Löpning Träning 13 inlägg 5779 visningar

Experter på "löpar-knä" i Stockholm?

Peter Hurtig
1977 • Sundbyberg
#1
14 mars 2012 - 00:34
Gilla
Hej! Kan vi starta en tråd där vi tipsar varandra om "bästa" sjukgymnaset/läkare i området "Löpar-knä"? Själv vill jag gärna komma i kontakt med läkare och sjukgymnaster som är duktiga på det dom gör. Har ni några idéer? Alla tips välkomnas! :)

1981 • Örebro
#2
14 mars 2012 kl 08:36
Gilla
Löparknä är en klurig diagnos, man vet fortfarande inte exakt vad som sker eller vad som är predisponerande för det.

Men det senaste jag läste i forskningsväg var att det inte är en friktionsskada, det finns ingen riktigt möjlighet för senan att glida över epikondylen på låret. Istället trodde man att senan rörde sig mer inåt/utåt, så att det blev ett ökat tryck på underliggande strukturer.

Möjligen är det så att musklerna kring höften/sätet är det som orsakar allt. Enligt mig är då frågan varför alla stretchar så mycket som behandling. Skulle snarare vara mer effektivt med träning av ffa sätesmuskler. En annan sak jag funderade på då, är om inte kompressionskläder skulle kunna vara fördelaktigt för förebyggande/behandling?

Men, det här är som sagt teorier. Iofs är det ju alltid så, friktionstanken är ju också en teori som det inte verkar finnas så stort stöd för som man trott.

För att svara på din fråga, försök hitta någon som har erfarenhet av idrottsmedicin och en rejäl utbildning. Nu är jag kanske lite jävig, men jag kan rekommendera min kollega här på Montanakliniken i Nacka. Michael Pettersson, han har massor av erfarenhet och vet vad han pratar om när det kommer till idrottsmedicin.

/Johnny
1963 • Bromma
#3
14 mars 2012 kl 08:38
Gilla
Min naprapat Camilla Johansson har hjälpt mig genom ett antal skador och skavanker, bl a löparknä. Boka via www.kropposjal.se Mottagning på Sturegatan i Sundbyberg...
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#4
14 mars 2012 kl 09:10
Gilla
Här går jag just nu och får behandling mot löparknä: http://fysiosthlm.se/
Han provade med akupunktur (i höften, Johnny :) ) förra gången och det verkar hjälpa väldigt bra. Har märkt en stor förbättring den senaste veckan. Samtidigt jobbar jag hårt med en foamroller där hemma.
1981 • Örebro
#5
14 mars 2012 kl 09:50
Gilla
Så ska det se ut Leif! ;-)

/Johnny
1973 • Tyresö
#6
14 mars 2012 kl 10:44
Gilla
Access rehab har hjälpt mig på ett suveränt sätt. Mkt förebyggande styrketräning i bål och höft. Bokning på http://www.accessrehab.se.
Mottagning i Norrtull.
Katrin Andreasson
1970 • Saltsjö-Boo
#7
14 mars 2012 kl 10:59
Gilla
Håller med Daniel! Access rehab har duktig personal och dukriga på löparrelaterade skador. Tyvärr är jag själv stamkund:-) men det är mest mitt eget fel - inte Access:-)
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#8
15 mars 2012 kl 21:56
Gilla
Stötvågsbehandling rESWT funkar bra. Stretching, träning av andra muskelgrupper i benet, korrigering av ev. överpronation/supination samt ev. ortos/inlägg. Byte av aktivitet för ett tag, samt en stor dos tålamod. Lägg ned monoton löpning på ex. jämn asfalt & börja att löpa kuperat.

kolla Stegkliniken.se i Stockholm.

Det lät väl kul :)

Mvh
Johan
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#9
15 mars 2012 kl 22:30
Gilla
Ni ortopeder med era skoinlägg. :)
Rickard Holmgren
1976 • Enskede
#10
16 mars 2012 kl 08:07
Gilla
Jag är en vanlig amatör som under flera års tid led av löparknä, enilgt läkare och till sist Löplappet, och därför inte kunde löpa som jag ville. Symptomen var en ordentligt smärta på utsida knä efter några kilometers löpning. Detta fick jag glädjande nog tillslut bort genom stretching, stretching och stretching. Vad jag förstår är hela muskulaturen på "utsidan låret" för kort och krampar fick jag förklarat.
Utöver stretching före löpning, ibland under löpning och framförallt ordentligt efter löpning samt benböj hemma försvann det till min förvåning och jag känner inte av det idag. Jag pronerar lite på höger fot och köpte nya svindyra skor, men dessa var i klart underordnad betydelse då jag utan stretching fick lika ont.
Innan dess var jag på röntgen m.m., men inget ses då det förklarats att endast vara mjukdelar det rör sig om.

Precis som Johan nämnde, så kör jag ingen asfaltlöpning heller, utan mest i kuperad terräng och grus. Detta gör dock att jag klarar av asfalt om jag vill, men inte hela tiden. Löpningen kombinerar jag med spinning och vanlig styrketräning för benen i maskin.

Puts.väck.nu
Rickard Holmgren
1976 • Enskede
#11
16 mars 2012 kl 08:12
Gilla
Glömde tillägga att jag kört massor med tåhävningar också emellan löppassen. Vad jag förstår tar vaderna upp mycket av kraften i steget, och med starka vader hjälper man till att skydda knäna.
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#12
16 mars 2012 kl 13:55
Gilla
Hej Leif, förmodar att du är en nyfrälst barfotalöpare :-) ?
Barfotalöpning löser ju inte alla världens problem men är härligt. Jag springer jag själv barfota eller i mina hattori och tycker det är suveränt - det passar inte alla men motverkar en del skador. Angående inlägg så såg du att jag skrev "eventuellt", de flesta behöver det ju inte! - vilket är ganska ovanlig tanke för ortopedtekniker :)

Ovan behandlingar(stretching, muskelträning, byte underlag, stötvåg glömde även akupunktur)är de jag rekommenderar och som jag av erfarenhet vet tar bort symtom, men botar inte alltid själva grundorsaken - springa med felställning på för flakt underlag. En grav överpronation eller obalans i anatomin är i princip(efter 15 års erfarenhet av fötter) omöjlig att träna upp/bort, och kan ge upphov till ex. löparknä. Varför vissa pronationskor eller skoinlägg är det enda som funkar för vidare löpning. Man kan även börja springa på ändrat vis typ POSE, framfotslöpning, eller vanlig barfota.

Vi som jobbar har samlad expertis på företaget med Naprapat, OMT sjukgymnast(akupunktur), ortopedingenjör, ortopedkirurg.

Kunden i fokus med andra ord :)

Ha en fin löpar helg alla
Mvh
Johan
Peter Hurtig
1977 • Sundbyberg
#13
18 mars 2012 kl 16:47
Gilla
Tusen tack för alla tips! Tar med mig allt jag kan! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.