Löpning Tävlingar & Motionslopp 76 inlägg 2282 visningar

Rökare - vik undan från leden

Susanne Isberg
1967 • INGARÖ
#1
17 september 2008 - 07:52
Gilla
Jag vill bara höra vad ni andra tänker om de som står och hejar på under motions- /tävlingslopp - och samtidigt röker. Mig stör stanken något så vansinnigt - tappar liksom luften i flera km... Om detta är något som fler stör sig på, är det någon som har någon idé hur man kan få rökarna själva att förstå och respektera ett rökförbud i heja-leden?
< < < 1 2 3 4 > > >
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#21
17 september 2008 kl 18:00
Gilla
Johan I - Det alla vänder sig mot i dina inlägg är att de är skrivna helt utan det viktigaste av allt - empirisk kunskap. Du radar upp, gång efter annan, vad du har läst, hört, trott dig förstå, livet funkar inte så. Du är ung, så jag har fortfarande hopp om dig, men lär dig lite ödmjukhet. Jag är naturvetare, forskare, och en hel del annat, men det absolut viktigaste för mig som en humanistiskt upplyst naturvetare är att veta att den mänskliga naturen är långt ifrån perfekt och att det är mångfalden och variationen som gör det unika. Lev lite, ta det lugnt, samla lite livserfarenhet i kombination med allt du "läser". Sedan kan du tycka, och då kommer du kanske inte tycka så kategoriskt som du gör nu. Jag blir faktiskt lite ledsen när jag läser dina inlägg.
#22
17 september 2008 kl 18:31
Detta inlägg har raderats
1966 • Karlstad
#23
17 september 2008 kl 18:40
Gilla
Johan I:
Som jag sa så ville jag inte agera "påhoppare", jag var mest nyfiken.
På ett plan förstår jag dig, det finns saker som jag skriver under på. Det blir bara så fel om man missar diplomatin i den mänskliga naturen. Människan är långt ifrån perfekt, därför biter det inte med enbart hårdfakta heller. Men jag gillar ditt sätt att försvara dina rättigheter :-)
Om vi ska bli filosofiska så orsakar ju du också skada genom att röra upp folks känslor så att den emotionella harmonin blir rubbad. Alla stör vi någon, och då får vi helt enkelt utgå som släkte.. Hänger du med :-)

"Jag håller inte med dig om det du säger, men jag skulle med mitt liv försvara din rätt att säga det."
Voltaire


Mikael S
1960 • Sundbyberg
#24
17 september 2008 kl 18:42 Redigerad 17 september 2008 kl 18:44
Gilla
Wow, oväntat att Johan I kom in in denna tråd, och dessutom med ett inlägg om beroende, igen, parat med de vanliga utfallen mot ´alla andra´ kryddat med de vanliga invektiven, typ ´vettlösa idioter´ etc etc.

Please, give it a rest, gå till familjeliv.se istället, eller nåt, vi vet att du vet bäst, vi vet att du ska bli forskare och rädda jobben, vi vet att ingen annan fattar att du bara vill vårt bästa, men betänk att vägen till helvetet är kantad av goda föresatser, och att det som är bäst för dig, nu, kanske inte är bäst för alla andra, nu eller sen.

ÖDMJUKHET, läs ordet noga, och lär dig vad det betyder ;)

ON topic kan jag tycka att det är lite skumt med rökare, särskilt i startfållan, men att deras rök skulle ha påverkan på den enskilde löparens prestation är nog mer psykiskt än fysiskt, det är ju som att irritera sig på folk som luktar svett, har fula kläder eller långt hår, fast det kanske ni gör också...

Live and let live, god damn it!
1972 • Jönköping
#25
17 september 2008 kl 18:53
Gilla
Johan i: Vad har du för rätt att på detta forum mer eller mindre önska livet av mig som rökare? Är så jävla trött på dina sinnesjuka teorier nu så att jag bara har lust att kräkas på dig. Det är sådana som du som får mig att bli orolig då mina stora ungar är ute och roar sig på lördagskvällarna. Psyklopat!!!
Linda R
1978 • Årsta
#26
17 september 2008 kl 19:46
Gilla
Jag tycker det är skitjobbigt att jogga förbi någon som röker, vet inte om det beror på att jag har astma.

Jag förstår verkligen inte hur någon kan börja röka, det måste vara ett tecken på att man är svag för grupptryck.
Johan I
1987 • Örebro
#27
17 september 2008 kl 21:03
Gilla
Gabriella:
Trott? Läst? Hört?...fungerar inte livet så, säger du..? Jag tror inget men har även sett och upplevt det jag skriver om... men du menar alltså att det inte räcker för att bilda en korrekt uppfattning om något? Ifall inte, så är du nog mer kritisk än du erkänner för då litar du ju inte på någonting i ditt "liv".

Att man är "ung" fysiskt behöver inte heller betyda att man inte har tänkt igenom saker och ting, eller kan vara "vis". Jag tänker nog både mer och mer komplext om saker än de flesta andra, verkar ju helt klart vara så i alla fall.

Och vi kan väl skippa det där snacket med humanism o.s.v. Vi har redan fastställt flera gånger att ja, jag skriver inte med speciellt "höga tankar" om människor, eller med så mycket "känslor". Men faktan/sanningen är "kall" och bara för att jag skriver som jag gör betyder det inte att det inte stämmer. Om du nu är så vetenskaplig själv så borde du vara mycket mer i mina kritiska banor än vad du påstår dig vara.

K-G:
Kul att man imponerar på dig. Är själv rätt imponerad över din strid mot byråkratin och "de som vet bäst".
Jag verkar ju tydligen skilja mig väldigt mycket från andra så kan inte tänka mig att jag kommer gå på samma nitar, de flesta här verkar ju inte ens ha varit i närheten av mina tankesätt. Men nitar är väl något man får stå ut med.

Peter H:
Jag förstod det, är bra att du håller dig på en vettig nivå och läser det man skriver istället för att klandra hur man skriver det eller liknande.

Mikael S:
Ja, visst är det lite oväntat men någons inlägg måste skilja sig från de andras.

Och som sagt sånt liknande ödmjukhet har ingenting med fakta att göra.

padde:
Jadu, fråga dig vilken rätt du har att sprida och främja hälsofarliga droger i samhället samt förstöra min och andras upplevelse av "livet" och ibland även ta livet ifrån oss?
Om du tar din trötthet och multiplicerar med några miljoner så förstår du kanske hur trött jag är på er och vilken otrolig kräkning det skulle resultera i på er, rökare... Det är sådana som dig, rökare, som man definitivt inte vill möta någonstans, vilken tid som helst.
Är för övrigt inte ute med dina ungar och "roar" mig på lördagskvällar, och skulle nog inte heller klassas som psykopat av psykologer heller.


Sen är det ju lite roligt att det är väldigt få, om några av era inlägg som säger att jag skulle ha fel i det jag säger, istället klagar ni på hur jag säger det... kanske en liten ringklocka som borde ringa för er som känner er träffade också?
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#28
17 september 2008 kl 21:19
Gilla
"Ja, visst är det lite oväntat men någons inlägg måste skilja sig från de andras."
Men inte från dina andra..."ni är beroende, ni är sämre än jag, ni förstår inte min storhet, ni är dumma, förtappade, ointelligenta bla, bla, bla"
Har du någonsin skrivit något trevligt, positivt, snällt, uppmuntrande överhuvudtaget? Alla dina inlägg är likadana, var får du allt hat och förakt från?

Att tala med dig är som att tala med en scientolog, eller nåt.

Ja, det är dumt att röka. Ja, det är individens val. Ja, det är sant att en del av våra val påverkar andra. Du sprider misstämning här, rökare sprider rök, vem är värst? Det beror på vem du frågar...
Nej, man är inte nödvändigtvis beroende eller psykiskt sjuk för att man brukar, eller tom missbrukar, en substans eller ett beteende du inte gillar, fatta det en gång för alla!

Ödmjukhet är att inse sin egen begränsning, och möjligheten att man kan lära sig mer, så det är i högsta grad förknippat med fakta, men det ante mig att du inte skulle förstå det...
Johan I
1987 • Örebro
#29
17 september 2008 kl 21:47 Redigerad 17 september 2008 kl 21:54
Gilla
Mikael S:
Ja, jag har skrivit trevlig, positivt, snällt och uppmuntrande, flera gånger... men i diskussioner som den här, vad finns det för positivt att säga? Och vad har du själv bidragit med för positivt till denna debatt?

Har redan förklarat var "hat och förakt" bland annat kommer ifrån, läs så förstår du nog.

Scientologer följer en saga om rymdvarelser, det har ingenting med varken mig eller faktan jag "presenterat" att göra. Så drar du in sådana kommentarer så låter det mer som om du vore scientolog.

Individens val kanske ja, men eftersom att det påverkar andra i så pass hög grad och på ett väldigt ohälsosamt sätt så måste väl de påverkade ha rätt att säga ifrån och säga "sluta" och då skall väl individen respektera det om det är med rätt grunder?
Och att jag sprider misstämning, visst kanske kan det upplevas så, men som sagt så försöker jag få er (de som känner sig träffade) att tänka, om det skapar misstämning att tänka så är nog problemet mycket större än vad jag beskrivit det som hittills.

Jag bryr mig inte om ifall du är missbrukare, beroende, "psykisk sjuk" eller vad det nu är... röker du så röker du... mördar du så mördar du... man får väl stå för sin handlingar och vara beredd på konsekvenser?
Rökarna verkar ju inte vara beredda på några som helst konsekvenser trots att de gör mina och andras upplevelser i livet till en riktig pest i vissa situationer... och detta utan ens en ursäkt, någon "ersättning", eller någonting... och det tycker du jag inte har rätt att klaga över eller vad försöker du säga?

Ödmjukhet är inte att inse sin egen begränsning.... det du talar om är självinsikt eller självdistans och det har jag mycket av kan jag lova, även om det kan verka som att jag "pratar ned" till vissa av er... Men det är ju faktiskt inte jag som röker, super, bryter lagar eller slåss... (och nej, jag säger _inte_ att ni alla här skulle göra något av dessa men det är ju framförallt dessa som jag riktar min kritik mot (inte er), men ni försvarar dem av någon konstig anledning...).

Och ni får gärna vara kritiska mot mig, om ni har några vettiga grunder för det, men tänker ni på det jag har sagt så kan jag lova att ni till slut inser att det faktiskt stämmer, även om det kan vara hårt, känslokallt och icke-humanistisk o.s.v.
Peter Karpestam
1977 • Höör
#30
17 september 2008 kl 22:26
Gilla
Håller på dig Susanne! Inget ont om rökare, men vid sidan av ett motionslopp är fel plats!
csaba
1973 • Malmö
#31
17 september 2008 kl 22:27
Gilla
Nu har jag inte läst hela tråden, men är tvungen att skriva min åsikt.

jag har aldrig någonsin rökt eller snusat, men jag har altid tyckt att det är himla mycket gnällande på rökare alltid.
jag själv kan till och med sitta i ett rökrum där folk röker överallt.
det har aldrig stört mig. vill folk röka så är det upp till dom och jag tror inte att det är lika farligt att någon andas rök på dig.

Dom som gnäller mest är oftast förredetta rökare eller gnäller om allt i rent allmänhet.
hur kan man bli påverkad i en motionslopp av röken där publiken står och röker ?
Man ska vara glad att man har publik. tar man bort rökarna så hadde publiken säkert minskar med en tredjedel. jag är hellre mer glad åt en större publikskara.
Rökare eller ej.
2006 • Alingsås
#32
18 september 2008 kl 04:04
Gilla
Jag håller med Susanne. Rökarna bör hålla sig på avstånd under ett lopp.
1971 • Fjugesta
#33
18 september 2008 kl 06:10
Gilla
Är detta ett stort problem???Någon klagar på att vissa (förmodligen typ 90 procent) tar en öl ibland och vissa på att någon står och bolmar på en cigarett...Fjantigt!!
1974 • Tyringe
#34
18 september 2008 kl 07:29
Gilla
Jag kommer ihåg då jag kom in på avenyn under Göteborgsvarvet i år. Någonstans längs trottoaren var det någon som rökte. Jag röker inte annars men det händer när man är på fest 1och jag blev så fantastiskt röksugen..... Nåväl av rökandet blev det inget. /J
#35
18 september 2008 kl 08:22
Detta inlägg har raderats
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#36
18 september 2008 kl 09:29
Gilla
Det är bättre med choklascigaretter.
1975 • Norrköping
#37
18 september 2008 kl 09:34
Gilla
Hej.
Så här roligt har jag inte haft sedan luciafirandet på barnens dagis 13/12-07. Här (liksom där) finns det så många (roliga) individer som (o)medvetet sprider glädje och, i vissa fall, kunskap omkring sig.
Det finns den lilla flickan som försiktigt säger sin mening för att sedan ordna sig i ledet. Det finns den oresonliga pojken som bara vägrar sjunga "staffan stalledräng" på samma sätt som de andra och framförallt så finns det barnet som vägrar bära "KKK dräkt" utan firar lucia i historiskt korrekt särk av syditalienskt, medeltida snitt.

Till alla er som gör mina dagar lite gladare, som får mig att inse att stora problem kanske inte alltid är av mundiala mått och framför allt ger mig lite perspektiv på tillvaron, vill jag rikta ett stort tack! Ni värmer min själ!
Mikael Forsström
1961 • Vega
#38
18 september 2008 kl 10:26 Redigerad 18 september 2008 kl 10:27
Gilla
Man har egentligen bara ett viktigt val i livet. Antingen är man offer för omständigheterna eller bestämmer man sig för att vara den som sätter omständigheterna.

Den förra kategorin består av männinskor som ser ned på sina medmänniskor för att de inte är exakt som en själv och man upplever omgivningen som i huvudsak fientlig. Man talar gärna om andra i föraktfulla termer men man gör inget aktivt åt det. De som tillhör den här kategorin (säg 99 % av befolkningen) kan nog inte minnas tillbaka en enda dag det senaste året då man inte åtminstone vid ett enstaka tillfälle var arg eller retade upp sig på någon annan. Livet består helt enkelt av frustrationer.

Den senare kategorin, de som sätter omständigheterna har gjort ett aktivt val. Man gillar utmaningar, vill vinna, är beredd att förlora men väljer sina strider. Man inser att livet handlar om att ge och ta och att kompromissa och att utmaningen består i att se till att man går plus på nedersta raden. Den här gruppen människor drabbas förstås av samma sorger och bedrövelser som alla andra men för upp det på pluskontot som stärkande livserfarenheter. Om man ber en sån här person att betygsätta sitt senaste år så blir svaret "självklart bra eftersom jag själv såg till att det blev så".

Jag älskar att springa löptävlingar med massor av åskådare - så många som möjligt så ingen är exkluderad. Rökare, ölskvättare, de som springer ut med barnvagn mitt framför tårna på en och även de (o)vänner som skriker "Micke, du ser helt slut ut!" står jag då gärna ut med. Den som inte vill ha publik har drösvis med andra tävlingar att välja på.

Till er som verkligen lider av rök när ni springer vill jag uppmuntra att ta det aktiva beslutet. Kontakta arrangören och be dem ropa ut förmaningar i högtaleriet. Se till att alla skyltar med "löptävling pågår" även märks med "rökning undanbedes". Det finns säkert många andra sätt att få ut budskapet. Klagomål på rökare här på jogg.se lär väl vara ett av de sämre för att nå ut till den stora målgruppen.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#39
18 september 2008 kl 16:55
Gilla
Micke - Ett inlägg jag blev glad av att läsa!
Bengt
1979 • Vallentuna
#40
18 september 2008 kl 17:57
Gilla
Jag kan tillägga lite till mitt förra inlägg.

Det jag stör mig på är inte själva rökandet. Utan vilka plattser folk röker på.
Det är tex rökförbud på busstationer, men ändå ska jag som inte röker ställa mig utan för kuren för att slippa röken. Svaret blir då, men du kan väll säga till dem? Ja vist kan jag det. Jag sa till en kille snällt och vänligt senast idag som rökte på rökförbud, vilket resulterade att jag fick en utskällning av honnom. Jag skulle minsan inte komma här och bestämma över honnom.

Folk får gärna röka men gör det på plattser där det är tillåtet. Eller börja snusa i stället, det stör iallafall inte folk runt om..

Vad det gäller lopp så har jag självklart häldre en stor publik som röker än en lite som inte röker..
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.