Löpning Träning 19 inlägg 7334 visningar

Era bästa styrkeövningar

1976 • Skarpnäck
#1
3 oktober 2013 - 20:50
1 Gilla
Jag tycker att det är ganska svårt att sålla i vilka styrkeövningar man ska köra för löpning. Det finns ju hur mycket som helst att välja mellan. Vilka är era favoriter och varför?

Här kommer mina:

Excentriska tåhävningar: Känns som man alltid behöver starka vader vid löpning, speciellt lite mer offensiv sådan med landning på framfot/helfot.

Utfallssteg: Har provat en del andra övningar för att stärka baksida lår och säte, men denna övning känns grymt effektiv. Har inte hittat någon lika bra. Tar dessutom rätt bra på framsida lår.

Plankan: Bra för hållningen och bålstabiliteten.

Excentriska benspark (i maskin): Har lite tendenser av känningar av hopparknä ibland, och det känns som att denna övning är bra att stärka det problemområdet.

Sidoliggande höflyft/benlyft åt sidan (a la Jane Fonda): Bra att stärka gluteus medius för att förebygga löparknä.
Petersson
1980 • Linköping
#2
3 oktober 2013 kl 21:08
Gilla
Skulle vilja säga frivändningar, men gymmet jag tränar på har inte ändamålsenlig utrustning, så jag säger böj ...främst ryck och front.

Vill hitta en bra övning för baksida lår eftersom jag tycker mig vara svag där. Marklyft och good mornings verkar inte räcka och finnen är jag för klen för. Tips?

Tåhävningar känns mer som rehab än styrka, men inte desto mindre obligatoriska. Brukar avsluta de flesta mina passa med såna.
hxman
1976 • Skåne
#3
3 oktober 2013 kl 21:39 Redigerad 3 oktober 2013 kl 21:46
Gilla
1968 • Kållered
#4
3 oktober 2013 kl 22:16
Gilla
Finnen verkar bra, men tuff mot knäna kanske? :)

Frivändningar har jag försökt lära mig, men det är ju ruggigt svårt rent motoriskt
Linus
1977 • Blentarp
#5
3 oktober 2013 kl 22:52
Gilla
Finnen är trevlig, det tog bara några träningar innan jag orkade hålla mot långt ner. Marklyft, knäböj och någon enbensövning brukar oxå ingå.
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#6
4 oktober 2013 kl 00:37
Gilla
Om man har tillgång till stång/vikter tycker jag marklyft och benböj är bra basövningar för styrka. Kör man hemma utan vikter kan man göra enbensböj utan stöd. Tåhävningar som någon annan också nämnde. Det kan man köra enbens också samt fylla en ryggsäck med böcker, då blir det en fin styrkeövning.

Bålträning: L-sits gillar jag. Använder en köksstol. Har köpt viktmanschetter till vristerna för extra utmaning, används också till liggande benlyft/fällkniven. Jag kör en del hängande benlyft också.

Kontinuitet och progression är två fina ledord för styrketräning.

Jag inbillar mig att min bålträning har gjort att jag orkar hålla uppe löpsteget bättre i slutet av loppen. Tidigare tappade jag all löpform på slutet även i kortare lopp. Nu känns det bättre, även om jag är säker på att det finns massor att jobba på fortfarande.

Hade jag haft tillgång till en träningsbänk hade jag tränat för dragonflags, en strikt utförd dragonflag ser rätt imponerande ut. Fast det lär knappast vara tidsoptimalt att träna på om man prioriterar löpningen :)

Petersson
1980 • Linköping
#7
4 oktober 2013 kl 07:24
Gilla
Frivändningar är svåra men värda att lära sig. Se till att stången har bra kullager, annars sliter den mycket på händerna. Se också till att du kan dumpa vikten om du missar - järnvikter på parkettgolv är inte optimalt.

Ska försöka beskriva min favoritövning för bål, vet inte vad den heter:

Placera fötterna/smalbenen på en pilatesboll och ställ dig i armhävningsposition.
Rulla bak bollen med raka ben, rygg och armar (extendera latsen) tills dess att pannan vidrör marken.
Byt riktning på rörelsen och återgå till armhävningsposition.
Fortsätt rörelsen (flex vid höft) med raka armar, ben och rygg tills dess att du står på tå på bollen och överkroppen är nära lodrätt.
Byt riktning på rörelsen och återgå till armhävningsposition.
Upprepa.
1984 • Göteborg
#8
4 oktober 2013 kl 09:37
Gilla
Jag slår ett slag för chins & dips som är två bra övningar man aldrig kan köra för ofta. Stärker upp rygg, bål, biceps & triceps.

Brukar alltid gå att hitta något ställe under en löprunda där man kan utföra dessa övningar och då får nästan hela bålen en genomkörare.
1976 • Skarpnäck
#9
4 oktober 2013 kl 09:46
Gilla
Jag har helt låtit bli att träna armar och överkropp, min styrka är helt inriktad på löpningen. Men det är klart, stärker det bål och rygg så kan det ju vara en poäng med dem.
Peter
1985 • Luleå
#10
4 oktober 2013 kl 12:06 Redigerad 4 oktober 2013 kl 12:06
Gilla
Jag tror nog att så länge man inte har väldigt specifika elitmål (där träning av överkropp sinkar en vikt- eller tidsmässigt) och/eller aktiverar sig i vardagen så är man nog förtjänt av allmän styrketräning av hela kroppen. Än mer så om man har ett stillasittande jobb.

För baksida lår kan jag tipsa om draken (google it).

Basövningarna ger en bra genomgång av kroppen, jag försäker få in benböj, marklyft, bänkpress, militärpress, skivstångs- eller hantellrodd och chins varje vecka (fallererar allt som oftast). Sen komplettera med lite tåhäv, dips, enbenssquats, utfall, shrugs de veckor jag tror mig få in fler än 2 styrkepass (i praktiken aldrig).

Jag har en tanke om att få in plankan och liknande kroppsviktsövningar i samband med löpning 1-2 gånger i veckan men jag tror det när jag ser det :)

Sen tjatar jag om det här i diverse trådar, men var inte rädd att lyfta tungt. Mo Farah kör på rätt bra i knäböj, 5x5 med 1,5 gånger kroppsvikten, tror jag mig ha läst nånstans.

Jimmie Nordberg
1984 • Matfors
#11
4 oktober 2013 kl 12:36 Redigerad 4 oktober 2013 kl 13:04
Gilla
Mycket intressant, jag lägger mest fokus på bålen för tillfället.

dvs, plankan, marklyft framförallt.
1981 • Örebro
#12
4 oktober 2013 kl 12:53
Gilla
Vet inte om det finns någon bättre träning för bålen än knäböj och marklyft?
Linus
1977 • Blentarp
#13
4 oktober 2013 kl 13:54
Gilla
Det gör det Johnny
1981 • Örebro
#14
4 oktober 2013 kl 14:33
Gilla
Beror såklart på ändamålet, men jag har svårt att se t ex hur plankan ska ge bättre löpning?

Iofs går samma sak att argumentera mot knäböj. Min gissning är dock att det är lite mer överförbart till inte bara löpning utan även andra sporter.

Har för mig att det fanns någon studie där man tittade på just knäböj mot specifika rotationsrörelser för golfare, eller möjligen någon kastidrott. Knäböjen var bäst där.

Vilka övningar tänkte du på Linus?
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#15
4 oktober 2013 kl 16:05
Gilla
Jag tror som Johnny att knäböj (och marklyft) är väldigt effekiva när det gäller att träna bålen (förutsatt att tekniken är bra). Jag kompletterar med benlyft och hjulet för den raka muskulaturen, och typ ding dongs och olika sidokast för den sneda muskulaturen.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#16
4 oktober 2013 kl 16:51
Gilla
Utfallsgång med bålvridning och knäkontroll, med eller utan vikter.

Omvänd finne! Luta kroppen bakåt, spänn bål och höft, håll händerna bakom huvudet med en vikt i händerna, suger bra i låren.

Bäckenlyft med balansplatta. Ligg på rygg, en fot på plattan. Plattan ska ligga mittför det benet du jobbar med så att knät inte vrider sig inåt/utåt. Lyft höften.

Sidoplanka med vikt i den fria handen. För armen uppåt och ner under kroppen.

De här övningarna gillar jag! Marklyft måste jag börja med, har provat några gånger men tycker att ryggen tar skada. Kanske gör jag fel eller lyfter för tungt?
Daniel A
1975 • Uppsala
#17
4 oktober 2013 kl 17:28 Redigerad 4 oktober 2013 kl 17:29
Gilla
Jag har ungefär ungefär samma favoritövningar som du Emil -- excentriska tåhävningar, utfall och planka.

För gluteus medius har jag kört liggande benlyft och musslan, men jag har en ny favorit: sidoplanka med benlyft. För jobbig övning för mig egentligen då jag inte orkar hålla en rak fin planka med höften framme hela tiden, så jag kör med stödjebenet böjt 90 grader i knäleden än så länge för att inte falla bak i höften vid benlyftet.

För magen gillar jag också en övning där man ligger på rygg, med låren rakt upp och smalbenen horisontellt i utgångsläget, pressar ner ländryggen i golvet och håller kvar där hela tiden, och sedan omväxlande sänker ett ben i taget mot golvet. För mig håller denna övning ordning på ljumskar som bråkar och krampar ibland.

Enbens bäckenlyft är också en favorit för att få fram höften i löpsteget. Denna kör jag antingen med det andra benet böjt och uppdraget så långt som möjligt (man kan klämma fast en tennisboll eller liknande i ljumsken), eller med det utsträckt.

För tillfället har jag problem med ena foten/ankeln, så till tåhävningar kör jag även omvända tåhävningar, tex i trappa eller med ryggen mot en vägg och fötterna en fotlängd ut -- för att även stärka framsidan av underbenen. Jag har också kört 'fotlyft insida' i trappa eller på tröskel för att stärka insida smalben och motverka för mycket pronation, men jag vet ännu inte om denna övning är en favorit.

Stå på ett ben och blunda -- tränar balansen och man känner hur musklerna nere i fot och smalben aktiveras.

Och sist men inte minst, finns det något bättre än att avsluta kvällen med några meter crabwalk? Dra dig fram med hjälp av tårna och fotvalven i raskt tempo!
Petersson
1980 • Linköping
#18
4 oktober 2013 kl 21:30
Gilla
Femmor med 1,5 x kroppsvikt i böj är väl inte så värst tungt när man väger 60 kg och är världselit?
Peter
1985 • Luleå
#19
4 oktober 2013 kl 22:09 Redigerad 4 oktober 2013 kl 22:10
Gilla
Kanske inte, just vikten är vääääldigt osäkra uppgifter. Men det är ok för en som lägger rätt mycket tid på annan träning, och främst bra tyngre än vad gemene joggare tror man kan köra utan att man vaknar upp med gigantiska lår som det tar emot att springa med.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.