Löpning Övrigt 37 inlägg 6085 visningar

Något som bör diskuteras.

1960 • Örebro
#1
31 mars 2014 - 21:37
1 Gilla
Något som de flesta som löper ute i terrängen nog har upptäckt är att stigarna/spåren blir sämre och sämre.
Många med mej har sett effekterna efter de mountainbikes som far fram i skogen på i princip alla stigar som går att cykla på. Effekten blir att på stigarna där underlaget är hårt, har nästan all jord försvunnit, och kvar är bara sten och rötter. Precis som en motorcykel eller bil, ”skyfflar” mountainbikes bort jorden, och kvar blir bara rötter och sten, likaså ser vi hur de mjuka partierna är totalt sönderköra där däcken trängt ner i marken och lämnar ett djupt lerig hål efter sej.
Missförstå mej inte, de flesta , säkert 99%, av alla mountainbike åkare sköter sej ,och åker på de anvisade mountainbike spår som finns, men tyvärr så gör den lilla resterande gruppen enormt stor skada på naturen och stigarna som finns.
Jag kan tänka mej att markägare inte är så positivt inställda till motion och rekreation i sina skogar när deras marker blir helt förstörda . Snöskoter och fyrhjulingar har ju förbjudits i skogen men är förbud enda vägen?
Detta är i alla fall något som bör diskuteras innan det blir ytterligare en sten i argumenten de har som vill ta bort allemansrätten.
Vad tycker folk på detta forum?
< < < 1 2 > > >
Rickard S
1981 • Örebro
#21
2 april 2014 kl 21:31
Gilla
Det är klart du kan springa i markerade mtb-spår, är inga konstigheter så länge man visar lite sunt förnuft å samsas om utrymmet. Man får springa där och ofta är det riktigt kul löpning. Testa å spring mtb-stigarna i Markaspåret :) Sen får man som sagt egentligen inte cykla i några anlagda motionsspår i Örebro, inte heller Karlslunds 15 km spår. Och åka cross låter idiotiskt, för då går det däremot hårt på stigarna. Men sen förstår jag faktiskt inte varför du inte tycker man får cykla på stigar/springstigar som jag tolkar ej är anlagda motionsspår? För isåfall får man ju cykla där och stigar i skogen är svårt att reservera för löpare? Och även vandringsleder tror jag bestämt man får cykla på, sålänge det inte finns klara förbudsskyltar? Sen hoppas man ju de flesta har en skopa sunt förnuft, visst KAN cyklister gegga till stigar, speciellt tidigt på säsongen, men det är knappast något cyklister eftersträvar heller. Torra smala fina stigar är fint å både cykla å springa på!
1960 • Örebro
#22
2 april 2014 kl 21:44 Redigerad 2 april 2014 kl 22:00
Gilla
Jag säger det igen då det inte verkar gå fram?

Jag tycker det är helt ok att man kör mountainbike där det inte finns alternativ
Om det finns mountainbike-spår parallellt med, eller bredvid de andra spåren förstår jag dock inte varför man inte kan hålla sej till dom utan måste åka även på de andra spåren?

I samma inlägg som förslaget om att springa i mountainbikespåren kom väl det bästa förslaget och det som är det givna att göra nämnligen att vi alla försöker påverka cyckelklubbar, kommuner/fritidsnämder och andra beslutshavare att göra tillräckligt med mountainbikebanor så vi alla har spår/leder så det räcker..

Just mountainbike-spåren vid markanspåren har jag inte testat :-) men där tycker jag det funkar bra med mountainbike och joggare, dom håller sej till sina egna spår, ÄVEN joggarna :-)

Just sådan förslag eller andra lösningar var vad jag avsåg/eftersträvade med tråden
Rickard S
1981 • Örebro
#23
2 april 2014 kl 21:52
Gilla
Nja, vi är inte riktigt på samma planhalva.. Dessa mtb-leder Örebro kommun hjälpt till med har inte ens haft officell premiär än så särskilt många alternativ har inte funnits. Och oavsett vad du tycker så får man cykla, och cyklisterna kommer fortsätta cykla i skogen. Med ditt resonemang kan cyklisterna likaväl mena att du kan springa på gångvägar och inte på skogsstigar där det är roligare att cykla.
1960 • Örebro
#24
2 april 2014 kl 21:59 Redigerad 2 april 2014 kl 22:22
Gilla
Nu vart det tydligen någon form av privat diskussion vilket inte var meningen men visst finns det mountainbikespår i massor i Örebro och Västmanland,

Bergslagsleden har massvis med mountainbikespår, kolla t.ex. vid Pershyttan/Digerberget, måste vara minst 10 mountainbikeleder där, Markanspåret har du själv nämt, Arboga som jag nämde tidigar har också flera mountainbikebanor, ska jag fortsätta?

det kanske är just detta som är en del av problemet? Dom som åker mountainbike kanske INTE VET hur många och fina mountainbikespår det finns? I så fall är frågan varför dom inte gör det? Är det kommuner/fritidförvaltningar och cyckelklubbar som är dåliga på att informera om detta eller är det mountainbikeåkarna som inte bryr sej om att ta rätt på var det finns banor/leder för dom?

Det finns i alla fall massvis med mountainbikespår och det är där det finns som jag ställer mej frågande till varför man måste köra även på de andra lederna, oavsett vad man lagligen får eller inte får, vilket för övrigt var en av frågeställningarna, Ska man verka för att förbjuda mountainbike som man gjort med snöskoter och 4-hjuling ?? Jag tycker INTE det.
Rickard S
1981 • Örebro
#25
2 april 2014 kl 22:23
Gilla
Fast jag håller ändå inte med, nu råkade vi vara Örebroare bägge två så diskussionen blev väldigt lokal. Vill man cykla mtb så finns endast slingan vid Markaspåret uppmärkt när stan. Åka till Nora är knappast nåt man gör för ett kvällspass en vardag. Nu har vi ju dock turen att kommunen satsar på cyklister sista året och har anlagt mängder med nya mtb-stigar som startar vid Ånnaboda, och de flätas ihop med Nora stigarna (som du dessutom är välkommen att springa på) . Men det har verkligen inte funnits massor med uppmärkta mtb-spår i närheten av stan. Och varför i hela världen skulle man inte få cykla på andra stigar i skogen när vi har en allemansrätt som säger att det är precis lika ok att cykla som att springa? Och någon enorm skada på naturen som du menar att cyklister skulle orsaka finns inte, snarare gynnar det underhållet av stigarna med lite cyklister i skogen. Jag vet inte vem du menar skulle verka för att förbjuda cyklister i skogen? Både kommunen och markägarna uppmuntrar uppenbarligen projektet med mtb-spåren. Hur som helst blir det nog bäst om vi samsas om skogen :)
1960 • Örebro
#26
2 april 2014 kl 22:33 Redigerad 2 april 2014 kl 22:54
Gilla
Ja, det är ju just för att Mountainbikeåkarna ska åka på mountainbikebanor som dom anlägger sådana, annars skulle det ju inte behövas.

Återigen, det är DÄR DET FINNS mountainbikebanor som jag menar att det är onödigt och respektlöst att inte hålla sej till dom..

Jag kan tänka mej att snöskoteråkarna och 4-hjulingsåkarna resonerade på samma sätt, innan dom förbjöds att åka i naturen. på annat än uppmarkerade banor.

Till och med i stan har man gjort sepparata cykelbanor och gångbanor för cyklister och fotgängare, är det bara dumheter eller finns det en anledning till det?
Rickard S
1981 • Örebro
#27
2 april 2014 kl 22:42
Gilla
Ok, vi får nog enas om att vara oense. Och då tycker jag du bör hålla dig borta från skogsstigar i fortsättningen och enbart springa på anlagda motionsspår och friidrottsarenor , om du inte vill vara respektlös. Och du kan väl ändå inte jämföra en cykel med motorfordon i naturen? Allemansrätten är ganska tydlig på den punkten.
1960 • Örebro
#28
2 april 2014 kl 23:39 Redigerad 3 april 2014 kl 00:11
Gilla
Men herregud!
Vad är det du inte förstår? Var är jag otydlig?

Jag gör nog som jag hela tiden ansett att mountainbikeåkarna ska göra, nämnligen:

Där det finns sepparata mountainbikebanor och joggingspår tänker jag hålla mej till joggingspåren och låta mountainbikeåkarna ha sina banor ifred, men där det EJ finns sepparata spår och banor för mountainbikeåkare och joggare får vi naturligtvis samsas på samma leder.och spår
Rickard S
1981 • Örebro
#29
3 april 2014 kl 06:56
Gilla
Ok, vi är tydligen mer överens än jag förstod :) I vilket fall är det bra att frågan lyfts, vart, hur och när man bör cykla i skogen är en ständigt återkommande fråga så det är bara bra å diskutera lite :) Vi kör på ömsesidig respekt å att samsas i skogarna då. ??
1960 • Örebro
#30
3 april 2014 kl 09:00 Redigerad 3 april 2014 kl 09:17
Gilla
Det är för mej självklart att man ska ha ömsesidig respekt för varandra OCH varandras åsikter.Lika viktigt är att vi alla visar varandra hänsyn i naturen, och hjälper varandra att se till att vi ALLA kan vistas i naturen på spår och leder.
Just det du säger om att det är bra att frågan lyfts och diskuteras, är viktigt och anledningen till att jag startade tråden

2 påpekande:

1,Ifall att någon är fundersam på om mountainbike gör mer åverkan på naturen än vad joggare gör så är det ju bara att ta sej till något ställe där det finns både mountainbikebanor och joggingspår bredvid varandra och jämnföra dom så ser man tydligt skillnaden.

2, Jag försökte "googla" fram var det finns mountainbikebanor i Örebro och Västmanland och det var inte lätt att hitta. Jag hittade överhuvudtaget ingen bra sammanställning som det t.ex. finns över vandringsleder och motions spår. Många av de mountainbikebanor jag vet finns hittade jag överhuvudtaget inte.
Enda sättet att hitta dom verkar vara att man som jag "sprungit på" dom av annan anledning, t.ex. när man joggat på leder/spår som korsat eller varit tillsammans med mountainbikebanor.
Här finns mycket att förbättra, Det kan inte vara så svårt för Kommuner/Fritidsförvaltningar och cykelförbund att göra liknande sammanställningar som för vandringsleder och motions spår.
Självklart är det ett stort problem. Om det inte går att hitta banorna, hur ska man då kunna använda dom?
Rickard S
1981 • Örebro
#31
3 april 2014 kl 15:58
Gilla
Jag tror vi alla är överens om att cyklister kan förstöra stigar, speciellt när det redan är blött i marken. Men jag är övertygad om att cyklister bidrar väldigt mycket till att hålla mängder med stig öppen vilket gör dem betydligt tillgängligare även för löpare.

Att det är svårt att googla fram mtb-leder beror nog mest på att det knappt har funnits några. I Örebrotrakten så är det Markaspåret, och sedan några år tillbaka stigarna från Digerberget. Lederna från Ånnaboda har premiär nu till våren. ?? Cyklister har inte varit bortskämda med markerade leder på särskilt många ställen utan en del av sporten är att ge sig ut i naturen på långa rundor på stignät som många inte känner till.

Är man intresserad av mtb-cykling kring Örebro så kika på www.bergslagstramp.se
En fantastisk bra, och ganska unik satsning som gynnar alla som gillar att motionera i skogen, både till fots och på cykel ??
1965 • Eksjö
#32
3 april 2014 kl 17:54
Gilla
Ett tips för löpning på MTB-banor är att springa MOT den officiella cykelriktningen och att göra det UTAN musik, då både hör och ser man cyklarna komma. Det kan ju dock krävas ett eller två varv i normal riktning först för att lära sig hur en bana är dragen.
1960 • Örebro
#33
4 april 2014 kl 19:50 Redigerad 4 april 2014 kl 21:55
Gilla
Just banorna vid Markanspåret och i Ånnabod verkar ju vara de som funkar bra och där man samsas utan att inkräkta på varandras Spår/banor

I Ånnaboda kan man t.o.m. hyra mountainbike och behöver inte ens ha med sin egen t.ex. om man bara vill prova på utan att behöva köpa en.

Kan det vara så att det dessa banor är utstakade och skötta av klubben vid Markanspåret respektive konferenscentret i Ånnaboda och att de därför funkar men att de andra utmarkerade spåren som jag sett när jag varit ute och joggat endast är ”privata initiativ” och ingen som egentligen har hand om? Lite ”Ataband” och pilar kan ju vem som helst köpa.

Nu var det här dock nästan en tråd för cykeldelen ,och inte en tråd, som det var menat om hur vi Joggare & Mountainbike åkare ska kunna samsas och respektera varandra i naturen utan att hugga strupen av varandra.

Hur funkar det i övriga landet? Är det liknande eller funkar det bättre eller sämre och på vilket vis?
Johanna Linde
1987 • Essunga
#34
4 april 2014 kl 23:14
2 Gilla
Hur menar ni med elljusspår..?? Här har vi 3km gatlyktor runt byn, men förhoppningsvis snart även belysning på cykelbanan :)
Finns mest bara djurstigar i skogen, ev nån uppmärkt vandringsled. Jag tycker som någon tidigare skrev att vill man ha torra fötter och jämnt underlag så finns ju alltid asfalten. En stor del av tjusningen med att springa i skogen tycker jag är den ojämna terrängen.
Däremot borde vildsvinen förbjudas, inte främst för att dom förstör stigarna utan för att dom är orädda och får mig att känna mig osäker i skogen.
Rickard S
1981 • Örebro
#35
13 april 2014 kl 07:52
Gilla
Får krypa till korset litegrann. Hörde nyligen att de nya mtb-lederna från Ånnaboda tydligen blivit ordentligt sönderkörda på vissa partier av oaktsamma cyklister som varit ute på lederna innan de haft officell premiär. Otroligt tråkigt och förvånande. Som vi redan konstaterat så är det lätt att slita för mkt på naturen då det är blött i marken, vilket har skett här. Partier har nu stängts av, innan de ens har öppnat, för att låta marken torka upp ordentligt.
1966 • Karlstad
#36
13 april 2014 kl 08:27
Gilla
Det enda jag har svårt för är crossåkare. Dom är lite som fotbollshuliganer. Dom vet att dom gör fel, hjälmar och visir så dom inte syns, helst utan ljuddämpare så det hörs kilometervis och köra så hårt och fort det går och sen snabbt därifrån. Hela poängen med deras åkning tycks vara att höras och fräsa sönder marken så mycket det går, det är märkena som avgör om det var kul. Ungefär som när man var grabb och gjorde stoppsladd med cykeln och vände sig om för att se märkena.

Bortsett från den typen tycker jag det är kul med all aktivitet folk gör för att må bra.
1975 • Göteborg
#37
13 april 2014 kl 14:24
Gilla
Dagens tur som delvis följde Bohusleden var en sorglig syn. Bitvis helt sönderplogad av mtb-spår, och de värsta delarna såg ut som om en flock vildsvin campat i området. Erfarenheter från Vildmarksleden mellan Skatås och gränsen till Partille är likadana.

Med tanke på att delar av de lederna ligger inom naturvårdsområden är det svårt att hävda allemansrätten (gäller inte där).

Visst är det trevligt med rörelse i skog och mark, men är man mån om sin sport bör man även ta sig en funderare över framtiden. I ett långsiktigt perspektiv kan man inte bara utgå från vad man själv tycker är kul just i stunden (om inte jag åker här gör någon annan det istället, så det spelar ingen roll), utan även hålla ett öga på graden av slitage. Ser man spår kan man välja en annan sträcka, är det blött kan man välja en annan dag.

Frihet utan.. förlåt, under, ansvar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.