12 januari 2014 kl 21:17
Jag skrev ju att levervärden är ett OKÄNSLIGT mått för att påvisa skador av alkohol. Man borde alltså inte vänta med att sluta dricka för mycket tills levervärdena stiger!
Läs själv:
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1326För att sammanfatta några viktiga saker från denna källa:
* En "säker" alkoholkonsumtion, för att inte riskera kronisk leverskada (obs! tar inte hänsyn till alla andra hälsoskadliga effekter) för män, anges till 147 gram/vecka = 17 enheter.
* 3 liter vin =33 enheter.
* Allt handlar om risk. Att just du inte utvecklat påverkade leverprover är ju jättebra! Andra faktorer (kön, andra sjukdomar, fetma etc) spelar in. Men varför utsätta sig för risken!! Levercirros (skrumplever) är ett väldigt tråkigt tillstånd.
Längre ner på sidan diskuteras just provtagning och där står bl a
"Som tidigare nämnts saknas diagnostiska kriterier för alkoholleversjukdom och det bör därför understrykas att inga enskilda labprover är tillräckligt sensitiva eller specifika för att kunna påvisa leverskada."
"Utvärdering av alkoholkonsumtion med enbart laboratorieparametrar är otillräcklig p g a brister i sensitivitet och specificitet."
Man kan alltså INTE ta ett gäng blodprover som ser bra ut och därmed säga att levern inte tagit skada av alkohol. Dessutom är blodprover bara en sak. Olyckor och annan ohälsa (risk för bukspottkörtelinflammation mm) ser man inte alls i prover och är egentligen större problem ur ett samhälleligt perspektiv.
Sen kan man inte ha "toppvärden". Antingen ligger levervärden inom normalintervallet eller så gör dom det inte. Inom normalintervallet är de normala, men de kan inte bli "extra bra" som blodfetterna t ex...