Löpning Övrigt 266 inlägg 19137 visningar

Ännu en om hundkräk..

1966 • Karlstad
#1
5 juli 2013 - 21:39
11 Gilla
Jag är så inihelvete trött på hundjävlar som ska ut och jaga efter en på vägen. Eller.. egentligen korkade hundägare som inte begriper att det finns en skyldighet att hålla rätt på lopphögarna. Små kräk kan man jaga hem så dom ylar, men dom stora är rent otrevliga och i värsta fall farliga när dom egentligen är rädda. Folk tycks tro att några buskar betyder att man är på landet och allt kan släppas lös. "Kom här, kom här.."
Man borde få ha elpistol med sig i självförsvar.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Hobbylöparn
Östermalms IP
28 februari 2014 kl 08:18 Redigerad 28 februari 2014 kl 08:19
Gilla
Hundar är söta och jag förstår att hundägarna blir fästa vid dem. Tyvärr agerar många hundägare som om de hade en 1-års bäbis som ska värnas till varje pris. Grundtesen är alltså att det är alla andras fel om deras hund skulle få spel.

Som löpare ser jag ingen annan utväg än att bli tvungen att engagera mig i hundarna man passerar. Borde det vara så? Självklart inte, men så är det nu bara att försöka gilla läget.

Således måste man söka ögonkontakt med både hundägaren och hunden. Och inför hunden visa att man inte är rädda för den. Dvs agera självsäkert. För det mesta går det bra, jag har klarat mig från att bli jagad. Är man däremot hundrädd kan jag tänka mig att det kan stöka till sig.
T Springsson
1970 • Skotrampa
28 februari 2014 kl 08:23
Gilla
Stefan> Vad fräckt att bli uppläxad för att man passerade dem utan att skrika högt för full hals. Är man ute på motionsspåret så är det ge och ta och alla skall visa varandra hänsyn, men som hundägare har man strikt ansvar. Mitt eget inlägg #108 är bara ett tips, men det fråntar inte hundägarna att dra in sina hundar i alla fall och ha koll vad som händer runt omkring.

Själv är jag luttrad och springer ut i en vid båge i terrängen, inte svårt om man är van vid orientering, men det känns som att man inte skulle behöva detta.
Lennart
1971 • Vallentuna
28 februari 2014 kl 08:43
3 Gilla
Om en hund biter en annan människa anser jag att hundägaren ska bestraffas på samma nivå som om hundägaren har attackerat en annan människa med ett vapen (typ kniv, basebollträ, etc).

Detta för att såren från hundens tänder kan jämföras med knivstick och eftersom hundägaren är 100% ansvarig för vad hunden gör skall också hundägaren bestraffas som om det vore hundägaren själv som skadade personen i fråga och därav skall också straffet vara i paritet med skadan vilket i de flesta fall skulle generera fängelse.

Jag kan inte förstå varför hundägare kan komma undan med den här typen av ofta helt oprovocerade attacker på andra människor.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
28 februari 2014 kl 08:58
1 Gilla
Lösa hundar, eller i flexikoppel, i motionsspår borde inte vara tillåtet. En tränad hund ska kunna "gå fot" och följa husse/matte. Vill man ge dem mer utrymme kanske man ska lämna spåret fritt och ta några steg ut i naturen.
1956 • PARTILLE
28 februari 2014 kl 12:33
1 Gilla
Evald #111.
Nu vet jag inte om jag kan hålla med Dig. Jag tillhör kategorierna löpare, cyklist och bilförare. Jag har pendelcyklat en hel del i vinter. Det som jag upplevt som farligast (efter bil/yrkestrafikanter) är just fotgängare. Av alla de jag passerat/mött under hösten vintern är det bara en jag sett bära reflexväst. Varför gör alla fotgängare sitt absolut yttersta för att INTE synas? En del ser man. Men om ljusförhållandena är riktigt ogynnsamma, så syns inte en gående på en GC-bana. Och jag har varit när och klippa ett par stycken på grund av just dessa. Jag har använt ringklocka, men det har inte varit någon reaktion eftersom gående är fullt upptagen med att mobilonanera eller går med hörlurar helt utestängda från omvärlden. Ett tag senare såg jag en ilsken insändare som tyckte att cyklister skulle använda ringklocka, sedan kom det insändare som ondgjorde sig att cyklister använde ringklocka.
Jag möter och ser cyklister, som inte har lyse, reflex eller hjälm. Även dessa sorteras in i kategorin totalt intelligensbefriade.
Med andra ord kan vi in i dödagar hålla på att spy galla över olika grupper. Det enda vi kan konstatera är att hur mycket vi än beklagar oss kommer alla dessa grupper att innehålla ufon av mer eller mindre kvalificerat slag. Därför tror jag att det bästa är att föregå med gott exempel. Ta på en reflexväst när det är dags att cykla eller springa etc, etc och ge fan i mobiltelefonen (kan inte förstå varför det är så svårt). Observera att även en hel del hundägare faller in under denna slarvkategori. Vi är nog lika goda kålsupare allihopa. Tyvärr...
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
28 februari 2014 kl 12:44
2 Gilla
Underbart. Fotgängarna tycker att hundägarna är idioter. Hundägarna tycker att cyklisterna är idioter. Bilisterna tycker att fotgängarna är idioter. Cyklisterna tycker att bilisterna och fotgängarna är idioter.

Kort och gott: Alla är idioter som inte kan uppföra sig i trafiken. Så, nu kan vi gå vidare.
1962 • Skirknäs
28 februari 2014 kl 12:56 Redigerad 28 februari 2014 kl 12:56
1 Gilla
För att fatta mig kort Stefan. Jag bär reflexväst när jag springer, och de flesta gånger jag blir "överkörd" av cyklister händer på dagtid...
Jörgen H
1968 • Trelleborg
28 februari 2014 kl 13:56
Gilla
Jag har varit rätt förskonad mot hundar som gör utfall mot mig men ska man skämta lite så har man en hund efter en så lär man slå världsrekord i både snabbhet och sträcka.
Det är inte roligt.
1956 • PARTILLE
28 februari 2014 kl 14:28
Gilla
OK. Mitt inlägg skapade ett nytt SM i vägra att förstå. Om ViBa har vänligheten att läsa innantill så pratar jag om att fotgängare inte syns om ljusförhållandena är ogynnsamma. Dvs när det INTE är dagsljus. Kom inte och säg att jag skall behöva bli übertydlig med detta. Och syns inte en fotgängare i mörkret oavsett det kommer en bilist eller cyklist så kan denne bli riktigt rejält skadad oavsett vilken fysisk lag som tillämpas och det gäller naturligtvis en nedsläckt cyklist också (bäst att tillägga).
Gabriel #118 har sammanfattat det hela riktigt bra. Sedan ber jag om ursäkt för trådkapningen. Trådengäller ju jyckar och inte cyklister, så den debatten kan vi kanske föra vidare i en annan gnälltråd :-) Vi kanske kan återgå till att skälla på hundar och hundägare.....
T Springsson
1970 • Skotrampa
28 februari 2014 kl 16:13 Redigerad 28 februari 2014 kl 16:14
Gilla
Nu när vi halkat in på bilister, fotgängare och cyklister, så är det uppenbart att alla bara vill hålla på sin egen rätt. Det är faktiskt att ge och ta!
1978 • Marbäck
28 februari 2014 kl 19:54
Gilla
Det har varit nära x-antal ggr att jag fått "rattmuff" (eller rättare sagt styrning) till min cykel när jag varit ute & tränat cykel. Så känner igen det ni beskriver & håller med att de ska vara kopplade!
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
28 februari 2014 kl 21:00
1 Gilla
när jag springer här hemma omkring, passerar jag en gård där en av deras hundar, en Bordercollie är lös, i brist på sällskap springer han då med mej, det går väl an på grusvägen men då jag kommer ut på 70 vägen är det inte fullt lika roligt.
Hunden springer kors och tvärs över vägen och bilförare som måste sakta ner för att inte köra på hunden kastar ilskna blickar på mej, men det är Inte min hund och tyvärr blev ägaren bara sur när jag påtalade risken med den lösspringande hunden.

1975 • Göteborg
28 februari 2014 kl 22:47
5 Gilla
Det finns en grundregel för hund(ägare) som är lika enkel som självklar. Är hunden grundtränad i appell och omedelbart återvänder till ägaren på kommando kan den vara utan koppel i begränsad omfattning. Är den inte appelltränad ska den alltid gå i vanligt koppel - absolut inte spårkoppel.

Det är både för hundens och omgivningens skull, helt oavsett vad ägaren anser om hundens "snällhet". Hunden har ingen självklar rättighet att springa runt utan koppel. Den ska vara under absolut uppsyn, och då krävs koppel. Saknas det ska hunden lyda kommando så bra att det motsvarar koppel.

Passerade en till synes herrelös hund som sprang runt på åttan i Skatås härom veckan. Efter en del spanande och frågor till folk i närheten ser jag en kvinna ca 40-50 meter längre bort med hoprullat koppel i handen, som joggar och pratar med väninna. Sprang ifatt och följande replikskifte utspelade sig (rätt ordagrant faktiskt):

- Ursäkta, är det din hund som springer lös?
- Va? (Vänder sig om och tittar efter hunden som nu är ca 15 meter bort) Ja, hur så?
- Använd gärna koppel tack. Det här är ett motionsspår, inte en hundrastgård.
- Jaha. Varför då? Den är inte farlig, jag har 100% koll.
- Va? Hur kan du ha 100% koll när hunden springer 40 meter bakom dig? Du har inte vänt på huvudet en enda gång vad jag har sett. Du verkar mer intresserad av att prata med din väninna än ha koll på hunden.
- Men skit du i det. Min hund är jättesnäll.
- Det spelar ingen roll. Jag har blivit biten av lösa hundar som ägarna har lovat är jättesnälla. Du kanske älskar din hund, men jag gör det inte. Använd koppel.
- Jaha, jag är så hemskt ledsen då (i snorkig ton).
- Nä, jag är ledsen. Det gjorde riktigt ont att bli biten. Använd koppel, för omgivningens skull.
- (Ohörbart mummel. Kopplet åkte på. Mer mummel.)

Ett typexempel på person som ger hundägare dåligt rykte. Den här lyssnade i alla fall, men normalt sett får man lite om ens någon respons på att be folk använda koppel. Ofta tas det märkligt nog som en förolämpning, som om hela världen borde förstå att just deras lilla älskling minsann är att lita på.

Förr var det vanligare att hundägare var intresserade av att jobba aktivt med hundarna, vara medlemmar i klubbar, och lära dom appell. Nu har hundägandet exploderat och hunden ses mer som en medlem i familjen än ett djur, med samma rättigheter som en människa.

Spårkoppel borde för övrigt enbart få säljas till yrkesfolk.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
28 februari 2014 kl 23:03
1 Gilla
Varför kan precis vem som helst som helst köpa hund, utan vare sig föregående utbildning eller grundkunskap?

Som om alla vore lämpliga att ha hund?

Det är allra mest synd om hundarna, som varken får den stimulans eller omvårdnad de förtjänar!
Hobbylöparn
Östermalms IP
1 mars 2014 kl 07:43 Redigerad 1 mars 2014 kl 07:50
2 Gilla
Min erfarenhet är att 90% av hundägarna har koll på sina hundar. Men det är de sista 10% som orsakar en del bekymmer.

Keep running!
Annika Johansson
1969 • saltsjöbaden
1 mars 2014 kl 11:06
Gilla
Har två hundar och är löpare själv är ofta ute och springer med dessa två i koppel. Jag förstår att många blir arga på hundägare eftersom jag själv blir det på många hundägare. Jag är så fruktansvärt trött på alla lös springande hundar där hundägaren inte har kontroll på sin hund. Mina två hundar har problem med möte med andra hundar när de är kopplade själva. Men jag tar hänsyn och har mina hundar kopplade och släpper de endast lösa i rasthagar. Det finns även människor som är rädda för hundar. Själv har jag respekt för stora hundar även fast jag är hundägare själv. Jag har två små hundar.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
1 mars 2014 kl 11:22
Gilla
Våren är här och högar av hundskit, ibland misslyckas man med att zig zagga mellan...
Anders Ström
1956 • Skogås
1 mars 2014 kl 13:06
1 Gilla
Ett tips till de som inte kan sköta sina hundar eller hålla koll på dem: Skaffa en innekatt i stället, som inte besvärar andra på samma sätt.
1983 • Stockholm
1 mars 2014 kl 14:23
1 Gilla
Gör er icke ond på småsaker mina vänner, det finns en lätt lösning: http://youtu.be/bvmEZiIX3Yg?t=1m39s
Sven Andersson
1966 • Kista
23 mars 2014 kl 14:49
1 Gilla
" #122:
Det finns också t ex lokala ORDNINGSFÖRESKRIFTER i de flesta kommuner som är TVINGANDE när det gäller koppeltvång på specificerade platser (ofta all offentlig plats, inkl. motionsspår). Det spelar ingen roll om Fido kan spela Beethovens femma på fiol då. Fido SKA vara kopplad.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.