Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 23339 visningar

Jobbigt Slem

1982 • Linköping
#1
26 mars 2013 - 22:13
Gilla
Hej, jag undrar lite , jag är inte förkyld eller sjuk när jag springer men ALLTID så kommer det massor av slem från slemhinnorna i näsan (som massa snor), och massa saliv och slem i halsen , så jag nästan spyr..

Måste spotta massor när jag springer samt snyta ut massa snor.. är så grymt trött på det ... Vad är liksom problemet... ?

Tack på förhand..
Samuel H
1979 • Järfälla
#2
28 mars 2013 kl 21:44
Gilla
Jag har periodvis samma problem. Jag kopplar det till mn ansträngningsastma, och det blir värre i samband med och efter förkylningar. Åtminstone ett par veckor sitter det i efter en förkylning för mig. Efter ett snabbt pass får jag då riktiga kväljningar, inte alls trevligt...
eg0n
1986 • Gävle
#3
29 mars 2013 kl 01:01
Gilla
Jag har haft detta problem under ca 8 års tid. Jag är kroniskt snorig och täppt i näsa, och det blir värre i samband med träning (och nej jag är inte beroende av nässpray som alla tror när man berättar om problemet). Ibland blir det även precis som för dig att jag får tjockt segt slem i halsen och att luftvägarna sväller igen.
Vad det beror på vet jag inte, har gjort hur många allergiutredningar som helst ihop med övriga undersökningar och tester av min näsa, luftvägar och luftflöde, det enda man kan anta är att jag har känsliga luftvägar och slemhinnor.
Eftersom att man har konstaterat att jag har ganska svårt att andas och p.g.a. svullnad får dåligt luftflöde genom näsan fick jag en operation som kallas konkotomi som genomfördes för precis två veckor sedan idag. Konkotomi innebär att man bränner bort vävnad/näsmusslorna eftersom att dom ofta samlar på sig snor eller kan vara i vägen, speciellt om dom blir svullen. Efter ingreppet är det alltså meningen att jag ska kunna andas lättare och snora betydligt mindre. Det kan dröja ett par veckor innan man märker full effekt så jag väntar med spänning eftersom jag redan tycker att det är stor skillnad.
Vet inte om du blev nå klokare av mitt svar, men vet fotfarande inte ens själv vad det beror på riktigt, förutom att det skulle vara känsliga luftvägar och slemhinnor.
Det som man oftast får prova om man går till läkaren är en antiinflammatorisk nässpray som heter nasonex, den kan du köpa receptfritt på apoteket. Spraya 2-3 ggr om dagen under 2-3 månader för att se om en eventuell inflammation går över. Känner du dig tveksam så prata med läkare först, men dessa ordinationer fick jag av nässpecialisten i alla fall.
Du kan också prova att skölja näsan med koksaltlösning 1-2ggr om dagen, t.ex. innan löpturen. man kan antingen köpa en "näskanna" eller använda en stor medicinspruta. Koksaltlösning gör man lätt själv, koka 0,5 l vatten med en tesked salt och låt svalna innan du använder det.
1982 • Linköping
#4
30 mars 2013 kl 08:20
Gilla
Så känsliga luftvägar\slemhinnor ökar slemproduktionen för att "skydda" dem då, låter otroligt korkat av kroppen att hindra min träning :P ..

@ Samuel: ja, det är störande att man tex behöver stanna upp träningen för att spy alternativt försöka inte spy.. :/, förstår dig där..Ansträngningsastma låter segt, kanske skulle kolla upp det där.. hmm..

@ eg0n: Dock tycker jag inte att jag har problem med att andas , att det svullnar upp på så sätt som du beskriver det , mer bara att det blir massor av slem\snorbildning.. men konkotomi låter hyffsat, dock får man vänta lite.. Låter otroligt störande om det skulle vara inflammation.. Men jag gissar att ditt problem är när du väl börjar träna eller är det alltid så ?

eg0n
1986 • Gävle
#5
30 mars 2013 kl 19:48
Gilla
Ja inflammationerna kan vara envisa men i sånt fall så ska det enligt min läkare gå över efter en längre behandling med nasonex (ca 3 mån). Fördelen med det är ju att man kan prova på egen hand och se om det blir någon förbättring. Men även om det är inflammation så ska man kunna träna som vanligt, jag har under hela min process aldrig blivit uppmanad att avstå träning.
Mitt problem är kroniskt, dygnet runt året runt, mer eller mindre. En dålig dag måste jag snyta mig flera ggr per timme, en bra dag ca var annan till var tredje timme. Äckligt och så satans drygt. Det blir värre när jag tränar, i synnerhet löpning.
1982 • Linköping
#6
1 april 2013 kl 12:47
Gilla
Fy fan, det där med att snyta sig hela tiden låter så jävla segt :/,
nu testade jag på att springa, orkade springa 8,6km inte så farligt mycket slem som det brukar vara.. Så på så sätt är det väl en förbättring, kanske är dagsform, hur mycket vätska man har i kroppen, som spear lite roll med.. ?

Men ditt problem kommer dem som sagt bränna bort då för att minska snor\slembildningen då.. hoppas det där blir bättre helt klart.. vet ju hur det är att vara förkyld på riktigt med,, :/

Ja , man får fortsätta mosa på med träningen helt klart.. jag måste dels för jobbet, och sen dels för andra planer och hälsa.. :P
Gissar att du springer på som vanligt då, med att du itne avstår träning..
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#7
30 januari 2014 kl 12:30
Gilla
Har haft samma problem under ett par veckor nu. Lugn löpning funkar bra men så fort jag ökar kommer snor/slem som ett brev på posten och ibland får jag stanna upp för jag får kväljningar.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.