Löpning Kost & Näring 46 inlägg 10874 visningar

Väldigt snabbt hungrig - är min kost dålig?

Göteborg
#1
12 april 2015 - 11:45
Gilla
Hej

Jag har ett problem som jag gått med i många år egentligen. Har alltid blivit hungrig väldigt snabbt när jag tränar. Ofta kommer det efter 20-30 minuter på passen och blir värre och värre tills man känner sig nästan totalt utmattad.
Det spelar ingen roll om jag äter 15 min, 1 timma eller 2 timmar innan passet.
Det är väldigt frustrerande då hungern är det enda jag känner av, det är inte musklerna eller konditionen som tryter.

Jag tycker jag har ett bra kostupplägg, så jag förstår inte varför det är på detta viset. Det enda jag kan tänka mig är att det beror på stress, som jag haft problem med i en del år. Men jag tycker inte det borde påverka hungern på detta viset. Någon annan som lider av stress som upplever samma problem?

Här är dagens kostupplägg för den som orkar ta sig tid att läsa :)

Frukost kl 09:
1 dl havregrynsgröt med frysta hallon och 2 grova mackor med 1 ägg på varje.

Lunch kl 13:
2 torskfiléer med råris och champinjoner

Under cyklingpasset kl 14.30-16.00
2 bananer

Middag kl 17:
1 och 1/2 kycklingfilé med broccoli och couscous

Kvällsmat kl 20:
Omelett med 4 ägg, skinka och ost

Det här var ju bara ett ex på hur kosten ser ut idag, men det brukar väl se ut ungefär på det här viset. Är det något som ni tycker saknas i min kost som kan vara anledningen till dessa extrema hungerkänslor kort in på passet?

Mvh
< < < 1 2 3 > > >
Göteborg
#21
14 april 2015 kl 07:23
Gilla
Robert: Jag har gjort en hel del undersökningar, tror vårdcentralen är trött på mig nu :P
Jag har haft väldigt många olika problem med kroppen det senaste, som ont i olika leder. Har även haft stora problem med minne och koncentration, vilket ju självklart kan vara pga stressen.
Jag har dock funderat på Hypotyreos då många av symptomen stämmer in, och det ska tydligen vara svårt att hitta via blodproven som dom tagit på vårdcentralen.

Går att läsa om det här: http://www.wellnessguide.se/Nyheter/trott-och-deppig-med-en-allman-sjukdomskansla-med-frisk-som-en-notkatna-enligt-blodproven
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#22
14 april 2015 kl 08:21
Gilla
Okej, tråkigt att höra. Normalt sett hittar man hypotyreos väldigt enkelt via blodprov men kanske inte den variant som det stod om i länken du postade, inte hört talas om den svårdiagnostiserade varianten.

Hursomhelst tycker jag det är värt att ta den långvariga stressen på allvar, där finns det ju hjälp att få, har du lyft frågan på vårdcentralen? Vet inte hur det ser ut på din vårdcentral men både individuell kontakt med psykolog/kurator/psykoterapeut och ibland olika former av "stressgrupper", mindfulnessgrupper brukar kunna finnas. A och O är att analysera orsaken till stressen och se vad som kan/behöver åtgärdas.
Göteborg
#23
14 april 2015 kl 08:32
Gilla
Robert: Vart har du hört att man hittar det enkelt via blodprov? Eller jobbar du som läkare?
På de flesta ställen jag läst så skriver dom att väldigt många fall inte hittas, då blodprov inte är en bra metod.

Ja, den långvariga stressen måste jag absolut ta på allvar. Jag tror jag vet vad den beror på, men jag vet inte om stressen vart tillräckligt stark för att man ska gå in i väggen av den. Det känns som att folk som går in i väggen är väldigt mycket mer stressade.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#24
14 april 2015 kl 13:00
Gilla
Njae, psykolog så jag är ingen expert på just provtagning men jag jobbar inom psykiatrin tillsammans med bl.a. läkare och har inte hört någon läkare någonsin nämna att det skulle vara svårt att hitta hypotyreos via blodprov. Händer ofta att man upptäcker hypotyreos via blodprov (hormonerna T3 och T4 brukar vara sänkta). Men det betyder inte att det inte stämmer att det kan vara svårt att hitta, bara att det var mer än jag kände till!

Den största riskfaktorn för utmattningssyndrom är att stressen är långvarig och återhämtningen dålig eller i värsta fall obefintlig snarare än att stressnivån är väldigt hög. Hög stress i sig är inte farlig så länge man får återhämtning mellan varven. Hursomhelst är det värt att ta på allvar, inte minst genom att analysera varför man är stressad och kika på vad man kan göra åt grundproblemet.
Göteborg
#25
14 april 2015 kl 13:08 Redigerad 14 april 2015 kl 13:23
Gilla
Robert: Okej, jag förstår. Vad bra att att man hittade dig här då :)

Ja, det kan kanske vara så att den här långvariga stressen gjort att kroppen sakta med säkert rasat ihop. Tränade under några år styrketräning på hög nivå, och det lär ju ha slitit.
Göteborg
#26
14 april 2015 kl 14:16
Gilla
Här hittade jag nu några som gör tester för Hypotyreos och utmattade binjurar etc.
http://www.luningnaringsklinik.se/

Ska kontakta dom och se om dom kan hjälpa mig :)
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#27
14 april 2015 kl 15:13
Gilla
Matte: Hypotyreos typ 2 saknar vetenskaplig grund, och Mark Starr som nämns i båda dom länkar du postat kallar sig "homeopatisk läkare" och har uppfunnit detta tillståndet alldeles själv. Om du verkligen vill ha hjälp skulle jag föreslå att du vänder dig till den riktiga vården.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#28
14 april 2015 kl 15:49
Gilla
Tycker Johans råd är klokt. Och gällande "näringsterapi" som bedrivs på den kliniken du länkade till ringer det också lite varningsklockor. Det finns många som ägnar sig åt pseudovetenskaplig verksamhet och som garanterat tycker att de kan hjälpa dig så länge du betalar men där den behandling som bedrivs saknar vetenskaplig bäring.

Om du uttryckligen har fått beskedet från vårdcentralen att det inte finns några tecken i blodproverna på att du har hypotyreos eller något annat bristtillstånd skulle jag rekommendera att gå vidare med stresshypotesen och se vad adressering av det problemet kan leda till.
Oldboy
1952 • Danderyd
#29
14 april 2015 kl 21:09
Gilla
Håller med Robert och Johan. Min fru har trassel med sköldkörteln och går och får prover tagna iband, det är ren rutin.

Visst finns det tillstånd som inte den etablerade vårdapparaten har koll på men det är bäst att kolla elefanterna först innan man börjar leta myror. "Näringsterapi" - jo, maten kan ställa till med mycket och dina matvanor verkar inte ha varit de bästa. En omläggning till genomgående bra mat (men utan specialpreparat), t ex GI-mat eller medelhavskost eller veganmat (som kan vara lite knepig att lära sig dock) borde ta bort det mesta av problem som kan komma med maten (undantagen är sällsynta). Men stressen är värd att försöka få under kontroll oavsett mat.
Göteborg
#30
15 april 2015 kl 06:09 Redigerad 15 april 2015 kl 07:35
Gilla
Johan, Robert och Oldboy: Jag har ju gått med stressen i nästan 15 år, och nu när jag läst mer om det så är jag relativt säker på att mina binjurar är uttröttade och inte tillverkar tillräckligt med kortisol.

Om ni läser i denna artikeln så är texten nedanför med bla.

"Precis som det nämns ovan bör man ha i åtanke att många läkare inte erkänner uttröttade binjurar, utan endast erkänner den svåra typen av binjurehypofunktion som kallas Addisons sjukdom. På grund av detta kommer de att tro att en patient som klarar testet som kallas ATCH-stimulanstest, vilket är utformat för att känna av fullt utblommad binjurebarksinsufficiens, inte behöver ytterligare utredning. Uttröttade binjurar är emellertid subklinisk (mildare), men den orsakar fortfarande allvarliga symptom. En patient med uttröttade binjurar kommer att klara detta test varje gång, men vad de egentligen behöver testas för är de ”fria nivåerna” av de viktiga binjurehormonerna, nämligen DHEA och kortisol”."

De blodproven som görs hos vårdcentralen verkar ju inte upptäcka uttröttande binjurar om det inte rör sig om den svåra typen av binjurehypofunktion, Addisons sjukdom.
Så att gå till en näringsterapeut och känns som den enda lösningen.

Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#31
15 april 2015 kl 08:06
Gilla
Tråkigt att höra att du haft problemen så länge utan att komma tillrätta med dem.

Har du lagt fram din hypotes till vårdcentralen? Det finns ju specialister på området också, tänker ffa på endokrinologer. Ser ut att finnas en Endokrinmottagning i Malmö.
https://www.skane.se/sv/Webbplatser/Skanes-universitetssjukhus/Organisation-A-O/Endokrinologiska-kliniken/Diabetes-Endokrinologiska-mottagningen-Malmo/

Antar att man behöver remiss dit men det kan ju vara värt att höra med vårdcentralen om det, innan du går in på alternativmedicinspåret tänker jag.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#32
15 april 2015 kl 08:08 Redigerad 15 april 2015 kl 08:10
Gilla
Oj, fick för mig att du bodde i Malmö men det gör du ju inte :)

Verkar finnas ett gäng specialiserade mottagningar i VG-regionen också: http://www.varden.se/kategori/780/endokrinologi/16/v%C3%A4stra-g%C3%B6taland
Göteborg
#33
15 april 2015 kl 08:54
Gilla
Robert: Tack snälla för att du tar dig sådan tid att hjälpa mig! Man blir förvånad över att det finns snälla människor som orkar hjälpa en dom inte alls känner.

Jag har en tid hos vårdcentralen på tisdag, men så länge deras blodprover inte visar något så har jag förstått det som att man ytterst sällan får en remiss till en endokrinolog. Men jag får väl lägga fram mina tankar och hoppas på det bästa.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#34
15 april 2015 kl 09:20
Gilla
Absolut, hoppas det ordnar sig!
Göteborg
#35
15 april 2015 kl 09:26
Gilla
Tack återigen Robert!
Göteborg
#36
15 april 2015 kl 13:12
Gilla
En tanke till - om man är på väg in i väggen så ska man ju inte träna för hårt fysiskt. Det har jag läst kan göra stressen värre.

Vem rådfrågar man bäst om detta? Hur ska man veta om man kan träna eller inte och isf hur hårt man kan träna?
Jag vill ju att träningen ska hjälpa mig att minska stressen.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#37
15 april 2015 kl 15:13
1 Gilla
Det avgör du nog bäst själv utifrån hur det känns efter träningspassen.

Känner du dig mer avslappnad, sover bättre etc så betyder det sannolikt att träningen gör gott. Känner du dig tvärtom sliten efter passen, svårt att varva ner, sämre sömn etc så ökar det nog snarare på stressen.

Värt att experimentera med olika intensitet på träningen, kanske inte värt att köra hård träning när man är stressad.
Göteborg
#38
15 april 2015 kl 16:08
Gilla
Tack återigen min personliga psykolog :)

Jag ska testa att köra lugnare pass. Får leta upp någon med riktigt dålig kondis :)
Göteborg
#39
20 april 2015 kl 07:45
Gilla
Jag har en teori. Skulle det kunna vara magnesiumbrist som är en stor del av problemet?
Långvarig stress drar ju ur magnesium ur kroppen. Även kalcium, i mjölk tex, drar ur magnesiumet. Och jag har druckit ca 8-10 liter mjölk i veckan.

Magnesiumbrist stämmer överens med många av symptomen. Har käkat det i lite mer än en vecka nu och inbillar mig i alla fall att mina inklämda Ulnarisnerver i båda armbågarna börjar bli bättre.
Oldboy
1952 • Danderyd
#40
20 april 2015 kl 12:21
Gilla
Nej, det är inte problemet. Men det kan vara en del av problemet, eller orsak till en del besvär. Men bristfällig kost är ett problem du haft och bör fortsätta att rätta till.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.