Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 1986 visningar

Hjälp! Vilka är mina nästa skor?

Kristoffer
Sverige
#1
18 april 2013 - 20:35 (Redigerad 18 april 2013 - 20:38)
Gilla
Hej jogg!

Jag började springa för snart ett och ett halvt år sedan. Då sprang jag i ett par Saucony Omni vilket väl får ses som stabila standardskor.

Mitt andra par löparskor så valde jag att fortsätta med Saucony eftersom jag trivdes med dem men jag köpte ett par Guide istället som är lättare, med mindre dropp och mindre pronationsstöd. Jag inbillar mig att jag fick mindre känningar i knäna med dessa skor men det kan också vara så enkelt att jag hade sprungit några månader och stärkt upp musklerna runt knäna.

Nu börjar det bli dags för mitt nästa par. Är lite sugen på att fortsätta resan mot lättare skor och eventuellt även överge pronationsstöd helt och köpa neutrala skor. Har tittat lite på Mirage men är lite orolig att jag ökar skaderisken jämfört med att köpa ett par nya Guide som jag ju trots allt är nöjd med.

Frågan är helt enkelt om jag ska fortsätta med det som funkar eller riskera skador (?) genom att köpa en lättare sko med dess fördelar och nackdelar.

Tips om lämpliga skor mottages gärna. Måste inte alls vara just Saucony även om det så klart alltid är svårt att överge den första kärleken. :-)

Tacksam för all hjälp jag kan få. Vet att det finns otaliga trådar med liknande frågor innan men en till kan väl inte skada?

P.S. Om någon samtidigt kan förklara vad definitionen på en "driven löpare" är så vore det toppen. T.ex. Löplabbet använder det uttrycket ofta. D.S.
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#2
19 april 2013 kl 13:23
Gilla
Mitt byte blev från Omni till Mirage och det funkade bra för mig. Svårt att säga något om skaderisken med att byta, beror väl på förutsättningarna. Gäller så klart att lyssna på kroppen och kanske inte pressa för hårt i början.

Min tanke när jag skaffade Omni var att ha den som mängdsko och (så småningom) komplettera med någon annan lättare sko. Guide kompletterat med Mirage eller Fastwitch i ditt fall, kanske?

I mitt fall sket sig planen när det visade sig att jag fick skavsår efter ett par kilometer varje pass. Då fick det bli ett snabbt inköp av ett par Mirage och som tur var så har det funkat bra.

Har du testat Mirage eller någon annan lättare eller mer neutral sko i butik?
1980 • Åby
#3
19 april 2013 kl 18:17
Gilla
Mirage/Kinvara låter väl vettigt? se till att inte byta över en natt bara utan låt övergången bli snäll mot fötterna så lär det inte bli några problem.
Kristoffer
Sverige
#4
19 april 2013 kl 19:48
Gilla
Tack för feedbacken!

Jag tänkte jag skulle testa dem hos någon sportkedja på stan innan jag köper dem.

När jag köpte mina Guide så började jag använda dem parallellt med mina Omni ett tag. Tanken är att göra samma nu. Använder fortfarande mina Omni ibland eftersom de inte är helt slut men det blir allt mer sällan.

Tror det kan bli ett sommarprojekt efter Varvet att vänja mig vid ett par lättare skor och sedan kanske springa något millopp till hösten med dem. :-)

Ingen som vill propagera för skor motsvarande Mirage fast från någon annan skotillverkare? Jag har dålig koll på andra märken.

Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#5
19 april 2013 kl 20:51 Redigerad 19 april 2013 kl 20:52
Gilla
Sprang i New Balance 1223 innan bytet till Saucony. Hade de inte försämrat kvaliteten på 1226 så hade jag nog kört NB som mängdsko och Mirage som kvalitetssko. (Nu ska de tydligen ha fixat efterträdarmodellen - kommer inte ihåg vilket namn de har nu)

Man kör ju gärna på det som funkar. Nu har jag inte haft några direkta problem, men det vet man ju inte innan man testat.
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#6
19 april 2013 kl 22:54
Gilla
Gick från Kayano till Mirage ll utan några som helst problem. Dessutom kan man få dem väldigt billigt på Start fitness nu.
1961 • Katrineholm
#7
19 april 2013 kl 23:27
Gilla
Jag har hållit på och löptränat till och från 1989. Kallade mig själv elitmotionär ett tag och sprang många tävlingar från 33 min på milen till 1.15 på halvmaran. Jag har testat massor av skor har även varit sponsrad av några märken, men alltid fallit tillbaka till Nike air pegasus som föresten kom fram 1989, men har blivit mer vidareutvecklad med mer dämpning. Just nu kan man köpa den som Intersportkund för jag tror 899kr. Jag har alltid hållit mig till en vikt på 63-70kg och är normallöpare.
1986 • Karlstad
#8
20 april 2013 kl 09:41 Redigerad 20 april 2013 kl 09:41
Gilla
Mitt tips är Saucony Fastwitch 5. Helt klart det bästa jag haft.

Vilket ioförsej inte säger mer än min personliga åsikt såklart.

http://www.wiggle.co.uk/saucony-grid-fastwitch-5-shoes-aw12/

Funkat för både 6-timmars och 5km :-)
Kristoffer
Sverige
#9
20 april 2013 kl 20:16
Gilla
Kul med fler tips!

Enligt Löplabbets hemsida så kom första Nike Air Pegasus redan 1983! Då sprang jag nog en del också men lite mer ostrukturerat och antagligen med ett par Lejonskor med kardborreknäppning. :-) De kan nog vara sköna men de verkar ha mer dropp och vara tyngre än de jag har och det var inte riktigt det jag var ute efter just nu.

Fastwitch verkar ju vara snäppet "värre" än Mirage/Kinvara. I alla fall får jag det intrycket eftersom den säljs som en tävlingssko.

Provade Mirage 3 idag tillsammans med Guide 6 som referens. Sprang inte med dem utan gick mest runt med dem i butiken och försökte notera skillnader. Mirage kändes skön på foten så nu lutar det ännu mer åt att det blir mina nästa skor. Blev inget köp idag dock för min storlek fanns inte i någon butik i Göteborg. Vilket kanske var lika bra för då kan jag köpa dem billigare på nätet med gott samvete.
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#10
21 april 2013 kl 16:39
Gilla
Beror väl lite på om du tänker dig ett enda par för all träning och tävling eller två par: ett för mängd och ett för kvalitetspass/tävling.

I princip så är jag sugen på att köpa ett par Fastwitch men ett par trailskor är nog mer prioriterat. Å andra sidan var ju det där ett bra pris på Wiggle.

Apropå "driven löpare" skriver de så här:

About Racing Running Shoes

Racing shoes are ultra-lightweight, built on a curved last and stripped of the majority of cushioning and stability features found on most training shoes. Generally, the lighter the shoe, the more minimalist the design. You should choose these if you’re a fast, elite runner concerned predominantly with weight. Unless you’re very light, these aren’t for you if you run a marathon outside 2:45, or 1:30 for a half.
Kristoffer
Sverige
#11
4 maj 2013 kl 19:21
Gilla
Idag fick jag tummen ur och beställde ett par Mirage 3 från Start Fitness för 850 kr. Tror det blir bra.

@Håkan: Racing running shoes låter ju inte riktigt som att det är för mig då kanske. Som tur är kategoriserar Saucony Mirage som träningssko så jag är safe. ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.