Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 1407 visningar

Springa med smärta?

1979 • Göteborg
#1
21 april 2008 - 19:52
Gilla
Hej

Hur avgör man om man kan träna vidare om man har ont eller om man skall vila? Har något som jag tycker liknar symptomen för benhinneinflammation, det gör inte jätteont men smärtan finns där och släpper inte helt trotts att jag tagit det lugnt.

Finns det någon tumregel man kan gå efter? Vet att man skall lyssna på sin kropp men just nu vill man ju bara ut i spåren. Otroligt orättvist att få skador nu när det är vår och man äntligen slipper all löpbandsträning.

Om man nu måste vila. Vad skall man träna istället och under hur lång tid?

Tacksam för svar


/ Jon
1981 • Dals-Ed
#2
21 april 2008 kl 20:16
Gilla
Kan du springa men känner av det tycker iaf jag du omedelbart ska börja med strechövningar för att stärka området där det känns (finns bra trådar här på forumet). Visserligen kommer det förmodligen ta längre tid att läka ihop helt om du fortsätter springa samtidigt men min erfarenhet av samma sympton är att det fungerar. Hur lång tid är svårt säga men nån eller några månader skulle jag tippa.

Väljer du att vila från löpningen helt tycker jag ändå du ska upp upp stretch/balansövningar en stund varje dag. I längden har du väldig nytta av det.
1981 • Linköping
#3
21 april 2008 kl 20:22
Gilla
Hej!
Jag har nyligen haft nåt liknande. Och om du nyss bytt från löpband till annat underlag så kommer ju gärna ett litet benhinneproblem... Hur som, jag köpte vadskydd från reband och känner mig mycket bättre! Jag är även noga med streching. Konstigt är dock att det är de korta passen som lämnar en smärta efteråt för mig, efter de långa (runt 2mil) känner jag knappt nåt.
1979 • Göteborg
#4
21 april 2008 kl 20:36
Gilla
Tack för era svar.

Har Gjort som du tipsade om Henrik och tittat runt lite bland trådarna och man verkar ju knappast vara ensam om sina problem. Får väl inse att man behöver stretcha nu när man har en halvmara i veckan.

Konstaterar att relativt många här i forumet inte ser vila som enda lösningen så jag sjkall ta min nya skor (köpte faktiskt nya förra veckan som jag inte använt ännu) och bita ihop. Friskt vågat hälften vunnet :)

Karin: Känner igen det du säger om kortpassen. För mig så släpper snärtan efter 5-7 km och återkommer inte förrän dagen efter. Skumt men sant..
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
22 april 2008 kl 13:10
Gilla
Lite småkänningar då och då och här och var tror jag man får räkna med om man ska springa var o varannan dag.. Vila tror inte jag så mycket på, däremot att man "felsöker" för att finna ut orsakerna. Jag hade i flera års tid problem med symtom från benhinnorna trots att jag inte sprang mer än 2-3 ggr/v. Sen visade det sig att jag var grymt plattfotad, fick inlägg och benhinnebesvären försvann.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#6
22 april 2008 kl 14:35 Redigerad 22 april 2008 kl 14:41
Gilla
Jon: Jag har av o till haft mycket problem med "benhinneinflammation" som nu har rätat till sig (taiträ).
Tumregeln som du frågar efter har jag fått av en mycket duktig ortoped och idrottsläkare som säger att:
"vila, behandla o rehab-/alternativträna tills du är HELT besvärsfri i vila. Prova sen att löpa på rundbana, har du fortfarande ont är skadan inte läkt och du fortsätter behandlingen".
Jag har följt hans råd och det funkar klockkrent på alla typer av skador! Tyvärr är det så med underbensproblematik att det kan krävas upp till åtta veckors behandling till läkning.
Bra sökord på nätet är: tibial stress syndrome, shin splints, periostitis i alla kombinationer med rehab, symptoms, treatment o.l.
Pontus
1989 • Mariestad
#7
22 april 2008 kl 18:20
Gilla
Spring mosse, sliter inget på benhinnor.

Stretching tror jag inte hjälper ett skit, däremot styrke/balansövningar.
Karin
1972 • Hudiksvall
#8
22 april 2008 kl 19:07
Gilla
Skulle ge mig ut på ett pass ikväll, men benhinnorna har inte hämtat sig än från söndagens runda :( Har haft behinneont av o till 1½ år. Var bättre ett tag men sedan har det kommit tillbaka. Trappade upp träningen försiktigt, styrketränar emellanåt och gör tåhävningar nästan varje dag. Har formgjutna inlägg i skorna.
Någon som har fler tips?? Man vill ju som sagt så gärna ut i spåret nu när våren kommit!
1966 • Karlstad
#9
22 april 2008 kl 22:36
Gilla
Från marathon.se:

"Claes Nyberg, född 1971, är Sveriges mest meriterade terränglöpare genom tiderna med bland annat EM-silver, NM-guld och åtta SM-titlar. Han har också vunnit finnkampen på 10 000 m och deltagit i EM på bana.
Claes började sin löparkarriär 1985 och har tävlat på allt från medel- och långdistans på bana till landsvägslöpning, terräng och maraton. Genom åren har han haft en rad olika tränare och har också utbildat sig inom idrottsvetenskap.
Han tränade två pass om dagen i över 15 år och var sällan eller aldrig varit skadad. Claes anger tre skäl till det:
- Styrketräning
- Stretching
- Massage"

Det finns inte en enkel sanning för allt. Man får plocka lite av det bästa överallt. Det som inte funkar för dig hjälper någon annan.
Karin
1972 • Hudiksvall
#10
22 april 2008 kl 22:50
Gilla
Eh, kunde inte låta bli en liten tur ikväll ändå... Visst, fick rejält ont i benhinnorna - men ändå, så skönt det var att jogga i vårkvällen :) !

Man får väl som sagt fortsätta att prova sig fram och se vad som funkar bäst.
1981 • Dals-Ed
#11
23 april 2008 kl 09:52
Gilla
Karin - i kombination med tåhävningar kan du ju testa att skriva alfabetet (långsamt, stora bokstäver) med ena benet, ståendes på det andra o med stängda ögon. Sen är det bara att byta ben...

Låter kanske lite corny men som balansövning apropå plocka övningar här och där är det kanon. Körde det bl a mot mina benhinneproblem och de försvann så sakteliga för att till slut helt försvinna.
Mikael Jansson
1971 • Södertälje
#12
23 april 2008 kl 18:28
Gilla
En bra kiropraktor kan trycka bort benhineproblem. Låter konstigt men har funkat för fler jag känner. Men tyvär är det inte alla som har rätt teknik
Karin
1972 • Hudiksvall
#13
23 april 2008 kl 22:55
Gilla
Aha, tack för tipsen! =)

Henrik, jag hoppas dock att jag inte behöver göra tåhävningar SAMTIDIGT som jag skriver alfabetet. För det klarar jag inte... Men annars verkar det vara en bra övning.

1981 • Dals-Ed
#14
24 april 2008 kl 09:25
Gilla
Heh, nä det gör nog mer skada än nytta. =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.