Löpning Kost & Näring 17 inlägg 2977 visningar

Näringstillskott

1962 • Göteborg
#1
3 augusti 2012 - 00:55
Gilla
Hej, jag undrar om ni tar någon form av näringstillskott för att hålla energinivån antingen som återhämtning eller som ett komplement till måltider. Vad i så fall och varför? Är det någon som använder Herbalifes Formula 1 shake? Vad tycker ni om det och hur använder ni den?
Shadow Man
1970 • Lund
#2
3 augusti 2012 kl 04:13
Gilla
Nej, varför skulle man behöva ta ett sådant näringstillskott?
Kan man laga mat och därmed äter en allsidig kost så behövs det inte.

Herbalife kör väl med Multi Level Marketing (MLM) som är en nyare form av pyramidspel. Den enda skillnaden är att MLM är tillåtet enligt lag. Onödiga och dyra produkter.

Är du kinkig kan du väl ta en kopp kaffe istället - helt klart prestationshöjande. Gott är det också.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
3 augusti 2012 kl 06:31
Gilla
Haller med Shadow Man.
Tillskott och vitaminer ar en dalig ursakt for att ata skrapmat.
Sloseri med pengar.

Lagg pengarna pa riktig hemlagad mat med massor av gront och frukt.
Skippa alla halvfabrikat och kemikalie mat.
HR
1972 • Stockholm
#4
3 augusti 2012 kl 09:31 Redigerad 3 augusti 2012 kl 09:35
Gilla
Hej Michael,
själv händer det att jag trycker i mig s.k. Powerbars mellan varven, men det är för att jag inte alltid hinner eller har tillgång till mellanmål.

Efter ett mycket hårt pass har det hänt att jag hällt i mig någon form av juice eller liknande till min Powerbar och eller banan, men sedan ser jag till att få i mig mat snarast efter att jag kommit hem. Själv tankar jag på med lite långsammare kolhydrater när jag kommit hem, men direkt efter ett pass tankar jag ibland lite snabbare kolhydrater. Protein i mängder direkt efter löpning passar inte mig, fett känns helt fel direkt efter ett pass om det inte rör sig om en handfull nötter/nötblandning förstås.

Normalt sett skulle jag avråda från alla former av pulvertillskott (pulveriserade kalorier) för en normalt till ganska hårt tränande person. Magen får väldigt lite att jobba med och ändå ganska många kalorier, känns inte som en bra grund att hälla i sig socker eller pulverkalorier regelbundet.

Tränar man på elitnivå eller oerhört mycket måste man ju se över sin kost men även där känns det som att det är mycket sällan som man behöver ta till annat än vettig mat, vettiga mellanmål och god sömn för att orka med.

Den jag känner som var agent åt Herbalife var alltid trött, tränade sällan och hade problem med vikten - som alltid kom tillbaka när hon slutade med pulvret. Jag tror inte produktportföljen har utvecklats nämnvärt efter det.

Detsamma gäller de tanter på ett gammalt jobb som körde Nutrilett soppdiet. Det fungerade tills de slutade med dieten och började äta vanlig mat. Problemet var ju inte maten utan att de satt på kontor och åt lagad mat och fikade som om de rörde på sig till vardags. Men de satt ju bara still. Och förstod inte varför de inte kunde hålla vikten i schack.
1969 • Åkersberga
#5
3 augusti 2012 kl 09:52
Gilla
Instämmer med föregående talare, blir kanske tjatigt men jag tycker det här är viktigt att sätta ner foten emot så jag räcker oxå upp handen. Hoppas inte det här är en förtäckt reklamtråd, fast isåf går det rätt dåligt eftersom jag gissar att merparten av Jogg:are är ganska negativt inställda till pulverdieter.

Jag tror på riktig mat, och vad som är riktig mat för löpare diskuteras ju rätt flitigt här på Jogg :)

Jag tar Omega-3 och D-vitamin och nyttan dessa diskuteras också, men jag har valt göra så.
1965 • Kungsholmen
#6
3 augusti 2012 kl 10:00
Gilla
Hålla energinivån?
Jag har omvänt problem, jag får i mig för mycket energi.
Så nej, jag tar absolut inga tillägg.
1986 • Enköping
#7
3 augusti 2012 kl 10:10
Gilla
Likt Magnus tar jag Omega-3 (nåja, sporadiskt iallafall) då jag inte äter fisk. Då jag har extremt svårt att hålla vikten har jag ibland nyttjat kolhydratspulverblandningar när jag tränat som mest, men instämmer likväl med övriga talare om att det inte behövs om man äter ordentligt. Dyrt som fan är det också.
H Mattisson
1923 • Sundbyberg
#8
3 augusti 2012 kl 10:10
Gilla
Håller med de övriga som svarat. En powerbar är väll inget fel iofs men ett väldigt dyrt alternativ. Tycker man det är jobbigt att tugga direkt efter träning (att man ska fylla på med kolhydrater och protein direkt inpå träning är de flesta överens om) så kan man dricka välling, chokladmjölk eller mixa bananer och ett par ägg i mjölk.
Jag petar i mig nötter ur en skål under dagen som tillskott (ej att rekomendera om du vill gå ner i vikt).
1982 • Linköping
#9
3 augusti 2012 kl 11:40
Gilla
Jag gör så här, jag äter allt jag kommer över, samt tar shakes :P, Min filosofi, rör man sig så blir man inte tjock, Samt får förbättrad fys (förhoppningsvis)
1965 • Kungsholmen
#10
3 augusti 2012 kl 12:08
Gilla
"rör man sig så blir man inte tjock"

Kan du vara snäll och berätta detta för min kropp, den har svårt att fatta.
Faktum är att träning ger väldigt lite extra kalorifärbränning speciellt i de små mängder som de flesta tränar.
1978 • Malmö
#11
3 augusti 2012 kl 13:23
Gilla
Själv ersätter jag ca två middagar i veckan med en proteinschake som jag blandar med mjölk istället för vatten och även tillsätter en banan. Detta för att träningspassen är så sent på kvällen att jag inte vill ställa mig att laga mat, att jag vill gå ner lite i vikt och att det blir så sent om jag först ska laga maten och sedan äta den. Det funkar bra för mig. Jag har gått ner 4kg på 5 veckor och mår utmärkt. Men det fungerar säkerligen inte för alla. Dessutom tar jag en multivitaminbrustablett de dagar jag schaken. I övrigt och under normala omständigheter är jag för att äta normal vettig mat.
Vill du ha pulver i olika former hade jag hållit mig långt ifrån Herbalife som så vitt jag vet till och med blivit fällt i domstol för att bedriva pyramidverksamhet och istället handlat på http://www.gymgrossisten.com/
HR
1972 • Stockholm
#12
3 augusti 2012 kl 20:10 Redigerad 3 augusti 2012 kl 20:10
Gilla
Powerbars är dyrt. Men bekvämt. Det finns några som är bra men jag är inte märkesberoende och kan knappt namnge några.

Abrakaren O: man kan slaska i sig vad som helst om man tränar hårt (såg din tråd om mycket träning tidigare men skrev inget där) men man kan omedvetet sabba sitt upplägg genom att äta "fel" eller ogenomtänkt.

Med fel menar jag att man kanske äter fel mat vissa dagar beroende på vad man ska träna eller har tränat. Jag levde igenom en väldigt hård träningsperiod med sex dagars träning i veckan och aldrig utan att ta i ordentligt vid varje träning. I ganska många år. Det var slitigt och gav resultat men hade jag gjort om det idag hade jag både ätit annorlunda, tränat mindre, fått bättre resultat och varit mindre sliten. Jag försökte bli "bra på allt" och över lag var jag fruktansvärt vältränad men rent krasst var jag nog inte bäst på någonting egentligen.

Magnus
Stockholm
#13
3 augusti 2012 kl 20:55
Gilla
Omega-3 och D-vitamin för min del eftersom jag inte direkt gillar fisk och det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten. Mindre D nu på sommaren dock.
1982 • Linköping
#14
4 augusti 2012 kl 08:29
Gilla
Jo, egentligen så är det ganska kasst som ni säger, :) , det mesta jag äter är dåligt ohc det blir sämre resultat.. men det är svårt att ändra från något till bättre när det blir sämre om jag gör det :P
1962 • Göteborg
#15
9 augusti 2012 kl 02:07
Gilla
Det är en del som tar proteinpulver blandad med vatten direkt efter träning. Någon som gör det eller har erfarenhet av det?
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#16
9 augusti 2012 kl 09:37 Redigerad 9 augusti 2012 kl 09:38
Gilla
Efter träning om man är sugen funkar en Pucko och en banan lika bra som alla andra typer av "regainers" a'la Gainomax.
999 av 1000 hårt tränande personer klarar sig utmärkt utan Proteinpulver. Vanlig mat täcker med råge behovet. Orkar man inte laga mat efter en sen träning får man väl bunkra upp lite i kylen och ha en "matlåda" klar att ta till :-)
De som kan ha nytta av proteinpulver är de som tränar styrka hårt för att öka muskelvolymen. För dom kan det vara svårt att hinna med att äta tillräckligt mycket. Dessutom innehåller en del pulver ytterst tveksamma kemikalier som jag inte vill ha i kroppen på regelbunden basis.
Sen tror jag att det bara finns ett sätt att gå ned i vikt (apropå den diskussionen ovan) och det är att varaktigt ändra sin kost.
Ökad motion är säkert bra för välbefinnandet men gör mycket lite i det stora hela. En minskning av sockerintaget brukar göra mer.
Men man mår bättre och blir lite "fastare" i hullet av allt springande :-)
Robin
2008 • Götet
#17
9 augusti 2012 kl 09:49 Redigerad 9 augusti 2012 kl 09:50
Gilla
Bättre att köra EAA än vassle i samband innan träningen, efteråt spelar det ingen större roll så då kan man köra det billigare vassle. Men att träna på låga nivåer och inte äta efteråt ska inte underskattas heller: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110403090259.htm

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.