Löpning Skador & Rehab 39 inlägg 22789 visningar

Operation av benhinnebesvär?

1982 • Luleå
#1
9 juli 2008 - 11:00
Gilla
Hej!

Har länge (alltid) haft problem med benhinneinflammation, och har provat nästan allt. Jag har vilat bort det (årslånga uppehåll), köpt stabila skor (japp, jag pronerar), masserat benhinnorna, sköljt varmt/kallt efter träning, använt salva, och naturligtvis alltid börjat säsongen så kort och långsamt att det nästan känns löjligt..

Nu senast har jag skaffat ortopedgjutna inlägg som gjort det hela mycket bättre, men inte helt bra.. Ska iofs ge det ett halvår till av mycket försiktig träning, men jag tänkte redan nu försöka få lite information om att operera benhinnorna eftersom jag har hört talas om det här och var (sjukgymnaster och även här på forumet, http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=1167).
Vad är det för operation (vad gör läkaren egentligen?), vad är sannolikheterna för nackdelar och risker, vem utför sådana operationer, och vad kostar det?

Är det någon här på forumet som har genomgått en sådan operation och kan upplysa mig litegrann? Jag vore väldigt tacksam för information :)

MVH
Erik
< < < 1 2 > > >
1990 • Kungsbacka
#2
9 juli 2008 kl 15:03
Gilla
Springer du mycket på asfalt?
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#3
9 juli 2008 kl 15:55
Gilla
Hej Erik!

Hade själv detta problem där jag testade allt utan att det hjälpte; kyla, vila, salvor - ja allt.
Hur löljligt det än kan låta så blev min hjälp och räddning följande;

Efter att ha läst en artikel, där det nämndes att en orsak kan vara att den djupa vadmuskeln är för dåligt stretchad, så började jag med detta.....och vips - inga fler problem! Jag stop på tåspetsana i trappan och sjönk så djupt ner det gick och jag orkade vilket gjorde under.
Det hela känns så här 3 år efteråt nästan skrattretande efter att, precis som du, provat allt annat.
Vi har en i vårt löpsällskap som oxå hade/har problem, som efter att ha provat allt fick till en operation. Det som gör, om jag inte missminner mig, är att det går in och klyver benhinnan på något sätt.........säkert någon annan som kan detta bättre.
Hur som helst, det var snart 1.5 år sedan för min kompis och tyvärr så har han fortfarande problem så en operation kanske inte nödvändigtvis hjälper heller.......
Sophia I.
1983 • Malmö
#4
9 juli 2008 kl 18:26
Gilla
Jag har för mig att jag sett att man får jättestora ärr på smalbenen efter en sådan operation. Men jag är inte säker. Och ärren kanske inte gör dig någonting?

Jag har i alla fall också haft problem med dessa j*vlar i vår men har vilat i 6 veckor snart (och känner inget längre) och hoppas jag så smått kan börja springa igen.

Hoppas du får bukt med benhinnorna snart i alla fall!

Masih Yazdi
1980 • Stockholm
#5
9 juli 2008 kl 18:38
Gilla
Hej,

Jag opererade benhinnorna för samma problem för ca två månader sen. Är lite osäker på vad läkaren exakt gjorde, han använde sig av uttrycket "göra rent". Hur som helst så är det sagt att operationen ska vara lyckosam i ca 70% av fallen. För egen del vet jag inte riktigt än om det har funkat bra men det känns som att det blivit en liten förbättring iaf. Måste hinna springa mer innan jag kan dra riktiga slutsatser.

En nackdel med operationen dock är att det är en begränsad del av benet som skärs upp. Har man som jag ont nästan hela vägen från knät ner till hälen så måste man välja en viss del på ca 10 cm som man bedömer att man har mest ont och operera där. Dessutom ville min läkare endast ta ett ben i taget så om operationen funkar så får man ta andra benet vid ett annat tillfälle.

M
1973 • Uddevalla / Bokenäs
#6
9 juli 2008 kl 22:28
Gilla
Jag har alltid under min ganska unga löparkariiär haft ont i benhinnorna. Men det försvann nästan över en natt. Jag försökte sporadiskt ändra mitt löpsteg något...vet ej vad jag gjort med vipps var flera års problem så gott som bortblåsta.

Visst, om jag klämmer och trycker så känns det lite men inget som kan räknas som besvär.

Förvisso känner jag numera en del smärta i höfter och ovansida knä men besvären blir mindre och mindre och det känns som om det kommer försvinna förhoppningsvis.

Mitt amatörmässiga råd till dej är följaktligen att försöka ändra ditt löpsteg något. Det kan bli JACKPOT!!!
csaba
1973 • Malmö
#7
9 juli 2008 kl 22:38
Gilla
har du provat med antiinflamatorisk medicin ?
Diklofenak sandos eller kortison spruta ( i samband med vila).
Lisa Ando
1964 • Umeå
#8
10 juli 2008 kl 00:00
Gilla
Min son född -91 opererades i februari. Bägge benen. Ärren blev ungefär 10-12 cm långa men jag uppfattade att benhinnorna längs hela smalbenen skars upp (muskeln "släpps ut" ur ett för trångt fodral)och dessutom lossades från smalbenen så att inget drag i själva smalbenen ska kvarstå. det är "draget" som gör ont. Efter operationen följde vila i ungefär 6-8 veckor, med sjukgymnastik, massage av ärr för att hindra att ärren skulle läka ihop med underliggande vävnad och lättare träning. Grabben hade några bakslag med ont igen men troligtvis var det "spöksmärtor" - att smärtan liksom hänger kvar för att hjärnan är funtad så. Han fick bra pepp av en sjukgymnast. Nu klagar han inte över smärtor i benen och är igång med fotbollsträningen igen. Oftast är oskuret bäst och innan operation hade seriösa försök gjorts med stretching, liknande som Nicklas Månspers beskriver, för det ska enligt läkare och sjukgymnaster oftast hjälpa. Så tipset är väl att få tag i en bra sjukgymnast på Idrottsmedicin exempelvis och få riktigt bra övningar och testa i ett par månader och funkar inte det... försöka hitta en duktig ortoped som kan snitta.
1982 • Luleå
#9
10 juli 2008 kl 16:23
Gilla
Tack alla för era kommentarer!

Jenny: nej, jag springer aldrig någonsin på asfalt, bara på motionsspår i skogen vilket jag förstått ska vara det bästa för benhinnorna..

Måns: jag håller på en del med yoga och får nog skrytsamt påstå att jag är väldigt mjuk, även mina vadmuskler... Iofs kanske jag måste bli _ännu_ mjukare, så jag ska prova lägga in vadstretchen innan löpning.. kan ju knappast skada..

csaba: jag har bara provat med salva, Voltaren tror jag det var, och det hjälpte litegrann.. Är Diklofenak receptfri? Har du tips på nån annan antiinflammatorisk medicin? Nån på forumet nämnde några piller nån gång? Har dessa mediciner några andra biverkningar, och kan man ta dem en längre tid?

Pär: hur förändrade du ditt löpsteg då? Ska jag prova ändra steglängden, eller nedslaget, eller vad?

Vart hittar man sjukgymnaster/ortopeder (kan en ortoped genomföra en operation? jag trodde man behövde en kirurg för det?) i göteborg, någon som kan rekommendera någon kunnig?
csaba
1973 • Malmö
#10
10 juli 2008 kl 16:54
Gilla
Erik- Diklofenek är inte receptfri . voltaren oci i salva är inte lika stark (och efektiv). prova gå till läkare och få det utskrivet.
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#11
10 juli 2008 kl 18:00
Gilla
En ortoped utför operationen, går in och som tidigare beskrevs, snittar upp benhinnorna som ligger som skidor kring musklerna och skapar mer plats. Ett problem är att operationen inte alltid hjälper, och som med alla ingrepp finns risk för komplikationer. Frugan fick ena benet fixat för nån månad sedan, det har inte blivit bra och dessutom har hon förlorat känseln på en bra bit av underben och fot. Återstår att se om den kommer tillbaka.

Diklofenak är för övrigt samma sak som Voltaren och finns receptfritt på apoteket som medel mot migrän bland annat. Recept krävs för högre dos.
Martin Dahm
1975 • Skövde
#12
10 juli 2008 kl 19:51 Redigerad 10 juli 2008 kl 19:53
Gilla
Det känns som vi blandar hinnor här :)

Man kan ha två problem som i sig inte är relaterade till varandra:

- Benhinneinflammation, vilket kännetecknas av att värken sitter kvar efter och mellan löppassen, kan ofta behandlas med någon form av antiinflammatorisk medicin (salva, tabletter elelr kanske också injektioner (enligt tidigare i tråden)).

- Förträngda muskelfack, musklerna ligger innesluten i en muskelhinna som växer och expanderas i takt med att muskeln växer. Om muskeln växer väldigt fort, t ex vid hård och intensiv träning, kan det bli så att muskelfacket inte hinner växa lika snabbt. När man sen tränar så blir muskel "strypt" eftersom muskeln expanderar tillfälligt av ökad blodgenomströmning, hinnan kan dock inte expandera tillfälligt. Detta minskar blodgenomströmningen och man kommer att få en ansamling av mjölksyra som byggs upp under passet. Det ger en kraftig, tilltagande smärta som dämpas med massage och vila (kyla och/eller värme kan också hjälpa). Smärtan sitter inte kvar efter passet (mer än någon timme till dess muskeln är "ventilerad" på mjölksyra) och dyker upp efter en ganska kort stunds träning.

Jag har haft båda varianterna, benhinneinflammationen har alltid gått att behandla med antiinflammatoriska preparat (på mig) och jag vet inte vad man gör vid en sådan operation.

Muskelfacken (i mitt fall de främre av de fyra som finns i underbenet) fick opereras. Op sker under lokalbedövning och ortopeden gjorde ett litet snitt (4-5 cm) mitt på underbenet. Sen lyfte han upp ett veck av muskelhinnan och skar ett litet hål på den. Sen använde han ett instrument som ser ut som en klyka med rundade spetsar och en egg i mitten. Han sprättade upp muskelfacket hela vägen, från ca 5 cm under skenbenets topp ner till några cm över fotleden (det låter som när man river isär ett lakan!) och sedan syr man ihop snittet i huden. Benet lindas och man ska försöka hålla sig i högläge ett tag efter operationen för att inte benet ska svälla. Jag fick avlasta med kryckor några dagar men kunde gå efter bara en till två dagar. Jag fick med mig lite starka värktabletter också, men de behövdes inte...

Efter operationen har jag inte haft några problem, muskeln tittar upp lite suspekt i det snitt som bildades och även nu, tio år efteråt, kan man känna mycket tydligt var snittet börjar och slutar. Båda benen opererade och inga komplikationer.


Ok, det jag ville poängtera med mitt inlägg (som blev lite mer omfattande än jag tänkt mig) var att man bör klarlägga om det är muskelhinna eller benhinna som spökar och få rätt behandling!
1982 • Luleå
#13
10 juli 2008 kl 20:28
Gilla
Martin: jättetack för ditt klarläggande inlägg, detta var nyheter för mig och det känns bra att jag fått reda på detta nu :) Jag tror nog att den första, som stannar mellan passen, är det jag har lidit av, och jag ska nog prova att, ifall det inte funkar den här gången (peppar peppar, hittills ser det ju iaf ..ok.. ut) så ska jag nog prova få tag i lite receptbelagda antiinflammatoriska som nästa utväg..

Tack alla för hjälpen! :)
1982 • Luleå
#14
10 juli 2008 kl 20:32
Gilla
Hmm, jag kom på en fråga till.. Martin: var sitter då benhinnorna, som i fall 1 (smärtan som stannar mellan passen)? Jag trodde att benhinnorna var de som satt runt muskeln, men om de är muskelhinnorna, vart är benhinnorna? Sitter runt själva benet (skelettet) kanske, det låter ju logiskt? Men varför skulle de då överansträngas vid löpningen?
Roger Elimä
1978 • Enköping
#15
10 juli 2008 kl 20:59 Redigerad 10 juli 2008 kl 21:02
Gilla
Hej Erik. Kan inte det där anatomiska nåt vidare. Men vill säga en sak. Du pratar om att du bara springer på motionsspår.

Sprang förra året själv väldigt mycket på alla möjliga underlag. Har aldrig haft så svåra benhinnebesvär som efter då jag körde intervaller på barkbana. Fick lära mig att stretcha vader och framsida underben genom att "sitta" på fötterna. Plötsligt försvann besvären. Verkar som det var muskler och senor som "dragit ihop" sig!.

Sprang tävlingar på asfalt utan besvär. Även intervaller på tartan (friidrottsbana) som ska vara hårdare än barkbana. Även där inga besvär.

Ska tillägga att det inte är en universalmetod. Ditt problem kan ha med annat att göra. Men löpning på mjukt underlag kan ge lika stora besvär.

Styrketräning av fram och baksida underben plus stretching är dock de enda råd jag kan ge.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#16
10 juli 2008 kl 23:38
Gilla
# Nicklas Månspers, hade lite problem med benhinna och körde med dina rekomendationer ett par dagar bara och idag sprang jag ett långpass och hade inga besvär, tack för tipset
Johan Bäck
1971 • Örebro
#17
11 juli 2008 kl 00:30
Gilla
Erik: som namnet mer än antyder sitter benhinnan tätt mot benet (periost) och runt muskeln sitter muskelsäcken (fascia). En ortoped opererar (i princip) allt som har med rörelseapparaten att göra (muskler, senor, skelett och leder) medan en kirurg i huvudsak opererar saker i buken samt de flesta större kärlen.

En inflamation är inte en skada eller sjukdom i sig, utan ett (eg. 3 ) symptom på problem. Vid skada försöker kroppen dels skydda den skadade kroppsdelen genom att skapa smärta ("det du håller på med är inte bra så håll dej stilla") och dels skapa en gynsam läkmiljö genom att öka genomblödningen (rodnad) och höja temperaturen. Ibland börjar dock inflamationen "leva ett eget liv" dvs själva inflamationen blir värre än skadan den försöker bota. Det kan alltså ibland efter långvariga problem där man "provat allt" vara idé att prova antiinflamatoriska preparat som tex voltaren, naproxen ol.

Att i ett akut skede med nyuppkommen smärta försöka maska problemet genom att, liksom hockeyspelare, käka stora doser NSAID-preparat (Non Steroid Anti Inflamtoric Drug) riskerar bara att förvärra skadan, då den viktiga skyddsmekanismen slås ut (smärtan - "stilla, du är skadad").
Martin Dahm
1975 • Skövde
#18
12 juli 2008 kl 01:10
Gilla
Erik: Kändes som att Johan B hade betydligt bättre koll på hinnorna än jag någonsin kommer att ha :)

...så jag får väl konstatera att jag nog inte kan tillföra mer till den delen av diskussionen!!

Min redogörelse var egentligen resultatet av några års traglande med just sådana besvär, och den behandling jag fick. När det var som värst för mig sprang jag varvlopp på kilometerspåret och kunde som bäst löpa 500-600 m, sen fick jag gå resten... Det var ingen bra uppladdning för officershögskola!

Men nu funkar det, jag kan ibland känna av benhinnorna i början av en träningsperiod eller när jag växlar underlag. Men lite lugnare tempo och mer vila mellan passen så släpper det snart.
Jenny Brandt
1981 • Grödinge
#19
2 september 2008 kl 19:39
Gilla
Hej!

Jag har problem med benhinnorna, eller muskelhinnorna snarare och funderar på operation. Vet nån om man operar båda benen vid samma tillfälle?
Portkod 2120
1980 • HAlland
#20
3 september 2008 kl 16:53
Gilla
Jenny,

Då det inte finns några garantier vid vård, speciellt inte vid operation är det god praxis att operera en sida först. Blir det gynnsamt resultat tar man nästa senare.

Utan att repetera mkt av de goda råd som sagts här på tråden vill jag ytterligare tillföra tryckvågsbehandling som behandlingsmetod. Detta är en metod som oftast (inte alltid som allt annat) har goda resultat. Sideffekterna utav metoden är mycket få och lindriga då den ej involverar opertion. Gå gärna in på www.ergomove.no för att se information om detta.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.