Löpning Träning 184 inlägg 21103 visningar

Alkohol och löpning

A R
1967 • stockholm
#1
9 januari 2014 - 10:51 (Redigerad 9 januari 2014 - 10:56)
Gilla
Vill inte förespråka alkoholkonsumtion men tänkte göra ett inlägg och berätta om hur det fungerar för mig som tränar mycket och även dricker mycket.
Jag springer kanske 6 mil i veckan och dricker kanske 4 flaskor rödvin i veckan och en halv flaska whisky, och har inga problem med det. Detta har jag gjort senaste tio åren. innan dess så tränade jag styrketräning.
Jag är noga med att dricka mycket vatten och äta nyttig mat.
Skulle vilja ha kommentarer på detta eftersom jag läst här och där genom åren om hur farligt det är med alkohol och att träna löpning osv.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1965 • Trondheim, Norge/Åre, Sverige
#81
12 januari 2014 kl 20:25
Gilla
Peter P; Jeg har holdt meg til ett glass, og da først og fremst for å si til meg selv at dette skal jeg jo ikke ta for seriøst - det er jo tross alt bare en hobby. :-)
A R
1967 • stockholm
#82
12 januari 2014 kl 20:39
Gilla

Åsa.
Jo jag fick absolut en känsla av att du är besvärad av mig och Peter P som mår väldigt bra trots vårat alkoholintag och Jo jag bad om kommentarer kring mitt alkoholintag kontra träning och jag är väldigt glad över alla kommentarer här ...och jag skriver även egna, som tex om vad jag tycker om nykterister ;)
I sådana här forum är det extremt ovanligt med personer som mig...så därför startade jag denna tråden för att upplysa nykterister och andra om att det faktiskt går att kombinera alkohol och hård träning och att även må bra :)
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#83
12 januari 2014 kl 20:42
1 Gilla
Riskbruk av alkohol diskuteras mycket inom sjukvården idag. Det finns klara definitioner för detta och en konsumtion på 4 flaskor vin och 1/2 whiskey i veckan uppfyller definitionen riskbruk (>14 standardglas för män) med råge.

Med riskbruk menas inte bara ett bruk som ger risk för leverskada utan även fysiska olyckor, psykisk ohälsa mm...
http://www.riskbruk.se/?id=27743

Citat från websidan:
"De flesta alkoholrelaterade skadorna orsakas av personer med riskfylld alkoholkonsumtion, inte av personer med svårt alkoholberoende."

Ang alkohol och löpning är det faktiskt så att alkoholen hämmar leverns förmåga att producera glukos (och hålla uppe blodsockret) sk glukoneogenes. Det är ett känt faktum att diabetiker riskerar lågt blodsocker vid alkoholkonsumtion om de tar sina normala insulindoser.

Leverprover är ett okänsligt mått och påverkan på dessa sker först när levern fått skador av alkoholen.

Om man nu lever i tron att en så stor alkoholkonsumtion inte utgör något problem för en föreslår jag en vit månad, för att se hur det går.

A R
1967 • stockholm
#84
12 januari 2014 kl 20:46
Gilla
Ok Anna,
Hur förklarar du då mina toppvärden som jag fick så sent som i höstas ?
Åsa
1978 • Tyresö
#85
12 januari 2014 kl 20:48
2 Gilla
Skadorna, eller skaderisken, med för högt alkoholbruk är så pass allmänt vedertagna så jag kommer inte sitta och föra dem i bevis. Där tror jag snarare det motsatta råder - om någon vill hävda att ett alkoholintag på fyra flaskor vin och en halva whisky per vecka inte är ett riskbeteende får den nog föra det i bevis.Jag är dock ärligt intresserad av om det finns någon forskning som visar att den mängden alkoholkonsumtion är riskfri. så säg gärna till om du hittar någon.

Konspirationsteorier om att staten eller systembolaget lurar oss tänker jag inte heller argumentera emot, konspirationsteorier är uppbyggda på cirkelresonemang som man aldrig kommer ur om man väl går in där. Om någon nu presenterar forskning som visar riskerna med detta, är chansen stor att du bara kommer se det som en del av konspirationsteorin. Jag har inte tillräckligt engagemang i det här för att hålla på så.

En intressant diskussion tycker jag är huruvida man bör sluta med ett beteende bara för att det är ett riskbeteende. Precis som du säger Peter så finns det så många risker, ska man sluta leva helt? Ska man välja att försöka minimera risken på dem som man har störtst kontroll över? Eller ska man välja att fortsätta med dem man gillar mest oavsett risknivå?

Det fortsätter jag gärna diskutera. Det faktum att för hög alkoholkonsumtion innebär risker för hälsan tänker jag inte fortsätta diskutera. Det är vedertagen, medicinsk kunskap som syns tydligt i den folkhälsostatistik vi har.
Åsa
1978 • Tyresö
#86
12 januari 2014 kl 20:55
Gilla
A R: jag är faktiskt inte alls irriterad på ditt beteende och dina alkoholvanor. Allt vad som gör dig lycklig, mannen, kör hårt!
Vad som däremot irriterar mig är det faktum att du ställer en fråga i ett forum och sedan inte verkar vara intresserad av andra svar än dem som styrker ditt beteende. Nu hävdar du att du bara ville informera och visa på ett exempel, fast det är inte så ditt ursprungsinlägg är formulerat alls.
Om du skrivit att du bara ville visa ett exempel för nykteriskter hade jag aldrig gett mig in i det här. Jag är visserligen inte nykterist, men ett sånt inlägg finns det inget att svara på. Om en person är nöjd med sitt beteende så är det väl inte så mycket mer att säga om det?

Och ang din fråga: du kan absolut ha ett riskbeteende och vara helt utan skador. Det skulle kunna förklara varför du mår bra och presterar väl. En risk är just en RISK för skada och inte en färdig konstaterad skada.
Men det där har vi redan pratat om så jag vet inte varför vi behöver ta om det igen?
A R
1967 • stockholm
#87
12 januari 2014 kl 20:55
Gilla
Jag skiter i forskning, Jag är bevis för att det går att kombinera.
Skulle jag må dåligt och känna att nej jag orkar inte träna idag pga baksmälla, eller nej jag orkar inte gå till arbetet idag pga jag vill hellre sitta hemma och supa. Ja då skulle jag definitivt se över min livsstil. Men jag har haft hör alkohol konsumtion och tränat hårt sedan tonåren och jag är snart 47 år... har topp värden och är skadefri och springer många mil i veckan. Tex igår drack jag två flaskor vin i förmiddagssprang jag 16 km i 9 minus på bra tid.
Åsa
1978 • Tyresö
#88
12 januari 2014 kl 20:56
1 Gilla
#86: Troll är ROLIGA! Vissa söndagar när man har tråkigt kan man leka med dem! :D
1965 • Trondheim, Norge/Åre, Sverige
#90
12 januari 2014 kl 20:58
Gilla
Åsa, jeg er enig med deg, at høyt alkoholkonsum medfører risiko er godt dokumentert, og at dette isolert sett ikke er en veldig interessant diskusjon på Jogg. Det opprinnelige spørsmålet til @AR var vel om hvilken effekt (mye) trening vil ha om man har et høyt alkoholkonsum - er det positivt, nøytralt eller negativt? Jeg vil anta (dog uten å ha grundig sjekket forskning på dette området) at det uansett har en positiv effekt, og at mange kan ha svært gode sportslige prestasjoner selv om alkoholinntaket er høyt. Altså, det er jo ingen grunn til å slutte å trene selv om man drikker noe mer enn hva som strengt talt er bra - snarere tvert i mot.
1965 • Kungsholmen
#91
12 januari 2014 kl 21:00
Gilla
#90: Där har du exempel på en oseriös läkare som kommer med svepande generaliseringar utan någon som helst belägg.
Det var väl samma läkare som påstod att många och täta förkylningar var ett tecken på ett starkt immunförsvar :-)
A R
1967 • stockholm
#92
12 januari 2014 kl 21:00
Gilla
Ang #87
Men Åsa jag är jätte intresserad av dina inlägg :)
Åsa
1978 • Tyresö
#93
12 januari 2014 kl 21:01
Gilla
#88: Skönt! Då är det väl bara att köra på? Varför frågar du om våra kommentarer?
Forskning är inte mer än statistik, som i det här fallet visar risker. Statistik innebär att man gör generaliseringar urifrån undersökningsgrupp. Att man kan se en förhöjd risk innebär således inte att alla har en förhöjd risk. Och en förhöjd risk innebär i sin tur inte att alla kommer drabbas. Så du kan lugnt fortsätta med ditt beteeende om du vill, utan att diskvalificera forskningen. Den stämmer bra, även medräknat det faktum att du mår bra.

En motfråga blir då: Varför vill du inte tänka att det du håller på med är ett riskbeteende? Du kan ju ändå fortsätta som du gör, du behöver inte förändra något. Som sagts redan, det finns en mängd olika risker här i livet. Att hoppa fallskärm är en risk, men många gör det ändå. Bara för att några dör innebär inte det att alla dör. Däremot tror jag den mest långlivade fallskärmshopparen är den som är medveten om att det den gör innebär vissa risker.



A R
1967 • stockholm
#94
12 januari 2014 kl 21:07
Gilla
#94 del 2
Vad är risken med mitt beteende ?
Det är ingen risk för mig, det har gått alldeles för lång tid för det.
Förstår inte vad du menar.
Åsa
1978 • Tyresö
#95
12 januari 2014 kl 21:17 Redigerad 12 januari 2014 kl 21:17
1 Gilla
#95
Verkar som att du inte riktigt förstår innebörden med själva ordet "risk" och "riskbeteende". Riskbeteende är inte ett ord jag hittat på, det är en vetenskaplig term du kan ta reda på mer om själv om du är intresserad.
En risk är alltså, för sista gången, INTE lika med en konstaterad skada. Det är bara en ökad risk för att drabbas av skada. Man kan, om man har tur, leva hela livet utan att bli skadad. Man kan också köra på i 40 år och sedan drabbas. En risk är en risk är en risk...kan inte förklara det på något bättre sätt.

Det har jag, och andra här, försökt oss på att förklara ett antal gånger. Vi har även försökt förklara hur något kan vara en risk även fast det gått bra hittills.
Men jag har inte riktigt engagemang nog att diskutera det på den nivån.

Som sagt, om du trivs med dina alkohol+ träningsvanor och inte förstår resonemang om risk och riskbeteende, så kör på som du gör. Jag känner mig helt trygg i att du inte behöver min bekräftelse för att fortsätta :)

Hade varit en rolig diskussion om den tagit sig vidare, men rundgångsdiskussioner på nätet är jag för gammal för. Lev väl, och jag håller tummarna för att det ska fortsätta gå bra för dig.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#96
12 januari 2014 kl 21:17
Gilla
Jag skrev ju att levervärden är ett OKÄNSLIGT mått för att påvisa skador av alkohol. Man borde alltså inte vänta med att sluta dricka för mycket tills levervärdena stiger!

Läs själv: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1326

För att sammanfatta några viktiga saker från denna källa:
* En "säker" alkoholkonsumtion, för att inte riskera kronisk leverskada (obs! tar inte hänsyn till alla andra hälsoskadliga effekter) för män, anges till 147 gram/vecka = 17 enheter.
* 3 liter vin =33 enheter.

* Allt handlar om risk. Att just du inte utvecklat påverkade leverprover är ju jättebra! Andra faktorer (kön, andra sjukdomar, fetma etc) spelar in. Men varför utsätta sig för risken!! Levercirros (skrumplever) är ett väldigt tråkigt tillstånd.

Längre ner på sidan diskuteras just provtagning och där står bl a

"Som tidigare nämnts saknas diagnostiska kriterier för alkoholleversjukdom och det bör därför understrykas att inga enskilda labprover är tillräckligt sensitiva eller specifika för att kunna påvisa leverskada."

"Utvärdering av alkoholkonsumtion med enbart laboratorieparametrar är otillräcklig p g a brister i sensitivitet och specificitet."

Man kan alltså INTE ta ett gäng blodprover som ser bra ut och därmed säga att levern inte tagit skada av alkohol. Dessutom är blodprover bara en sak. Olyckor och annan ohälsa (risk för bukspottkörtelinflammation mm) ser man inte alls i prover och är egentligen större problem ur ett samhälleligt perspektiv.

Sen kan man inte ha "toppvärden". Antingen ligger levervärden inom normalintervallet eller så gör dom det inte. Inom normalintervallet är de normala, men de kan inte bli "extra bra" som blodfetterna t ex...

A R
1967 • stockholm
#97
12 januari 2014 kl 21:46 Redigerad 12 januari 2014 kl 21:46
Gilla
#96
haha, jasså ok, trodde du menade något annat ... än att bara konstatera att det är riskabelt att leva utanför mammas livmoder ;) Jo det är riskfyllt att leva :(
A R
1967 • stockholm
#98
12 januari 2014 kl 21:57
Gilla
Tack Anna,
Intressant läsning.
Men som jag skrev tidigare någonstans så dricker jag inte samma mängd alkohol varje vecka, så kanske min kropp återhämtar sig när jag inte dricker lika mycket osv...bra värden har jag iaf :)
...hellre lycklig alkoholist än deprimerad nykterist hahaha... ;)
Acke5
1959 • Göteborg
#99
12 januari 2014 kl 22:13
Gilla
"Ang alkohol och löpning är det faktiskt så att alkoholen hämmar leverns förmåga att producera glukos (och hålla uppe blodsockret) sk glukoneogenes."

Tack Anna!

Där fick jag en förklaring till mina (extrema) baksmällor. Antar att vi alla är olika känsliga för lågt blodsocker och jag blir riktigt kass till vardags när jag blir hungrig. (Är det fruktos som festprissen skall inta i stora mängder innan sänggåendet?)

Vidare var jag kanske inte helt fel ute, när jag tidigare i tråden, nämnde att träning medan levern är upptagen med att bryta ned alkoholen kanske inte är optimalt. Vet däremot inte om det skulle vara direkt skadligt i sig.
1978 • Billesholm
13 januari 2014 kl 11:05
6 Gilla
#99...hellre lycklig alkoholist än deprimerad nykterist hahaha... ;) ??

Va rädd för vad du önskar! gränsen kan vara hårfin mellan storkonsument och alkoholist!

Som nykter alkoholist kan jag meddela att min lyckligaste dag som aktiv
inte väger upp värsta dagar som tråkig, inskränkt deprimerad nykterist.

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.