Löpning Övrigt 105 inlägg 6460 visningar

Ansvarslösa hundägare

Marie Malmström
1974 • Alingsås
#1
15 juni 2014 - 10:55
Gilla
Var ute på min vanliga löprunda runt sjön. Jag såg på håll att det kom ett par med tre pitbulliknande hundar. Killen gick först, men när jag närmade mig dem höll han inte in hundarna eller tog över dem på en sida, utan tvingade mig ut i vassen med ett bryskt: "Spring inte, gå förbi dem!" Tjejen bakom, med den tredje hunden, kontrade med ett "De gillar löpare!" Hundrädd som jag är blev jag livrädd och fick efter mötet ställa mig en bit upp i skogen och gråta. Jag fortsatte min runda, men efter ca 4 km släppte chocken och jag började storgråta och fick ingen luft.

Med hundägande följer även ett stort ansvar: du ska som ägare kunna lita på din hund. Om du inte gör det ska du inte behöva utsätta hunden för sådant som de går igång på. Gillar hundarna i fråga inte löpare är det inte schysst mot varken hundarna eller löpare och cyklister att gå med dem runt Gerdsken, eftersom det är en klassisk löprunda för mängder av alingsåsare.

Skulle egentligen ha tagit diskussionen med ägarna ifråga direkt, men blev så rädd att jag sprang därifrån.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1967 • Rydebäck
#41
18 juni 2014 kl 07:18
2 Gilla
Fick en hundägare fälld i tingsrätten samt hunden avlivad. Då var ägaren sedan tidigare anmäld för "bristande tillsyn av hund och katt" och skulle ha sin hund kopplad med munkorg utomhus.

När vi kom springande i motionsspåret där ägaren med största möjliga idioti hade hundpromenad utan munkorg och koppel tog hunden ett bett i min sambos ben.

Polisen kallade in en hundförare som snabbt kom fram till att hunden var aggressiv och opålitlig och därför kunde avlivas omgående. Sambo fick skadestånd.

1975 • Göteborg
#42
18 juni 2014 kl 14:26 Redigerad 18 juni 2014 kl 15:17
9 Gilla
Det var bättre förr. Kan man säga det är man gammal, men det bär ett korn av sanning. Det var inte lika vanligt med hund som husdjur förr (antalet sällskapshundar har ökat lavinartat senaste decenniet), och dom som hade hund förr var generellt mer intresserade av att jobba med sina djur, dvs medlemmar i brukshundsklubbar, kennellklubbar osv.

Idag har folk mer hundar som rena sällskapsdjur som ges samma sociala status som människor eller fullvärdiga familjemedlemmar. I alltför många fall tycker hundägare att omvärlden borde ta samma hänsyn till hunden som till vilken annan medmänniska som helst, att den har samma rättigheter som du och jag. Inget kunde vara mer fel.

En hundägare har absolut ansvar för sitt djur. Det går man med på i samma sekund som man blir hundägare. Det betyder att ägaren alltid är ansvarig för hundens uppförande och handlingar och det kan aldrig kompromissas bort. Tyvärr ser man alltför ofta hundägare som anser att det i första hand är andras ansvar att ta hänsyn till just deras fullvärdiga familjemedlem.

I övrigt anser jag att spårkoppel inte borde få säljas till andra än brukshundsägare.

Senast i veckan skällde jag ut en tant efter noter för att hon släppte fram hunden till mina barn utan att kolla om det var ok med vare sig mig eller barnen först. Hon tyckte att hunden helt enkelt skulle få hälsa på barnen. Min dotter är hundrädd på grund av lösa hundar som hoppat på henne och "bara ville hälsa" och uppskattade inte alls hennes "snälla" lilla gest. Tanten i fråga hade tunnelseende och tittade bara på sin lilla hund och hur glad den blev att få hoppa mot barnen. Till att börja med förstod hon inte ens varför jag var arg på henne.

Nej, jag tycker inte om andras hundar lika mycket som dom själva gör. Nej, jag litar inte på andras hundar bara för att dom själva gör det. Nej, hundar har inte mänskliga rättigheter. Så enkelt är det.

Små hundar är för övrigt råttor som uppfostras som katter som är hundar som tror dom är vargar.

Själv är jag uppväxt med brukshundar och skulle aldrig någonsin få för mig att gå med hund okopplad om den inte var ordentligt appelltränad.
Tanja Werner
1968 • Malmö
#43
19 juni 2014 kl 20:02
1 Gilla
Jag älskar hundar o saknar min gamla Golden Retriever. Så, jag älskar hundar o har respekt för dem, även om jag inte är rädd. Blev "jagad" av en egentligen väluppfostrad hund häromdagarna. Även om det är ägarens ansvar o allt, så betedde jag mig dumt, som började intervallspurta rakt framför hans näsa. Klart blev hunden rädd. Sedan cycklade en kille med sin hund av rassen kamphund okopplad. Hunden var helt koncentrerad på husse, inga som helst reaktioner på en löpare.
Tänker även på en insändare i Metro, där en kvinna med barnvagn sprang runt ett hörn o rakt på en hund. Klart hunden skällde som fan. Den blev ju skiträdd. Nyckelordet är väl även här hänsyn o common sense från alla sidor.
1985 • Handen
#44
19 juni 2014 kl 20:10
Gilla
Jag springer ofta med en belgisk vallhund, hon är alltid kopplad och jag är så jävla less på folk vars hundar springer fram, skällandes och morrandes! Ofta ber ägaren inte ens om ursäkt, vad man än säger till dom och även fast jag älskar hundar överlag kommer fan överväga att sparka nästa fanskap som kommer rusandes och ja, jag vet att det inte är hundens fel men bägaren är på väg att rinna över
Johanna
1987 • Stockholm
#45
25 juni 2014 kl 09:21
Gilla
Har en bekant som alltid går med sin hund lös och hunden är väldigt väl skolad så inga problem, men grejen är ju den att djur är alltid djur och du vet aldrig vad som kan provocera en oförväntad reaktion. Bor man ute på landsbygden och har möjlighet att låta hunden springa lös utan att utsätta andra för obehag så är det perfekt men annars borde man nog respektera det att alla inte tycker om hundar och inte vill ha nära kontakt med dem.
Svante Eriksson
1977 • Trollhättan
#46
25 juni 2014 kl 12:12
9 Gilla
Hej!
Jag tycker hela diskussionen präglas av inskränkthet och en inställning att inte ens försöka vara anpassningsbar.

Det är väldigt mycket "avliva hundar som inte sköter sig", "du har mött en idiot", o.s.v.

Fredrik Wahlgren (plus någon enstaka ytterligare person) har en nyanserad diskussion, medan de övriga verkar sky hundar och hundägare som pesten och samtidigt tycka att man som löpare har alla rättigheter i världen.

Jag har själv ingen hund eller ens något större intresse av hundhobbyn, men jag har verkligen inget problem att sakta ned, försöka få ögonkontakt med hundägaren och ta ett steg åt sidan, för att göra mötet problemfritt.
Jag kanske har haft tur, men det har iallafall lyckats hittills.

Visst - det finns såklart undantag. (Jag ska inte nämna några %-siffror... ;) ). Och det finns människor som är hundrädda. All respekt för det.

Respekt är inget man får. Respekt förtjänar man.
Något som gäller både löpare och hundägare.

Jag tror ni förstår vad jag menar.

1967 • www.sapiens.se
#47
25 juni 2014 kl 12:32
2 Gilla
Tack för det inlägget Svante! Det är väldigt sällan det faktiskt blir problem om man inte skapar problem.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#48
25 juni 2014 kl 13:13
Gilla
Hundägare är oftast ändå bra. Som exempel plockar de nästan alltid upp bajset efter sina djur. Däremot hästägare verkar fullkomligt skita i att hästarna bajsar ner motionsspåret där jag springer. Och det är ju inte lite bajs heller jämfört mot en hund...

Man kanske inte kan kräva att de skottar upp det i en påse (eller sopsäck) som hundägarna gör, men nog borde de kunna skyffla ut det i skogen eller åtminstone låta bli att rida längs motionsspåren.

Jag saktar aldrig in för en hund men visst jag låter väl bli att korsa kopplet om det är möjligt, vill ju inte snubbla. Är det ett motionsspår så är det ju till att motionera på och då för hundägarna tåla att man springer förbi dem. Än så länge har jag inte blivit biten även om det känts som det varit nära ibland.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#49
25 juni 2014 kl 13:38
1 Gilla
Det är inte bara hundar som bits! :-)
http://www.youtube.com/watch?v=s4aYvyEjX4U
Tanja Werner
1968 • Malmö
#50
25 juni 2014 kl 14:48
1 Gilla
För att inte snacka om alla gäss i Malmös parker...
Johan K
1974 • ÖREBRO
#51
25 juni 2014 kl 15:06
1 Gilla
Det är svårt det där. Samtidigt som jag tycker om hundar, har jag den yttersta respekt för dem, och tycker det är obehagligt när jag möter större arter - i synnerhet när man är ute och springer.

Låter ju inget vidare att bli så rätt att man börjar gråta :( Ibland kan det ju bli så att man möter hunden och dess ägare väldigt snabbt, och att ingen av parterna har registrerat mötet i förväg och då är det nog (försöker jag iallafall intala mig) svårt för ägaren att i samtliga fall agera korrekt. Jag tror dock att det finns färre idioter till ägare än vad vi löpare föreställer oss, och att de flesta är måna om både sina hundar och medmänniskor.

Medans jag skriver det här kan jag väl ändå få passa på att berätta om min värsta upplevelse (om ej kanske super-läskig). För tre månader sedan i mitt absoluta favoritspår där jag nött ett otal antal mil, mötte jag under en riktigt snabb 5 km runda en snubbe i luvjacka, nitar och så klart en stor j*la okopplad rottweiler ca 10 meter före sin ägare. Jag blev skraj och hoppade åt sidan, sa bryskt till ägaren att han skulle koppla sin hund varpå han synnerligen effektivt meddelade till mig sin ovilja att göra detta med ett enkelt, kort och koncist "nej". Jag vart så förbannad och sa till honom att det 1, är ett naturreservat och 2, ett motionsspår men han gick obekymrad vidare.

Sedan dess har jag inte varit där. Trist, men det händer. Finns nog inget vi som motionärer kan göra åt saken mer än att som Marie i sitt ursprungliga inlägg gör, dela med sig till de som tycker lika som en själv. Hoppas rädslan gått över, det lät inget roligt alls det där.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#52
25 juni 2014 kl 20:28
Gilla
#52 Ouch! Ja, gäss kan bitas. Fina djur, helt klart. Sprang förbi en gård för par månader sedan som hade frigående gäss (väldigt stora). De började låta som om de skällde, tog det lugnt, sedan upphörde lätet till ett mer "knorrande" och vänligt läte. Förmodligen blivit skrämda. Gäss är inte så trevliga när de blivit skrämda och bestämmer sig för att bråka.

#53 Bra att du stod på dig, du har rätt. Det har ju varit en hel del tråkigheter i Örebro den senaste tiden mot motionärer, så det är grymt bra att du våga stå på dig.

Den situationen uppkommer ibland, dessvärre allt mer frekvent, även i lilla Perstorp med byarna runtom. Det är inte bara stereotypen till hundförare åt "kamphundar" som beter sig illa, utan även till synes välfungerande vuxna människor med familj tågande efter sig i motionsspåren. Vet inte hur många onödiga tjabb som uppstått pga de tar allt såååå personligt snarare än korrigerar problemet.

jesper svensson
1967 • staffanstorp
#53
25 juni 2014 kl 20:39
2 Gilla
@jan vill bara en gång för alla påpeka att det finns inget generellt koppeltvång. Det kan finnas koppeltvång i de lokala stadgarna men i skog och mark finns det inte. Däremot finns det krav på att man har hunden under kontroll. Sen tycker jag naturligtvis att både hundägare och löpare bör visa varandra respekt.

lite ot men jag har blivet rejält utskälld på min egen mark för att mina hundar var lösa och inte var kopplade för att folk tror detta. ( de var dessutom inkallade och satt bredvid mig när människorna gick förbi)
Lennart
1971 • Vallentuna
#54
25 juni 2014 kl 20:50
Gilla
Lagstiftningen i Sverige gällande hundar är lite konstig. Jag menar, hundägaren till hunden som attackerar barnet i den här filmen gick fri. Det gick tydligen inte att påvisa att hundägaren hade varit oaktsam eller brustit i sin uppmärksamhet. Dock tycker jag att den som är ansvarig för att behandla ett barn på det här sättet ska få fängelse (och det är hundägaren) oavsett vad barnet har gjort. Det finns inga förmildrande omständigheter.
https://www.youtube.com/watch?v=StazJqKmIe4

Ingen får göra så här mot ett barn. Det ska vara grov misshandel och fängelse på det.
1969 • Bara
#55
25 juni 2014 kl 21:14
1 Gilla
För att inte tala om Oleg Kulik.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#56
25 juni 2014 kl 22:38
1 Gilla
@Jan , det kan ni naturligtvis inte veta... Men tror inte ni blir hjälpta av att vi hittar på regler som inte finns eftersom de som troligtvis verkligen behöver hålla sina hundar kopplade oftast inte bryr sig ändå. Och andra som jag får skit när folk tror att det finns regler som inte finns...
Men jag måste ändå erkänna att det har ju hänt inte många gånger men någon gång att även jag och mina hundar har haft små incidenter... Aldrig att det har varit incident att de skulle varit nära att bita någon men däremot att de kunnat springa fram för att hälsa eller på annat sätt inte varit under 100% kontroll framför allt under träning. ( träning av hunden inte löpträning). jag brukar sällan träffa på någon när jag är i skogen med hundarna och de gånger jag gör det så kallar jag alltid in dem när vi möts men som det skrivets tidigare i tråden så händer det ju att både jag, hunden och den mötande blir överaskade,

har jag hund med i motionsspåret så springer vi och då är det det som gäller även för hunden. dvs inte stanna lukta , rasta sig , hälsa eller annat.

verkligheten är ju sådan att vi är många och folk med både cykel, hund, häst osv tror det mest handlar om att visa hänsyn, sedan finns det ju alltid rötägg...
1975 • Göteborg
#57
25 juni 2014 kl 22:51
4 Gilla
Den största välgärning Sveriges riksdag kunde göra i ärendet är att införa lagstadgat koppeltvång. Då skulle tolkningsutrymmet försvinna eftersom majoriteten verkar anse att koppel bara är något andra bör använda sig av. Frihet under ansvar fungerar bara i teorin. I verkligheten tycker tyvärr alltför många hundägare att just deras animaliska ägodel är precis så (lydig och) snäll att den minsann klarar sig utan koppel. Om max en av tio hundar är tillräckligt tränade att röra sig utan koppel, är det garanterat minst nio av tio hundägare som anser att just deras hund tillhör den där tiondelen.

På den positiva sidan mötte jag senast igår en hundägare som gav mig hoppet tillbaka, om än tillfälligt. Hunden i fot med slackt statiskt koppel (alltså inte spårkoppel), på ägarens utsida. Märktes på lång väg att det var en person som hade jobbat ordentligt med sitt husdjur. Hunden i sig ignorerade både mötande personer och andra hundar. Uppmärksamheten var enbart på matte och omgivningarna. Vackert.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#58
26 juni 2014 kl 00:06 Redigerad 26 juni 2014 kl 00:35
2 Gilla
@.Stephan , Varför ska vi ha koppel tvång? Hundar behöver röra på sig. Ingen skulle kunna träna sök. Jägarna skulle inte kunna använda hundar osv osv.
visst det händer en del (ganska få) incidenter men det finns mycket annat som är mycket värre och skapar betydligt fler incidenter. t ex sprit... Ska allt som kanske kanske kan skapa obehag eller i värsta fall skada förbjudas? Det finns ca 1 miljon hundar i sverige och koppeltvånget är en rent för sträng åtgärd i förhållande till problemet.

Inte för att det är viktigt men jag tror också du har missförstått vad en spårsele/lina är förnågot... du blandar nog ihop det med ett sk flexikoppel, vilket jag också tycker är något super kasst,
1962 • Laholm
#59
26 juni 2014 kl 00:26
Gilla
"majoriteten verkar anse att koppel bara är något andra bör använda sig av"
- exakt !!
+1 på #61
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#60
26 juni 2014 kl 07:35
Gilla
#57 Enligt vittnesuppgifter, så hade barnet, trots på hundförarens uppmaning varit för hårdhänt och betett sig vårdslöst innan attacken. Barnets förälder (och övriga vuxna i sällskapet) gjorde lite för att korrigera barnets beteende. Hundföraren var dock inte ägaren.
Oavsett, så borde hundföraren ha avlägsnat sig från platsen vid sådana situationer.

Numera är det krav på att hunden ska hållas i koppel samt bära munkorg utomhus.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.