Löpning Tävlingar & Motionslopp 10 inlägg 1738 visningar

startplats

1974 • onsala
#1
26 januari 2013 - 17:05
Gilla
Hur vanligt är det överta någons annans startplats . Pga skada e dyl , när det inte är tillåtet som gbgvarvets fall ?
1984 • Ljungby
#2
27 januari 2013 kl 15:41
Gilla
Det är väldigt vanligt, är väl bara å kolla i köp å sälj forumet här när det närmar sig varvet så förstår man att det är vanligt. Men är ju lite tråkigt att man inte kan få göra namnbyte.
1979 • Göteborg
#3
27 januari 2013 kl 15:56
Gilla
Fenomenet är vanligt. Dock har gbgvarvet verktyg för uppföljning men vet inte vad de verkligen gör åt det.

Den enda faran med det är om det händer en olycka under loppet och personen som förolyckas har en nummerlapp som inte stämmer med sin identitet, men det är extremfall.
HR
1972 • Stockholm
#4
27 januari 2013 kl 16:11
Gilla
Ja, eller otyget att någon otränad pajas låter sin hyfsat tränade kompis springa ett lopp för att kunna seeda till startgrupp ett (och slippa trängseln) och väl där så agerar han bromskloss och springer på en tid som är markant sämre än året innan.

Jag är för att man ska få göra ett namnbyte och sälja sin plats - men av princip så tycker jag att man inte får ta mer betalt än grundavgiften och ett arrangören sedan tar en mindre summa för omregistrering och namnbyte för att täcka administrativa kostnader. Jag förstår att man inte vill bjuda på den merkostnad det medför om trehundra löpare ska av/påregistreras i samband med t ex ett Maratonlopp.

Blir det som så att det blir tillåtet att sälja startplatser till fritt pris på populära lopp så lovar jag att sätta det i system för att folk ska fatta hur jävla dumt det är.

Då kan jag lätt lägga ut för trettio till femtio startplatser i mina bekantas namn och sedan suga på karamellen och börja auktionera ut platserna någon månad eller två innan loppet och skapa en proteststorm mot oskäliga priser. Det verkar ju vara så det måste gå till eftersom arrangörer inte verkar vilja göra det rätt ifrån början.

En fin förtjänst för mig, hatad och bannlyst som en paria ifrån alla löpforum och en martyr för den goda sakens skull.

Jag kan köra en kombo med konsertbiljetter också.

Spring-steen kanske vore passande att gå på kvällen efter Maran? ;)
1978 • Arboga
#5
27 januari 2013 kl 16:19
Gilla
LL och Vasaloppet är ju här föredömen som t.o.m sätter upp facebook sidor för byte av startplatser.

Men för att förhindra risken med strategiska uppköp som Henrik spekulerar i skulle det vara bättre om arrangörerna åtar sig att köpa tillbaka platser för t.ex 75% och kan sedan sälja dessa själv till de som ligger i kölistan. för t.ex 125%. Då kommer de som tagit sig vatten över huvudet eller blivit skadade få tillbaka pengarna och de som anmäler sig sent (i mån av plats) få en plats utan att betala orimligt höga priser.
HR
1972 • Stockholm
#6
27 januari 2013 kl 16:29 Redigerad 27 januari 2013 kl 16:30
Gilla
Per C #5: bra förslag.
Kanske vore det bra om man fick teckna en "avhoppsförsäkring" för 20-25kr i samband med anmälning till loppet.

Det ger arrangören ett bra tillskott då kanske bara mindre än 5-10% utnyttjar försäkringen och då kan den som tecknat försäkringen få tillbaka hela beloppet fram till en månad / tre veckor innan start och därefter en fallande skala på ersättningen ner till runt 75% och kanske ett totalstopp på byten eller retur av startplats sista fyra fem dagarna till en vecka innan.

De återlämnade platserna går sedan ut till normalt pris och merkostnaden täcks av den frivilliga försäkringen.

För övriga gäller samma fast med returavdrag på 75% ifrån början. :)

1977 • Eskilstuna
#7
27 januari 2013 kl 17:53
Gilla
Risken med svart marknad, om namnbyte tillåts, torde minimeras ganska lätt om endast en biljett per personnummer kan köpas.

Om "resebolag" etc köper biljetter kan det väl bli lite svårare förstås.
Men tävlingsarrangören borde ju egentligen inte ha något som helst intresse att sälja startplatser endast till enskilda personer.
Dom populära loppen blir ju fulla och det tror jag dom skulle bli utan gruppköp också, eller?
Då antar jag att arrangören dessutom tjänar mer per startplats.

1956 • PARTILLE
#8
28 januari 2013 kl 08:44
Gilla
Jonas #3 Jag har för mig att detta inträffade under det varma Göteborgsvarvet för ett par år sedan. En som åkte till sjukhuset hade köpt startplatsen.
Prc C #5: Det ligger stora vinster för arrangörerna att inte tillåta namnbyten. De skyller på säkerhetsskäl, men det är bullshit. Det är endast ekonomisk vinning. Att Göteborgsvarvet tar emot drygt 60000 anmälningar är för att de kan få kalla sig världens största halvmara. Men skulle alla anmälda ställa upp, skulle loppet och startområdet med stor sannolikhet kollapsa. GV banan sväljer in 60000 deltagare. det är ju trångt redan nu med ca 43000 startande.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#9
28 januari 2013 kl 13:10
Gilla
Stockholm Marathon går att avanmäla sig till. Fram till 14 februari får man tillbaka 85% av startavgiften. Efter detta datum går det dock inte att göra nått. Den 15:e febrauri släpper dom alla "avanmälda" platser till nya deltagare.

(Jag vet för jag har precis skickat in min avanmälan pga hopparknä...)

En rätt ok lösning men kanske lite väl långt före start. Det är ju ändå 3,5 månad kvar till start från den 14 feb...
1987 • Råcksta
#10
28 januari 2013 kl 18:44
Gilla
Henrik: En "avhoppsförsäkring" vore något, det kommer alltid att finnas folk som hoppar av och det är tråkigt, då det finns andra som kanske ville köra, men inte får plats pga detta krångel.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.