Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 4695 visningar

Lösningen på mitt vad problem?

1975 • älvsjö
#1
8 augusti 2012 - 09:33
Gilla
Hej!

Jag har haft jättemycket promblem med smärtor i vaden under flera år, ibland så pass att jag varit tvungen att halta mig hem. Jag har tidigare gått till sjukgymnast och behandlat, gjort tåhävningar, strechat med fokus på vaden,fått massage, ätit magnesium, skaffat skins och ändrat löpsteget. Allt detta har hjälpt någorlunda det har släppt lite grand. Men nu när har jag börjat satsa för att springa lidingöloppet och då har jag börjat dra upp distansen lite försiktigt. Jag springer inte alls långt, ca 10km, så får jag jätteont och smärtan kommer tillbaka på ett obehagligt sätt.

Sedan så läste jag boken born to run och har blivit jätteinspirerad av den. Där nämner han ju att det är jätteviktigt att springa backträning. Jag har efter det lagt in två pass i veckan och då försvinner smärtan! Oftast redan under passen. På söndagar springer jag distanspass (om man nu får kalla 10km distans). Efter avslutat pass så hade jag så ont i vaderna att jag knappt kunde gå. Jag tar mig då iväg till "min" backe och börjar köra på 4set om fyra minuter. Första setet kunde jag knappt genomföra, det andra gick lättare, trean och fyran genomfördes utan några som helst bekymmer.

Varför blir det så? Ska livet vara en lång uppförsbacke från och med nu? Hoppas någon har någon kul teori.
Mattias
1974 • Borås
#2
8 augusti 2012 kl 09:38
Gilla
Hmm, kan det vara så att vaden och hälsenan inte sträcks ut till full längd i uppförsbackar? För mig är det nog så, tror jag, benen är mer böjda och det blir mer framfotslöpning och hälen kommer aldrig ner i backen på samma sätt som vid löpning på plan mark.
1975 • älvsjö
#3
9 augusti 2012 kl 10:03
Gilla
Utifrån vad du skriver så kan jag förstå om det inte gör lika ont på grund av att den inte blir lika utsträckt som på planmark. Men att smärtan i princip försvinner av att jag springer uppför känns ändå märkligt för min del.
Mattias
1974 • Borås
#4
10 augusti 2012 kl 19:51
Gilla
Tja, om muskeln i vaden får återhämtning genom att belastas på ett annorlunda sätt ett tag så kanske smärtan försvinner? Jag vet egentligen inte, gissar mest.

Hade själv problem med svaga vader och hade några bristningar, men dagliga tåhävningar och även en eller två gånger i veckan på gym med viktmotstånd så har vaderna blivit starka och nu kan jag i princip behandla dom hur som helst utan att få smärta eller träningsvärk.

Det viktiga tycker jag var att inte sluta med tåhävningar (även med viktmotstånd) när skadan var läkt, utan fortsätta och öka mängden och belastningen för att verkligen hålla vaderna i form.

Om du "bara" springer 10 km och ändå får problem, så tyder det nog på nåt problem med löpsteget eller vader som behöver en rejäl genomkörare regelbundet för att bli starkare. Men som sagt, jag drar slutsatser efter vad jag tror, är ingen expert och utgår bara från egen erfarenhet.

Mattias
1974 • Borås
#5
10 augusti 2012 kl 19:55
Gilla
Kan tillägga att jag springer mycket i minimalistskor (FiveFingers och Merrell Trailglove) som ger mer jobb för vaderna och tränar upp dom. Har förstås fått öka distansen långsamt.
HR
1972 • Stockholm
#6
10 augusti 2012 kl 20:37 Redigerad 10 augusti 2012 kl 20:43
Gilla
Drog tillbaka min gissning då magkänslan säger att den nog var fel.

Till moderator: råkade flagga mitt eget inlägg när jag skulle ändra texten...
HR
1972 • Stockholm
#7
10 augusti 2012 kl 20:45
Gilla
Prova ett par skor med mer uppbyggd häl och försök hålla normalt tempo i dem.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
11 augusti 2012 kl 10:29
Gilla
Håller med Mattias om att du kan behöva fortsätta stärka vadmusklerna med tåhävningar och gärna med vikter. Men med backlöpningen har jag motsatt teori: normalt sträcker man ut vaderna mera vid löpning uppför backe, det kan fungera som stretch. Prova att springa kuperad distanslöpning, det kanske funkar? Lidingöloppet är tämligen kuperat, särskilt från 15 km, men det finns ju långa rätt plana partier. Dock inga 10 km.
Som test är ju Henriks förslag att springa med uppbyggd häl bra, antingen blir det väl värre eller bättre. Det går väl att tejpa fast någon lämpligt hopvikt tygbit som en kil under innersulan om du inte har skor med tjock häl sedan gammalt.
1975 • älvsjö
#9
14 augusti 2012 kl 07:53
Gilla
Ni som förespråkar tåhävningar? Hur länge har ni hållit på innan det ger något resultat? Själv gjorde jag tåhävningar från augusti tom februari förra året utan att det blev bättre något mycket bättre alls. Jag gjorde 3x15 på varje fot morgon och kväll. Dock inte med tyngder.

Jag ska prova att springa med kil. Jag skulle hellre se att jag går åt det minimalistiska hållet. Men jag ska försöka i alla fall. Det går ju alltid att plocka ur om det inte hjälper.

Tack för intressanta kommentarer
Mattias
1974 • Borås
#10
14 augusti 2012 kl 08:00
Gilla
Svårt att säga hur lång tid det tog innan det hände nåt, men resultaten kommer med tiden, och med att man ökar belastningen. Gör du även excentriska tåhävningar, dvs. upp med båda fötterna och sakta ner med en fot lyft, så att all belastning kommer på ett ben?

Från ungefär samma mängd som du, 3x15, så blir det nu 3x50 med båda fötterna och 3x20 med en fot i taget. Inte varje dag, men tre-fyra gånger i veckan. I drygt ett år har väl detta pågått regelbundet, skulle jag tro.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
14 augusti 2012 kl 10:00 Redigerad 14 augusti 2012 kl 10:09
Gilla
Har själv kört excentriska tåhävningar mot hälsenetendiinos, då började jag med 15 på vart ben tre gånger om dan och ökade med 5 om dan tills jag nådde 100, fortfarande tre gånger om dan om jag hann med. Behövde köra statisk stretch efteråt för annars kändes vaderna stela.
Har sen förstått att man gärna ska göra hälften av dem med lätt böjt knä för att belasta soleus-muskeln ordentligt, annars är det främst yttre vadmuskeln som stärks.
Tycker alltså att 3x15 utan vikter är lite. Som att gå uppför en trappa tre gånger om dagen. Inte konstigt om man inte ser nån effekt.
1975 • älvsjö
#12
14 augusti 2012 kl 15:37
Gilla
@Mattias Ja det är sådana tå hävningar som jag gjort. Alltså med foten lyft.

@Oldboy Den jämförelsen var träffande. Det är klart att det inte händer mycket då.

Då blir det till att köra på med ökat antal tåhävningar siktar mot att köra hundra stycken. Jobbigt att jag ska ha så dålig koncentrationsförmåga. Känns inte troligt att jag ska kunna räkna till hundra under så lång tid utan att komma av mig :-(. Ett år känns som utsiktslöst lång tid. Nåväl jag får väl börja annars kanske tio år rullar på och det är säkert ändå värre då.

1986 • London
#13
1 september 2012 kl 12:58
Gilla
Om det är okej så lånar jag tråden lite.

Jag har själv upplevt problem med trötta/stela vader från och till men det har gett med sig allt eftersom jag börjat springa mer, längre och varierat. Har även stundtals kört med tåhävningar vilket jag har upplevt hjälpt.

Jag har sprungit regelbundet från och med januari 2009 och anser mig själv som en åtminstone medelmåttig löpare, som tagit mig igenom ett par marathon och lopp som Lidingöloppet. Nu till min fråga:

För knappt två veckor sen sprang jag drygt 11 km till jobbet och upplevde det som ganska tungt, men fullföljde utan några stora problem. Av någon anledning stretchade jag inte den dagen vilket jag normalt sett alltid gör. Dumt, jag vet. Sen dess har jag upplevt väldigt stela vader och även om det har blivit lite bättre känner jag fortfarande att vaderna nu är det som sätter gränsen för hur jag kan springa mina pass (har sprungit fyra pass sen dess).

Tror ni mina stela vader har att göra med att jag inte stretchade den dagen? Det har trots allt gått nästan två veckor och det är inte som att jag helt plötsligt chockat kroppen genom att börja springa igen.

Hoppas det är okej att jag lånar tråden.

Niclas
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#14
1 september 2012 kl 13:24
Gilla
För att bli fri från stela vader tycker jag det är bra att komplettera med massage. Jag har själv haft stela vader förut, men det släpper snabbt med egen massage med petflaska under vaden. (en vad i taget. ) Numera gör jag alltid det när jag har stela vader och vaderna brukar bli mjuka och bra på bara ett par dagar!
Hälseneproblem hade jag för ett och ett halvt år sedan och blev fri från det med hjälp av tåhävningar. Precis som Oldboy säger är det viktigt att belasta vaderna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.