Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 5972 visningar

Hjärtproblem/hjärtrusningar - Ablation?

1983 • Stockholm
#1
5 maj 2014 - 19:29
Gilla
Hej!

Skulle vilja höra om någon gjort detta och om ni har några synpunkter på om jag ska göra detta själv?
Har en betänketid på 2-3 veckor innan läkare ringer igen.

Har hjärtrusningar som varar mellan 30 sek. till max 2 min.
Kommer kanske 1-2ggr i veckan och enbart vid fysisk ansträngning.
Gillar att träna och detta stör mig. Är mest orolig om man skulle svimma när man simmar i öppen sjö tex.

All input om detta är uppskattad!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
5 maj 2014 kl 19:37
Gilla
Har inga synpunkter - men det finns en artikel om detta här på Jogg.se. Det finns också en hel del kommentarer till artikeln.
http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=1005
1974 • Perstorp
#3
5 maj 2014 kl 19:38
Gilla
Har inte gjort det själv, men min dotter genomgick ingreppet på sjukhuset i Lund för ett par år sedan efter att ha haft väldigt mycket problem sedan födseln med hjärtrusningar, hon hade något som kallas för Wolff-Parkinson-White-syndrome. Hon är helt symptomfri nu. 3 små ärr i ljumskarna är allt som syns idag eftersom det är en kateter-operation. Som vuxen är man oftast vaken under operationen har jag förstått det som, och går allt bra så får man väl i stort sett åka hem samma dag.
1983 • Stockholm
#4
5 maj 2014 kl 19:49
Gilla
Tack Anders!
Jo de går in i ljumsken, hade det varit problemfritt så hade jag gjort det.
Är lite skraj för att få en pacemaker bara. De hade aldrig varit med om det, men i värsta fall kan de råka bränna av fel "ledare" =/
Vet inte hur jag ska väga för- och nackdelar här.
1983 • Stockholm
#5
5 maj 2014 kl 19:50
Gilla
Tack Ingrid, ska läsa detta.
1974 • Perstorp
#6
5 maj 2014 kl 19:59
Gilla
Utan att känna till dina detaljer så tror ändå inte du behöver vara bekymrad, de genomför mängder av sådana här ingrepp och tar givetvis inga onödiga risker. Dotterns livskvalitet har höjts avsevärt och hon är väldigt aktiv med flera fysiska aktiviteter i veckan, hon fick äta ganska stora doser Betablockerare på slutet för att hålla tillbaka rusningarna vilket gjorde henne trött och hängig.
1956 • PARTILLE
#7
20 maj 2014 kl 14:55
Gilla
Shit! Jag såg inte denna tråd förrän nu. Jag har gjort tre hjärtablationer. 2 st 2003 och en nu i mars i år. Jag kan säga Dig att Du skall inte vara det minsta orolig för ingreppet. Detta är numera ett rutiningrepp och resultatet blir bra.
Den enda nackdelen är att det kan vara stökigt med efterföljande flimmer eller fladder efteråt och Du kommer att behandlas med betablockerare för att hålla det värsta i schack.
Räkna med stökighet 1 till tre månader efteråt. Om det fortfarande är problem och inte blivit bra, så brukar man göra om ingreppet och det är inte så ovanligt. Därför skall Du vara beredd på att Du eventuellt får göra det två gånger (lika bra agtt ställa in sig på det). Men Du kommer få betalt genom ett bra resultat. Att det blir stökigt beror på att man bränner nervpunkter och det bildas ärr som skall hindra "krypströmmar" och stökigheten håller på mer eller mindre under denna läkning (ingår i paketet).
Jag fick göra det 2 ggr 2003 och sedan har det varit bra. Metoden har utvecklats grymt mycket under de 11 år som gått mellan mina sejourer. Jag är i slutet av läkningsperioden (ca 3 mån). Första månaden var stökig och träningen var mer eller mindre obefintlig. Den sträckte sig till några lite promenader etc (aktiv vila). Sedan kom jag igång. men betablockaren (Metoprolol) gjorde sitt jobb men var fördjävlig med biverkningar. Det gick trots allt att cykla och simma (inte intensivt). Jag skall nu prova en snällare betablockare - isoprolol. Jag har varit ute och sprungit ett par gånger också.
Någonstans i slutet av nästa månad skall det beslutas om jag skall göra om ingreppet. jag har fortfarande flimmerepisoder, men de varar ca 10 - 60 minuter och är hanterbart med min träning. Innan ingreppet så kunde det hålla på i dagar. bestämmer man sig för att jag skall ta ett varv till på operationsbordet gör jag det. Jag tar det stöket och får ordning på det och är ett problem mindre sedan.
Jag gjorde min senaste ablation på Arytmicenter i Stockholm och dom är übergrymma på detta. Dom gör inget annat än ablationer. In på morgonen. Lite prover och hej och hå. Sedan ingreppet och hem nästa dag. Dom kunde verkligen sina saker. Du kan läsa om ingreppet här: http://www.arytmicenter.se/behandling/ablation-av-formaksflimmer
Det blir naturligtvis inte så mycket till träning - i alla fall inte den första månaden. Jag tycker Du skall prova om inte annat så kontakta dom.
Hoppas Du blev lite klokare... :-)
Jan Brems
1947 • Stenungsund
#8
20 maj 2014 kl 15:27
Gilla
Hej. Jag gjorde en ablation för ca 10 år sedan. Har inte behövt göra om den och åt ingen medicin efteråt. Har några enstaka rusningar då och då. Själva ingreppet är inget att oroa sig för. De höll på i ca 6 timmar och jag kunde hela tiden följa med på datorskärmarna. Då de var klara hade de retar hjärtat så mycket på olika sätt att det började "flimra". Jag sövdes då direkt och fick en elstöt och sedan var det bra. För drygt tre år sedan drabbades jag av hjärtflimmer men det löstes med en elstöt efter sedvanlig waranbehandling. Springer nu ca 2 mil i veckan utan problem och är helt utan medicin. Jag är 67 år. Pacemaker är heller inget att oroa sig för. Jag har en kompis, 74 år, han har pacemaker och äter waran eftersom han också har flimmer. Han tränar hårt och springer några marathon per år, senast i Prag för någon vecka sedan. Lycka till oroa dig inte.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.