Löpning Kom igång 16 inlägg 3256 visningar

Aldrig joggat

Martina Sandell Wallin
1975 • Malmö
#1
6 april 2012 - 14:05
Gilla
Hej!
Har snart gått ner 9 kg i vikt och börjat prova att jogga. Jag har varit ute och joggat 4 gånger på 2 veckor... får inte alltid till det med egentid med familj och jobb, men glatt överraskad över de gånger som jag faktiskt joggat. jag har köpt ett par adidas löpskor - response stability - sköna och känns som de fungerar för mina fötter. Har kläder i funktionsmaterial. Jag äter typ en banan och dricker vatten ca 2 timmar innan jag tänker jogga. Nu min undran: Jag börjar med 5 minuters rask promenad för att få upp värmen och komma igång. Sen börjar jag jogga och joggar 12 minuter åt ett håll sen vänder jag och joggar tillbaka. I dag joggade jag 3.48 km på 26.29 minuter. Jag går några minuter efter joggingen. Stretchar mina lårmuskler och baksidan av benet. Tacksam för tips på saker jag ska tänka på.
Patrik Andersson
1971 • Söderhamn
#2
6 april 2012 kl 14:13 Redigerad 6 april 2012 kl 14:14
Gilla
Här har du 14 tips: http://aktivtraning.se/lopning/14-tips-som-gor-dig-till-motionslopare

Edit: I punkt 3 finns ett nybörjarprogram.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
6 april 2012 kl 15:20
Gilla
Grattis till att ha börjat jogga! Det är ett fantastiskt sätt att förbättra sin hälsa på. Tycker du har börjat på ett utmärkt sätt!
Lite goda råd:
1. Ta alla råd med en nypa salt! Det finns så många sätt att träna på, småningom hittar du ditt eget. Det finns många "sanningar" men inte så många som är absoluta. Men somligt är helt säkert:
2. Kontinuitet i träningen är bra, ta hellre en rask promenad än att hoppa över ett pass (så länge du är frisk och hel). Fortsätt springa året om!
3. Får du ont när du springer är något fel (undantag: träningsvärk), då ska man låta bli löpning och ta reda på varför det gör ont. Men all träning som inte gör ont kan man fortsätta med.
4. Lagom mjukt underlag (skogsstigar) är skonsammre än asfalt och lugn jogg är skonsammare än snabb löpning.

Lite eget tyckande: Det ska vara roligt att träna, den bästa träningen är den som blir av. För att förbättra konditionen behöver man dock få upp pulsen. Du får hitta din egen balans mellan att tycka att det är skönt att ge dig ut på en runda och att bli bättre på att springa (om du alls bryr dig om att bli det vill säga - det är helt OK att bara jogga för att må bra).
Om man bara springer en halvtimme två-tre gånger i veckan behöver man inga träningsprogram, såvida man inte vill bli snabbare eller orka längre. Det finns många program och man behöver inte göra precis som det står. Det viktiga är att att inte öka mängd eller ansträngning för fort.

Tycker det vore bra om du kunde öka joggingtiden till 30 minuter (eller längre), men ta det i några steg. Så länge du joggar lugnt är det inte nödvändigt att gå för uppvärmning eller nedvarvning men känns det skönast så ska du naturligtvis fortsätta.
Att stretcha efter passet är en god vana men inte heller nödvändigt efter lugn löpning, däremot kanske man känner sig mindre stel efteråt av det (jag gör det själv). Men stretcha gärna vadmusklerna också, i alla fall ibland. Och helst både yttre och inre vadmuskeln (den inre stretchas med lätt böjt knä).

Till sommaren tycker jag du ska prova att springa barfota en kort bit på en gräsmatta eller sandstrand (där sanden är precis lagom fuktig är det lättast). Det är fantastiskt skönt och väldigt nyttigt för fötter och ben - så skönt att det lätt blir för långt första gången, några hundra meter är nog lagom.
Ingrid B
1970 • Hägersten
#4
6 april 2012 kl 21:23
Gilla
Välkommen till denna underbara lättilgängliga sport, Martina! Jag håller med tipsen ovan. Jag har själv haft samma "resa", jag började 2006, och mitt sätt att få kontinuitet var att inte ta ut mig, utan nästan springa lite för lätt och lite för kort varje gång. På det sättet så blev jag nästan sugen på nästa pass direkt när jag kom hem, med känslan " varför var jag inte ute längre?" På det sättet sprang jag nästa gång och nästa och nästa, och har nu varit året runt löpare i nästan 6 år, med uppehåll för en skada under 2010.

Stort lycka till!!!!
1964 • Sandviken
#5
6 april 2012 kl 21:54
Gilla
:-) Oldboy punkt 1. så är det
Just do it
Henrik Andersson
1971 • Mantorp
#6
6 april 2012 kl 22:13
Gilla
Grattis ! Som sagt redan, hitta din stil, dom råden jag kan ge dom som nog dom flesta håller med om.

1. Ta det lugnt och stressa inte, öka nån km typ var 4de vecka så kroppen vänjer sig, annars kommer sannolikt en skada som ett brev på posten.

2. Stretcha efter, (gjorde den missen själv ihop med punkt 1 och KANSKE om jag hade strechat utsida lår så hade jag nog sluppit alla sjukgymnastbesök etc för ett envist löparknä.)
Martina Sandell Wallin
1975 • Malmö
#7
8 april 2012 kl 10:32
Gilla
TACK ALLA! Ja det känns verkligen som någon skrev: när jag kommer hem vill jag ut igen direkt! Idag tänker jag öka så jag springer 4 km istället för 3,5km... får se om jag orkar, kände mig inte trött efter sista rundan. Har ritat upp en bra runda här på siten som blev 4 km. Tänkte jogga den så ofta jag kan hela april, blir kanske varannan/ var tredje dag ... vi har ju alla ett liv utanför joggen!!!!
Som sagt ...jag tar råden med en nypa salt och prövar mig fram vad som passar mig. Men alla råd har mottagits tacksamt och det sporrar mig att läsa era erfarenheter. TACK!
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#8
8 april 2012 kl 10:51
Gilla
Du har fått bra tips här. :-)
Det jag kan tänka på, i alla fall om du ska vara ute lite längre sen när du kommit igång, är att äta lite mer än en banan 2 timmar innan.

Lycka till och bra jobbat.
Martina Sandell Wallin
1975 • Malmö
#9
26 april 2012 kl 18:39
Gilla
Hej igen!
Oj vad det är skönt att jogga!
Nu kan jag jogga en runda på 4.34 km på ca 31 min, Försöker komma ut varannan / var tredje dag. Jag går inte längre innan som uppvärming (jag joggar ju inte så fort) utan känns som den första km är min uppvärming. Det tar ett tag innan jag hittar min rytm och andning. Men när jag gjort det känns det som jag kan jogga hur långt som helst!!! Sån häftig känsla! Längtar redan till lördag när jag ska ut igen! Min man har anmält mig till Blodomloppet den 15 maj - 5 km! Är det realistiskt att jag ska kunna klara det? Nu på lördag tänkte jag öka (om jag orkar) till 4.6km. Och fortsätta att jogga det varannan/ var tredje dag fram till nästa lördag. Fixar jag det? Tänkte försöka klara de 5 km på 35- 40 min. Tacksam för återkoppling!
Den 16 juni är det malmömilen.... Finns det en ärlig chans att jag skulle kunna jogga den? Oj.... nu drog jag nog i väg lite väl fort i min ambition att jogga hur mycket och hur länge som helst...
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#10
26 april 2012 kl 19:25
Gilla
Det klarar du! Du springer ju redan nu näst intill 5km, så Blodomloppet klarar du säkert galant. 10km om 7 veckor kommer säkert gå bra det med, dels är det ju ett tag kvar till dess, dels klarar du säkert mer än du tror, dels med publik som tjoar, och lite extra adrenalinpåslag. Blir säkert kul =)
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
26 april 2012 kl 23:58 Redigerad 26 april 2012 kl 23:58
Gilla
Grattis till din nya vana!
När du klarat av Blodomloppet så tycker jag att du ska börja variera dina pass lite, du behöver inte springa längre och längre på alla passen. Låt ett pass i veckan bli längre än de andra. Försök öka farten en del av det kortaste passet - inte i början och inte alldeles mot slutet men gärna efter mitten.
Bli inte orolig om det börjar kännas tungt, då tar du bara en lugnare eller kortare runda än du tänkt. Nån vecka ibland kan man behöva träna lite mindre än vanligt, det är när man vilar som kroppen växer sig starkare - men det gör den bara om träningen "sagt till den" att det behövs.
hernwall
1966 • handen
#12
27 april 2012 kl 06:31
Gilla
Nu när du är igång, och har fått vanan att vara ute och jogga, kan det vara värt att även börja tänka förebyggande. Risken för skador är tyvärr stor - en risk som påtagligt kan reduceras om du hittar övningar som bygger upp knä och leder. Kan vara några tåhävningar varje kväll, några utfallssteg efter löppassen, balansövningar, eller bålstabilitet. Barfotalöpning har också nämnts. Armar och rygg. Tänk helhet, tänk långsiktigt. Och fortsätt utvecklas!
Lycka till!
Linda Eriksson
1978 • Skara
#13
27 april 2012 kl 12:47
Gilla
Kontinuitet/regelbundenhet, variation och glädje brukar jag skriva som några grundprinciper för att man skall lyckas med sin träning. Bär med dig dessa principer och du kommer lyckas kanon!
Martina Sandell Wallin
1975 • Malmö
#14
27 april 2012 kl 21:45
Gilla
WOW vilka härliga människor ni är! Och jag som bara är i början... detta blir nog bra. Verkar som man springer mycket med huvudet... mycket att tänka på men känns ändå så naturligt och lätt?! Men så är det väl när man har ett intresse av något?!
TACK! för alla tips om förebyggande, stärkande av hela kroppen, variation i pass och inte minst GLÄDJE!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#15
27 april 2012 kl 23:38
Gilla
Kan komma med ytterligare ett tips som gäller när du vill öka på distansen. Läg in korta inslag där du går. tex att du joggar 5 min, går 1 min, joggar 5, går 1 osv. man orkar betydligt längre med det upplägget, förutsatt att man håller sitt vanliga joggtempo. sen kan man förlänga joggbitarna efter hand.

Lycka till!!
Erik E
1978 • Piteå
#16
28 april 2012 kl 00:32
Gilla
Kör på det du tycker är roligt så kommer det att bli bra. Själv har jag aldrig kört efter några program utan bara sprungit de distanser jag känt har fungerat och försökt pressa ner tiden så gott det gått. Sen har jag ökat distansen och kört samma sak igen. Andra kör mycket intervaller och liknande men jag vill se nya resultat hela tiden och kunna jämföra med förra gången.

Ett hett tips är att skaffa en GPS-klocka eller någon löparapp om du har en smartphone. Då ser man klart och tydligt hur man förbättras även under perioder där löpningen känns lite tung. Jag vet inte hur många gånger jag sprungit över slutpunkten på slingan, slagit av tidtagningen och känt att det gått hur dåligt som helst. Sega uppförsbackar, ingen ork kvar att spurta på slutet och kroppen överansträngd fastän det kändes som att man sprang långsamt. Sen när jag kollat tiden har det i regel visat sig att jag gjort min bästa tid någonsin. Då går man på moln istället för att vara besviken.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.