Löpning Träning 13 inlägg 3842 visningar

"All in" på Löpningen

Oliver
1984 • Göteborg
#1
16 juli 2014 - 11:35
1 Gilla
Hej!

Ska man dra ner på jobbet rejält kanske t.o.m helt och kanske gå en kurs i höst och satsa mycket helhjärtat på löpningen och träningen eller går cash före i alla lägen?

Nån som tagit ett "break" och satsat på löpningen? Era erfarenheter???
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
16 juli 2014 kl 11:47
Gilla
En ganska komplex fråga. Är det elitsatsning så är det väl ok, annars är jag tveksam. Jag hade en kort period där jag funderade på studier och löpsatsning, men jag valde fortsatt heltidsjobb och mindre ambitiös löpsatsning. Allt annat kändes egotrippat.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
16 juli 2014 kl 11:50
1 Gilla
Svårt att betala räkningar av att flänga runt i ett motionsspår. Såvida du inte är ett elitämne? Kanske kan du gå med i en springklubb och kolla. I Stockholm finns bl.a. Hässelby och FK Studenterna. Borde finnas motsvarande i Gbg.

Keep running!
HR
1972 • Stockholm
#4
16 juli 2014 kl 12:05 Redigerad 16 juli 2014 kl 12:09
Gilla
Det är inte så svårt att nå Elit och gå All In - gör bara så här:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/3752690.svd


Då blir du automatiskt sponsrad av oss andra och kan ägna hela dagarna åt din satsning medan cashen flowar in. ;)

Edit: mer seriösa och bra förslag har du redan fått. :)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#5
16 juli 2014 kl 12:07
1 Gilla
Jag håller med Fredrik. Sök upp en vass klubb (Hälle?). Man märker ganska snabbt hur man ligger till jämfört med dom snabba flickorna och pojkarna. Min erfarenhet är att man får väldigt rak feedback om man frågar tränaren/tränarna. Ljusår bättre än alla amatörer som gått och blivit löpcoach.
1985 • Göteborg
#6
16 juli 2014 kl 12:15
Gilla
Har du mycket kapital så att du kan klara dig utan inkomst ett tag, så varför inte? Personligen hade jag aldrig velat ha löpning som heltidssyssla, då tror jag mycket av löpglädjen hade försvunnit.
Lennart
1971 • Vallentuna
#7
16 juli 2014 kl 13:01
Gilla
Vet inte, men tänk på att det inte finns några pengar att hämta inom löpningen. Frågan är om det finns någon i Sverige som får det att gå runt genom enbart löpning, sponsring och ge föredrag etc. Tveksamt.

Det krävs väldigt mycket träning för att nå elitklass och om det inte finns några pengar att hämta där så tycker inte jag att du ska sluta och jobba för att satsa på löpning.

Jag tycker att du ska behålla ditt jobb. Ev gå ner på deltid, men inte sluta.
1965 • Eksjö
#8
16 juli 2014 kl 13:22
Gilla
Frågeställaren är född 82 - jag vågar mig därför på den icke särskilt djärva gissningen att det inte handlar om en elitsatsning utan mer troligt drömmar om en eventuell livsstilsomställning i den riktning som gjordes av Caballo Blanco eller för en period här i Sverige vår egen Markus Torgeby.

Och vem drömmer inte om det - låt oss få veta hur det gick sedan! :-)
1973 • Åkersberga
#9
16 juli 2014 kl 13:51
Gilla
Det beror väl lite också på vilken nivå du befinner dig nu? Har du bara tränat i några år, gör sub35 på milen, och haft heltidsarbete hela tiden så har du chanser att nå toppen med en elitsatsning.

Kanske under ett år dra ner på jobbet till 4-5 timmarsdagar bara så det betalar hyra och driftskostnaderna. Det gör enormt skillnad för den tiden man får till träning och återhämtning.
Det ekonomiska går att lösa genom att ta ett banklån på 40-50000 för att betala maten. Många lånar det mångdubbla för att plugga på högskolan som ändå inte alltid betalar sig i arbetslivet.
HR
1972 • Stockholm
#10
16 juli 2014 kl 19:55 Redigerad 16 juli 2014 kl 19:56
Gilla
Tja, 32 år och börja satsa?
Kanske lite väl sent om man tittar på åldern på kanonkulorna som är på banorna och loppen i dagsläget. Även om man har en hyfsad grundtalang så känns det lite sent. En del av de bättre ÄR ju i den åldern och de har ju då haft ett par fina år på sig fram till där det är nu med tuff träning i bagaget och att segla förbi dem med sen start blir nog inte speciellt lätt. De flesta är dock yngre. Det blir nog tufft. Men ett par Brödrostar kan man alltid få ihop på hyllan. :)

Självklart ska man ha ambitioner men någonstans måste man vara lite realist och titta på utsikterna och hur konkurrensen ser ut. Män 35 - 40 är bra mycket snabbare än jag minns dem så i det skiktet finns väldigt många duktiga killar och ändå så är de inte riktigt med i matchen för att vinna något större lopp. Undantag kanske finns.
1981 • Vegan Runners
#11
16 juli 2014 kl 20:19
Gilla
Jag tror att det är ganska svårt att få till något enormt lyft som löpare genom att träna stenhårt i några månader eller ett halvår. Det verkar ta längre tid för kroppen att anpassas än så (särskilt som 30+). Jag tror du vinner mer på att se till att jobba 80% eller 60% under ett par års tid, träna kontinuerligt och inte ligga för nära gränsen till skador, överträning och motivationsbrist.

De flesta svenska elitlöpare idag jobbar väl heltid eller åtminstone i de trakterna, med några undantag?
1972 • Ljungby (Älmhult)
#12
16 juli 2014 kl 21:10
Gilla
Har man inte familj eller andra åtaganden, så kan man få ihop 15-20 timmar i veckan på träning och ändå få in vila med ett heltidsjobb. Som jag förstått det kan man ligga på Sverigeelit med 10-15 timmars träning med bra upplägg. Men det tar ju ett tag för kroppen att anpassa sig till den träningsnivån.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#13
17 juli 2014 kl 15:13
1 Gilla
Jag är ofrivilligt inne på det spåret - ett antal månader in. Jag har inget arbete, så dagarna består mest av träning, främst löpning. Periodvis löpning 2-3 ggr/dagligen, ibland mindre, då är det vandringar, cykling, simning, styrka som gäller utöver. Jag kör ingen elitsatsning, så inget micromanagement kring träningsscheman och kost dylikt. Däremot så har mina tider/ork/hälsa förbättrats överlag. Längre, desto bättre, ultra!

Det får mig att må bra. Visst tränar jag allt oftare och mer intensivt nu när jag inte har förpliktelser gentemot träldrivare (förutom AF då, men där är de trötta på mitt tjat, så har mer eller mindre ett frikort från mindfulness-hittepå-coaching-krämare), dock så tränade jag rätt mycket emellanåt när jag arbetade heltid likväl.
Sprang/cyklade till/från jobbet varje dag - vissa dagar tog jag buss/tåg delar av sträckan, fortsatte resten till fots/cykel. Jobbade en kväll, så kunde en alltid gå och gymma/simma/springa innan, kanske rentav gymma på morgonen, springa/cykla till jobbet, sedan hem igen efter passet. Senaste arbetsplatserna har legat 15-30km från bostaden enkel väg.

Alltid arbetat flerskift, dag/kväll 4-6 dagar i veckan, ibland hela dagar med inkl. sov jour (som ofta innebar arbete, obetalt dessutom... "jourersättning" = ersätter ju inte sömn precis). Det fungerade hur bra som helst att kombinera träning med dessa scheman, däremot så fungerar inte dessa former för mig av andra skäl - något en äntligen fått bekräftat att en slipper tvingas till (fast rent praktiskt så är det bara sådana tjänster som gäller, tyvärr).

Kan en gå ned i arbetstid och leva på detta utan problem, så gör det om det känns rätt. Livet handlar mer än att arbeta för någon annan - det är ditt liv, dina drömmar. Vill du springa mer, oavsett om du satsar på elit eller bara lufsa runt som jag, så gör det.

Den dagen jag får arbete igen, så kommer jag fortsätta som förut, kommer finnas all tid för springa ändå - är så van med kombinera ihop.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.