mars 2012 kl 12:39
Gilla
Det skulle kunna ha att göra med att du stretchat mer, men det är omöjligt att säga helt säkert. Men det är ju trots allt en mekanisk påfrestning att dra ut muskeln.

En annan möjlighet kan vara att ischiasnerven och dess förgreningar är lite irriterade, det kan resultera i att musklerna runt omkring drar ihop sig och stelnar till, för att skydda/avlasta nerven.

Som vanligt med internetdiagnoser är det bäst att avsluta med att det är bättre om du låter någon undersöka det på riktigt för att ställa en diagnos.

/Johnny
Sören Eliasson
1977 • Skövde
#3
13 mars 2012 kl 12:48
Gilla
Inte känningar av någon ischias och förutom detta så har jag inte skador eller känningar...

Hur ska man göra för att kunna få till lite mer smidighet i muskeln utan att orsaka skador/problem? Vill ju inte dra på mig något onödigt i jakten på lite mer smidighet
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#4
13 mars 2012 kl 12:51
Gilla
Har haft samma känningar som du beskriver, dock kände jag av det vid lite längre pass. Jag blev bra genom att gå på spinning ett tag och lite styrketräning av just baksida lår. Hoppas det går över!
1981 • Örebro
#5
13 mars 2012 kl 12:55
Gilla
Man behöver inte alltid ha ischiaskänning för att nerven ska kunna vara lite irriterad eller retad.

Att bli mer rörlig kräver lite arbete, muskeln har en tendens att återgå till sitt naturliga läge om man gör uppehåll på några dagar. Men om man stretchar regelbundet så ökas toleransen mot att sträcka ut muskeln, dvs du blir rörligare. Dock så är muskeln inte längre, då det är begränsat av din anatomi.
Man bör iaf inte stretcha innan träning/tävling, då det kan försämra prestationen.

Om vi nu utgår från att det är stretchingen som dragit igång allt (återigen, behöver inte alls vara så), så kanske du skulle kunna testa en mer dynamisk form av stretching istället? Googla på just dynamisk stretching så kommer du nog hitta en hel del. Vet att Runnersworld hade en artikel på sin hemsida rätt nyligen.

/Johnny
Sören Eliasson
1977 • Skövde
#6
13 mars 2012 kl 13:27
Gilla
Det där med dynamisk stretching verkar intressant. Som det varit hitills så har det ju varit statisk stretch efter passen under ganska lång tid, vilket nu kanske inte är så nyttigt.

Något måste jag prova för det är ju lite pinsamt att inte kunna sitta på golvet med barnen med raka ben om jag inte har en vägg bakom ryggen...

Tack för tipsen!
/Sören
1981 • Örebro
#7
13 mars 2012 kl 15:28
Gilla
Värt att testa!

Inte för att det betyder något alls, men personligen kör jag aldrig statisk stretch, endast dynamisk. Är visserligen inget rörlighetsfenomen, men jag verkar hålla mig skadefri.

Lycka till!

/Johnny
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.