Löpning Löpning - Triathlon 63 inlägg 10652 visningar

Tips inför första ultra distansen

elin antonsson
1983 • Tidaholm
#1
29 oktober 2013 - 22:00
1 Gilla
Hej!

Efter ett svårt år har av hittat det som hjälper 100 gånger bättre än antidepressiva, nämligen långdistans. Alltså känslan av att "klara" ett långt pass är underbart!

Därför har jag bestämt mig för att ta mig från Ullared till skillingaryd på mina egna ben med hunden som sällskap. Just bara för att jag kan och lever.

Nu söker jag därför Er expertis, vad ska jag tänka på, ha för strumpor och så vidare. Har aldrig gjort något liknande innan.

Planerar att gå och springa om vart annat.

Vänligen
Elin
< < < 1 2 3 4 > > >
elin antonsson
1983 • Tidaholm
#21
30 oktober 2013 kl 19:19
Gilla
Tack för de härligt uppmuntrande orden!

HUNDEN kommer att få all uppmärksamhet som behövs, ingen vill min hund mer väl än jag själv.

Idag har jag handlat:

Tigerbalsam
Vaselin
Liniment
Reflexer
Lampor (som gör att jag syns)
Vätska med salter
Vätskebälte
iPod nano
Kompressionsstrumpor
Compeed
Torkade blåbär
Kycklinghjärta till hunden
Mm

Dippar kommer det att bli, men på något sätt så är det tanken på dessa som sporrar. Förstår att man inte är lika kaxig när de väl kommer dock.

Var inne på löplabbet i Gbg idag för att handla alla saker, men med det bemötande som jag fick där gjorde att jag gick utan att köpa en enda sak. Tog mig till stadium istället och fick en underbar service. De hade inte alls samma sortiment, men det skiter jag i.

Jag ska rapportera om hur det gått. Håll tummarna ni som vill, och tack åter igen för uppmuntrande ord och bra tips!
1972 • Norsholm
#22
30 oktober 2013 kl 19:32
Gilla
Jag får ganska ofta in knasiga löpartankar som inte är realistiska alls, men ärligt talat så är du snäppet värre och jag tycker att det är underbart.
Du är värd alla uppmuntrande ord som finns och jag tror att många här både hejar på dig och vill läsa om hur det går.
Att följa löparbloggar med folk som springer maraton jättesnabbt kan vara kul, men att läsa om någons riktiga äventyr när dom är ute på en tur dom egentligen inte borde klara.
Hoppas att du är en skrivare och återberättar, precis hur det var känslomässigt och tankemässigt.
Lycka till....
elin antonsson
1983 • Tidaholm
#23
30 oktober 2013 kl 20:09
Gilla
Bild uppladdad av elin antonsson
Uppladdning ;)
Mr. B
1963 • Hemma
#24
30 oktober 2013 kl 20:21
Gilla
Du har nästan ingen träning registrerad här. Hur pass van är du vid marathon? Det här är väldigt mycket längre. Nej, jag förstår inte alls tjusningen med att ge sig på något man inte är förberedd på.

Du har inte heller sagt mycket om hunden. Som Karin L skrev kan även en dalmatiner bli mycket trött utan att det syns.

Seier venter den som har alt i orden - hell kaller man det. Nederlag er en absolutt følge for den som har forsømt å ta de nødvendige forhåndsregler i tide - uhell kalles det. (Roald Amundsen)
1963 • hunnebostrand
#25
30 oktober 2013 kl 20:39
Gilla
Fantastisk utmaning!hoppas verkligen du lyckas.
Skulle bara ge dig några råd (även om jag inte är ultralöpare själv)
Var lyhörd säger kroppen ifrån bryt så du inte skadar dig eller hunden.
Har du ingen löparkompis som kunde följa dig bitvis eller i slutet.
Har du någon vän eller familjemedlem som kunde ta hunden i bilen en del av sträckan och avlasta den typ varannan mil kanske (tror du klarar det utan hunden med denna inställningen som du verkar visa
Lycka till !!! håller tummarna
elin antonsson
1983 • Tidaholm
#26
30 oktober 2013 kl 20:43 Redigerad 30 oktober 2013 kl 20:43
Gilla
Mr. B,
Realism och pessimism kan ibland vara svår att särskilja.
Innebär en tom sida på jogg.se att man inte har någon träning i bagaget?

Jag försöker att se mina hinder i efterhand och inte förstora dem innan de ens blir aktuella. Med lite måtta; göra först och analysera sedan. Men lite tips och råd kan underlätta!

Jag ska tala om huruvida det gick eller inte gick. Om jag hade tur eller begick ett misstag.
1972 • Ekerö
#27
30 oktober 2013 kl 20:48 Redigerad 30 oktober 2013 kl 20:48
Gilla
Som flera andra här oroar jag mig något med att du ska ta hunden med dig. Mycket material och förberedelser för din egen del; skor, kompressionsstrumpor, Compeed, etc. Kycklinghjärtan till hunden ...

Hundens tassar kanske inte klarar av en så lång distans i ett svep, speciellt som ni inte verkar ha tränat så mycket och långt tidigare. Är det dessutom på asfalt så slits deras trampdynor snabbare och de flesta hundar är lojala till sin husse/matte och springer på längre bara för att.

För din egen del är det bara att jogga, knata, gå på så långt det håller. :)
elin antonsson
1983 • Tidaholm
#28
30 oktober 2013 kl 21:01
Gilla
Jimmy, jag tar hemskt gärna emot tips på vad Sally behöver för utrustning. Även hon kommer få vaselin, reflexer osv
1981 • Linköping
#29
30 oktober 2013 kl 21:49
1 Gilla
Du vet vad jag tycker, så jag borde kanske hålla tyst. Men det går liksom inte att "utrusta" bort små krumma ben (som en fralla har) eller utrusta fram en extrem vana vid lååånga (3-10mil) distanser som Sally måste ha för att fixa detta. Jag hoppas verkligen du inser vad du utsätter henne för. Hon kan få skador med bestående men.

Jättetufft av dig att testa nåt du kanske inte är teoretiskt redo för (det tycker jag verkligen!), inte särskilt tufft att dra med dig någon som inte kan välja...
1984 • Stockholm
#30
30 oktober 2013 kl 22:45
Gilla
Håller med Karin om att det är vågat och kul att du ger dig på en sån här utmaning, men hunden kan inte välja och 12 mil låter alldeles för långt om du inte tänkt övernatta ett par gånger längs vägen? Det finns hundar som sprungit marathon och säkert längre men de har tränat för det. Länge i alla exempel jag hittar.

Den här hunden hade visserligen ingen snäll matte med sig, men den dog efter ett halvmarathon:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/hund-sprang-halvmara-dog-senare-i-hjartattack/
1984 • Stockholm
#31
31 oktober 2013 kl 06:23
Gilla
Vargar kan springa upp till 5 mil på ett dygn - franska bulldogs kan springa 12. :)

Skämt åsido, jag är säker på att du vill din hund väl precis som du skrev men eftersom det finns en risk för att du faktiskt tänker ta med din franska bulldog på en 12 mils joggingtur så måste ju någon reagera.

- Om hunden sitter i joggingvagn så känns det ju helt OK iofs. Bara lite onödigt att stänga in den så länge.

- Om du tar 2 veckor på dig så känns det görbarbart men jag tror knappast det är nyttigt för en liten hund att springa 1 mil om dagen så det skulle fortfarande vara vanvård.

- Att springa/gå 12 mil i ett sträck med en fransk bulldog är inte bara galet, det är nog olagligt också. Det är nästan samma distans som de bästa hundspannen i världen gör på ett dygn under VM (40 mil på 3 dagar).

Så lämna hunden hemma så får du bara pepp härifrån istället.
Mr. B
1963 • Hemma
#32
31 oktober 2013 kl 07:55
Gilla
Nu förstår jag också vad det är för hund. Någon måste stoppa den här galenskapen.

En människa har lite bättre möjligheter att klara sig. Men man kan ändå titta lite på hur arrangörer av lopp vidtar åtgärder för att hålla deltagare vid liv och skadefria. Exempelvis går TEC på en liten platt 10km varvbana, med hyfsat gott om fok på banan. Överlevnadsfilt och mobiltelefon är obligatoriskt, och en pacer rekommenderas starkt även för mycket vana ultralöpare. Mörkerlöpning när man är trött skall inte underskattas.

Jag får för mig att de som uppmuntrar Elin mest här, är de som är minst vana vid långa distanser.
1968 • Kapp
#33
31 oktober 2013 kl 08:28
1 Gilla
Läst igenom tråden och måste säga jag är lite förvånad över vad otroligt negativa de flesta är.
Haft olika hundar i över 20år och självklart klarar hunden det om den är tränad för uppgiften, en hund har en fysik som gör de mycket mer lättränade än oss och blir då alltså bättre tränad än löparen som förberett sig till det här om den varit med på samma pass.
Ta med socker till tassarna och ha noga koll på dom för det är det som vanligast blir problem med långa turer med hund,
Så min mening är att hunden klarar det bättre än vad du gör :)
Om du klarar det? ja helt säkert med det blir helt klart en tuff resa,men ta det lungt få i dig näring under vägen så går det om viljan är stor nog, :)
Lyck till!
1984 • Stockholm
#34
31 oktober 2013 kl 09:07
Gilla
Anders.

Det finns mycket som djur klarar av som inte är OK att utsätta dem för. Det här är en sån sak. Att ha sprungit 2 mil nån enstaka gång är inte att vara tränad för uppgiften att springa 12 mil. Att försöka sig på en sån här sak som människa trots bristfälliga förberedelser är kul eftersom man har ett val - att tvinga det på ett djur är inte OK nånstans.
1968 • Kapp
#35
31 oktober 2013 kl 09:21 Redigerad 31 oktober 2013 kl 09:26
Gilla
Tillägg till Mr.B ja jag är van ultralöpare.
Johan Kling: att den 10åriga hunden dog i hjärtattack veckan efter loppet lär ju knappast ha något samman det att göra.

Det som säges om extriören på hunden med krumma ben och att den pga det skulle få bestående med ser jag som nonsen, hunden är född sån och levt och tränat med dom bennen så det går nog helt fin.
jag sett många fall av både på häst och hund där individen varit extriört i vissa fall väldigt "missbildade" med stora avvik som haft fulvärdig liv och varit fungerande jakt hundar och trav/distans hästar.
Ja vem vet kanske den får skader el blir påkörd el dör av hjärta attack,men allt som kan gå galt tycker jag det verkar jobbigt att försäkra sig mot :)

(ursäkta lite dålig stavning,bott i Norge lite för länge)
Kinsei
1974 • Malmö
#36
31 oktober 2013 kl 09:27
Gilla
Vet inget om hundar, men tänker lite så här. Kan du inte ge dig ut lite mer förutsättningslöst än att ha bestämt en viss sträcka. Det kan väl vara ett tillräckligt äventyr att "se hur långt man kommer på en dag". Ta med hunden på morgonen och försök lämna den någonstans på vägen, eller ring och låt någon hämta den efter två-tre timmar. Så kan du fortsätta så långt du kan fram till ett bestämt klockslag. Bli hämtad, åk tillbaka kollektivt eller ta taxi. När det blir mörkt kanske du ändå vill hålla dig till mer centrala vägar där det finns busstrafik.
1968 • Kapp
#37
31 oktober 2013 kl 09:37
Gilla
Johan Kling: Vet du att Elin enda träning är att hon sprungit med hunden 2mils runder några gånger?
Jag tar förgivet att hon och hunden är mer förberedd än det,om inte så lär ju inte Elin klara det speciel bra och får bryta och då blir det nog lagom långt för hunden som jag tror klarar turen fysiskt bättre än ägaren :)

Jag räknar faktiskt med att Elin är en normal sund person som tänker på hundens bästa och har förberett både sig och hunden mer än några runde på 2 mil,
men tolka det hon själv skrev i ett svar här över att hon har mer träning än vad som är i dagboken här på jogg,
1984 • Stockholm
#38
31 oktober 2013 kl 09:50
Gilla
Elin skrev tidigare i tråden: "Hunden hon har varit med på ett antal kortare svängar av typen 2 mil och medan jag ligger på soffan efteråt och känner mig nöjd springer hon runt och jagar katten."

Jag tror också att Elin är en normal, sund person men jag vet det inte och vanvård av djur existerar. Så jag tycker det är viktigt att vi som kommenterar tar det säkra före det osäkra och inte uppmuntrar till något som går galet.
1968 • Kapp
#39
31 oktober 2013 kl 10:11
Gilla
Elin skriver oxå att hon har stötte personer som är beredda att hämta och ta hand om hunden om det skulle vara något,då är hon ju klar över att det är en möjlighet att hunden inte vill vara med på resan,så då tycker jag det verkar som hon ser till hundens bästa,
Jag ser nog heller det som positvit en negativt att hon vill springa långt och även vill ha med hundkompisen.
elin antonsson
1983 • Tidaholm
#40
31 oktober 2013 kl 10:59
1 Gilla
Uppladdning med sovmorgon. Ikväll kommer jag väl bli nervös och sova sisådär...

Anders,
Tack för orden!
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.