Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 8365 visningar

Smärta baksida lår

Miriam Cedervad
1974 • Karlstad
#1
6 september 2012 - 12:51
Gilla
Hej!
När jag löptränar så får jag emellanåt ont i baksidan låren. Det liksom svider och de känns stelare och stummare vartefter, till slut måste jag stanna och stretcha/gå. Det börjar efter 2-3 km. Är trött i ländrygg/korsrygg emellanåt också så jag förstår att det säkert har nåt samband...
Kan det bli hjälpa med mera uppvärmning? Vilken sorts uppvärmn? Bara jogg eller lite styrkeövningar?Jag styrketränar hemma med utfall, kettlebellövningar, höftlyft, rygglyft, är stark i plankanövningar m.m. Finns det fler övningar som är bra för detta?
Jag försöker stretcha efter varje löp/styrkepass. Tycker det är så frustrerande att få ont när jag egentligen bara vill/och kan springa på om det inte vore för detta :)

Supertack på förhand för massor av bra lösningar ;))
1971 • Bollnäs
#2
6 september 2012 kl 14:29
Gilla
Gå till ngn som kan se vart du har en dålig balans i kroppen. Det låter som en imbalans (heter det så?) i kroppen.
1981 • Örebro
#3
6 september 2012 kl 14:40
Gilla
Ibland är det ischiasnerven eller någon av dess förgreningar som orsakar en sån reaktion som du beskriver. Den blir retad av någon anledning och musklerna runt omkring försöker avlasta genom att spänna sig, vilket såklart inte är så bra i långa loppet. Det är alltså de spända musklerna du märker av. I synnerhet om du har känningar kring ländryggen också, så kan det finnas ett samband.

Testa denna: http://www.youtube.com/watch?v=p3AMa832ovA&feature=relmfu

5-10 ggr om dagen, ca 20 rep/ben. Den ska hållas smärtfti, dvs det här är varken stretching eller träning utan en rörlighetsövning riktad mot nerven. Ju mindre det känns desto bättre är det.
Miriam Cedervad
1974 • Karlstad
#4
6 september 2012 kl 18:30
Gilla
Tack Johnny för youtubetipset. Ska genast prova.
Miriam Cedervad
1974 • Karlstad
#5
15 september 2012 kl 18:24
Gilla
Har kört övningarna som ovan men absolut inte så ofta som rekommenderat, men har inte haft ont faktiskt. Lite känningar idag men stretchade riktigt noga och mkt rygg och höfter idag efter träning. Fler som haft problem med baksidorna?
1970 • Ljungbyhed
#6
26 september 2012 kl 09:42
Gilla
Känner igen mig i Miriams beskrivning av att kunna spring någon km innan jag får känningar i baksidan på låret. Trodde först att det var en sträckning som irriterade. Har försökt rehabilitera mig sedan april och även sprungit några lopp med en diffus smärta i baksida som inte känns outhärdlig under löpningen. Inbillar mig att det känns mer när jag löper i uppförsbackar. Har under sommaren försökt att låta bli att löpträna för att bli av med smärtan med utan framgång. Igår fick jag besked av sjukgymnasten att det kunde vara ischiasnerven som var irriterad. Hoppas nu på snabb bättring efter att ha fått en del rörlighetsövningar att utföra.
Miriam Cedervad
1974 • Karlstad
#7
28 september 2012 kl 19:31
Gilla
Jag känner absolut av mera när jag springer i uppförsbackar också! Tror också att det kan vara nåt i ryggen... Kanske ska kontakta sjukgymnast då trots allt...:)
Per K
1974 • Västerås
#8
28 september 2012 kl 20:18
Gilla
Jo, har också lite känningar i baksidan lår till och från. Tror mest det beror på att jag har för stram muskulatur, men jag är inte säker.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.