Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 3124 visningar

Ultraljud

A Persson
1963 • Trelleborg
#1
28 april 2015 - 10:56
Gilla
Var på besök hos sjukgymnasten igen. Idag fick jag behandling med ultraljud. Först vid mukselfästet i vänstra höften och skinkan och sen vid vänstra sittbensknölen. Fick veta att jag ska göra detta fyra veckor. Kunde få lite mer ont i dag, men skulle gärna fortsätta promenera. Mina rehabövningar ska vila till i morgon och jag fick också utökat springtiden. Nu gäller 10 min promenad, 2 min jogg, 5 min promenad, 2 min jogg och avslutas med 10 min promenad. Detta får jag göra 2 gånger i veckan. Känns riktigt kul att få springa 2 minuter på raken!

Någon som testat ultraljudsbehandling och kan berätta mer vad ni tyckte? Har det hjälpt er?
1968 • Helsingborg
#2
28 april 2015 kl 11:31
Gilla
Var det verkligen behandling med ultraljud? På mig gjorde de en undersökning med ultraljud och därefter behandling med stötvågor. Stötvågsbehandlingen upprepades ca en gang i veckan i fem veckor.

Jag har gjort detta vid två tillfällen. Första gången 2013 mot Haglunds Häl. Då försvann besvären ett par veckor efter sista behandlingen. Andra tillfället är nu helt nyligen mot mer odefinerade hälsmärta. De såg några kalkinfällningar i hälsenan som kan vara orsak till smärtan, men det är inte helt säkert eftersom de hittade samma sak i andra hälen som jag inte har ont i. Jag fick sista stötvågsbehandlingen förra veckan och är fortfarande inte av med symptomen helt.
A Persson
1963 • Trelleborg
#3
28 april 2015 kl 13:10
Gilla
Hej Kristian.

Ja, det var behandling med ultraljud. Inte stötvågsbehandling:

" Djupvärmebehandlingar (ultraljud): Ultraljud – som genererar djupvärme – sätter igång blodcirkulationen i området som ska behandlas. Ultraljud används för att mjuka upp ärrbildning i senor och muskler som skadats. Med ultraljud behandlas också inflammationer och svullnader"

Det kändes bara varmt...sen lite smärtsamt och sen mycket värme igen. Inte så att det brände, men ...varmt. Kändes skönt. Har lite ont nu, men inte värre än innan och om det är bättre? Jag vet inte. Jag ska iallafall göra det i 3 veckor till, en gång i veckan.
1981 • Örebro
#4
28 april 2015 kl 13:19
Gilla
Ultraljud som behandling har visat sig ha väldigt liten effekt överlag, mer poppis nu är för diagnostik som Kristian säger.
A Persson
1963 • Trelleborg
#5
28 april 2015 kl 13:35
Gilla
Ja, att det är för diagnostik vet jag och det förklarade min sjukgymnast också. Men vi får väl se vad det ger. Det var iallafall inte obehagligt och någon hjälp ger det väl alltid men det är ju som sagt var för tidigt att sia om det nu.

Eller så ger det ingen hjälp alls. Får som sagt avvakta och se.

Intresserad och nyfiken ändå om det är NÅGON som blivit hjälpt av ultraljudsbehandling... :-)
1985 • Göteborg
#6
28 april 2015 kl 13:42
Gilla
Känner du någon skillnad efter behandlingen? Om inte, skulle jag inte lägga ut pengar på det...
A Persson
1963 • Trelleborg
#7
28 april 2015 kl 13:48
Gilla
Karin: jag har har gått hos sjukgymnasten sen början på december och har nu frikort hela året. S¨jag lägger inte ut några pengar på det.

Jag kan inte säga direkt att jag har blivit bättre, har inte lika ont nu, men det är första gången utav fyra inplanerade.

Man kan ju inte förkasta det helt , men kan tänka mig att det kan vara ett bra komplement till den andra rehaben jag håller på med.

Men tydligen inte många som provat det...eller verkar positivt inställda till det.
1981 • Örebro
#8
28 april 2015 kl 13:54
Gilla
Tror det är få som provar det nu för tiden då det är få som behandlar med det, om jag ska gissa.
A Persson
1963 • Trelleborg
#9
28 april 2015 kl 14:02
Gilla
Ja, det är kanske så. Dock känns det som en mild behandling som kanske, kanske kan hjälpa. Inte utan att jag tycker det är spännande...

Lovar att hålla er uppdaterade om intresse finnes. Känns lite skönt att skriva av sig och få feed back här inne. Man känner sig som en novis och ibland lite ensam om sådant här. :-)
1978 • Lindesberg
#10
28 april 2015 kl 22:29
Gilla
Jag tror att det finns väldigt lite evidens när det gäller behandling med ultraljudsterapi.
A Persson
1963 • Trelleborg
#11
29 april 2015 kl 08:51
Gilla
Det verkar inte bättre. Har försökt googla runt och det verkar inte vara många som har användt/använder det. Jo, till hästar....

Idag är jag inte lika öm som igår.Får se under dagen hur jag känner mig. Tycker definitvt inte att det är samma smärta som innan... kan vara inbillning eller så ska man kanske tro på det för att det ska fungera. Men som sagt, det viktigaste för mig är att jag har fått lov att börja springa igen!
magnus h
1972 • gävle
#12
29 april 2015 kl 17:33
Gilla
Det finns en amerikansk ultralöpare som kallar sig för "The Fruitarian" (minns ej hans namn tyvärr). Han har ett par riktigt intressanta föreläsningar som ligger upplagda på youtube, I någon av dessa pratar han om vad man kan/bör försöka skaffa sig för att behandla och förebygga diverse småskavanker som har med löpningen att göra. Han var i alla fall en varm anhängare av ultraljud som behandlingsform. Han hade köpt sig en egen begagnad sådan maskin på craigslist (trots att han inte var någon slags sjukgymnast eller liknande). Han hade även massor av andra mer eller mindre konstiga prylar som han pratade om. Om inte annat kan jag rekomendra att kolla in dessa föreläsningar. Det lär bara vara att söka på "fruitarian" och "running" eller nåt liknande på youtube...
A Persson
1963 • Trelleborg
#13
29 april 2015 kl 20:04
Gilla
Tack för tipset!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.