17 maj 2015 kl 22:21
Hmm, tänkte skriva en artikel om energiförbrukning/energiinlagring under halvmaror och marathon. Kanske får skynda på skrivandet lite :)
Men generellt så bränner du 3,5-4,5gr glykogen i minuten, även om du är riktigt bra på att använda fett som energi. Du kan omöjligen tillföra lika mycket energi som du förbrukar under ett marathon då vi bara kan ta upp cirka 1,5-1,8gr kolhydrater i minuten. Vi går alltså back 1,7-3gr i minuten. Du har cirka 300gr glykogen lagrat i benen om du kolhydratladdat ordentligt. Delar vi upp det på 4h så är det 1,25gr/minut som finns lagrat och kan användas om allt skulle tömmas.
Vi går då fortfarande back cirka 0,5-1,7gr i minuten och detta är en anledning till att vi inte kan springa forever även om vi sköter allt energiintag superperfekt. Är du riktigt vältränad har du en bra förmåga att tömma dina glykogenlager och kan säkert tömma upp mot 80-90% av dem, men det kommer tyvärr kännas som att springa i en tjockmatta långt innan dess :)
Sen är energin inte allt, är du inte tränad för längre sträckor spelar det ingen roll hur bra energiintaget är. Det kommer vara tungt ändå. Många glömmer den viktigaste biten med energin och lägger allt för stort fokus på tröjor, klockor, skor och andra sekundära saker. Ungefär som att byta ut all plåt mot bilen mot kolfiber men sen tanka den med 50 år gammal diesel som legat i en rostig tank i någon avlägsen skog.
Fett och kolhydrater kompletterar varandra som bränsle under majoriteten av intensitetsregistret. Fett är dominerande vid sömn och vila och kolhydrater dominerande när pulsen stiger. Men de båda kompletterar varandra högt upp i registret så båda delarna är viktiga, bara olika viktiga vid olika intensiteter (fan nu lät jag nästan lite kryptisk här)